Tények és tévhitek: a lúgos víz hatása

2022.02.03

Ki ne szeretne egészséges és kiegyensúlyozott lenni? Nem véletlen, hogy manapság végeláthatatlan divatos étrend és diéta kínál „csodaszert”, aminek segítségével különösebb erőfeszítés nélkül lehetünk egészségesek. Ezek mögött legtöbbször nem áll semmilyen tudományos vizsgálat, csak hangzatos állítások. Egyik ilyen csodaszer a lúgos víz. Mítosz vagy tényleg csodával határos lenne a lúgos víz hatása? Utánajártunk az igazságnak!

lúgos víz hatása

Mit jelent a víz pH értéke?

A pH a vizes oldatok hidrogénion-koncentrációját írja le. Ez alapján hozták létre a pH skálát, ami folyadékok savasságát vagy lúgosságát jellemzi egy 0-14-es értékig terjedő skálán. Ami alapján a közeg savas, ha pH érték 0 és 6,5 között van és lúgos, ha pH érték nagyobb 7,4-nél. A kettő között, vagyis 6,5-tól 7,4-ig semleges a folyadék pH értéke. A pH skála logaritmikus, azaz például egy 7 pH értékű víznél egy 9-es pH értékű folyadék 100-szor lúgosabb.

Mennyi a lúgos víz pH értéke?

A természetes ásványvíz pH értéke semleges. Hazánkban az ivóvíz pH értékének legalább 6,5-nek kell lennie és legfeljebb 9,5 lehet. A csapvíz pH értéke jellemzően 7,2 és 8,4 között mozog, amit a víz keménysége és a fertőtlenítő szerek – jellemzően a klór – befolyásol. Ezzel szemben a mesterségesen, elektrolízissel előállított lúgos víz pH értéke 8,5 és 9,5 között mozog.

Szervezetünk sav-bázis egyensúlya

Szervezetünk 60-70 százalékát víz alkotja és az anyagcsere folyamatok vizes közegben játszódnak le, ezért egészségünk szempontjából létfontosságú szervezetünk sav-bázis egyensúlyának fenntartása. Minden szervünknek van egy optimális pH értéke, például az izmok– a folyamatos energiafelhasználás miatt – enyhén savasak, míg a vér enyhén lúgos 7,35-7,45 közötti pH értékkel.ásványvíz ph értéke

Lúgos víz mítosz

A lúgos víz elmélet alapja az, hogy a napjainkban – elsősorban a sok feldolgozott élelmiszer miatt – szervezetünk elsavasodik, ami potenciális egészségügyi kockázatokkal és mellékhatásokkal jár. Erre szolgál gyógyírként a lúgos víz, ami kiegyenlíti szervezetünk pH értékét és számos egyéb pozitív hatással bír.

Az egész elmélet alapjában cáfolja az az egyszerű tudományos tény, miszerint a bevitt tápláléknak elhanyagolható hatása van szervezetünk sav-bázis egyensúlyára, vagyis étrendünkkel nem tudjuk se savas, se lúgos irányba elmozdítani testünk pH értékét. Szervezetünk tökéletes önszabályozó rendszerrel rendelkezik, ami külső segítség nélkül képes egyensúlyban tartani szerveink és vérünk pH értékét.

A mítosz atyja

A legtöbb lúgos vizet magasztaló szövegben a dr. Robert Youngra hivatkoznak, akinek a nevéhez fűződik a „pH csoda” nevezetű könyv. Viszont az említett amerikai természetgyógyászt – aki valójában nem is rendelkezik doktori címmel - már többször jogerősen elítélték kuruzslás és áltudományos tények híresztelése miatt. A lúgos víz bibliájaként emlegetett könyvben leírtakat se támasztja alá tudományos kutatásokkal.

Legutóbb 2018-ban kötelezte a bíróság 105 millió dollár kártérítés kifizetésére. A vádlott szerint Young doktornak adta ki magát és rávette, hogy az ő természetes módszerével – mint később kiderült sajnos eredménytelenül – kezelje a rákot.

lúgos víz káros hatásai

Leggyakoribb tévhitek a lúgos vízről

Manapság megannyi hangzatos állítás kering a lúgos vízről, ami az egekig magasztalja egészségünkre gyakorolt hatását. Lássuk a leggyakoribbakat:

  • Tévhit: A sok feldolgozott élelmiszer miatt szervezetünk elsavasodik, aminek súlyos következményei lesznek. Az igaz, hogy napjainkban túl sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, de az nem amiatt káros egészségünkre, mert elsavasodnánk miatta. Ahogy korábban többször írtuk, a bevitt tápláléknak nincs befolyásoló hatása szervezetünk sav-bázis egyensúlyára. Emellett, számtalan élelmiszer van – például a legtöbb gyümölcslé vagy a vaj -, ami természetes formájában is savasnak számít.

  • Tévhit: Fogyókúrás csodaszer, ezért nem kell odafigyelni táplálkozásunkra. Elég, ha lúgos vizet iszunk. Ezt arra alapozzák, hogy a lúgos vízzel jobban áramlik a vér, ezért felgyorsítja az anyagcserét. Ez több okból is téves. Egyrészt, ahogy korábban írtuk a lúgos víz nem befolyásolja a vér pH értékét. Másrészt pedig életveszélyes lenne, ha a vér pH értéke minimálisan is eltér a normáltól, ami semleges.

  • Tévhit: Jobban hidratál és jobb sportoláshoz a lúgos víz. Ezt az állítást legtöbbször a korábbihoz hasonló körítéssel szokták előadni. Az igaz, hogy a lúgos közegben jobban oldódnak az ásványi anyagok, viszont ennek szervezetünkre gyakorolt hatása elhanyagolható. A tápanyag felszívódása a gyomorban kezdődik, a tápanyag szállításáért pedig a vér felelős. Mindkettőnek a pH értéke állandó, amit szervezetünk szabályoz diétánktól függetlenül.

  • Tévhit: A lúgos víz a reflux ellenszere. Ez az állítás részben igaz, ugyanis gyomorsav túltengés ellen hatékony ellenszer a lúgos víz. Viszont ez csak „tűzoltást” jelent. A tüneti kezelés helyett a probléma forrását kell megkeresni, ha gyakori savtúltengéssel küzdünk.

A lúgos víz káros hatásai

Ahogy korábban is írtuk, az étrendünknek elhanyagolható befolyása van szervezetünk sav-bázis egyensúlyáról. Ezért a lúgos víz fogyasztását semmi sem indokolja és szerencsére veszélyesnek se tekinthető. Röviden: teljesen felesleges elektrolízisen átesett vizet fogyasztanunk természetes ásványvíz helyett.

 Viszont a hosszútávon és extrém esetben már találkozhatunk a lúgos víz káros hatásaival. Vese betegség és cukorbetegség mellett egyáltalán nem ajánlott a magas pH értékű víz fogyasztása.

lúgos víz ph értéke

Milyen vizet válasszunk inkább a mindennapokra?

A érintetlen ásványvíznél nincs jobb szomjoltó. A tiszta, természetes formában felszínre törő ásványvizek pH értéke semleges, a Montivíz sem különbözik. A pH érték mondhatni elhanyagolható tényező, ha a tökéletes ásványvizet keressük. Ami igazán számít, az víz ásványi-anyag tartalma, amiben a Montivíz jeleskedik.

A Montivíz gazdag olyan ásványi anyagokban, amelyek szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Magas magnézium tartalmának köszönhetően akár a napi magnézium bevitel felét is fedezheted vele. Emellett kalcium és kálium tartalma is kiemelkedő a nátriumszegény Monti ásványvíznek.

Ismerd meg a Káli-medence kincsét és rendeld házhoz a tiszta, természetes egészséget!

 

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.