Vízlábnyomunk a hétköznapokban

2023.03.17

Valószínűleg sokan nem gondolnak bele abba, hogy nemcsak akkor használunk vizet, amikor valamelyik csapot megengedjük. Ezért a víz világnapjának alkalmából összegyűjtöttük néhány hétköznapi dolog vízlábnyomát, azaz az előállításához szükséges vízmennyiséget. Ennek segítségével tisztább képet kapunk arról, hogy mennyire értékes is az éltető elem.
vízlábnyom

Egy A4-es papír

Hihetetlen, de egy teljesen hétköznapi A4-es papír előállításához közel 11 liter vizet használnak fel. A papír minőségétől függően ennek mértéke jelentősen eltérhet. Az újrahasznosított papírnak valamivel kisebb a vízlábnyoma, de nem látványosan. Azonban a másik irányba már jelentős különbségek lehetnek. A jobb minőségű papíroknak a vízlábnyoma több, mint 30 liter is lehet laponként. 

Az elhasznált tintáról pedig még nem is beszéltünk. Tehát, ha legközelebb valamit ki szeretnénk nyomtatni, akkor kétszer is gondoljuk át, hogy biztos szükségünk van rá nyomtatott formában. 

Autó

Azt valószínűleg senkinek sem kell hangsúlyozni, hogy az autózás - főleg robbanómotorral - nem kifejezetten számít környezetbarátnak. Azonban nemcsak a foszilis energiaforrás elégetésével keletkező károsanyag kibocsátással kell számolni, hanem az vízlábnyomával is. Például egy autó előállításához 155.000 liter vizet használnak fel körülbelül.

autó vízlábnyoma

Egy liter üzemanyag

Az üzemanyag előállítása energiaigényes folyamat, ezért 1 liter üzemanyag vízlábnyoma nagyban függ attól, hogy milyen forrásból származik a szükséges áram. Becslések szerint 1 liter üzemanyag vízlábnyoma 11-26 liter között mozog.

Egy garnitúra autógumi

Az ajánlások szerint - használattól függően - 3-4 évente célszerű lehet az autó gumiját cserélni. Egy szett gumi előállításához körülbelül 8.000 liter vizet használnak fel.

Ruházat

A divatipar az elmúlt évtizedekben a legkörnyezetszennyezőbb iparágak közé lépett elő. A fast-fashion környezeti lábnyoma meghaladja a teljes légiközlekedést és szállítmányozást együttvéve. Ez különösen a vízfelhasználásban mutatkozik meg.


 • Egyetlen farmer előállításához átlagos 7.500 liter vizet használnak, ami egy felnőtt ember számára 7 évig elegendő lenne.

 • Egy bőrcipő elkészítéséhez közel 8.000 ezer liter vizet használnak fel.

 • A legegyszerűbb, “M”-es méretű póló vízlábnyoma is 2.700-3.000 liter között mozog.

Földünk megköszönni, ha nem cseréled le ruhatáradat minden egyes alkalommal, amikor egy egy trend lángra kap.

fast fashion vízlábnyoma

Ételek és italok

Az élelmiszereket nem részleteznénk, mivel alapvető szükséglet. De szemléltetésképpen néhány alap élelmiszer vízlábnyomát összegyüjtöttük:

 • Csirkemell (1 kg): 3.900 liter

 • Sertéshús (1 kg): 4.800 liter

 • Tej (1 liter): 1000 liter

 • Liszt (1 kg): 1850 liter

 • Burgonya (1 kg): 250 liter

 • Tojás (tálca, 20 db közepes méretű): 4.000 liter

 • Cukor (1 kg): 1.500 liter

 • Sajt (1 kg): 5.000 liter

 • Rizs (1 kg): 3.400 liter

 • Alma (1 kg): 700 liter

A nem alapvető élelmiszerek közül jó néhány termék vízlábnyoma meglepően magasra rúghat:

Kávé

Egy kilogramm pörkölt kávé előállítása körülbelül 21.000 liter vizet igényel. Egy csésze kávéhoz átlagosan 7 gramm őrölt kávét használunk fel, tehát egy - jellemzően 35 ml-es - espresso valójában legalább 150 literes vízlábnyomot hagy maga után.

Tea

A tea esetén kicsit jobb a helyzet. Egy kilogramm tealevél termesztése során körülbelül 2.400 liter vizet használnak fel. A feldolgozás során a levelek súlyuk negyedét elvesztik, vagyis 1 kilogramm használatra kész tea vízlábnyoma 9.600 liter. Teánként 3 gramm szárított levéllel kell számolnunk, tehát egy csésze gőzölgő tea vízlábnyoma 30 liter víz körülbelül.

Bor és sör

Egy üveg bor (750ml) előállításához megközelítőleg 720 liter vizet használnak fel, az üveget nem számolva. A sör előállításával járó környezeti lábnyom jóval alacsonyabb. Fél liter láger főzéséhez körülbelül 150 liter vizet használnak fel.

Marhahús

Az élelmiszerek közül a legnagyobb ökológiai lábnyoma a marhahúsnak van. A marhahús előállítása igényli a legtöbb vizet, termőföldet és takarmányt. Egy 300 grammos steak hús vízlábnyoma több, mint 4.500 liter.

Műanyag üveg

Ha műanyag palackból isszuk a vizet, akkor jelentős extra vízfelhasználással kell számolnunk kell, ugyanis egy másfél literes palack előállításához átlagosan 5,5 liter vizet használnak fel. Emellett természetes körülmények között ez a palack legalább 450 évig velünk marad, miközben környezetünket szennyezi. A műanyag szennyezésről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.