Vízlábnyomunk a hétköznapokban

2023.03.17

Valószínűleg sokan nem gondolnak bele abba, hogy nemcsak akkor használunk vizet, amikor valamelyik csapot megengedjük. Ezért a víz világnapjának alkalmából összegyűjtöttük néhány hétköznapi dolog vízlábnyomát, azaz az előállításához szükséges vízmennyiséget. Ennek segítségével tisztább képet kapunk arról, hogy mennyire értékes is az éltető elem.
vízlábnyom

Egy A4-es papír

Hihetetlen, de egy teljesen hétköznapi A4-es papír előállításához közel 11 liter vizet használnak fel. A papír minőségétől függően ennek mértéke jelentősen eltérhet. Az újrahasznosított papírnak valamivel kisebb a vízlábnyoma, de nem látványosan. Azonban a másik irányba már jelentős különbségek lehetnek. A jobb minőségű papíroknak a vízlábnyoma több, mint 30 liter is lehet laponként. 

Az elhasznált tintáról pedig még nem is beszéltünk. Tehát, ha legközelebb valamit ki szeretnénk nyomtatni, akkor kétszer is gondoljuk át, hogy biztos szükségünk van rá nyomtatott formában. 

Autó

Azt valószínűleg senkinek sem kell hangsúlyozni, hogy az autózás - főleg robbanómotorral - nem kifejezetten számít környezetbarátnak. Azonban nemcsak a foszilis energiaforrás elégetésével keletkező károsanyag kibocsátással kell számolni, hanem az vízlábnyomával is. Például egy autó előállításához 155.000 liter vizet használnak fel körülbelül.

autó vízlábnyoma

Egy liter üzemanyag

Az üzemanyag előállítása energiaigényes folyamat, ezért 1 liter üzemanyag vízlábnyoma nagyban függ attól, hogy milyen forrásból származik a szükséges áram. Becslések szerint 1 liter üzemanyag vízlábnyoma 11-26 liter között mozog.

Egy garnitúra autógumi

Az ajánlások szerint - használattól függően - 3-4 évente célszerű lehet az autó gumiját cserélni. Egy szett gumi előállításához körülbelül 8.000 liter vizet használnak fel.

Ruházat

A divatipar az elmúlt évtizedekben a legkörnyezetszennyezőbb iparágak közé lépett elő. A fast-fashion környezeti lábnyoma meghaladja a teljes légiközlekedést és szállítmányozást együttvéve. Ez különösen a vízfelhasználásban mutatkozik meg.


 • Egyetlen farmer előállításához átlagos 7.500 liter vizet használnak, ami egy felnőtt ember számára 7 évig elegendő lenne.

 • Egy bőrcipő elkészítéséhez közel 8.000 ezer liter vizet használnak fel.

 • A legegyszerűbb, “M”-es méretű póló vízlábnyoma is 2.700-3.000 liter között mozog.

Földünk megköszönni, ha nem cseréled le ruhatáradat minden egyes alkalommal, amikor egy egy trend lángra kap.

fast fashion vízlábnyoma

Ételek és italok

Az élelmiszereket nem részleteznénk, mivel alapvető szükséglet. De szemléltetésképpen néhány alap élelmiszer vízlábnyomát összegyüjtöttük:

 • Csirkemell (1 kg): 3.900 liter

 • Sertéshús (1 kg): 4.800 liter

 • Tej (1 liter): 1000 liter

 • Liszt (1 kg): 1850 liter

 • Burgonya (1 kg): 250 liter

 • Tojás (tálca, 20 db közepes méretű): 4.000 liter

 • Cukor (1 kg): 1.500 liter

 • Sajt (1 kg): 5.000 liter

 • Rizs (1 kg): 3.400 liter

 • Alma (1 kg): 700 liter

A nem alapvető élelmiszerek közül jó néhány termék vízlábnyoma meglepően magasra rúghat:

Kávé

Egy kilogramm pörkölt kávé előállítása körülbelül 21.000 liter vizet igényel. Egy csésze kávéhoz átlagosan 7 gramm őrölt kávét használunk fel, tehát egy - jellemzően 35 ml-es - espresso valójában legalább 150 literes vízlábnyomot hagy maga után.

Tea

A tea esetén kicsit jobb a helyzet. Egy kilogramm tealevél termesztése során körülbelül 2.400 liter vizet használnak fel. A feldolgozás során a levelek súlyuk negyedét elvesztik, vagyis 1 kilogramm használatra kész tea vízlábnyoma 9.600 liter. Teánként 3 gramm szárított levéllel kell számolnunk, tehát egy csésze gőzölgő tea vízlábnyoma 30 liter víz körülbelül.

Bor és sör

Egy üveg bor (750ml) előállításához megközelítőleg 720 liter vizet használnak fel, az üveget nem számolva. A sör előállításával járó környezeti lábnyom jóval alacsonyabb. Fél liter láger főzéséhez körülbelül 150 liter vizet használnak fel.

Marhahús

Az élelmiszerek közül a legnagyobb ökológiai lábnyoma a marhahúsnak van. A marhahús előállítása igényli a legtöbb vizet, termőföldet és takarmányt. Egy 300 grammos steak hús vízlábnyoma több, mint 4.500 liter.

Műanyag üveg

Ha műanyag palackból isszuk a vizet, akkor jelentős extra vízfelhasználással kell számolnunk kell, ugyanis egy másfél literes palack előállításához átlagosan 5,5 liter vizet használnak fel. Emellett természetes körülmények között ez a palack legalább 450 évig velünk marad, miközben környezetünket szennyezi. A műanyag szennyezésről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

 

TOVÁBBI HÍREK
A világ legkülönösebb vízképződményei
A világ legkülönösebb vízképződményei
2023.06.08

Földünk legnagyobb csodája a víz, ugyanis egyet jelent az élettel. Ha nem lenne víz bolygónkon, akkor élet sem. Élettani fontosságát a végtelenségig lehetne taglalni, de most nem erre helyezzük a hangsúlyt, hanem szépségére vagy éppen különlegességére. Öt különlegességet hoztunk a nagyvilágból, ahol a víz az attrakció.

Hogyan vedd észre a stresszt a munkahelyen
Hogyan vedd észre a stresszt a munkahelyen
2023.06.02

A magánélet és a munka közötti határ elmosódása, és az állandó rendelkezésre állás kényszerre jócskán hozzájárult ehhez lesújtó statisztikákhoz. Ugyanis ezek a tényezők jelentős stressz faktorként vannak jelen az egyén életében, ami a kiégés egyik leggyakoribb oka, amit számos felmérés alátámaszt.

A tea Világnapja
A tea Világnapja
2023.05.19

A víz után a tea a világon második legnagyobb mennyiségben fogyasztott itala. Azonban legtöbbünk nem gondol bele, hogy mi van a gözölgő csésze mögött. A teaültetvények dolgozóinak jelentős részét kizsákmányolják, akárcsak a termőföldet, ahol a növényt termesztik. Erre szeretné felhívni a világ figyelmét az ENSZ a tea világnapjával.

Hogyan vegyük elejét a fluktuációnak?
Hogyan vegyük elejét a fluktuációnak?
2023.05.12

A felmondások jelentős része megelőzhető. Minden apró változtatás döntő súllyal bír, ami javítja karrierfejlesztési lehetőségeket, a munka és a magánélet egyensúlyát, a vezetői kapcsolatokat, a javadalmazásokat és az általános jólétet a munkahelyen.

A felmondás leggyakoribb okai a munkahelyen
A felmondás leggyakoribb okai a munkahelyen
2023.05.05

A magas fluktuációs arány több okból is káros a szervezet számára. Röviden költséges, időigényes, és teljesen romba döntheti a morált. Sokszor a vezetőség csak azt látja, hogy az alkalmazott ilyen, vagy olyan indokkal benyújtja felmondását. Azonban legtöbb esetben tehet róla, hogy erre a döntésre jutott a dolgozó. Mi áll leggyakrabban a háttérben?

Munkavállalói elégedettség alapkővei
Munkavállalói elégedettség alapkővei
2023.04.28

A dolgozó, munkával kapcsolatos attitűdjét nagyban befolyásolja elégedettsége. Azok a munkavállalók, akik jól érzik magukat a munkahelyükön jóval nagyobb hatékonysággal dolgoznak, elkötelezettek a vállalat irányába és sokszor túlteljesítik az elvárásokat. A munkavállaló elégedettségét nagyrészt a munkáltató hozzáállása határozza meg.