A Föld vízkészlete

2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!
édesvízkészlet a földön

Mekkora valójában a Föld vízkészlete?

Megnyugtatóan hangzik, ha azt mondjuk, hogy Földünk több ,mint kétharmadát víz borítja. Azonban sokan ez alapján tévesen azt feltételezik, hogy ez “végtelenül sok” vizet jelent. Ahogy az állítás is szól, csupán a felszín 71 százalékát takarják be a tengerek, és az óceánok.
Ha a Föld vízkészletét egy cseppbe tömörítjük, akkor 1385 km átmérőjű, 1391 tonnás hatalmas vízgömböt kapunk. Elképesztően hangzik nem igaz? Valójában ez nem is olyan gigantikus, legalábbis földi mértékkel nézve nem.
Az alábbi kép jól szemlélteti, hogy mennyi is az a 71 %, ami a Föld teljes vízkészletét jelenti. Azonban ennek a parányi cseppnek csupán egy még apróbb része az, amit mi ivóvíznek hívunk, az az édesvíz.
A Föld vízkészlete
Forrás: Popsci / Jack Cook, Woods Hole Oceanographic Institution)

Miért nem jó a sós víz?

Egy liter sós vízzel a napi só bevitelünk több, mint ötszörösét fedezzük. Ahhoz, hogy vesénk ezt a só mennyiséget ki tudja választani, másfél liter vízre van szüksége. Tehát egy liter tenger víz elfogyasztása fél liter víz deficitet jelent szervezetünk számára. A szükséges vizet a vese egy idő után a testünket alkotó sejtekből fogja kivonni, aminek következményeként szervezetünk egy-két napon belül kritikus állapotba kerül.

A Föld édesvíz készlete

Vissza az eredeti kérdéshez, vagyis a Föld vízkészletének hány százaléka édesvíz? Maradunk a gigantikusnak tünő vízcseppnél, ami a Földünk tömegének mindössze 0,02 százalékát teszi ki. Nos, ennek a víztömegnek alig több, mint 2,5 százaléka édesvíz, és ennek nagy része sajnos - vagyis inkább szerencsére - nem elérhető.
Ugyanis ivóvízkészletünk körülbelül 69 százaléka gleccserek és az örök jég fogságában van. Ha ez a hatalmas víztömeg felszabadulna, akkor a tengerszint körülbelül 66 méterrel emelkedne meg, aminek következtében az emberiség 40 százaléka víz alá kerülne.
Tehát bolygónkon található víz 0,63 százaléka az elérhető ivóvíz. Így már nem is tűnik hihetetlennek, hogy Földünk édesvízkészlete igencsak véges. Az alábbi kép jól szemlélteti, hogy ez mennyire parányi része csak a kék bolygónak.
a föld édesvíz készlete
 

Hány évig elég a föld édesvíz készlete?

Már napjainkban is az emberiség tizede - 771 millió ember - küzd súlyos ivóvíz hiánnyal, és ez a szám évről évre emelkedik.. Az idei év tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy ez már nemcsak a távoli, fejlődő országokat érinti, hanem vízrajzi szempontból kiváltságos hazánkat is.
Becslések szerint 2040-re a világ felét kétharmadát fogja érinteni az ivóvíz hiány, és 2,4 milliárd embernek súlyos vízhiánnyal kell majd szembenéznie. Ez pedig elképesztő mértékű globális konfliktusokat fog szülni.

Mit tehetünk?

Első, és legfontosabb, hogy csökkentjük ökológiai lábnyomunkat. Ennek egyik lépése, hogy nem bánunk pazarlóan a vízzel. Korábbi cikksorozatunkban egyszerű, és hatékony víz spórolási tippeket gyűjtöttünk össze. Kattints a linkre!
A másik pedig az, hogy teszünk a fenntarthatóságért. Hogy hogyan? Olvasd el korábbi cikkünket, amiben körbe jártunk a fenntarthatóság fogalmát!
 

TOVÁBBI HÍREK
Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?
Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?
2023.01.27

Oly sokszor halljuk, hogy az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Legtöbbünk fel is tudunk sorolni jó párat belőle, de azt tudjuk, hogy mik az ásványi anyagok egész pontosan? Ismerjük meg testünk egyik legfontosabb alkotóelemét részletesen!

Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei
Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei
2023.01.20

Dehidratáció és a láz kombinációja nem hangzik túl egészségesen, azonban mégis az egyik legnépszerűbb - különösen a hűvösebb hónapokban - wellness tevékenység lényegét írjuk le vele. A szaunázás évről évre egyre népszerűbb rekreációs tevékenység, ami nem véletlen.

Hogyan kezeld a téli depressziót?
Hogyan kezeld a téli depressziót?
2023.01.06

A téli depresszió az egyik leggyakoribb szezonális betegség hazánkban. A napfény hiánya felborítja szervezetünk bioritmusát, aminek következtében erőtlennek, motiválatlannak érezzük magunkat és hangulatunk is ingadozik. Ha nem teszünk a téli depresszió ellen, akkor akár az első melengető tavaszi napsugarakig is velünk maradhat.

Mikulásgyár - 17 éve a gyerekekért
Mikulásgyár - 17 éve a gyerekekért
2022.12.21

A Mikulásgyár országos kezdeményezés immáron 17. alkalommal nyitja meg kapuit az adakozni vágyok számára. A szervezet évről évre egyre több rászoruló számára nyújt felbecsülhetetlen segítséget. Ismerd meg hazánk egyik legnagyobb adománygyűjtő akcióját!

Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?
Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?
2022.12.09

A hűvös, borongós napok, a fényhiány, és a korai sötétedés óhatatlanul nyomot hagy közérzetünkön és hangulatunkon, hajlamosabbak vagyunk melankóliára. A napfény a kulcsa mindennek, télen a napsütés hiányára érzékeny emberek folyton levertnek, fáradtnak és erőtlennek érezzük magukat. Ez bizony nem más, mint a téli depresszió.

Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!