Meddig tart a kávé hatása?

2021.12.10

A kávé élénkítő hatását valószínűleg nem kell bemutatni senkinek. Egy jó erős fekete felpörget, a fáradtság eltűnik, és nemcsak a szellemi, hanem a fizikai teljesítményünket is megnöveli. De csak egy rövid ideig és legtöbbször jóval fáradtabbak leszünk, mint előtte voltunk. Viszont a koffein a szervezetünkben marad még jó hosszú ideig, mégha nem is érezzük.

meddig tart a kávé hatása

A koffein hatása a szervezetre

Az 1, 3, 7-trimetil-xantin - amit csak koffein néven emlegetünk -, összetettebb hatást gyakorol szervezetünkre, mint sokan gondolnák. A kávé elfogyasztása után gyorsan, - néhány perc alatt – felszívódik a koffein és a hatását 15-30 perc múltán érezni is fogjuk.

A koffein elsősorban az agyban fejti ki hatását. A központi szervünkbe jutva blokkolja az adenozint. Ez a vegyület felelős fáradtság és az álmosság érzetért, illetve fontos szerepet játszik az alvás szabályozásában is. A koffein hatására nem leszünk frissebbek, csak úgy érezzük magunkat. Ezért érezzük magunkat sokkal fáradtabbnak és levertebbnek, miután a kávé hatása megszűnik.

A kávé mértékkel fogyasztva jótékony hatással van egészségünkre. A szövegre kattintva bővebben olvashatsz a témában.

Mennyi koffein van a kávéban?

A kávé koffeintartalmát sok minden befolyásolhatja. Az egyik legmeghatározóbb tényező a kávébab fajtája és minősége, ugyanis a két legismertebb fajta – a robusta és az arabica – koffeintartalma jelentősen eltér egymástól. A robustából készült kávé akár kétszer annyi koffeint is tartalmazhat, mint egy jó minőségű arabica kávé. A kávébab fajták közötti különbségekről korábbi cikkünkben részletesebben olvashatsz, kattints a szövegre

mennyi koffein van a kávéban

A kávé elkészítési módjától is függ a kapott fekete nedű koffeintartalma. Táblázatban a leggyakoribb kávétípusok koffein tartalma olvasható.

 

 

A legtöbb kávé alapja az espresso, így az ebből készült hosszabb italok nem tartalmaznak több koffeint, mint például a cappuccino vagy az americano. Sokszor a koffeinmentes kávé is tartalmaz jelentős mennyiségű koffeint, akár 15 mg-ot

Elkészítési mód

Koffein tartalom

Hagyományos espresso

40-60 mg

Főzött kávé

80-90 mg

Instant kávé

60-100 mg

Filter kávé

80-200 mg

 

Meddig tart a kávé hatása?

A kávé hatását először körülbelül negyed óra elteltével fogjuk érezni, majd 30-60 perc múlva éri el a maximális hatását, amikor májunk nekikezd a koffein lebontásának. Az Amerikai Egészségtudományi Akadémia kutatásai alapján a koffein felezési ideje egy átlagos felnőtt szervezetben 4 óra és körülbelül 10 óra alatt ürül ki teljesen.

Ez az idő, ami alatt szervezetünk a bevitt koffein mennyiség felét feldolgozza. Egy espresso elfogyasztása után 4 órával még 20-30 mg koffein marad a szervezetünkben körülbelül. Ezért, ha 10 órakor szeretnénk lefeküdni, 4-5 óra után már nem javasolt a kávé fogyasztása.

Mire kell odafigyelni?

A koffein felezési ideje egyénenként jelentősen eltérhet. 2-8 óra között változhat az az idő, ami alatt szervezetünk a koffein jelentős részét lebontja. Mitől függ? Elsősorban az életkortól, testtömegtől, májunk állapotától és a szedett gyógyszerektől. A fiatal, egészséges szervezet sokkal gyorsabban bontja le a koffeint. A nők szervezete kicsit lassabban semlegesíti a koffeint, ezért a hatása is tovább tart.

 Bizonyos gyógyszerek serkentik, míg mások lassítják a stimuláló szer felezési idejét. Az antibiotikumok, a vaspótló és a teofillin (asztma elleni készítmények) tartalmazó szerek jelentősen lassítják a koffein lebontását, aminek következtében alvászavarral, idegességgel és heves szívdobogással kell számolnunk. 

A Monti Café kávé kínálatában kiváló minőségű arabica és blend kávékapszulák találhatóak meg, amelyekből készült napi 1-2 csésze kávé nyugodtan fogyasztható. Tekintsd meg legújabb kávé csomagajánlatunkat, kattints a linkre!

TOVÁBBI HÍREK
Miért jó a magas magnézium tartalmú ásványvíz?
Miért jó a magas magnézium tartalmú ásványvíz?
2022.01.20

A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag szervezetünk számára. Elengedhetetlen az izomzat, az idegrendszer és a szív működéséhez, valamint a fehérje szintézisben is létfontosságú a szerepe. Testünk egyik leggyakoribb eleme, szervezetünk viszont nem képes magától előállítani. Ezért rendkívül fontos, hogy külső forrásból tudjuk fedezni a napi magnézium szükségletünket. Például magas magnézium tartalmú ásványvízzel!

Ballonos vízadagoló tisztítása a szakértőktől
Ballonos vízadagoló tisztítása a szakértőktől
2022.01.14

A vízadagoló nyújtotta hűsítő természetes ásványvíznél nincs jobb szomjoltó. Viszont ahhoz, hogy az ásványvíz megőrizze frissességét és selymes ízét, szükség van a ballonos vízadagoló fertőtlenítésére és tisztítására rendszeres időközönként. Különösen akkor, ha egy forgalmasabb helyre kihelyezett vízadagolóról van szó, amit rengeteg különböző ember használ nap, mint nap.

Varázslatos téli kirándulóhelyek Magyarországon
Varázslatos téli kirándulóhelyek Magyarországon
2022.01.06

Hazánk csodálatos tájai nemcsak nyáron várják a kirándulni vágyókat. Télen hazánk természeti csodáinak egy egészen más oldalát ismerhetjük meg. Senkit ne riasszon el a hidegebb idő egy felejthetetlen élményt nyújtó téli kirándulástól. Összegyűjtöttünk néhány hazai célpontot, amit nem csak hóesés után érdemes felfedezni.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!
2021.12.23

A MONTIVÍZ Zrt. egész csapata nevében békés, boldog karácsonyt kívánunk!

Hogyan készülj fel a téli túrára?
Hogyan készülj fel a téli túrára?
2021.12.17

A télen a természet egy teljesen más arcát mutatja, amit érdemes felfedezni. Ilyenkor legtöbben arra vágynak, hogy otthon kuckózva forró teát szürcsöljenek, de megéri kimozdulni! Ugyanis már egy rövidebb téli kirándulás a meseszép téli tájon olyan élménnyel gazdagít, amit semmi sem pótolhat. Útmutatóval készültünk az egynapos téli túrához, hogy semmi se rontsa el az élményt!

Miért jó választás a nátriumszegény ásványvíz a hétköznapokra?
Miért jó választás a nátriumszegény ásványvíz a hétköznapokra?
2021.12.02

Szervezetünknek naponta 2-3 liter vízre van szüksége. Ha ennek jelentős részét ásványvízzel fedezed, akkor érdemes informálódni a palackos víz ásványianyag-tartalmáról, ugyanis nem csak ízben, hanem szervezetünkre gyakorolt hatásukban is eltérhetnek egymástól a különböző ásványvizek. Mit ajánlanak a szakértők?