Mennyibe kerül valójában a fluktuáció vállalatod számára?

2023.03.24

Magyarországon 2022-ben a fluktuációs arány 32% volt, ami 6 %-kal meghaladja az előző évit. Ez azt jelenti, hogy 12 hónap leforgása alatt 100 alkalmazottból 32 cserélődik ki. Sok vállalkozás nincs tisztában azzal, hogy mekkora költséggel és teherrel jár a megfelelő alkalmazott megtalálása, betanítása és beillesztése a vállalati kultúrába. Ehhez hoztunk segítségét.

Fluktuáció költségei

A munkaerő ingadozás költségeit két csoportra bonthatjuk. Az egyik oldalra a közvetlen költségek kerülnek, amelyeket könnyebb számszerűsíteni, és kiszámolni. A másik oldalra pedig a közvetett veszteségek kerülnek, amelyek kevésbé észrevehetőek és sokszor nem is foglalkoznak vele, amíg nem csúcsosodnak ki nagyobb problémában.

Közvetett költségek

 • Az alkalmazott kiléptetésével járó költségek: Ide elsősorban az adminisztrációs feladatokra fordított erőforrásokat soroljuk. Legtöbbször a HR adatbázis frissítését, az exit interjú lebonyolítását, a hálózati hozzáférés felfüggesztését, az eszközök begyüjtését foglalja magába, de ehhez még hozzá adódhat a végkielégítés és az ügyvédi költség is.

 • Felvételi költségek: Manapság nem könnyű jó munkaerőt találni, emiatt a kiválasztási folyamat hosszú időt vehet igénybe. Az pozíció hirdetési költsége, és az folyamatos interjúztatást jelentős terhet róhat a vállalatra.

 • Beléptetés: Ha sikeresen megtaláltuk a megfelelő alkalmazottat, akkor újabb adminisztrációs költségekkel kell számolnunk az onboarding miatt. Az új munkaállomás felállítása az IT, a dolgozó integrációja a vállalatba pedig a HR oldalról igényel erőforrást.

 • Betanulási költségek: A képzési költségek mellett ide tartozik az az idő is, amit a munkatársak az új dolgozó betanítással fordítanak. Ez a folyamat komplexebb - például mérnöki - munkaterületen rengeteg időt emészthet fel.

Közvetett veszteség

 • Munkatársak kiesett ideje: Azt könnyű kiszámolni az órabér alapján, hogy egy-egy ember betanítása mennyi költséget jelent a ráfordított idő szerint. Viszont azt csak megbecsülni tudjuk, hogy mekkora kiesést jelent az, hogy ez idő alatt nem az adott feladatköröket látják el a betanítást végző munkatársak.Természetesen, amennyiben van erre specializálódott munkatárs, avagy osztály, ez a költség nem jelentkezik. 

 • Csökken a csapatkohézió: Ha egy dolgozó távozik a vállalkozástól, akkor az nagy eséllyel negatívan fog hatni a többi munkatársra. A korábban kialakult dinamika megváltozik az irodában, és meglehet, hogy a többi alkalmazott elkötelezettsége a cég írányába csökken.

 • Stressz: Ahogy korábban is írtuk, az új alkalmazott megtalálása, betanítása és beillesztése a vállalatba nem egyszerű, és sokszor rendkívül időigényes feladat. Annak érdekében, hogy a vállalat eredményessége ne romoljon, sokszor nagyobb terhelést kapnak a dolgozók. Ez pedig növeli a munkahelyi stresszt. A munkahelyi stresszről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

 • Alacsonyabb termelékenység: A munkavállaló teljesítménye a vállalatnál töltött idő alatt folyamatosan növekszik. A helyére kerülő dolgozó a legtöbbször betanulási folyamatot követően még hosszú ideig nem tudja elérni ugyanazt a hatékonyságot, mint elődje.

 • Elveszett tudás: Egy alkalmazott annál többet tud a vállalkozás termékeiről vagy szolgáltatásairól, a márkáról és a folyamatokról, minél többet időt tölt ott. Ennek a tudósnak a jelentős része íratlan formában létezik csak, vagyis a munkavállaló távozásával a megszerzett tapasztalatainak jelentős része is elveszik.

 • Folt a cég imázsán: Ha gyorsan cserélödnek az alkalmazottaknak egy vállalatnál, az a cég hírnevén is megfog látszani, ami több okból is káros. Egyrészről, a jelenlegi alkalmazottak elégedettsége csökken. Másrészről, az információ a potenciális jelölthöz is eljuthat, aki ennek tudatában fenntartásokkal fogja kezelni a céget.

 • Ügyfélkapcsolat is romolhat: Továbbá a cég ügyfeleinek is feltűnhet, hogy gyorsan cserélődnek az alkalmazottak, különösen, ha a front deskben magas a fluktuáció.

Összegzés

Ha szembesülünk a fentebb felsorolt közvetlen és közvetett költségekkel, ami a fluktuációval jár, akkor valószínűleg szükségszerűnek fogjuk tartani, hogy nagyobb gondot fordítsunk a munkaerő megtartására. Erre pedig az első naptól fogva figyelnünk kell. Hogyan kezdjünk bele? Kattints a linkre!

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.