A Föld vízkészlete

2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!
édesvízkészlet a földön

Mekkora valójában a Föld vízkészlete?

Megnyugtatóan hangzik, ha azt mondjuk, hogy Földünk több ,mint kétharmadát víz borítja. Azonban sokan ez alapján tévesen azt feltételezik, hogy ez “végtelenül sok” vizet jelent. Ahogy az állítás is szól, csupán a felszín 71 százalékát takarják be a tengerek, és az óceánok.
Ha a Föld vízkészletét egy cseppbe tömörítjük, akkor 1385 km átmérőjű, 1391 tonnás hatalmas vízgömböt kapunk. Elképesztően hangzik nem igaz? Valójában ez nem is olyan gigantikus, legalábbis földi mértékkel nézve nem.
Az alábbi kép jól szemlélteti, hogy mennyi is az a 71 %, ami a Föld teljes vízkészletét jelenti. Azonban ennek a parányi cseppnek csupán egy még apróbb része az, amit mi ivóvíznek hívunk, az az édesvíz.
A Föld vízkészlete
Forrás: Popsci / Jack Cook, Woods Hole Oceanographic Institution)

Miért nem jó a sós víz?

Egy liter sós vízzel a napi só bevitelünk több, mint ötszörösét fedezzük. Ahhoz, hogy vesénk ezt a só mennyiséget ki tudja választani, másfél liter vízre van szüksége. Tehát egy liter tenger víz elfogyasztása fél liter víz deficitet jelent szervezetünk számára. A szükséges vizet a vese egy idő után a testünket alkotó sejtekből fogja kivonni, aminek következményeként szervezetünk egy-két napon belül kritikus állapotba kerül.

A Föld édesvíz készlete

Vissza az eredeti kérdéshez, vagyis a Föld vízkészletének hány százaléka édesvíz? Maradunk a gigantikusnak tünő vízcseppnél, ami a Földünk tömegének mindössze 0,02 százalékát teszi ki. Nos, ennek a víztömegnek alig több, mint 2,5 százaléka édesvíz, és ennek nagy része sajnos - vagyis inkább szerencsére - nem elérhető.
Ugyanis ivóvízkészletünk körülbelül 69 százaléka gleccserek és az örök jég fogságában van. Ha ez a hatalmas víztömeg felszabadulna, akkor a tengerszint körülbelül 66 méterrel emelkedne meg, aminek következtében az emberiség 40 százaléka víz alá kerülne.
Tehát bolygónkon található víz 0,63 százaléka az elérhető ivóvíz. Így már nem is tűnik hihetetlennek, hogy Földünk édesvízkészlete igencsak véges. Az alábbi kép jól szemlélteti, hogy ez mennyire parányi része csak a kék bolygónak.
a föld édesvíz készlete
 

Hány évig elég a föld édesvíz készlete?

Már napjainkban is az emberiség tizede - 771 millió ember - küzd súlyos ivóvíz hiánnyal, és ez a szám évről évre emelkedik.. Az idei év tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy ez már nemcsak a távoli, fejlődő országokat érinti, hanem vízrajzi szempontból kiváltságos hazánkat is.
Becslések szerint 2040-re a világ felét kétharmadát fogja érinteni az ivóvíz hiány, és 2,4 milliárd embernek súlyos vízhiánnyal kell majd szembenéznie. Ez pedig elképesztő mértékű globális konfliktusokat fog szülni.

Mit tehetünk?

Első, és legfontosabb, hogy csökkentjük ökológiai lábnyomunkat. Ennek egyik lépése, hogy nem bánunk pazarlóan a vízzel. Korábbi cikksorozatunkban egyszerű, és hatékony víz spórolási tippeket gyűjtöttünk össze. Kattints a linkre!
A másik pedig az, hogy teszünk a fenntarthatóságért. Hogy hogyan? Olvasd el korábbi cikkünket, amiben körbe jártunk a fenntarthatóság fogalmát!
 

TOVÁBBI HÍREK
5 szemkápráztató őszi kirándulóhely Magyarországon
5 szemkápráztató őszi kirándulóhely Magyarországon
2022.09.15

Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Ősszel a fák színes levelei nyújtanak elképesztően gyönyörű látványt a természetjáróknak. Utazni se kell sokat, hogy részesei lehessünk az élménynek, hiszen hazánk bővelkedik szemkápráztató őszi kirándulóhelyekben.

Biztos, hogy jót tesz a reggeli kávé?
Biztos, hogy jót tesz a reggeli kávé?
2022.08.26

Sokan el se tudják képzelni a reggeli rutint kávé nélkül. Sőt, akadnak olyanok is, akik erre büszkék is. Azonban - ahogy valószínűleg sokan sejtik - nem biztos, hogy ez a legjobb reggeli rituálé. Lássuk a tényeket, az ellenjavallatokat, és az alternatívákat!

Kihagyhatatlan élményt tartogatnak a Káli-medence látnivalói
Kihagyhatatlan élményt tartogatnak a Káli-medence látnivalói
2022.08.19

Hazánk egyik legszebb, és legnyugodtabb tájegysége - a Káli-medence - a Balaton-felvidéki nemzeti park részét képezi. A mesebeli tájon számtalan látnivaló akad, így biztosan mindenki talál tökéletes célpontot egy hosszabb-rövidebb kiránduláshoz. Lássuk a felfedezni valókat!

Nemzetközi sörnap 2022
Nemzetközi sörnap 2022
2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.

A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.

Napszúrás tünetei és kezelése
Napszúrás tünetei és kezelése
2022.07.22

A szikrázó napsütésre egy csodálatos dologként gondolunk, amit a felhőtlen kikapcsolódással és a gondtalan nyaralással társítunk. Azonban a tűző napnak van egy árnyoldala is, ugyanis a napszúrás - mondhatni alattomosan - képes lecsapni, és igen komoly következményei is lehetnek. Szerencsére lehet a napszúrás ellen védekezni, csak egy kis odafigyelésre van szükség.