Mennyibe kerül valójában a fluktuáció vállalatod számára?

2023.03.24

Magyarországon 2022-ben a fluktuációs arány 32% volt, ami 6 %-kal meghaladja az előző évit. Ez azt jelenti, hogy 12 hónap leforgása alatt 100 alkalmazottból 32 cserélődik ki. Sok vállalkozás nincs tisztában azzal, hogy mekkora költséggel és teherrel jár a megfelelő alkalmazott megtalálása, betanítása és beillesztése a vállalati kultúrába. Ehhez hoztunk segítségét.

Fluktuáció költségei

A munkaerő ingadozás költségeit két csoportra bonthatjuk. Az egyik oldalra a közvetlen költségek kerülnek, amelyeket könnyebb számszerűsíteni, és kiszámolni. A másik oldalra pedig a közvetett veszteségek kerülnek, amelyek kevésbé észrevehetőek és sokszor nem is foglalkoznak vele, amíg nem csúcsosodnak ki nagyobb problémában.

Közvetett költségek

  • Az alkalmazott kiléptetésével járó költségek: Ide elsősorban az adminisztrációs feladatokra fordított erőforrásokat soroljuk. Legtöbbször a HR adatbázis frissítését, az exit interjú lebonyolítását, a hálózati hozzáférés felfüggesztését, az eszközök begyüjtését foglalja magába, de ehhez még hozzá adódhat a végkielégítés és az ügyvédi költség is.

  • Felvételi költségek: Manapság nem könnyű jó munkaerőt találni, emiatt a kiválasztási folyamat hosszú időt vehet igénybe. Az pozíció hirdetési költsége, és az folyamatos interjúztatást jelentős terhet róhat a vállalatra.

  • Beléptetés: Ha sikeresen megtaláltuk a megfelelő alkalmazottat, akkor újabb adminisztrációs költségekkel kell számolnunk az onboarding miatt. Az új munkaállomás felállítása az IT, a dolgozó integrációja a vállalatba pedig a HR oldalról igényel erőforrást.

  • Betanulási költségek: A képzési költségek mellett ide tartozik az az idő is, amit a munkatársak az új dolgozó betanítással fordítanak. Ez a folyamat komplexebb - például mérnöki - munkaterületen rengeteg időt emészthet fel.

Közvetett veszteség

  • Munkatársak kiesett ideje: Azt könnyű kiszámolni az órabér alapján, hogy egy-egy ember betanítása mennyi költséget jelent a ráfordított idő szerint. Viszont azt csak megbecsülni tudjuk, hogy mekkora kiesést jelent az, hogy ez idő alatt nem az adott feladatköröket látják el a betanítást végző munkatársak.Természetesen, amennyiben van erre specializálódott munkatárs, avagy osztály, ez a költség nem jelentkezik. 

  • Csökken a csapatkohézió: Ha egy dolgozó távozik a vállalkozástól, akkor az nagy eséllyel negatívan fog hatni a többi munkatársra. A korábban kialakult dinamika megváltozik az irodában, és meglehet, hogy a többi alkalmazott elkötelezettsége a cég írányába csökken.

  • Stressz: Ahogy korábban is írtuk, az új alkalmazott megtalálása, betanítása és beillesztése a vállalatba nem egyszerű, és sokszor rendkívül időigényes feladat. Annak érdekében, hogy a vállalat eredményessége ne romoljon, sokszor nagyobb terhelést kapnak a dolgozók. Ez pedig növeli a munkahelyi stresszt. A munkahelyi stresszről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

  • Alacsonyabb termelékenység: A munkavállaló teljesítménye a vállalatnál töltött idő alatt folyamatosan növekszik. A helyére kerülő dolgozó a legtöbbször betanulási folyamatot követően még hosszú ideig nem tudja elérni ugyanazt a hatékonyságot, mint elődje.

  • Elveszett tudás: Egy alkalmazott annál többet tud a vállalkozás termékeiről vagy szolgáltatásairól, a márkáról és a folyamatokról, minél többet időt tölt ott. Ennek a tudósnak a jelentős része íratlan formában létezik csak, vagyis a munkavállaló távozásával a megszerzett tapasztalatainak jelentős része is elveszik.

  • Folt a cég imázsán: Ha gyorsan cserélödnek az alkalmazottaknak egy vállalatnál, az a cég hírnevén is megfog látszani, ami több okból is káros. Egyrészről, a jelenlegi alkalmazottak elégedettsége csökken. Másrészről, az információ a potenciális jelölthöz is eljuthat, aki ennek tudatában fenntartásokkal fogja kezelni a céget.

  • Ügyfélkapcsolat is romolhat: Továbbá a cég ügyfeleinek is feltűnhet, hogy gyorsan cserélődnek az alkalmazottak, különösen, ha a front deskben magas a fluktuáció.

Összegzés

Ha szembesülünk a fentebb felsorolt közvetlen és közvetett költségekkel, ami a fluktuációval jár, akkor valószínűleg szükségszerűnek fogjuk tartani, hogy nagyobb gondot fordítsunk a munkaerő megtartására. Erre pedig az első naptól fogva figyelnünk kell. Hogyan kezdjünk bele? Kattints a linkre!

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.