A természet ajándéka - a legjobb alvást segítő tea

2022.01.27

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkülözhetetlen szervezetünk számára. Viszont sajnos nem mindenki számára adatik meg a könnyű és pihentető alvás. A felnőtt lakosság körülbelül kétharmadát érinti vagy érintette életében alvási probléma. Legtöbbször a stressz és a túlhajszolt idegrendszerünk áll a pihentető alvás útjában. Van rá egyszerű megoldás, természetes alvást segítő tea formájában!

alvást segítő tea

Sokunkat érintő probléma

Valószínűleg mindenki küzdött már hosszabb-rövidebb ideig alvási problémával. Felmérések szerint hazánkban a lakosság 70 százaléka küzd vagy küzdött korábban alvászavarral. Mivel jár az alvás probléma? 

Napközben fáradtak, erőtlenek és levertek vagyunk, éjszaka pedig álmatlanul forgolódunk vagy folyamatosan fel-fel kelünk. Az alvászavar nemcsak a szervezet regenerációs képességét lassítja, hanem fizikai és szellemi képességünket is korlátozza. Hosszú távon pedig komoly egészségügyi következményei lehetnek.

macskagyökér tea készítése

Amikor szükség van alvást segítő teára

Az alvászavar mögött sokszor életmódi és alváshigiénés problémák illetve a stressz áll. Az utóbbit nem lehet félvállról venni, ugyanis a stressz sokszor észrevétlenül rontja életminőségünket. A stressz források azonosításáról és kezeléséről korábbi cikkünkben olvashatsz, kattints a linkre!

Ha alvási problémákkal küzdünk, nem kell rögtön különböző készítményekhez nyúlnunk. Életmódunk megváltoztatásával – azaz odafigyelünk koffein fogyasztásra és többet mozgunk -, valamint a természet patikájának segítségével – például természetes alvást segítő tea fogyasztásával - legtöbbször eredményesen tudjuk kezelni a problémát. Melyik a legjobb természetes nyugtató?

A legjobb alvást segítő tea: a macskagyökér tea

A Valeriana officinalis, azaz az orvosi macskagyökér a népgyógyászat egyik legrégebbi alapanyaga. A gyógynövény Európában őshonos, hazánk középhegységeiben is lépten-nyomon találkozhatunk vele. A macskagyökeret komlóval kombinálva már a középkorban is használták alvást segítő teaként.

A macskagyökér erős szaga számunkra nem túl kellemes. A macskákat egyenesen vonzza. A növényben található illóolaj sokszor megbabonázza a négylábúakat, akik akár függővé is válhatnak tőle.

,macskagyökér tea hatása

Mire jó a macskagyökér?

A macskagyökér tea hatása már évszázadok óta ismert. A 18. század óta az egyik legjobb gyógynövényes nyugtatóként tartják számon. Nem véletlen, hogy a legtöbb alvást segítő teában megtalálható

A macskagyökértea hatását a központi idegrendszerben fejti ki. Emiatt elsősorban nyugtalanság, ingerlékenység, stressz és szorongás ellen javasolják fogyasztását. Továbbá idegkimerültség, szellemi túlhajtottság, és alvászavar esetén javasolt fogyasztása.

A macskagyökér tea hatása emésztő szervekre is kiterjed, az idegi alapú gyomor,- és bélpanaszok enyhítésére is használható. Emellett a macskagyökér magas vérnyomást is csökkenti.

 természetes alvást segítő

Macskagyökér tea készítése

A macskagyökér tea készítése nem különbözik más teáétól. Körülbelül 2 teáskanálnyi (2-3 gramm) apróra tört macskagyökeret forrázunk le 2 dl vízzel, majd legalább 30 percre fedjük le. Naponta 2-3 főzet fogyasztása javasolt, hogy a macskagyökér hatását maximalizáljuk. 

Macskagyökér tea mellékhatása

A macskagyökér tea fogyasztása nyugtató szerek szedése mellett tilos. Nincs ismert kockázata, de ettől függetlenül 12 éves kor alatt, valamint várandós és szoptatós anyukák számára nem javasolják fogyasztását. A macskagyökér tea mellékhatásaitól nem kell tartanunk, ugyanis csak nagyon extrém esetben okozhat fejfájást, megnövekedett reakció időt vagy emésztési panaszokat.

macskagyökér mire jó

A megfelelő hidratáltság is fontos

Az alvás minőségét jobban befolyásolja a nem megfelelő vízfogyasztás, mint azt sokan gondolnák. Szervezetünknek – különösen az agyunknak – rengeteg folyadékra van szüksége alvás közben is. Ha nincs megfelelő szinten testünk vízháztartása, akkor másnap több kellemetlenséggel is ébredhetsz, például fájdalmas izomgörccsel.

A Montivízzel játszi könnyedséggel gondoskodhatsz a megfelelő hidratáltságról. Ásványi anyagokban gazdag Montivíz selymes íze ösztönöz a vízivásra. Vízadagolóink segítségével pedig gombnyomásra készítheted el bármely alvást segítő teát.

Tekintsd meg ajánlatunkat és rendeld házhoz az egészséget!

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.