Tények és tévhitek a vízivásról!

2021.08.27

Naponta 8 pohár vizet kell inni. Ha sok vizet iszom, akkor lefogyok. A vízzel méregteleníthetem a szervezetemet. Rengeteg ezekhez hasonló állítás és ajánlás hallható nap mint nap. Legtöbben tényként kezelik ezeket, miközben legtöbbnek nincs semmilyen tudományos alapja. Utánajártunk melyik igaz és melyik mítosz csupán!

Tények és tévhitek a vízivásról

Napi 8 pohár vizet kell meginni

Tévhit: Az egyértelmű, hogy legegyszerűbben vízivással tudjuk fedezni a napi ajánlott folyadékbevitelt. Viszont hogy miért a 8 pohár, mint ajánlott mennyiség lett a legelterjedtebb senki nem tudja. Ugyanis az ajánlott napi folyadékbevitel mennyiségét rengeteg tényező befolyásolja.

Az Amerikai Egészségügyi Intézet iránymutatása alapján ez a mennyiség a nők számára 1,5-2,5 liter, a férfiak számára pedig 3-3,5 liter vizet jelent. 

A kutatók szerint nem szükséges ezt a mennyiséget víz formájában bevinni szervezetünkben, ugyanis az ételekben található folyadék is hozzájárul a hidratációhoz. Például a nagy nyári melegben könnyedén kiválthatunk 1-2 pohár vizet egy nagyobb szelet dinnyével.

A víz kimossa a toxinokat szervezetünkből

Tény: Természetesen nem a víz semlegesíti a testünkben lévő méreganyagokat, hanem a vesénk. A páros szervünknek viszont jelentős mennyiségű vízre van szüksége, hogy eredményesen végezze feladatát, vagyis testünk méregtelenítését. Ha nem hidratáljuk magunkat megfelelően, vesénk se fog hatékonyan működni, aminek következtében szervezetünkben felgyülemlenek a toxinok.

Ha sok vizet iszunk, ápolt és egészséges lesz bőrünk

Tévhit: Az elfogyasztott víz mennyisége nincs közvetlen összefüggésben bőrünk minőségével és hidratáltságával. Valójában, - hacsak nem vagyunk extrém mértékben dehidratáltak – az elfogyasztott vízmennyiségnek semmilyen hatása nincs bőrünk külső rétegére.

A vízivással fogyhatsz

Tény: Konkrétan nem a víz fog lefogyasztani, de jelentősen elősegíti a folyamatot. Már azzal hatalmas előrelépést teszel a súlycsökkentés irányába, ha cukros vagy mesterséges üdítőitalok helyett tiszta természetes ásványvizet iszol. Ezáltal rengeteg felesleges kalóriától kíméled meg magad.

Az étkezés előtt elfogyasztott víz is hozzájárul ahhoz, hogy napi kalóriabevitelünket csökkentsük. A víz teltség érzetet okoz, így kevesebbet eszünk az étkezéskor. Illetve ha éhesnek érezzük magunkat, egy pohár víz elfogyasztásával ellenőrizhetjük, hogy valóban éhesek vagyunk-e, vagy csak ki vagyunk száradva. Ugyanis ezt a két ingert nagyon könnyű összetéveszteni.

Továbbá friss kutatások szerint a jéghideg víz serkenti az anyagcserét, mivel szervezetünk kalóriát éget el azzal, hogy felmelegítse a szervezetünkön átfolyó vizet.

Sportitalokkal növelhetjük fizikai teljesítményünket

Tévhit: Bár a sportital reklámok nagyon meggyőzőek tudnak lenni, a valóságban viszont egyáltalán nincs szükséged mindenféle adalékanyaggal dúsított vízre edzéshez. Egyetlen folyadék, amire szükséged van edzés közben, az a természetes tiszta ásványvíz, arra viszont nagyon. Szervezetünknek folyamatos vízutánpótlásra van szüksége, hogy a tápanyagokat és a szükséges energiát el tudja szállítani a megfelelő helyre.

Hacsak nem extrém fizikai megpróbáltatásnak teszed ki szervezeted, - például maraton futás - , teljesen felesleges a pénztárcádat terhelned drága sportitalokkal. Illetve előző ponthoz kapcsolódva, felesleges rejtett kalóriáktól is megkíméled testedet.

tények és tévhitek a vízivásról 2

A sok víz is megárthat

Tény: Ez elsősorban azokra az emberekre vonatkozik, akik valamilyen specifikus egészségügyi problémával küzdenek. Ilyen lehet a magas vérnyomás, a szívbetegségek, az ödéma és a vese problémák. Ha túl sok vizet iszik ilyenkor az ember, szervezetében komoly komplikációkat okozhat a megnövekedett vízmennyiség. 

Az egészséges szervezet számára is vannak bizonyos helyzetek, amikor jobb kerülni a vízfogyasztás. Étkezés előtt és közben nem ajánlott túl sok vizet fogyasztani, mivel felhígítja a gyomorsavat, ami emésztési problémákhoz vezethet.

A kemény edzéstől dehidratáltak leszünk

Tévhit: Ha megszomjazunk, az még nem azt jelenti, hogy dehidratáltak vagyunk. Akkor leszünk dehidratáltak, ha testtömegünk 2 százalékával megegyező mennyiségű vizet vesztünk. Egy átlagos felnőtt férfi esetén ez 1,7 liter vizet jelent.

Hacsak nem maratón lefutást, triatlont vagy más extrém terheléssel járó sportot választunk, nincs okunk aggódni a dehidratáció miatt.

Mindegy milyen vizet iszunk

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, víz és víz között óriási különbség lehet. Ami nem csak az ízében mutatkozik meg. Folyadék utánpótlásra a tiszta, természetes ásványvíz a legalkalmasabb. A természetes karsztvíz segíti hosszútávon pótolni a szervezetünk számára esszenciális ásványi anyagokat, amihez egy vízadagoló készülék plusz kényelmet nyújt.

A Montivíz természetes hazai ásványvíz gazdag a szervezetszámára fontos ásványi anyagokban. A kalciumban és magnéziumban gazdag nátrium szegény ásványvizet érintetlenül töltjük ballonjainkba. Tudj meg többet a Montivízről és rendeld házhoz a Káli-medence kincsét! 

Tények és tévhitek a szénsavas vízről

Hazánkban nagy kultusza van a szénsavas víz fogyasztásának. Széles körben elismert tény, hogy a szénsavas üdítők fogyasztása nagy mennyiségben nem egészséges, de vajon mi a helyzet a szénsavas ásványvízzel és a szikvízzel, szódával? Olvasd el korábbi cikkünket!

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.