Hogyan készülj fel a téli túrára?

2021.12.17

A télen a természet egy teljesen más arcát mutatja, amit érdemes felfedezni. Ilyenkor legtöbben arra vágynak, hogy otthon kuckózva forró teát szürcsöljenek, de megéri kimozdulni! Ugyanis már egy rövidebb téli kirándulás a meseszép téli tájon olyan élménnyel gazdagít, amit semmi sem pótolhat. Útmutatóval készültünk az egynapos téli túrához, hogy semmi se rontsa el az élményt!téli túra

Hogyan készülj fel a téli túrára?

A téli táj káprázatos szépségű, viszont ha nem figyelünk oda és nem készülünk fel megfelelően, az gyorsan el tudja rontani a kellemes élményt. Mire kell oda figyelni, ha egynapos téli túrára indulunk?

A kevesebb néha több

Sokan elkövetik azt a hibát, ha téli túrára kirándulásra indulnak, hogy túlöltözködnek. Ahelyett, hogy magadra aggatsz minél több és melegebb ruhát, öltözködj rétegesen! Az alapréteg legyen olyan aláöltözet, ami jól vezeti a nedvességet és gyorsan szárad. 

A második réteg feladata a szigetelés. A célra jó választás a polár pulóver, ami nem hátráltat a mozgásban, viszont nagyon jó hőtartó képességgel bír. A külső réteg pedig az időjárás viszontagságai elleni védelmet szolgálja. Erre a célra mindig vízhatlan és szélálló kabátot válasszunk.

Kerüld a pamutot, valamint a gyapjút tartalmazó túrafelszereléseket, mivel gyorsan szívják meg magukat vízzel és sok időbe telik mire megszáradnak.

Minden a jó lábbelivel kezdődik

A hideget először mindig a lábunkon fogjuk érezni, ezért a téli túrázás elengedhetetlen kelléke a megfelelő túrabakancs és a téli túrazokni. Ha havas túrára indulunk, akkor érdemes speciális bakancsra beruházni. Ezek a magas szárú lábbelik speciális talppal rendelkeznek, amik biztosítják a jó tapadást a havon.téli túrafelszerelés

A kiegészítők alapok, ha téli túrára indulsz

Még hideg időben is hajlamosak vagyunk megfeledkezni a sapka, sál és kesztyű hármasról. Viszont, ha téli kirándulásra indulsz, akkor ezek nélkül ki se lépj az ajtón. Az utóbbiból érdemes egy tartalékot is magadnál tartani, ugyanis pillanatok alatt át tud ázni, például ha megcsúszol és le kell tenned a kezedet. 

Kerüld a túl szűk felszereléseket! Elszorítják a vérkeringésedet és ellenkező hatást fognak kiváltani, azaz jobban fogunk fázni miatta. 

Milyen téli túrafelszereléseket érdemes magaddal vinned?

Manapság egyre kevesebben használnak papír alapú térképet. Viszont télen mindenképp legyen nálad analóg felszerelés is, amivel tájékozódni tudsz, ugyanis a hideg az akkumulátorokat se kíméli. Emellett érdemes magadnál tartani külső akkumulátort is vész esetére.

A napszemüvegről és a naptejről se szabad megfeledkezned a tél ellenére sem. A fehér hóról visszaverődő napsugarak felerősítik a napsugarat, ami károsítja a szemünket és leégést is okozhat.

Nemcsak a külső védelem fontos

A téli túra egyik hű társa a termosz. Kevés jobb és hangulatosabb érzés van annál, amikor egy jó forró gőzölgő teát, kávét vagy kakaót kortyolgatsz, miközben megpihensz és gyönyörködsz a mesés szépségű havas tájban. A forró ital közben belülről felmelegít, hogy újult erővel folytathasd téli túrát.

Modern vízadagolóinkkal gyorsan és kényelmesen készítheted el az útra való forró italt ásványi-anyagokban gazdag ásványvízből. Kattints a szövegre és tudj meg többet!egynapos téli túra

Kezd okosan, kezd korán

Ha először indulsz téli túrára, akkor legyél nagyon elővigyázatos és tervezz meg mindent előre. Lehet, hogy nyáron egy 15-20 km-eres túra meg se kottyan számodra, télen viszont ugyanaz az útvonal kétszer-háromszor annyi időt is igénybe vehet. A hóban lassabban tudsz haladni és meglehet az is, hogy egy-két túraút járhatatlanná vagy túl veszélyessé válik a csúszós talaj és a hótorlasz miatt.

A várható időjárásról is érdemes több forrásból is tájékozódni, mielőtt útnak indulunk. Az erős szél és a borús idő az egész túrát elronthatja.

Arról se szabad megfeledkezni, ha egynapos téli túrára indulunk, hogy a nap sokkal korábban nyugszik le. A korai sötétedés nemcsak a látási viszonyokat rontja, hanem a hőmérséklet is drasztikusan csökkenni fog, amint a nap lemegy. Ezért, ha nem is vagy korán kelő típus, mindenképp időben vágj neki a kalandnak!teli tura

A hidegben se feledkezz meg a hidratációról!

Nyáron a hőségben sokszor patakokban folyik rólunk a víz miközben rójuk a kilométereket, ami emlékeztet minket a folyadékpótlásról. Mozgás közben testünk hőt termel, ezért hideg időben is ugyanúgy meg tudunk izzadni, még ha ezt nem is vesszük észre. Ezért téli túrázás közben is legalább olyan fontos, ha nem fontosabb a megfelelő hidratáció, ugyanis a kiszáradás növeli a hipotermia veszélyét.

Hidratáld magadat selymes ízű, ásványi-anyagokban gazdag Montivízzel túrázás közben. A festői szépségű Balaton-felvidéken felszínre törő karsztvízzel nemcsak a megfelelő hidratációról gondoskodhatsz, hanem az emberi szervezet számára létfontosságú ásványi anyagokat is pótolhatod. Kattints a szövegre és ismerd meg a Káli-medence kincsét!

Azt már tudjuk, hogyan készüljünk fel a téli túrára, már csak az a kérdés, hogy hová menjünk. Csodálatos magyarországi egynapos téli túra célpontokkal is készültünk, amit a szövegre kattintva olvashatsz, tarts velünk!

 

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.