Mi az a nyár végi depresszió és hogyan győzheted le?

2021.09.03

Minden évszaknak megvan a maga varázsa. Nyáron szabadabbnak és energikusabbnak érezzük magunkat. Az elmúlt hónapokban megannyi izgalmas élménnyel és kalanddal gazdagodtunk. Mégis, ahelyett, hogy feltöltődve óriási lendülettel vágnánk bele az őszbe, valami furcsa, melankolikus érzés kerít hatalmába. Ez az érzés nem más, mint a nyár végi depresszió.

hogyan győzd le a nyár végi depressziót

Mi az a nyár végi depresszió?

„Vége van a nyárnak,
Hűvös szelek járnak,
Nagy bánata van a
cinegemadárnak”.

Legtöbbünk számára ismerősen cseng Móra Ferenc költeménye, viszont az ősz beköszönte nem csak az apró termetű madár hangulatán hagy nyomot. A nyár vége felé – ami sajnos idén korábban érkezett -, sokunkra rátör a nyár végi depresszió, vagyis egy megmagyarázhatatlan mélabú érzés fog el minket.

A nyár végi melankólia egy valós jelenség, és nem csak az iskolába készülődő gyerekeket érinti. Sok felnőtt és gyerek hangulatán hagy nyomot az ősz közeledte, szorongás és negatív érzelmek formájában.

Mi okozhatja a nyár végi depressziót?

A nyár vége felé közeledve a nappalok egyre rövidebbek, a hőmérő higanyszála is egyre lejjebb kúszik. A várva várt nyaralást a hátunk mögött hagytuk, újra kezdődik a munka és az iskola. Ezektől a gondolatoktól búskomorak, leszünk és felüti a fejét az úgynevezett „end of summer blues”, vagyis a nyár végi depresszió.

nyár végi depresszió

Félelem, hogy lemaradunk vagy kimaradunk

 A FOMO (Fear Of Missing Out) egy új keletű angol mozaikszó, aminek a magyar jelentése: "félelem, hogy kimaradunk". A jelenség elsősorban a fiatalabb korosztályt érinti. Napjaink felgyorsult világában, ahol folyamatosan érnek az impulzusok - főleg a közösségi médián keresztül -, egyre nagyobb nyomást helyez az emberekre, hogy minél több eseményen vegyenek részt és minél több dolgot csináljanak.

Attól félünk, hogy elrohan felettünk az idő és nem tudjuk maximálisan kiélvezni az életet, mivel túl sok időt vesznek el a hétköznapi dolgok, mint például a munka.  Ezt erősíti az is, hogy a közösségi médiát pörgetve látjuk, hogy ismerőseink csodásabbnál csodásabb helyekről töltenek fel képeket, miközben mi hétköznapi dolgokat csinálunk. A korábban átélt csodálatos élmények megfakulnak és inkább az impulzusokat kergetjük.

Hogyan győzheted le az őszi depressziót?

A hosszú, gyakran gondtalannak tűnő forró nyári napokat felváltják a legtöbbször szürke és hűvös őszi hétköznapok. Sajnos, ha akarjuk, ha nem, a nyár véget ér, de ez még nem azt jelenti, hogy melankolikusnak vagy depressziósnak kell éreznünk magunkat.

Vidd tovább a nyár lendületét, és győzd le az őszi depressziót! Hogyan veheted fel eredményesen a küzdelmet a nyár végi melankóliával?

Értelmezd újra az őszt!

Az egyik legjobb módszer a depresszió leküzdésére, ha a negatív gondolatokat átértékeljük, és pozitívokra cseréljük. Az ősz közeledtével ne a borongós, hűvös időre gondolj, hanem a színes falevelek látványára, ami eléd tárul egy-egy séta során. 

Ne azon búslakodj, hogy vége a strandszezonnak, hanem a fedezd fel az őszi évszakok nyújtotta lehetőségeket. Számtalan szüreti és egyéb gasztronómiai fesztivál vár tárt karokkal az őszi hónapokban.

hatékonyan a nyár végi depresszió ellen

Ne olvadjunk bele a szürkeségbe!

Az időjárás a nyár vége felé szürkébb lesz, viszont fontos, hogy mi ne szürküljünk be az ősszel együtt. A hűvös idő beköszöntével legtöbben elteszik a színes nyári kollekciókat, és szürkébb, semleges színekbe burkolóznak.

Kutatások igazolják, hogy az általunk viselt színek hatással vannak hangulatunkra. A hideg, borús napokon hajlamosabbak vagyunk semleges színű ruhákba öltözni, ami nem segít abban, hogy jobb kedvünk legyen. Egy ködös, esős napon is nyugodtan felvehetsz színes ruhákat, vagy feldobhatod megjelenésedet egy-két élénk kiegészítővel.

Csempészd vissza a nyarat!

Vége van a nyárnak, viszont ez nem azt jelenti, hogy nyom nélkül el is tűnt. Nem úgy kell gondolni szeptember első napjaira, mint egy vízválasztóra a vidám nyár és a komor ősz között. Ugyanúgy hódolhatsz megannyi tipikus nyári elfoglaltságnak. 

A színes levelekbe öltözött természet egész ősszel várja a kirándulni vágyókat. Egy-egy naposabb délutánon elmehetünk piknikezni, vagy rendezhetünk grill partit udvarunkon.

Kezdj el tervezni!

Ne azon bánkódj, hogy véget ért a várva várt nyaralás, hanem kezd el tervezni már most a következőt. Egy fárasztó nap után üdítő élményt nyújt a következő évi nyaralás vagy egy rövidebb kiruccanás tervezgetése. Kutatások bizonyítják, hogy a tervezgetés és az örömteli várakozás hatékony ellenszere a melankóliának, amivel eredményesen veheted fel a harcot a nyár végi depresszió ellen.

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.