Meddig tart a kávé hatása?

2021.12.10

A kávé élénkítő hatását valószínűleg nem kell bemutatni senkinek. Egy jó erős fekete felpörget, a fáradtság eltűnik, és nemcsak a szellemi, hanem a fizikai teljesítményünket is megnöveli. De csak egy rövid ideig és legtöbbször jóval fáradtabbak leszünk, mint előtte voltunk. Viszont a koffein a szervezetünkben marad még jó hosszú ideig, mégha nem is érezzük.

meddig tart a kávé hatása

A koffein hatása a szervezetre

Az 1, 3, 7-trimetil-xantin - amit csak koffein néven emlegetünk -, összetettebb hatást gyakorol szervezetünkre, mint sokan gondolnák. A kávé elfogyasztása után gyorsan, - néhány perc alatt – felszívódik a koffein és a hatását 15-30 perc múltán érezni is fogjuk.

A koffein elsősorban az agyban fejti ki hatását. A központi szervünkbe jutva blokkolja az adenozint. Ez a vegyület felelős fáradtság és az álmosság érzetért, illetve fontos szerepet játszik az alvás szabályozásában is. A koffein hatására nem leszünk frissebbek, csak úgy érezzük magunkat. Ezért érezzük magunkat sokkal fáradtabbnak és levertebbnek, miután a kávé hatása megszűnik.

A kávé mértékkel fogyasztva jótékony hatással van egészségünkre. A szövegre kattintva bővebben olvashatsz a témában.

Mennyi koffein van a kávéban?

A kávé koffeintartalmát sok minden befolyásolhatja. Az egyik legmeghatározóbb tényező a kávébab fajtája és minősége, ugyanis a két legismertebb fajta – a robusta és az arabica – koffeintartalma jelentősen eltér egymástól. A robustából készült kávé akár kétszer annyi koffeint is tartalmazhat, mint egy jó minőségű arabica kávé. A kávébab fajták közötti különbségekről korábbi cikkünkben részletesebben olvashatsz, kattints a szövegre

mennyi koffein van a kávéban

A kávé elkészítési módjától is függ a kapott fekete nedű koffeintartalma. Táblázatban a leggyakoribb kávétípusok koffein tartalma olvasható.

 

 

A legtöbb kávé alapja az espresso, így az ebből készült hosszabb italok nem tartalmaznak több koffeint, mint például a cappuccino vagy az americano. Sokszor a koffeinmentes kávé is tartalmaz jelentős mennyiségű koffeint, akár 15 mg-ot

Elkészítési mód

Koffein tartalom

Hagyományos espresso

40-60 mg

Főzött kávé

80-90 mg

Instant kávé

60-100 mg

Filter kávé

80-200 mg

 

Meddig tart a kávé hatása?

A kávé hatását először körülbelül negyed óra elteltével fogjuk érezni, majd 30-60 perc múlva éri el a maximális hatását, amikor májunk nekikezd a koffein lebontásának. Az Amerikai Egészségtudományi Akadémia kutatásai alapján a koffein felezési ideje egy átlagos felnőtt szervezetben 4 óra és körülbelül 10 óra alatt ürül ki teljesen.

Ez az idő, ami alatt szervezetünk a bevitt koffein mennyiség felét feldolgozza. Egy espresso elfogyasztása után 4 órával még 20-30 mg koffein marad a szervezetünkben körülbelül. Ezért, ha 10 órakor szeretnénk lefeküdni, 4-5 óra után már nem javasolt a kávé fogyasztása.

Mire kell odafigyelni?

A koffein felezési ideje egyénenként jelentősen eltérhet. 2-8 óra között változhat az az idő, ami alatt szervezetünk a koffein jelentős részét lebontja. Mitől függ? Elsősorban az életkortól, testtömegtől, májunk állapotától és a szedett gyógyszerektől. A fiatal, egészséges szervezet sokkal gyorsabban bontja le a koffeint. A nők szervezete kicsit lassabban semlegesíti a koffeint, ezért a hatása is tovább tart.

 Bizonyos gyógyszerek serkentik, míg mások lassítják a stimuláló szer felezési idejét. Az antibiotikumok, a vaspótló és a teofillin (asztma elleni készítmények) tartalmazó szerek jelentősen lassítják a koffein lebontását, aminek következtében alvászavarral, idegességgel és heves szívdobogással kell számolnunk. 

A Monti Café kávé kínálatában kiváló minőségű arabica és blend kávékapszulák találhatóak meg, amelyekből készült napi 1-2 csésze kávé nyugodtan fogyasztható. Tekintsd meg legújabb kávé csomagajánlatunkat, kattints a linkre!

Bár a közhiedelemmel ellentétben a kávénak nincsen vízhajtó hatása, azonban szervezetünknek többlet vízre van szüksége ahhoz, hogy a koffeint lebontsa. Ez egy kicsit több, mint 1 dl vizet jelent egy espresso esetén. Erre a nemes feladatra a legjobb, egy selymes ízű ásványvíz, amit a kávé megízlelése előtt érdemes elfogyasztani, hogy ízlelő bimbóinkat tisztára mossa. A Monti természetes hazai ásványvíz tökéletes párost alkot bármely kávéval. Kattints a linkre és ismerd meg a Balaton-felvidék kincsét!

TOVÁBBI HÍREK
Mi a teendő, ha vízadagolonk meghibásodott?
Mi a teendő, ha vízadagolonk meghibásodott?
2023.09.29

A vízadagoló állandó használatnak van kitéve és legtöbbször a legforgalmasabb helyen van üzembehelyezve, ezért óhatatlanul is fennáll a meghibásodás esélye. Egy rövid útmutató állítottunk össze, annak érdekében, hogy a problémát mielőbb orvosolni tudjuk, és megkönnyítsük az ehhez kapcsolódó ügyintézést.

Hogyan rendelhet ballonos ásványvizet a legegyszerűbben?
Hogyan rendelhet ballonos ásványvizet a legegyszerűbben?
2023.09.21

Senki sem szeret az adminisztrációval bajlódni, ezért szeretnénk minél inkább megkönnyíteni a rendelésleadást és nyomonkövethetőbbé tenni a folyamatot. Ezért többféle lehetőség közül választhatja ki az Ön számára legkényelmesebbet és legegyszerűbbet.

Hogyan bánjunk az ásványvizes ballonokkal?
Hogyan bánjunk az ásványvizes ballonokkal?
2023.09.07

Egy teli ballon 19 kilogrammot nyom, ami érthető módon megnehezíti a szállítását, a cseréjét a vízadagolón és a tárolását. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a baleseteket, a ballonok sérülésével járó kellemetlenségeket és a higiéniás kockázatokat is kizárhatjuk. Ezért egy részletes, de lényegre törő útmutatot állítottunk össze, hogy hogyan a legegyszerűbb és legcélszerűbb a ballonokkal báni.

Mondj nemet a hozzáadott cukornak, van jobb alternatíva!
Mondj nemet a hozzáadott cukornak, van jobb alternatíva!
2023.08.25

Tagadhatatlan, hogy nyári hőségben mindenkinek jól tud esni egy jéghideg üdítő ital vagy jégkrém, azonban ezek a termékek legtöbbször elképesztő mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Egy-egy alkalmi még csak csak belefér, azonban a túl sok cukor plusz komoly problémát okozhat.