A Föld vízkészlete

2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!
édesvízkészlet a földön

Mekkora valójában a Föld vízkészlete?

Megnyugtatóan hangzik, ha azt mondjuk, hogy Földünk több ,mint kétharmadát víz borítja. Azonban sokan ez alapján tévesen azt feltételezik, hogy ez “végtelenül sok” vizet jelent. Ahogy az állítás is szól, csupán a felszín 71 százalékát takarják be a tengerek, és az óceánok.
Ha a Föld vízkészletét egy cseppbe tömörítjük, akkor 1385 km átmérőjű, 1391 tonnás hatalmas vízgömböt kapunk. Elképesztően hangzik nem igaz? Valójában ez nem is olyan gigantikus, legalábbis földi mértékkel nézve nem.
Az alábbi kép jól szemlélteti, hogy mennyi is az a 71 %, ami a Föld teljes vízkészletét jelenti. Azonban ennek a parányi cseppnek csupán egy még apróbb része az, amit mi ivóvíznek hívunk, az az édesvíz.
A Föld vízkészlete
Forrás: Popsci / Jack Cook, Woods Hole Oceanographic Institution)

Miért nem jó a sós víz?

Egy liter sós vízzel a napi só bevitelünk több, mint ötszörösét fedezzük. Ahhoz, hogy vesénk ezt a só mennyiséget ki tudja választani, másfél liter vízre van szüksége. Tehát egy liter tenger víz elfogyasztása fél liter víz deficitet jelent szervezetünk számára. A szükséges vizet a vese egy idő után a testünket alkotó sejtekből fogja kivonni, aminek következményeként szervezetünk egy-két napon belül kritikus állapotba kerül.

A Föld édesvíz készlete

Vissza az eredeti kérdéshez, vagyis a Föld vízkészletének hány százaléka édesvíz? Maradunk a gigantikusnak tünő vízcseppnél, ami a Földünk tömegének mindössze 0,02 százalékát teszi ki. Nos, ennek a víztömegnek alig több, mint 2,5 százaléka édesvíz, és ennek nagy része sajnos - vagyis inkább szerencsére - nem elérhető.
Ugyanis ivóvízkészletünk körülbelül 69 százaléka gleccserek és az örök jég fogságában van. Ha ez a hatalmas víztömeg felszabadulna, akkor a tengerszint körülbelül 66 méterrel emelkedne meg, aminek következtében az emberiség 40 százaléka víz alá kerülne.
Tehát bolygónkon található víz 0,63 százaléka az elérhető ivóvíz. Így már nem is tűnik hihetetlennek, hogy Földünk édesvízkészlete igencsak véges. Az alábbi kép jól szemlélteti, hogy ez mennyire parányi része csak a kék bolygónak.
a föld édesvíz készlete
 

Hány évig elég a föld édesvíz készlete?

Már napjainkban is az emberiség tizede - 771 millió ember - küzd súlyos ivóvíz hiánnyal, és ez a szám évről évre emelkedik.. Az idei év tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy ez már nemcsak a távoli, fejlődő országokat érinti, hanem vízrajzi szempontból kiváltságos hazánkat is.
Becslések szerint 2040-re a világ felét kétharmadát fogja érinteni az ivóvíz hiány, és 2,4 milliárd embernek súlyos vízhiánnyal kell majd szembenéznie. Ez pedig elképesztő mértékű globális konfliktusokat fog szülni.

Mit tehetünk?

Első, és legfontosabb, hogy csökkentjük ökológiai lábnyomunkat. Ennek egyik lépése, hogy nem bánunk pazarlóan a vízzel. Korábbi cikksorozatunkban egyszerű, és hatékony víz spórolási tippeket gyűjtöttünk össze. Kattints a linkre!
A másik pedig az, hogy teszünk a fenntarthatóságért. Hogy hogyan? Olvasd el korábbi cikkünket, amiben körbe jártunk a fenntarthatóság fogalmát!
 

TOVÁBBI HÍREK
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a teljes körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.