Meddig tart a kávé hatása?

2021.12.10

A kávé élénkítő hatását valószínűleg nem kell bemutatni senkinek. Egy jó erős fekete felpörget, a fáradtság eltűnik, és nemcsak a szellemi, hanem a fizikai teljesítményünket is megnöveli. De csak egy rövid ideig és legtöbbször jóval fáradtabbak leszünk, mint előtte voltunk. Viszont a koffein a szervezetünkben marad még jó hosszú ideig, mégha nem is érezzük.

meddig tart a kávé hatása

A koffein hatása a szervezetre

Az 1, 3, 7-trimetil-xantin - amit csak koffein néven emlegetünk -, összetettebb hatást gyakorol szervezetünkre, mint sokan gondolnák. A kávé elfogyasztása után gyorsan, - néhány perc alatt – felszívódik a koffein és a hatását 15-30 perc múltán érezni is fogjuk.

A koffein elsősorban az agyban fejti ki hatását. A központi szervünkbe jutva blokkolja az adenozint. Ez a vegyület felelős fáradtság és az álmosság érzetért, illetve fontos szerepet játszik az alvás szabályozásában is. A koffein hatására nem leszünk frissebbek, csak úgy érezzük magunkat. Ezért érezzük magunkat sokkal fáradtabbnak és levertebbnek, miután a kávé hatása megszűnik.

A kávé mértékkel fogyasztva jótékony hatással van egészségünkre. A szövegre kattintva bővebben olvashatsz a témában.

Mennyi koffein van a kávéban?

A kávé koffeintartalmát sok minden befolyásolhatja. Az egyik legmeghatározóbb tényező a kávébab fajtája és minősége, ugyanis a két legismertebb fajta – a robusta és az arabica – koffeintartalma jelentősen eltér egymástól. A robustából készült kávé akár kétszer annyi koffeint is tartalmazhat, mint egy jó minőségű arabica kávé. A kávébab fajták közötti különbségekről korábbi cikkünkben részletesebben olvashatsz, kattints a szövegre

mennyi koffein van a kávéban

A kávé elkészítési módjától is függ a kapott fekete nedű koffeintartalma. Táblázatban a leggyakoribb kávétípusok koffein tartalma olvasható.

 

 

A legtöbb kávé alapja az espresso, így az ebből készült hosszabb italok nem tartalmaznak több koffeint, mint például a cappuccino vagy az americano. Sokszor a koffeinmentes kávé is tartalmaz jelentős mennyiségű koffeint, akár 15 mg-ot

Elkészítési mód

Koffein tartalom

Hagyományos espresso

40-60 mg

Főzött kávé

80-90 mg

Instant kávé

60-100 mg

Filter kávé

80-200 mg

 

Meddig tart a kávé hatása?

A kávé hatását először körülbelül negyed óra elteltével fogjuk érezni, majd 30-60 perc múlva éri el a maximális hatását, amikor májunk nekikezd a koffein lebontásának. Az Amerikai Egészségtudományi Akadémia kutatásai alapján a koffein felezési ideje egy átlagos felnőtt szervezetben 4 óra és körülbelül 10 óra alatt ürül ki teljesen.

Ez az idő, ami alatt szervezetünk a bevitt koffein mennyiség felét feldolgozza. Egy espresso elfogyasztása után 4 órával még 20-30 mg koffein marad a szervezetünkben körülbelül. Ezért, ha 10 órakor szeretnénk lefeküdni, 4-5 óra után már nem javasolt a kávé fogyasztása.

Mire kell odafigyelni?

A koffein felezési ideje egyénenként jelentősen eltérhet. 2-8 óra között változhat az az idő, ami alatt szervezetünk a koffein jelentős részét lebontja. Mitől függ? Elsősorban az életkortól, testtömegtől, májunk állapotától és a szedett gyógyszerektől. A fiatal, egészséges szervezet sokkal gyorsabban bontja le a koffeint. A nők szervezete kicsit lassabban semlegesíti a koffeint, ezért a hatása is tovább tart.

 Bizonyos gyógyszerek serkentik, míg mások lassítják a stimuláló szer felezési idejét. Az antibiotikumok, a vaspótló és a teofillin (asztma elleni készítmények) tartalmazó szerek jelentősen lassítják a koffein lebontását, aminek következtében alvászavarral, idegességgel és heves szívdobogással kell számolnunk. 

A Monti Café kávé kínálatában kiváló minőségű arabica és blend kávékapszulák találhatóak meg, amelyekből készült napi 1-2 csésze kávé nyugodtan fogyasztható. Tekintsd meg legújabb kávé csomagajánlatunkat, kattints a linkre!

Bár a közhiedelemmel ellentétben a kávénak nincsen vízhajtó hatása, azonban szervezetünknek többlet vízre van szüksége ahhoz, hogy a koffeint lebontsa. Ez egy kicsit több, mint 1 dl vizet jelent egy espresso esetén. Erre a nemes feladatra a legjobb, egy selymes ízű ásványvíz, amit a kávé megízlelése előtt érdemes elfogyasztani, hogy ízlelő bimbóinkat tisztára mossa. A Monti természetes hazai ásványvíz tökéletes párost alkot bármely kávéval. Kattints a linkre és ismerd meg a Balaton-felvidék kincsét!

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.