A természet ajándéka - a legjobb alvást segítő tea

2022.01.27

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkülözhetetlen szervezetünk számára. Viszont sajnos nem mindenki számára adatik meg a könnyű és pihentető alvás. A felnőtt lakosság körülbelül kétharmadát érinti vagy érintette életében alvási probléma. Legtöbbször a stressz és a túlhajszolt idegrendszerünk áll a pihentető alvás útjában. Van rá egyszerű megoldás, természetes alvást segítő tea formájában!

alvást segítő tea

Sokunkat érintő probléma

Valószínűleg mindenki küzdött már hosszabb-rövidebb ideig alvási problémával. Felmérések szerint hazánkban a lakosság 70 százaléka küzd vagy küzdött korábban alvászavarral. Mivel jár az alvás probléma? 

Napközben fáradtak, erőtlenek és levertek vagyunk, éjszaka pedig álmatlanul forgolódunk vagy folyamatosan fel-fel kelünk. Az alvászavar nemcsak a szervezet regenerációs képességét lassítja, hanem fizikai és szellemi képességünket is korlátozza. Hosszú távon pedig komoly egészségügyi következményei lehetnek.

macskagyökér tea készítése

Amikor szükség van alvást segítő teára

Az alvászavar mögött sokszor életmódi és alváshigiénés problémák illetve a stressz áll. Az utóbbit nem lehet félvállról venni, ugyanis a stressz sokszor észrevétlenül rontja életminőségünket. A stressz források azonosításáról és kezeléséről korábbi cikkünkben olvashatsz, kattints a linkre!

Ha alvási problémákkal küzdünk, nem kell rögtön különböző készítményekhez nyúlnunk. Életmódunk megváltoztatásával – azaz odafigyelünk koffein fogyasztásra és többet mozgunk -, valamint a természet patikájának segítségével – például természetes alvást segítő tea fogyasztásával - legtöbbször eredményesen tudjuk kezelni a problémát. Melyik a legjobb természetes nyugtató?

A legjobb alvást segítő tea: a macskagyökér tea

A Valeriana officinalis, azaz az orvosi macskagyökér a népgyógyászat egyik legrégebbi alapanyaga. A gyógynövény Európában őshonos, hazánk középhegységeiben is lépten-nyomon találkozhatunk vele. A macskagyökeret komlóval kombinálva már a középkorban is használták alvást segítő teaként.

A macskagyökér erős szaga számunkra nem túl kellemes. A macskákat egyenesen vonzza. A növényben található illóolaj sokszor megbabonázza a négylábúakat, akik akár függővé is válhatnak tőle.

,macskagyökér tea hatása

Mire jó a macskagyökér?

A macskagyökér tea hatása már évszázadok óta ismert. A 18. század óta az egyik legjobb gyógynövényes nyugtatóként tartják számon. Nem véletlen, hogy a legtöbb alvást segítő teában megtalálható

A macskagyökértea hatását a központi idegrendszerben fejti ki. Emiatt elsősorban nyugtalanság, ingerlékenység, stressz és szorongás ellen javasolják fogyasztását. Továbbá idegkimerültség, szellemi túlhajtottság, és alvászavar esetén javasolt fogyasztása.

A macskagyökér tea hatása emésztő szervekre is kiterjed, az idegi alapú gyomor,- és bélpanaszok enyhítésére is használható. Emellett a macskagyökér magas vérnyomást is csökkenti.

 természetes alvást segítő

Macskagyökér tea készítése

A macskagyökér tea készítése nem különbözik más teáétól. Körülbelül 2 teáskanálnyi (2-3 gramm) apróra tört macskagyökeret forrázunk le 2 dl vízzel, majd legalább 30 percre fedjük le. Naponta 2-3 főzet fogyasztása javasolt, hogy a macskagyökér hatását maximalizáljuk. 

Macskagyökér tea mellékhatása

A macskagyökér tea fogyasztása nyugtató szerek szedése mellett tilos. Nincs ismert kockázata, de ettől függetlenül 12 éves kor alatt, valamint várandós és szoptatós anyukák számára nem javasolják fogyasztását. A macskagyökér tea mellékhatásaitól nem kell tartanunk, ugyanis csak nagyon extrém esetben okozhat fejfájást, megnövekedett reakció időt vagy emésztési panaszokat.

macskagyökér mire jó

A megfelelő hidratáltság is fontos

Az alvás minőségét jobban befolyásolja a nem megfelelő vízfogyasztás, mint azt sokan gondolnák. Szervezetünknek – különösen az agyunknak – rengeteg folyadékra van szüksége alvás közben is. Ha nincs megfelelő szinten testünk vízháztartása, akkor másnap több kellemetlenséggel is ébredhetsz, például fájdalmas izomgörccsel.

A Montivízzel játszi könnyedséggel gondoskodhatsz a megfelelő hidratáltságról. Ásványi anyagokban gazdag Montivíz selymes íze ösztönöz a vízivásra. Vízadagolóink segítségével pedig gombnyomásra készítheted el bármely alvást segítő teát.

Tekintsd meg ajánlatunkat és rendeld házhoz az egészséget!

TOVÁBBI HÍREK
A Föld vízkészlete
A Föld vízkészlete
2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!

Nemzetközi sörnap 2022
Nemzetközi sörnap 2022
2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.

A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.

Napszúrás tünetei és kezelése
Napszúrás tünetei és kezelése
2022.07.22

A szikrázó napsütésre egy csodálatos dologként gondolunk, amit a felhőtlen kikapcsolódással és a gondtalan nyaralással társítunk. Azonban a tűző napnak van egy árnyoldala is, ugyanis a napszúrás - mondhatni alattomosan - képes lecsapni, és igen komoly következményei is lehetnek. Szerencsére lehet a napszúrás ellen védekezni, csak egy kis odafigyelésre van szükség.

A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista
A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista
2022.07.14

Nyakunkon a nyár, és vele együtt a kánikula. Ilyenkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk a megfelelő hidratációra. Szerencsére nem csak folyadék formájában gondoskodhatunk erről, hanem segítségül hívhatjuk a finom és lédús gyümölcsök erejét is!

Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás
Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás
2022.07.06

Ha szervezetünk ásványi anyag beviteléről van szó, akkor szinte mindig a kalcium, a magnézium és hébe-hóba a vas kerül elő. Miközben a káliumra legalább akkora szüksége van szervezetünknek, mint az előzőekre. Szerencsére számtalan káliumban gazdag élelmiszer áll rendelkezésünkre, ha egyet-egyet beépítünk étrendünkbe, akkor biztos nem fogunk hiányt szenvedni az ásványi anyagból.