A természet ajándéka - a legjobb alvást segítő tea

2022.01.27

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkülözhetetlen szervezetünk számára. Viszont sajnos nem mindenki számára adatik meg a könnyű és pihentető alvás. A felnőtt lakosság körülbelül kétharmadát érinti vagy érintette életében alvási probléma. Legtöbbször a stressz és a túlhajszolt idegrendszerünk áll a pihentető alvás útjában. Van rá egyszerű megoldás, természetes alvást segítő tea formájában!

alvást segítő tea

Sokunkat érintő probléma

Valószínűleg mindenki küzdött már hosszabb-rövidebb ideig alvási problémával. Felmérések szerint hazánkban a lakosság 70 százaléka küzd vagy küzdött korábban alvászavarral. Mivel jár az alvás probléma? 

Napközben fáradtak, erőtlenek és levertek vagyunk, éjszaka pedig álmatlanul forgolódunk vagy folyamatosan fel-fel kelünk. Az alvászavar nemcsak a szervezet regenerációs képességét lassítja, hanem fizikai és szellemi képességünket is korlátozza. Hosszú távon pedig komoly egészségügyi következményei lehetnek.

macskagyökér tea készítése

Amikor szükség van alvást segítő teára

Az alvászavar mögött sokszor életmódi és alváshigiénés problémák illetve a stressz áll. Az utóbbit nem lehet félvállról venni, ugyanis a stressz sokszor észrevétlenül rontja életminőségünket. A stressz források azonosításáról és kezeléséről korábbi cikkünkben olvashatsz, kattints a linkre!

Ha alvási problémákkal küzdünk, nem kell rögtön különböző készítményekhez nyúlnunk. Életmódunk megváltoztatásával – azaz odafigyelünk koffein fogyasztásra és többet mozgunk -, valamint a természet patikájának segítségével – például természetes alvást segítő tea fogyasztásával - legtöbbször eredményesen tudjuk kezelni a problémát. Melyik a legjobb természetes nyugtató?

A legjobb alvást segítő tea: a macskagyökér tea

A Valeriana officinalis, azaz az orvosi macskagyökér a népgyógyászat egyik legrégebbi alapanyaga. A gyógynövény Európában őshonos, hazánk középhegységeiben is lépten-nyomon találkozhatunk vele. A macskagyökeret komlóval kombinálva már a középkorban is használták alvást segítő teaként.

A macskagyökér erős szaga számunkra nem túl kellemes. A macskákat egyenesen vonzza. A növényben található illóolaj sokszor megbabonázza a négylábúakat, akik akár függővé is válhatnak tőle.

,macskagyökér tea hatása

Mire jó a macskagyökér?

A macskagyökér tea hatása már évszázadok óta ismert. A 18. század óta az egyik legjobb gyógynövényes nyugtatóként tartják számon. Nem véletlen, hogy a legtöbb alvást segítő teában megtalálható

A macskagyökértea hatását a központi idegrendszerben fejti ki. Emiatt elsősorban nyugtalanság, ingerlékenység, stressz és szorongás ellen javasolják fogyasztását. Továbbá idegkimerültség, szellemi túlhajtottság, és alvászavar esetén javasolt fogyasztása.

A macskagyökér tea hatása emésztő szervekre is kiterjed, az idegi alapú gyomor,- és bélpanaszok enyhítésére is használható. Emellett a macskagyökér magas vérnyomást is csökkenti.

 természetes alvást segítő

Macskagyökér tea készítése

A macskagyökér tea készítése nem különbözik más teáétól. Körülbelül 2 teáskanálnyi (2-3 gramm) apróra tört macskagyökeret forrázunk le 2 dl vízzel, majd legalább 30 percre fedjük le. Naponta 2-3 főzet fogyasztása javasolt, hogy a macskagyökér hatását maximalizáljuk. 

Macskagyökér tea mellékhatása

A macskagyökér tea fogyasztása nyugtató szerek szedése mellett tilos. Nincs ismert kockázata, de ettől függetlenül 12 éves kor alatt, valamint várandós és szoptatós anyukák számára nem javasolják fogyasztását. A macskagyökér tea mellékhatásaitól nem kell tartanunk, ugyanis csak nagyon extrém esetben okozhat fejfájást, megnövekedett reakció időt vagy emésztési panaszokat.

macskagyökér mire jó

A megfelelő hidratáltság is fontos

Az alvás minőségét jobban befolyásolja a nem megfelelő vízfogyasztás, mint azt sokan gondolnák. Szervezetünknek – különösen az agyunknak – rengeteg folyadékra van szüksége alvás közben is. Ha nincs megfelelő szinten testünk vízháztartása, akkor másnap több kellemetlenséggel is ébredhetsz, például fájdalmas izomgörccsel.

A Montivízzel játszi könnyedséggel gondoskodhatsz a megfelelő hidratáltságról. Ásványi anyagokban gazdag Montivíz selymes íze ösztönöz a vízivásra. Vízadagolóink segítségével pedig gombnyomásra készítheted el bármely alvást segítő teát.

Tekintsd meg ajánlatunkat és rendeld házhoz az egészséget!

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.