Hogyan készülj fel a téli túrára?

2021.12.17

A télen a természet egy teljesen más arcát mutatja, amit érdemes felfedezni. Ilyenkor legtöbben arra vágynak, hogy otthon kuckózva forró teát szürcsöljenek, de megéri kimozdulni! Ugyanis már egy rövidebb téli kirándulás a meseszép téli tájon olyan élménnyel gazdagít, amit semmi sem pótolhat. Útmutatóval készültünk az egynapos téli túrához, hogy semmi se rontsa el az élményt!téli túra

Hogyan készülj fel a téli túrára?

A téli táj káprázatos szépségű, viszont ha nem figyelünk oda és nem készülünk fel megfelelően, az gyorsan el tudja rontani a kellemes élményt. Mire kell oda figyelni, ha egynapos téli túrára indulunk?

A kevesebb néha több

Sokan elkövetik azt a hibát, ha téli túrára kirándulásra indulnak, hogy túlöltözködnek. Ahelyett, hogy magadra aggatsz minél több és melegebb ruhát, öltözködj rétegesen! Az alapréteg legyen olyan aláöltözet, ami jól vezeti a nedvességet és gyorsan szárad. 

A második réteg feladata a szigetelés. A célra jó választás a polár pulóver, ami nem hátráltat a mozgásban, viszont nagyon jó hőtartó képességgel bír. A külső réteg pedig az időjárás viszontagságai elleni védelmet szolgálja. Erre a célra mindig vízhatlan és szélálló kabátot válasszunk.

Kerüld a pamutot, valamint a gyapjút tartalmazó túrafelszereléseket, mivel gyorsan szívják meg magukat vízzel és sok időbe telik mire megszáradnak.

Minden a jó lábbelivel kezdődik

A hideget először mindig a lábunkon fogjuk érezni, ezért a téli túrázás elengedhetetlen kelléke a megfelelő túrabakancs és a téli túrazokni. Ha havas túrára indulunk, akkor érdemes speciális bakancsra beruházni. Ezek a magas szárú lábbelik speciális talppal rendelkeznek, amik biztosítják a jó tapadást a havon.téli túrafelszerelés

A kiegészítők alapok, ha téli túrára indulsz

Még hideg időben is hajlamosak vagyunk megfeledkezni a sapka, sál és kesztyű hármasról. Viszont, ha téli kirándulásra indulsz, akkor ezek nélkül ki se lépj az ajtón. Az utóbbiból érdemes egy tartalékot is magadnál tartani, ugyanis pillanatok alatt át tud ázni, például ha megcsúszol és le kell tenned a kezedet. 

Kerüld a túl szűk felszereléseket! Elszorítják a vérkeringésedet és ellenkező hatást fognak kiváltani, azaz jobban fogunk fázni miatta. 

Milyen téli túrafelszereléseket érdemes magaddal vinned?

Manapság egyre kevesebben használnak papír alapú térképet. Viszont télen mindenképp legyen nálad analóg felszerelés is, amivel tájékozódni tudsz, ugyanis a hideg az akkumulátorokat se kíméli. Emellett érdemes magadnál tartani külső akkumulátort is vész esetére.

A napszemüvegről és a naptejről se szabad megfeledkezned a tél ellenére sem. A fehér hóról visszaverődő napsugarak felerősítik a napsugarat, ami károsítja a szemünket és leégést is okozhat.

Nemcsak a külső védelem fontos

A téli túra egyik hű társa a termosz. Kevés jobb és hangulatosabb érzés van annál, amikor egy jó forró gőzölgő teát, kávét vagy kakaót kortyolgatsz, miközben megpihensz és gyönyörködsz a mesés szépségű havas tájban. A forró ital közben belülről felmelegít, hogy újult erővel folytathasd téli túrát.

Modern vízadagolóinkkal gyorsan és kényelmesen készítheted el az útra való forró italt ásványi-anyagokban gazdag ásványvízből. Kattints a szövegre és tudj meg többet!egynapos téli túra

Kezd okosan, kezd korán

Ha először indulsz téli túrára, akkor legyél nagyon elővigyázatos és tervezz meg mindent előre. Lehet, hogy nyáron egy 15-20 km-eres túra meg se kottyan számodra, télen viszont ugyanaz az útvonal kétszer-háromszor annyi időt is igénybe vehet. A hóban lassabban tudsz haladni és meglehet az is, hogy egy-két túraút járhatatlanná vagy túl veszélyessé válik a csúszós talaj és a hótorlasz miatt.

A várható időjárásról is érdemes több forrásból is tájékozódni, mielőtt útnak indulunk. Az erős szél és a borús idő az egész túrát elronthatja.

Arról se szabad megfeledkezni, ha egynapos téli túrára indulunk, hogy a nap sokkal korábban nyugszik le. A korai sötétedés nemcsak a látási viszonyokat rontja, hanem a hőmérséklet is drasztikusan csökkenni fog, amint a nap lemegy. Ezért, ha nem is vagy korán kelő típus, mindenképp időben vágj neki a kalandnak!teli tura

A hidegben se feledkezz meg a hidratációról!

Nyáron a hőségben sokszor patakokban folyik rólunk a víz miközben rójuk a kilométereket, ami emlékeztet minket a folyadékpótlásról. Mozgás közben testünk hőt termel, ezért hideg időben is ugyanúgy meg tudunk izzadni, még ha ezt nem is vesszük észre. Ezért téli túrázás közben is legalább olyan fontos, ha nem fontosabb a megfelelő hidratáció, ugyanis a kiszáradás növeli a hipotermia veszélyét.

Hidratáld magadat selymes ízű, ásványi-anyagokban gazdag Montivízzel túrázás közben. A festői szépségű Balaton-felvidéken felszínre törő karsztvízzel nemcsak a megfelelő hidratációról gondoskodhatsz, hanem az emberi szervezet számára létfontosságú ásványi anyagokat is pótolhatod. Kattints a szövegre és ismerd meg a Káli-medence kincsét!

Azt már tudjuk, hogyan készüljünk fel a téli túrára, már csak az a kérdés, hogy hová menjünk. Csodálatos magyarországi egynapos téli túra célpontokkal is készültünk, amit a szövegre kattintva olvashatsz, tarts velünk!

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.