A Föld vízkészlete

2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!
édesvízkészlet a földön

Mekkora valójában a Föld vízkészlete?

Megnyugtatóan hangzik, ha azt mondjuk, hogy Földünk több ,mint kétharmadát víz borítja. Azonban sokan ez alapján tévesen azt feltételezik, hogy ez “végtelenül sok” vizet jelent. Ahogy az állítás is szól, csupán a felszín 71 százalékát takarják be a tengerek, és az óceánok.
Ha a Föld vízkészletét egy cseppbe tömörítjük, akkor 1385 km átmérőjű, 1391 tonnás hatalmas vízgömböt kapunk. Elképesztően hangzik nem igaz? Valójában ez nem is olyan gigantikus, legalábbis földi mértékkel nézve nem.
Az alábbi kép jól szemlélteti, hogy mennyi is az a 71 %, ami a Föld teljes vízkészletét jelenti. Azonban ennek a parányi cseppnek csupán egy még apróbb része az, amit mi ivóvíznek hívunk, az az édesvíz.
A Föld vízkészlete
Forrás: Popsci / Jack Cook, Woods Hole Oceanographic Institution)

Miért nem jó a sós víz?

Egy liter sós vízzel a napi só bevitelünk több, mint ötszörösét fedezzük. Ahhoz, hogy vesénk ezt a só mennyiséget ki tudja választani, másfél liter vízre van szüksége. Tehát egy liter tenger víz elfogyasztása fél liter víz deficitet jelent szervezetünk számára. A szükséges vizet a vese egy idő után a testünket alkotó sejtekből fogja kivonni, aminek következményeként szervezetünk egy-két napon belül kritikus állapotba kerül.

A Föld édesvíz készlete

Vissza az eredeti kérdéshez, vagyis a Föld vízkészletének hány százaléka édesvíz? Maradunk a gigantikusnak tünő vízcseppnél, ami a Földünk tömegének mindössze 0,02 százalékát teszi ki. Nos, ennek a víztömegnek alig több, mint 2,5 százaléka édesvíz, és ennek nagy része sajnos - vagyis inkább szerencsére - nem elérhető.
Ugyanis ivóvízkészletünk körülbelül 69 százaléka gleccserek és az örök jég fogságában van. Ha ez a hatalmas víztömeg felszabadulna, akkor a tengerszint körülbelül 66 méterrel emelkedne meg, aminek következtében az emberiség 40 százaléka víz alá kerülne.
Tehát bolygónkon található víz 0,63 százaléka az elérhető ivóvíz. Így már nem is tűnik hihetetlennek, hogy Földünk édesvízkészlete igencsak véges. Az alábbi kép jól szemlélteti, hogy ez mennyire parányi része csak a kék bolygónak.
a föld édesvíz készlete
 

Hány évig elég a föld édesvíz készlete?

Már napjainkban is az emberiség tizede - 771 millió ember - küzd súlyos ivóvíz hiánnyal, és ez a szám évről évre emelkedik.. Az idei év tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy ez már nemcsak a távoli, fejlődő országokat érinti, hanem vízrajzi szempontból kiváltságos hazánkat is.
Becslések szerint 2040-re a világ felét kétharmadát fogja érinteni az ivóvíz hiány, és 2,4 milliárd embernek súlyos vízhiánnyal kell majd szembenéznie. Ez pedig elképesztő mértékű globális konfliktusokat fog szülni.

Mit tehetünk?

Első, és legfontosabb, hogy csökkentjük ökológiai lábnyomunkat. Ennek egyik lépése, hogy nem bánunk pazarlóan a vízzel. Korábbi cikksorozatunkban egyszerű, és hatékony víz spórolási tippeket gyűjtöttünk össze. Kattints a linkre!
A másik pedig az, hogy teszünk a fenntarthatóságért. Hogy hogyan? Olvasd el korábbi cikkünket, amiben körbe jártunk a fenntarthatóság fogalmát!
 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.