Tények és tévhitek: a lúgos víz hatása

2022.02.03

Ki ne szeretne egészséges és kiegyensúlyozott lenni? Nem véletlen, hogy manapság végeláthatatlan divatos étrend és diéta kínál „csodaszert”, aminek segítségével különösebb erőfeszítés nélkül lehetünk egészségesek. Ezek mögött legtöbbször nem áll semmilyen tudományos vizsgálat, csak hangzatos állítások. Egyik ilyen csodaszer a lúgos víz. Mítosz vagy tényleg csodával határos lenne a lúgos víz hatása? Utánajártunk az igazságnak!

lúgos víz hatása

Mit jelent a víz pH értéke?

A pH a vizes oldatok hidrogénion-koncentrációját írja le. Ez alapján hozták létre a pH skálát, ami folyadékok savasságát vagy lúgosságát jellemzi egy 0-14-es értékig terjedő skálán. Ami alapján a közeg savas, ha pH érték 0 és 6,5 között van és lúgos, ha pH érték nagyobb 7,4-nél. A kettő között, vagyis 6,5-tól 7,4-ig semleges a folyadék pH értéke. A pH skála logaritmikus, azaz például egy 7 pH értékű víznél egy 9-es pH értékű folyadék 100-szor lúgosabb.

Mennyi a lúgos víz pH értéke?

A természetes ásványvíz pH értéke semleges. Hazánkban az ivóvíz pH értékének legalább 6,5-nek kell lennie és legfeljebb 9,5 lehet. A csapvíz pH értéke jellemzően 7,2 és 8,4 között mozog, amit a víz keménysége és a fertőtlenítő szerek – jellemzően a klór – befolyásol. Ezzel szemben a mesterségesen, elektrolízissel előállított lúgos víz pH értéke 8,5 és 9,5 között mozog.

Szervezetünk sav-bázis egyensúlya

Szervezetünk 60-70 százalékát víz alkotja és az anyagcsere folyamatok vizes közegben játszódnak le, ezért egészségünk szempontjából létfontosságú szervezetünk sav-bázis egyensúlyának fenntartása. Minden szervünknek van egy optimális pH értéke, például az izmok– a folyamatos energiafelhasználás miatt – enyhén savasak, míg a vér enyhén lúgos 7,35-7,45 közötti pH értékkel.ásványvíz ph értéke

Lúgos víz mítosz

A lúgos víz elmélet alapja az, hogy a napjainkban – elsősorban a sok feldolgozott élelmiszer miatt – szervezetünk elsavasodik, ami potenciális egészségügyi kockázatokkal és mellékhatásokkal jár. Erre szolgál gyógyírként a lúgos víz, ami kiegyenlíti szervezetünk pH értékét és számos egyéb pozitív hatással bír.

Az egész elmélet alapjában cáfolja az az egyszerű tudományos tény, miszerint a bevitt tápláléknak elhanyagolható hatása van szervezetünk sav-bázis egyensúlyára, vagyis étrendünkkel nem tudjuk se savas, se lúgos irányba elmozdítani testünk pH értékét. Szervezetünk tökéletes önszabályozó rendszerrel rendelkezik, ami külső segítség nélkül képes egyensúlyban tartani szerveink és vérünk pH értékét.

A mítosz atyja

A legtöbb lúgos vizet magasztaló szövegben a dr. Robert Youngra hivatkoznak, akinek a nevéhez fűződik a „pH csoda” nevezetű könyv. Viszont az említett amerikai természetgyógyászt – aki valójában nem is rendelkezik doktori címmel - már többször jogerősen elítélték kuruzslás és áltudományos tények híresztelése miatt. A lúgos víz bibliájaként emlegetett könyvben leírtakat se támasztja alá tudományos kutatásokkal.

Legutóbb 2018-ban kötelezte a bíróság 105 millió dollár kártérítés kifizetésére. A vádlott szerint Young doktornak adta ki magát és rávette, hogy az ő természetes módszerével – mint később kiderült sajnos eredménytelenül – kezelje a rákot.

lúgos víz káros hatásai

Leggyakoribb tévhitek a lúgos vízről

Manapság megannyi hangzatos állítás kering a lúgos vízről, ami az egekig magasztalja egészségünkre gyakorolt hatását. Lássuk a leggyakoribbakat:

  • Tévhit: A sok feldolgozott élelmiszer miatt szervezetünk elsavasodik, aminek súlyos következményei lesznek. Az igaz, hogy napjainkban túl sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, de az nem amiatt káros egészségünkre, mert elsavasodnánk miatta. Ahogy korábban többször írtuk, a bevitt tápláléknak nincs befolyásoló hatása szervezetünk sav-bázis egyensúlyára. Emellett, számtalan élelmiszer van – például a legtöbb gyümölcslé vagy a vaj -, ami természetes formájában is savasnak számít.

  • Tévhit: Fogyókúrás csodaszer, ezért nem kell odafigyelni táplálkozásunkra. Elég, ha lúgos vizet iszunk. Ezt arra alapozzák, hogy a lúgos vízzel jobban áramlik a vér, ezért felgyorsítja az anyagcserét. Ez több okból is téves. Egyrészt, ahogy korábban írtuk a lúgos víz nem befolyásolja a vér pH értékét. Másrészt pedig életveszélyes lenne, ha a vér pH értéke minimálisan is eltér a normáltól, ami semleges.

  • Tévhit: Jobban hidratál és jobb sportoláshoz a lúgos víz. Ezt az állítást legtöbbször a korábbihoz hasonló körítéssel szokták előadni. Az igaz, hogy a lúgos közegben jobban oldódnak az ásványi anyagok, viszont ennek szervezetünkre gyakorolt hatása elhanyagolható. A tápanyag felszívódása a gyomorban kezdődik, a tápanyag szállításáért pedig a vér felelős. Mindkettőnek a pH értéke állandó, amit szervezetünk szabályoz diétánktól függetlenül.

  • Tévhit: A lúgos víz a reflux ellenszere. Ez az állítás részben igaz, ugyanis gyomorsav túltengés ellen hatékony ellenszer a lúgos víz. Viszont ez csak „tűzoltást” jelent. A tüneti kezelés helyett a probléma forrását kell megkeresni, ha gyakori savtúltengéssel küzdünk.

A lúgos víz káros hatásai

Ahogy korábban is írtuk, az étrendünknek elhanyagolható befolyása van szervezetünk sav-bázis egyensúlyáról. Ezért a lúgos víz fogyasztását semmi sem indokolja és szerencsére veszélyesnek se tekinthető. Röviden: teljesen felesleges elektrolízisen átesett vizet fogyasztanunk természetes ásványvíz helyett.

 Viszont a hosszútávon és extrém esetben már találkozhatunk a lúgos víz káros hatásaival. Vese betegség és cukorbetegség mellett egyáltalán nem ajánlott a magas pH értékű víz fogyasztása.

lúgos víz ph értéke

Milyen vizet válasszunk inkább a mindennapokra?

A érintetlen ásványvíznél nincs jobb szomjoltó. A tiszta, természetes formában felszínre törő ásványvizek pH értéke semleges, a Montivíz sem különbözik. A pH érték mondhatni elhanyagolható tényező, ha a tökéletes ásványvizet keressük. Ami igazán számít, az víz ásványi-anyag tartalma, amiben a Montivíz jeleskedik.

A Montivíz gazdag olyan ásványi anyagokban, amelyek szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Magas magnézium tartalmának köszönhetően akár a napi magnézium bevitel felét is fedezheted vele. Emellett kalcium és kálium tartalma is kiemelkedő a nátriumszegény Monti ásványvíznek.

Ismerd meg a Káli-medence kincsét és rendeld házhoz a tiszta, természetes egészséget!

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.