Mikulásgyár - 17 éve a gyerekekért

2022.12.21

A Mikulásgyár országos kezdeményezés immáron 17. alkalommal nyitja meg kapuit az adakozni vágyok számára. A szervezet évről évre egyre több rászoruló számára nyújt felbecsülhetetlen segítséget. Ismerd meg hazánk egyik legnagyobb adománygyűjtő akcióját!
mikulásgyár

A Mikulásgyár

“A MikulásGyár nem tesz különbséget ember és ember között, nem kérdezi, ki miért éhezik. Ha tud, segít, tekintet nélkül származásra, etnikumra, nemzetiségre, vallásra, nemre, életkorra. A MikulásGyár szellemisége a humánumból és a szolidaritásból fakad.”

Idén 17. alkalommal indította útnak hazánk egyik legnagyobb országos adománygyűjtő akcióját a Mikulásgyár. A program célja célja, hogy elsősorban tartós élelmiszert és tisztálkodási szert gyűjtsön a rászorulóknak. Meg természetesen édességet, ugyanis - különösen karácsonykor - szükség van a lélek-melengetésére is.

Egyre biztatóbb számok

Az akciót sikerét jól mutatja, hogy évről évre egyre több támogató és önkéntes segíti, aminek köszönhetően a felajánlott adományok száma is látványosan növekedett az elmúlt években. 2019-ben 47.000 kilogramm tartós élelmiszer és tisztálkodási szert juttatott el a MikulásGyár a rászorulóknak. 

2020-ban a pandémiás helyzet ellenére is még több, összesen 63 tonna felajánlás érkezett. Illetve az adománygyűjtés nemzetközi porondra lépett ebben az évben, ugyanis Németországban is 21. helyen gyűjtötték a felajánlásokat a szervezet önkéntesei.

A tavalyi évben pedig elképesztő mennyiségű, összesen 109.000 kilogramm adomány került kiosztásra országszerte a Mikulásgyár és az önkéntesek segítségével.

Kell a segítség

Szerencsére a felajánlások és az önkéntesek száma látványosan növekszik évről évre. Azonban - sajnos - segítségből sosem elég. Hazánkban 2019-es adatok alapján 2,5-2,8 millió ember minősíthető szegénynek, és ebből közel egymillió magyar súlyos anyagi nélkülözésben él. A felmérés szerint 158 ezer gyermek (0-17 éves kor) él Magyarországon a szegénységi küszöb alatt, és ebből 126.000 kiskorú súlyos szegénységben él.

Adománygyűjtő akció

A Mikulásgyár minden évben november végétől, egészen december 22.-éig várja a felajánlásokat, és az önkéntesek segítségét. 

Hol segíthetsz?

Budapest összetartó közösség, ezért idén a Főváros létrehozta a Szolidarítás parkja téli koncepciót, mely a MikulásGyár és a Baptista Szeretetszolgálat karitatív tevékenységeit öleli fel, támogatja és egymást erősítve segít egy jó ügyet, a Városháza parkban, ahol 9 és 21 óra között várják az adományokat. Valamint az Etele Plázában van lehetőség 10 és 19 óra között a felajánlásokat személyesen átadni.

Postai úton is lehet küldeni, viszont a szervezet nem tud téritésmentes csomagokat fogadni.

Mivel segíthetsz a legjobban?

Zsolnai Endre, a MikulásGyár főszervezője idén azt kéri: tartós élelmiszert (konzerv, tészta, liszt, cukor, rizs, olaj, burgony, alma, narancs, csokoládé, keksz stb.), zöldséget, gyümölcsöt, ivóvizet, illetve tisztálkodási és fertőtlenítőszereket hozzanak.

Minden segítség számít!

Nemcsak adománnyal segítheted az ügyet. Csatlakozz önkéntesként, és vállalj szerepet az adománygyűjtő akcióban. Ha csak 1-2 napra érsz rá, már az is hatalmas segítség a MikulásGyár számára.

Idei évben a MikulásGyár lehetőséget biztosít arra, hogy online pénzbeli adománnyal lehessen hozzájárulni a szervezet alapvető működési és üzemeltetési költségekhez.

A mikulás is Montivízet iszik

A Montivíz évek óta támogatja a nemes célt legértékesebb kincsével, a természetes Monti ásványvízzel. A fáradhatatlanul dolgozó szervezők és önkéntesek számára nyújt hideg frissítő, és melengető forró italt.

A MikulásGyár mindenkinek ad

A MikulásGyár karitatív fesztivál közel 100 gyermekműsornak, müvészeti előadásnak és könnyűzenei koncertnek ad otthon elismert hazai művészek közreműködésével, amelyek díjmentesen látogathatóak. Kövesd a Mikulásgyár online felületét, hogy jövőre időben értesülj minden hírrel kapcsolatban!

 

TOVÁBBI HÍREK
Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?
Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?
2023.01.27

Oly sokszor halljuk, hogy az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Legtöbbünk fel is tudunk sorolni jó párat belőle, de azt tudjuk, hogy mik az ásványi anyagok egész pontosan? Ismerjük meg testünk egyik legfontosabb alkotóelemét részletesen!

Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei
Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei
2023.01.20

Dehidratáció és a láz kombinációja nem hangzik túl egészségesen, azonban mégis az egyik legnépszerűbb - különösen a hűvösebb hónapokban - wellness tevékenység lényegét írjuk le vele. A szaunázás évről évre egyre népszerűbb rekreációs tevékenység, ami nem véletlen.

Hogyan kezeld a téli depressziót?
Hogyan kezeld a téli depressziót?
2023.01.06

A téli depresszió az egyik leggyakoribb szezonális betegség hazánkban. A napfény hiánya felborítja szervezetünk bioritmusát, aminek következtében erőtlennek, motiválatlannak érezzük magunkat és hangulatunk is ingadozik. Ha nem teszünk a téli depresszió ellen, akkor akár az első melengető tavaszi napsugarakig is velünk maradhat.

Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?
Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?
2022.12.09

A hűvös, borongós napok, a fényhiány, és a korai sötétedés óhatatlanul nyomot hagy közérzetünkön és hangulatunkon, hajlamosabbak vagyunk melankóliára. A napfény a kulcsa mindennek, télen a napsütés hiányára érzékeny emberek folyton levertnek, fáradtnak és erőtlennek érezzük magukat. Ez bizony nem más, mint a téli depresszió.

Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.