Vízlábnyomunk a hétköznapokban

2023.03.17

Valószínűleg sokan nem gondolnak bele abba, hogy nemcsak akkor használunk vizet, amikor valamelyik csapot megengedjük. Ezért a víz világnapjának alkalmából összegyűjtöttük néhány hétköznapi dolog vízlábnyomát, azaz az előállításához szükséges vízmennyiséget. Ennek segítségével tisztább képet kapunk arról, hogy mennyire értékes is az éltető elem.
vízlábnyom

Egy A4-es papír

Hihetetlen, de egy teljesen hétköznapi A4-es papír előállításához közel 11 liter vizet használnak fel. A papír minőségétől függően ennek mértéke jelentősen eltérhet. Az újrahasznosított papírnak valamivel kisebb a vízlábnyoma, de nem látványosan. Azonban a másik irányba már jelentős különbségek lehetnek. A jobb minőségű papíroknak a vízlábnyoma több, mint 30 liter is lehet laponként. 

Az elhasznált tintáról pedig még nem is beszéltünk. Tehát, ha legközelebb valamit ki szeretnénk nyomtatni, akkor kétszer is gondoljuk át, hogy biztos szükségünk van rá nyomtatott formában. 

Autó

Azt valószínűleg senkinek sem kell hangsúlyozni, hogy az autózás - főleg robbanómotorral - nem kifejezetten számít környezetbarátnak. Azonban nemcsak a foszilis energiaforrás elégetésével keletkező károsanyag kibocsátással kell számolni, hanem az vízlábnyomával is. Például egy autó előállításához 155.000 liter vizet használnak fel körülbelül.

autó vízlábnyoma

Egy liter üzemanyag

Az üzemanyag előállítása energiaigényes folyamat, ezért 1 liter üzemanyag vízlábnyoma nagyban függ attól, hogy milyen forrásból származik a szükséges áram. Becslések szerint 1 liter üzemanyag vízlábnyoma 11-26 liter között mozog.

Egy garnitúra autógumi

Az ajánlások szerint - használattól függően - 3-4 évente célszerű lehet az autó gumiját cserélni. Egy szett gumi előállításához körülbelül 8.000 liter vizet használnak fel.

Ruházat

A divatipar az elmúlt évtizedekben a legkörnyezetszennyezőbb iparágak közé lépett elő. A fast-fashion környezeti lábnyoma meghaladja a teljes légiközlekedést és szállítmányozást együttvéve. Ez különösen a vízfelhasználásban mutatkozik meg.


  • Egyetlen farmer előállításához átlagos 7.500 liter vizet használnak, ami egy felnőtt ember számára 7 évig elegendő lenne.

  • Egy bőrcipő elkészítéséhez közel 8.000 ezer liter vizet használnak fel.

  • A legegyszerűbb, “M”-es méretű póló vízlábnyoma is 2.700-3.000 liter között mozog.

Földünk megköszönni, ha nem cseréled le ruhatáradat minden egyes alkalommal, amikor egy egy trend lángra kap.

fast fashion vízlábnyoma

Ételek és italok

Az élelmiszereket nem részleteznénk, mivel alapvető szükséglet. De szemléltetésképpen néhány alap élelmiszer vízlábnyomát összegyüjtöttük:

  • Csirkemell (1 kg): 3.900 liter

  • Sertéshús (1 kg): 4.800 liter

  • Tej (1 liter): 1000 liter

  • Liszt (1 kg): 1850 liter

  • Burgonya (1 kg): 250 liter

  • Tojás (tálca, 20 db közepes méretű): 4.000 liter

  • Cukor (1 kg): 1.500 liter

  • Sajt (1 kg): 5.000 liter

  • Rizs (1 kg): 3.400 liter

  • Alma (1 kg): 700 liter

A nem alapvető élelmiszerek közül jó néhány termék vízlábnyoma meglepően magasra rúghat:

Kávé

Egy kilogramm pörkölt kávé előállítása körülbelül 21.000 liter vizet igényel. Egy csésze kávéhoz átlagosan 7 gramm őrölt kávét használunk fel, tehát egy - jellemzően 35 ml-es - espresso valójában legalább 150 literes vízlábnyomot hagy maga után.

Tea

A tea esetén kicsit jobb a helyzet. Egy kilogramm tealevél termesztése során körülbelül 2.400 liter vizet használnak fel. A feldolgozás során a levelek súlyuk negyedét elvesztik, vagyis 1 kilogramm használatra kész tea vízlábnyoma 9.600 liter. Teánként 3 gramm szárított levéllel kell számolnunk, tehát egy csésze gőzölgő tea vízlábnyoma 30 liter víz körülbelül.

Bor és sör

Egy üveg bor (750ml) előállításához megközelítőleg 720 liter vizet használnak fel, az üveget nem számolva. A sör előállításával járó környezeti lábnyom jóval alacsonyabb. Fél liter láger főzéséhez körülbelül 150 liter vizet használnak fel.

Marhahús

Az élelmiszerek közül a legnagyobb ökológiai lábnyoma a marhahúsnak van. A marhahús előállítása igényli a legtöbb vizet, termőföldet és takarmányt. Egy 300 grammos steak hús vízlábnyoma több, mint 4.500 liter.

Műanyag üveg

Ha műanyag palackból isszuk a vizet, akkor jelentős extra vízfelhasználással kell számolnunk kell, ugyanis egy másfél literes palack előállításához átlagosan 5,5 liter vizet használnak fel. Emellett természetes körülmények között ez a palack legalább 450 évig velünk marad, miközben környezetünket szennyezi. A műanyag szennyezésről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.