Hogyan készülj fel a téli túrára?

2021.12.17

A télen a természet egy teljesen más arcát mutatja, amit érdemes felfedezni. Ilyenkor legtöbben arra vágynak, hogy otthon kuckózva forró teát szürcsöljenek, de megéri kimozdulni! Ugyanis már egy rövidebb téli kirándulás a meseszép téli tájon olyan élménnyel gazdagít, amit semmi sem pótolhat. Útmutatóval készültünk az egynapos téli túrához, hogy semmi se rontsa el az élményt!téli túra

Hogyan készülj fel a téli túrára?

A téli táj káprázatos szépségű, viszont ha nem figyelünk oda és nem készülünk fel megfelelően, az gyorsan el tudja rontani a kellemes élményt. Mire kell oda figyelni, ha egynapos téli túrára indulunk?

A kevesebb néha több

Sokan elkövetik azt a hibát, ha téli túrára kirándulásra indulnak, hogy túlöltözködnek. Ahelyett, hogy magadra aggatsz minél több és melegebb ruhát, öltözködj rétegesen! Az alapréteg legyen olyan aláöltözet, ami jól vezeti a nedvességet és gyorsan szárad. 

A második réteg feladata a szigetelés. A célra jó választás a polár pulóver, ami nem hátráltat a mozgásban, viszont nagyon jó hőtartó képességgel bír. A külső réteg pedig az időjárás viszontagságai elleni védelmet szolgálja. Erre a célra mindig vízhatlan és szélálló kabátot válasszunk.

Kerüld a pamutot, valamint a gyapjút tartalmazó túrafelszereléseket, mivel gyorsan szívják meg magukat vízzel és sok időbe telik mire megszáradnak.

Minden a jó lábbelivel kezdődik

A hideget először mindig a lábunkon fogjuk érezni, ezért a téli túrázás elengedhetetlen kelléke a megfelelő túrabakancs és a téli túrazokni. Ha havas túrára indulunk, akkor érdemes speciális bakancsra beruházni. Ezek a magas szárú lábbelik speciális talppal rendelkeznek, amik biztosítják a jó tapadást a havon.téli túrafelszerelés

A kiegészítők alapok, ha téli túrára indulsz

Még hideg időben is hajlamosak vagyunk megfeledkezni a sapka, sál és kesztyű hármasról. Viszont, ha téli kirándulásra indulsz, akkor ezek nélkül ki se lépj az ajtón. Az utóbbiból érdemes egy tartalékot is magadnál tartani, ugyanis pillanatok alatt át tud ázni, például ha megcsúszol és le kell tenned a kezedet. 

Kerüld a túl szűk felszereléseket! Elszorítják a vérkeringésedet és ellenkező hatást fognak kiváltani, azaz jobban fogunk fázni miatta. 

Milyen téli túrafelszereléseket érdemes magaddal vinned?

Manapság egyre kevesebben használnak papír alapú térképet. Viszont télen mindenképp legyen nálad analóg felszerelés is, amivel tájékozódni tudsz, ugyanis a hideg az akkumulátorokat se kíméli. Emellett érdemes magadnál tartani külső akkumulátort is vész esetére.

A napszemüvegről és a naptejről se szabad megfeledkezned a tél ellenére sem. A fehér hóról visszaverődő napsugarak felerősítik a napsugarat, ami károsítja a szemünket és leégést is okozhat.

Nemcsak a külső védelem fontos

A téli túra egyik hű társa a termosz. Kevés jobb és hangulatosabb érzés van annál, amikor egy jó forró gőzölgő teát, kávét vagy kakaót kortyolgatsz, miközben megpihensz és gyönyörködsz a mesés szépségű havas tájban. A forró ital közben belülről felmelegít, hogy újult erővel folytathasd téli túrát.

Modern vízadagolóinkkal gyorsan és kényelmesen készítheted el az útra való forró italt ásványi-anyagokban gazdag ásványvízből. Kattints a szövegre és tudj meg többet!egynapos téli túra

Kezd okosan, kezd korán

Ha először indulsz téli túrára, akkor legyél nagyon elővigyázatos és tervezz meg mindent előre. Lehet, hogy nyáron egy 15-20 km-eres túra meg se kottyan számodra, télen viszont ugyanaz az útvonal kétszer-háromszor annyi időt is igénybe vehet. A hóban lassabban tudsz haladni és meglehet az is, hogy egy-két túraút járhatatlanná vagy túl veszélyessé válik a csúszós talaj és a hótorlasz miatt.

A várható időjárásról is érdemes több forrásból is tájékozódni, mielőtt útnak indulunk. Az erős szél és a borús idő az egész túrát elronthatja.

Arról se szabad megfeledkezni, ha egynapos téli túrára indulunk, hogy a nap sokkal korábban nyugszik le. A korai sötétedés nemcsak a látási viszonyokat rontja, hanem a hőmérséklet is drasztikusan csökkenni fog, amint a nap lemegy. Ezért, ha nem is vagy korán kelő típus, mindenképp időben vágj neki a kalandnak!teli tura

A hidegben se feledkezz meg a hidratációról!

Nyáron a hőségben sokszor patakokban folyik rólunk a víz miközben rójuk a kilométereket, ami emlékeztet minket a folyadékpótlásról. Mozgás közben testünk hőt termel, ezért hideg időben is ugyanúgy meg tudunk izzadni, még ha ezt nem is vesszük észre. Ezért téli túrázás közben is legalább olyan fontos, ha nem fontosabb a megfelelő hidratáció, ugyanis a kiszáradás növeli a hipotermia veszélyét.

Hidratáld magadat selymes ízű, ásványi-anyagokban gazdag Montivízzel túrázás közben. A festői szépségű Balaton-felvidéken felszínre törő karsztvízzel nemcsak a megfelelő hidratációról gondoskodhatsz, hanem az emberi szervezet számára létfontosságú ásványi anyagokat is pótolhatod. Kattints a szövegre és ismerd meg a Káli-medence kincsét!

Azt már tudjuk, hogyan készüljünk fel a téli túrára, már csak az a kérdés, hogy hová menjünk. Csodálatos magyarországi egynapos téli túra célpontokkal is készültünk, amit a szövegre kattintva olvashatsz, tarts velünk!

 

TOVÁBBI HÍREK
Miért jó a magas magnézium tartalmú ásványvíz?
Miért jó a magas magnézium tartalmú ásványvíz?
2022.01.20

A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag szervezetünk számára. Elengedhetetlen az izomzat, az idegrendszer és a szív működéséhez, valamint a fehérje szintézisben is létfontosságú a szerepe. Testünk egyik leggyakoribb eleme, szervezetünk viszont nem képes magától előállítani. Ezért rendkívül fontos, hogy külső forrásból tudjuk fedezni a napi magnézium szükségletünket. Például magas magnézium tartalmú ásványvízzel!

Ballonos vízadagoló tisztítása a szakértőktől
Ballonos vízadagoló tisztítása a szakértőktől
2022.01.14

A vízadagoló nyújtotta hűsítő természetes ásványvíznél nincs jobb szomjoltó. Viszont ahhoz, hogy az ásványvíz megőrizze frissességét és selymes ízét, szükség van a ballonos vízadagoló fertőtlenítésére és tisztítására rendszeres időközönként. Különösen akkor, ha egy forgalmasabb helyre kihelyezett vízadagolóról van szó, amit rengeteg különböző ember használ nap, mint nap.

Varázslatos téli kirándulóhelyek Magyarországon
Varázslatos téli kirándulóhelyek Magyarországon
2022.01.06

Hazánk csodálatos tájai nemcsak nyáron várják a kirándulni vágyókat. Télen hazánk természeti csodáinak egy egészen más oldalát ismerhetjük meg. Senkit ne riasszon el a hidegebb idő egy felejthetetlen élményt nyújtó téli kirándulástól. Összegyűjtöttünk néhány hazai célpontot, amit nem csak hóesés után érdemes felfedezni.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!
2021.12.23

A MONTIVÍZ Zrt. egész csapata nevében békés, boldog karácsonyt kívánunk!

Meddig tart a kávé hatása?
Meddig tart a kávé hatása?
2021.12.10

A kávé élénkítő hatását valószínűleg nem kell bemutatni senkinek. Egy jó erős fekete felpörget, a fáradtság eltűnik, és nemcsak a szellemi, hanem a fizikai teljesítményünket is megnöveli. De csak egy rövid ideig és legtöbbször jóval fáradtabbak leszünk, mint előtte voltunk. Viszont a koffein a szervezetünkben marad még jó hosszú ideig, mégha nem is érezzük.

Miért jó választás a nátriumszegény ásványvíz a hétköznapokra?
Miért jó választás a nátriumszegény ásványvíz a hétköznapokra?
2021.12.02

Szervezetünknek naponta 2-3 liter vízre van szüksége. Ha ennek jelentős részét ásványvízzel fedezed, akkor érdemes informálódni a palackos víz ásványianyag-tartalmáról, ugyanis nem csak ízben, hanem szervezetünkre gyakorolt hatásukban is eltérhetnek egymástól a különböző ásványvizek. Mit ajánlanak a szakértők?