A természet ajándéka - a legjobb alvást segítő tea

2022.01.27

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkülözhetetlen szervezetünk számára. Viszont sajnos nem mindenki számára adatik meg a könnyű és pihentető alvás. A felnőtt lakosság körülbelül kétharmadát érinti vagy érintette életében alvási probléma. Legtöbbször a stressz és a túlhajszolt idegrendszerünk áll a pihentető alvás útjában. Van rá egyszerű megoldás, természetes alvást segítő tea formájában!

alvást segítő tea

Sokunkat érintő probléma

Valószínűleg mindenki küzdött már hosszabb-rövidebb ideig alvási problémával. Felmérések szerint hazánkban a lakosság 70 százaléka küzd vagy küzdött korábban alvászavarral. Mivel jár az alvás probléma? 

Napközben fáradtak, erőtlenek és levertek vagyunk, éjszaka pedig álmatlanul forgolódunk vagy folyamatosan fel-fel kelünk. Az alvászavar nemcsak a szervezet regenerációs képességét lassítja, hanem fizikai és szellemi képességünket is korlátozza. Hosszú távon pedig komoly egészségügyi következményei lehetnek.

macskagyökér tea készítése

Amikor szükség van alvást segítő teára

Az alvászavar mögött sokszor életmódi és alváshigiénés problémák illetve a stressz áll. Az utóbbit nem lehet félvállról venni, ugyanis a stressz sokszor észrevétlenül rontja életminőségünket. A stressz források azonosításáról és kezeléséről korábbi cikkünkben olvashatsz, kattints a linkre!

Ha alvási problémákkal küzdünk, nem kell rögtön különböző készítményekhez nyúlnunk. Életmódunk megváltoztatásával – azaz odafigyelünk koffein fogyasztásra és többet mozgunk -, valamint a természet patikájának segítségével – például természetes alvást segítő tea fogyasztásával - legtöbbször eredményesen tudjuk kezelni a problémát. Melyik a legjobb természetes nyugtató?

A legjobb alvást segítő tea: a macskagyökér tea

A Valeriana officinalis, azaz az orvosi macskagyökér a népgyógyászat egyik legrégebbi alapanyaga. A gyógynövény Európában őshonos, hazánk középhegységeiben is lépten-nyomon találkozhatunk vele. A macskagyökeret komlóval kombinálva már a középkorban is használták alvást segítő teaként.

A macskagyökér erős szaga számunkra nem túl kellemes. A macskákat egyenesen vonzza. A növényben található illóolaj sokszor megbabonázza a négylábúakat, akik akár függővé is válhatnak tőle.

,macskagyökér tea hatása

Mire jó a macskagyökér?

A macskagyökér tea hatása már évszázadok óta ismert. A 18. század óta az egyik legjobb gyógynövényes nyugtatóként tartják számon. Nem véletlen, hogy a legtöbb alvást segítő teában megtalálható

A macskagyökértea hatását a központi idegrendszerben fejti ki. Emiatt elsősorban nyugtalanság, ingerlékenység, stressz és szorongás ellen javasolják fogyasztását. Továbbá idegkimerültség, szellemi túlhajtottság, és alvászavar esetén javasolt fogyasztása.

A macskagyökér tea hatása emésztő szervekre is kiterjed, az idegi alapú gyomor,- és bélpanaszok enyhítésére is használható. Emellett a macskagyökér magas vérnyomást is csökkenti.

 természetes alvást segítő

Macskagyökér tea készítése

A macskagyökér tea készítése nem különbözik más teáétól. Körülbelül 2 teáskanálnyi (2-3 gramm) apróra tört macskagyökeret forrázunk le 2 dl vízzel, majd legalább 30 percre fedjük le. Naponta 2-3 főzet fogyasztása javasolt, hogy a macskagyökér hatását maximalizáljuk. 

Macskagyökér tea mellékhatása

A macskagyökér tea fogyasztása nyugtató szerek szedése mellett tilos. Nincs ismert kockázata, de ettől függetlenül 12 éves kor alatt, valamint várandós és szoptatós anyukák számára nem javasolják fogyasztását. A macskagyökér tea mellékhatásaitól nem kell tartanunk, ugyanis csak nagyon extrém esetben okozhat fejfájást, megnövekedett reakció időt vagy emésztési panaszokat.

macskagyökér mire jó

A megfelelő hidratáltság is fontos

Az alvás minőségét jobban befolyásolja a nem megfelelő vízfogyasztás, mint azt sokan gondolnák. Szervezetünknek – különösen az agyunknak – rengeteg folyadékra van szüksége alvás közben is. Ha nincs megfelelő szinten testünk vízháztartása, akkor másnap több kellemetlenséggel is ébredhetsz, például fájdalmas izomgörccsel.

A Montivízzel játszi könnyedséggel gondoskodhatsz a megfelelő hidratáltságról. Ásványi anyagokban gazdag Montivíz selymes íze ösztönöz a vízivásra. Vízadagolóink segítségével pedig gombnyomásra készítheted el bármely alvást segítő teát.

Tekintsd meg ajánlatunkat és rendeld házhoz az egészséget!

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.