Meddig tart a kávé hatása?

2021.12.10

A kávé élénkítő hatását valószínűleg nem kell bemutatni senkinek. Egy jó erős fekete felpörget, a fáradtság eltűnik, és nemcsak a szellemi, hanem a fizikai teljesítményünket is megnöveli. De csak egy rövid ideig és legtöbbször jóval fáradtabbak leszünk, mint előtte voltunk. Viszont a koffein a szervezetünkben marad még jó hosszú ideig, mégha nem is érezzük.

meddig tart a kávé hatása

A koffein hatása a szervezetre

Az 1, 3, 7-trimetil-xantin - amit csak koffein néven emlegetünk -, összetettebb hatást gyakorol szervezetünkre, mint sokan gondolnák. A kávé elfogyasztása után gyorsan, - néhány perc alatt – felszívódik a koffein és a hatását 15-30 perc múltán érezni is fogjuk.

A koffein elsősorban az agyban fejti ki hatását. A központi szervünkbe jutva blokkolja az adenozint. Ez a vegyület felelős fáradtság és az álmosság érzetért, illetve fontos szerepet játszik az alvás szabályozásában is. A koffein hatására nem leszünk frissebbek, csak úgy érezzük magunkat. Ezért érezzük magunkat sokkal fáradtabbnak és levertebbnek, miután a kávé hatása megszűnik.

A kávé mértékkel fogyasztva jótékony hatással van egészségünkre. A szövegre kattintva bővebben olvashatsz a témában.

Mennyi koffein van a kávéban?

A kávé koffeintartalmát sok minden befolyásolhatja. Az egyik legmeghatározóbb tényező a kávébab fajtája és minősége, ugyanis a két legismertebb fajta – a robusta és az arabica – koffeintartalma jelentősen eltér egymástól. A robustából készült kávé akár kétszer annyi koffeint is tartalmazhat, mint egy jó minőségű arabica kávé. A kávébab fajták közötti különbségekről korábbi cikkünkben részletesebben olvashatsz, kattints a szövegre

mennyi koffein van a kávéban

A kávé elkészítési módjától is függ a kapott fekete nedű koffeintartalma. Táblázatban a leggyakoribb kávétípusok koffein tartalma olvasható.

 

 

A legtöbb kávé alapja az espresso, így az ebből készült hosszabb italok nem tartalmaznak több koffeint, mint például a cappuccino vagy az americano. Sokszor a koffeinmentes kávé is tartalmaz jelentős mennyiségű koffeint, akár 15 mg-ot

Elkészítési mód

Koffein tartalom

Hagyományos espresso

40-60 mg

Főzött kávé

80-90 mg

Instant kávé

60-100 mg

Filter kávé

80-200 mg

 

Meddig tart a kávé hatása?

A kávé hatását először körülbelül negyed óra elteltével fogjuk érezni, majd 30-60 perc múlva éri el a maximális hatását, amikor májunk nekikezd a koffein lebontásának. Az Amerikai Egészségtudományi Akadémia kutatásai alapján a koffein felezési ideje egy átlagos felnőtt szervezetben 4 óra és körülbelül 10 óra alatt ürül ki teljesen.

Ez az idő, ami alatt szervezetünk a bevitt koffein mennyiség felét feldolgozza. Egy espresso elfogyasztása után 4 órával még 20-30 mg koffein marad a szervezetünkben körülbelül. Ezért, ha 10 órakor szeretnénk lefeküdni, 4-5 óra után már nem javasolt a kávé fogyasztása.

Mire kell odafigyelni?

A koffein felezési ideje egyénenként jelentősen eltérhet. 2-8 óra között változhat az az idő, ami alatt szervezetünk a koffein jelentős részét lebontja. Mitől függ? Elsősorban az életkortól, testtömegtől, májunk állapotától és a szedett gyógyszerektől. A fiatal, egészséges szervezet sokkal gyorsabban bontja le a koffeint. A nők szervezete kicsit lassabban semlegesíti a koffeint, ezért a hatása is tovább tart.

 Bizonyos gyógyszerek serkentik, míg mások lassítják a stimuláló szer felezési idejét. Az antibiotikumok, a vaspótló és a teofillin (asztma elleni készítmények) tartalmazó szerek jelentősen lassítják a koffein lebontását, aminek következtében alvászavarral, idegességgel és heves szívdobogással kell számolnunk. 

A Monti Café kávé kínálatában kiváló minőségű arabica és blend kávékapszulák találhatóak meg, amelyekből készült napi 1-2 csésze kávé nyugodtan fogyasztható. Tekintsd meg legújabb kávé csomagajánlatunkat, kattints a linkre!

Bár a közhiedelemmel ellentétben a kávénak nincsen vízhajtó hatása, azonban szervezetünknek többlet vízre van szüksége ahhoz, hogy a koffeint lebontsa. Ez egy kicsit több, mint 1 dl vizet jelent egy espresso esetén. Erre a nemes feladatra a legjobb, egy selymes ízű ásványvíz, amit a kávé megízlelése előtt érdemes elfogyasztani, hogy ízlelő bimbóinkat tisztára mossa. A Monti természetes hazai ásványvíz tökéletes párost alkot bármely kávéval. Kattints a linkre és ismerd meg a Balaton-felvidék kincsét!

TOVÁBBI HÍREK
A Föld vízkészlete
A Föld vízkészlete
2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!

Nemzetközi sörnap 2022
Nemzetközi sörnap 2022
2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.

A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.

Napszúrás tünetei és kezelése
Napszúrás tünetei és kezelése
2022.07.22

A szikrázó napsütésre egy csodálatos dologként gondolunk, amit a felhőtlen kikapcsolódással és a gondtalan nyaralással társítunk. Azonban a tűző napnak van egy árnyoldala is, ugyanis a napszúrás - mondhatni alattomosan - képes lecsapni, és igen komoly következményei is lehetnek. Szerencsére lehet a napszúrás ellen védekezni, csak egy kis odafigyelésre van szükség.

A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista
A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista
2022.07.14

Nyakunkon a nyár, és vele együtt a kánikula. Ilyenkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk a megfelelő hidratációra. Szerencsére nem csak folyadék formájában gondoskodhatunk erről, hanem segítségül hívhatjuk a finom és lédús gyümölcsök erejét is!

Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás
Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás
2022.07.06

Ha szervezetünk ásványi anyag beviteléről van szó, akkor szinte mindig a kalcium, a magnézium és hébe-hóba a vas kerül elő. Miközben a káliumra legalább akkora szüksége van szervezetünknek, mint az előzőekre. Szerencsére számtalan káliumban gazdag élelmiszer áll rendelkezésünkre, ha egyet-egyet beépítünk étrendünkbe, akkor biztos nem fogunk hiányt szenvedni az ásványi anyagból.