Mennyibe kerül valójában a fluktuáció vállalatod számára?

2023.03.24

Magyarországon 2022-ben a fluktuációs arány 32% volt, ami 6 %-kal meghaladja az előző évit. Ez azt jelenti, hogy 12 hónap leforgása alatt 100 alkalmazottból 32 cserélődik ki. Sok vállalkozás nincs tisztában azzal, hogy mekkora költséggel és teherrel jár a megfelelő alkalmazott megtalálása, betanítása és beillesztése a vállalati kultúrába. Ehhez hoztunk segítségét.

Fluktuáció költségei

A munkaerő ingadozás költségeit két csoportra bonthatjuk. Az egyik oldalra a közvetlen költségek kerülnek, amelyeket könnyebb számszerűsíteni, és kiszámolni. A másik oldalra pedig a közvetett veszteségek kerülnek, amelyek kevésbé észrevehetőek és sokszor nem is foglalkoznak vele, amíg nem csúcsosodnak ki nagyobb problémában.

Közvetett költségek

 • Az alkalmazott kiléptetésével járó költségek: Ide elsősorban az adminisztrációs feladatokra fordított erőforrásokat soroljuk. Legtöbbször a HR adatbázis frissítését, az exit interjú lebonyolítását, a hálózati hozzáférés felfüggesztését, az eszközök begyüjtését foglalja magába, de ehhez még hozzá adódhat a végkielégítés és az ügyvédi költség is.

 • Felvételi költségek: Manapság nem könnyű jó munkaerőt találni, emiatt a kiválasztási folyamat hosszú időt vehet igénybe. Az pozíció hirdetési költsége, és az folyamatos interjúztatást jelentős terhet róhat a vállalatra.

 • Beléptetés: Ha sikeresen megtaláltuk a megfelelő alkalmazottat, akkor újabb adminisztrációs költségekkel kell számolnunk az onboarding miatt. Az új munkaállomás felállítása az IT, a dolgozó integrációja a vállalatba pedig a HR oldalról igényel erőforrást.

 • Betanulási költségek: A képzési költségek mellett ide tartozik az az idő is, amit a munkatársak az új dolgozó betanítással fordítanak. Ez a folyamat komplexebb - például mérnöki - munkaterületen rengeteg időt emészthet fel.

Közvetett veszteség

 • Munkatársak kiesett ideje: Azt könnyű kiszámolni az órabér alapján, hogy egy-egy ember betanítása mennyi költséget jelent a ráfordított idő szerint. Viszont azt csak megbecsülni tudjuk, hogy mekkora kiesést jelent az, hogy ez idő alatt nem az adott feladatköröket látják el a betanítást végző munkatársak.Természetesen, amennyiben van erre specializálódott munkatárs, avagy osztály, ez a költség nem jelentkezik. 

 • Csökken a csapatkohézió: Ha egy dolgozó távozik a vállalkozástól, akkor az nagy eséllyel negatívan fog hatni a többi munkatársra. A korábban kialakult dinamika megváltozik az irodában, és meglehet, hogy a többi alkalmazott elkötelezettsége a cég írányába csökken.

 • Stressz: Ahogy korábban is írtuk, az új alkalmazott megtalálása, betanítása és beillesztése a vállalatba nem egyszerű, és sokszor rendkívül időigényes feladat. Annak érdekében, hogy a vállalat eredményessége ne romoljon, sokszor nagyobb terhelést kapnak a dolgozók. Ez pedig növeli a munkahelyi stresszt. A munkahelyi stresszről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

 • Alacsonyabb termelékenység: A munkavállaló teljesítménye a vállalatnál töltött idő alatt folyamatosan növekszik. A helyére kerülő dolgozó a legtöbbször betanulási folyamatot követően még hosszú ideig nem tudja elérni ugyanazt a hatékonyságot, mint elődje.

 • Elveszett tudás: Egy alkalmazott annál többet tud a vállalkozás termékeiről vagy szolgáltatásairól, a márkáról és a folyamatokról, minél többet időt tölt ott. Ennek a tudósnak a jelentős része íratlan formában létezik csak, vagyis a munkavállaló távozásával a megszerzett tapasztalatainak jelentős része is elveszik.

 • Folt a cég imázsán: Ha gyorsan cserélödnek az alkalmazottaknak egy vállalatnál, az a cég hírnevén is megfog látszani, ami több okból is káros. Egyrészről, a jelenlegi alkalmazottak elégedettsége csökken. Másrészről, az információ a potenciális jelölthöz is eljuthat, aki ennek tudatában fenntartásokkal fogja kezelni a céget.

 • Ügyfélkapcsolat is romolhat: Továbbá a cég ügyfeleinek is feltűnhet, hogy gyorsan cserélődnek az alkalmazottak, különösen, ha a front deskben magas a fluktuáció.

Összegzés

Ha szembesülünk a fentebb felsorolt közvetlen és közvetett költségekkel, ami a fluktuációval jár, akkor valószínűleg szükségszerűnek fogjuk tartani, hogy nagyobb gondot fordítsunk a munkaerő megtartására. Erre pedig az első naptól fogva figyelnünk kell. Hogyan kezdjünk bele? Kattints a linkre!

 

TOVÁBBI HÍREK
A világ legkülönösebb vízképződményei
A világ legkülönösebb vízképződményei
2023.06.08

Földünk legnagyobb csodája a víz, ugyanis egyet jelent az élettel. Ha nem lenne víz bolygónkon, akkor élet sem. Élettani fontosságát a végtelenségig lehetne taglalni, de most nem erre helyezzük a hangsúlyt, hanem szépségére vagy éppen különlegességére. Öt különlegességet hoztunk a nagyvilágból, ahol a víz az attrakció.

Hogyan vedd észre a stresszt a munkahelyen
Hogyan vedd észre a stresszt a munkahelyen
2023.06.02

A magánélet és a munka közötti határ elmosódása, és az állandó rendelkezésre állás kényszerre jócskán hozzájárult ehhez lesújtó statisztikákhoz. Ugyanis ezek a tényezők jelentős stressz faktorként vannak jelen az egyén életében, ami a kiégés egyik leggyakoribb oka, amit számos felmérés alátámaszt.

A tea Világnapja
A tea Világnapja
2023.05.19

A víz után a tea a világon második legnagyobb mennyiségben fogyasztott itala. Azonban legtöbbünk nem gondol bele, hogy mi van a gözölgő csésze mögött. A teaültetvények dolgozóinak jelentős részét kizsákmányolják, akárcsak a termőföldet, ahol a növényt termesztik. Erre szeretné felhívni a világ figyelmét az ENSZ a tea világnapjával.

Hogyan vegyük elejét a fluktuációnak?
Hogyan vegyük elejét a fluktuációnak?
2023.05.12

A felmondások jelentős része megelőzhető. Minden apró változtatás döntő súllyal bír, ami javítja karrierfejlesztési lehetőségeket, a munka és a magánélet egyensúlyát, a vezetői kapcsolatokat, a javadalmazásokat és az általános jólétet a munkahelyen.

A felmondás leggyakoribb okai a munkahelyen
A felmondás leggyakoribb okai a munkahelyen
2023.05.05

A magas fluktuációs arány több okból is káros a szervezet számára. Röviden költséges, időigényes, és teljesen romba döntheti a morált. Sokszor a vezetőség csak azt látja, hogy az alkalmazott ilyen, vagy olyan indokkal benyújtja felmondását. Azonban legtöbb esetben tehet róla, hogy erre a döntésre jutott a dolgozó. Mi áll leggyakrabban a háttérben?

Munkavállalói elégedettség alapkővei
Munkavállalói elégedettség alapkővei
2023.04.28

A dolgozó, munkával kapcsolatos attitűdjét nagyban befolyásolja elégedettsége. Azok a munkavállalók, akik jól érzik magukat a munkahelyükön jóval nagyobb hatékonysággal dolgoznak, elkötelezettek a vállalat irányába és sokszor túlteljesítik az elvárásokat. A munkavállaló elégedettségét nagyrészt a munkáltató hozzáállása határozza meg.