Meddig tart a kávé hatása?

2021.12.10

A kávé élénkítő hatását valószínűleg nem kell bemutatni senkinek. Egy jó erős fekete felpörget, a fáradtság eltűnik, és nemcsak a szellemi, hanem a fizikai teljesítményünket is megnöveli. De csak egy rövid ideig és legtöbbször jóval fáradtabbak leszünk, mint előtte voltunk. Viszont a koffein a szervezetünkben marad még jó hosszú ideig, mégha nem is érezzük.

meddig tart a kávé hatása

A koffein hatása a szervezetre

Az 1, 3, 7-trimetil-xantin - amit csak koffein néven emlegetünk -, összetettebb hatást gyakorol szervezetünkre, mint sokan gondolnák. A kávé elfogyasztása után gyorsan, - néhány perc alatt – felszívódik a koffein és a hatását 15-30 perc múltán érezni is fogjuk.

A koffein elsősorban az agyban fejti ki hatását. A központi szervünkbe jutva blokkolja az adenozint. Ez a vegyület felelős fáradtság és az álmosság érzetért, illetve fontos szerepet játszik az alvás szabályozásában is. A koffein hatására nem leszünk frissebbek, csak úgy érezzük magunkat. Ezért érezzük magunkat sokkal fáradtabbnak és levertebbnek, miután a kávé hatása megszűnik.

A kávé mértékkel fogyasztva jótékony hatással van egészségünkre. A szövegre kattintva bővebben olvashatsz a témában.

Mennyi koffein van a kávéban?

A kávé koffeintartalmát sok minden befolyásolhatja. Az egyik legmeghatározóbb tényező a kávébab fajtája és minősége, ugyanis a két legismertebb fajta – a robusta és az arabica – koffeintartalma jelentősen eltér egymástól. A robustából készült kávé akár kétszer annyi koffeint is tartalmazhat, mint egy jó minőségű arabica kávé. A kávébab fajták közötti különbségekről korábbi cikkünkben részletesebben olvashatsz, kattints a szövegre

mennyi koffein van a kávéban

A kávé elkészítési módjától is függ a kapott fekete nedű koffeintartalma. Táblázatban a leggyakoribb kávétípusok koffein tartalma olvasható.

 

 

A legtöbb kávé alapja az espresso, így az ebből készült hosszabb italok nem tartalmaznak több koffeint, mint például a cappuccino vagy az americano. Sokszor a koffeinmentes kávé is tartalmaz jelentős mennyiségű koffeint, akár 15 mg-ot

Elkészítési mód

Koffein tartalom

Hagyományos espresso

40-60 mg

Főzött kávé

80-90 mg

Instant kávé

60-100 mg

Filter kávé

80-200 mg

 

Meddig tart a kávé hatása?

A kávé hatását először körülbelül negyed óra elteltével fogjuk érezni, majd 30-60 perc múlva éri el a maximális hatását, amikor májunk nekikezd a koffein lebontásának. Az Amerikai Egészségtudományi Akadémia kutatásai alapján a koffein felezési ideje egy átlagos felnőtt szervezetben 4 óra és körülbelül 10 óra alatt ürül ki teljesen.

Ez az idő, ami alatt szervezetünk a bevitt koffein mennyiség felét feldolgozza. Egy espresso elfogyasztása után 4 órával még 20-30 mg koffein marad a szervezetünkben körülbelül. Ezért, ha 10 órakor szeretnénk lefeküdni, 4-5 óra után már nem javasolt a kávé fogyasztása.

Mire kell odafigyelni?

A koffein felezési ideje egyénenként jelentősen eltérhet. 2-8 óra között változhat az az idő, ami alatt szervezetünk a koffein jelentős részét lebontja. Mitől függ? Elsősorban az életkortól, testtömegtől, májunk állapotától és a szedett gyógyszerektől. A fiatal, egészséges szervezet sokkal gyorsabban bontja le a koffeint. A nők szervezete kicsit lassabban semlegesíti a koffeint, ezért a hatása is tovább tart.

 Bizonyos gyógyszerek serkentik, míg mások lassítják a stimuláló szer felezési idejét. Az antibiotikumok, a vaspótló és a teofillin (asztma elleni készítmények) tartalmazó szerek jelentősen lassítják a koffein lebontását, aminek következtében alvászavarral, idegességgel és heves szívdobogással kell számolnunk. 

A Monti Café kávé kínálatában kiváló minőségű arabica és blend kávékapszulák találhatóak meg, amelyekből készült napi 1-2 csésze kávé nyugodtan fogyasztható. Tekintsd meg legújabb kávé csomagajánlatunkat, kattints a linkre!

Bár a közhiedelemmel ellentétben a kávénak nincsen vízhajtó hatása, azonban szervezetünknek többlet vízre van szüksége ahhoz, hogy a koffeint lebontsa. Ez egy kicsit több, mint 1 dl vizet jelent egy espresso esetén. Erre a nemes feladatra a legjobb, egy selymes ízű ásványvíz, amit a kávé megízlelése előtt érdemes elfogyasztani, hogy ízlelő bimbóinkat tisztára mossa. A Monti természetes hazai ásványvíz tökéletes párost alkot bármely kávéval. Kattints a linkre és ismerd meg a Balaton-felvidék kincsét!

TOVÁBBI HÍREK
Mi az agyi köd, és mit tehetünk ellene?
Mi az agyi köd, és mit tehetünk ellene?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.

Milyen veszélyeket rejtenek magukba a munkahelyi barátságok és hogyan veheted elejét?
Milyen veszélyeket rejtenek magukba a munkahelyi barátságok és hogyan veheted elejét?
2023.12.15

Munkahelyi barátságok egyaránt hozhatnak örömöt és támogatást a munkahelyi életünkbe. Fokozhatják a munkahelyi elégedettséget, elősegíthetik a csapatszellemet és az együttműködést, valamint nyújthatnak érzelmi támaszt a nehéz időszakokban. Azonban a pozitívumok mögött rejlenek olyan buktatók is, amelyekkel érdemes tisztában lennünk, hogy el tudjuk kerülni.

Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.