Tények és tévhitek: Mennyi vizet kell inni egy nap?

2022.03.09

Azzal mindenki tisztában van, hogy szervezetünk számára létfontosságú elem a víz. Azonban sokszor a pörgös hétköznapokban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy igyunk, és csak akkor nyúlunk a víz után, ha már nagyon szomjasak vagyunk. Ennek eredményeképpen pedig jóval kevesebbet vizet iszunk egy-egy nap, mint amire szervezetünknek szüksége van. Mennyi vizet kell inni naponta, hogy megőrizzük egészségünket?

mennyi vizet kell inni naponta

Leggyakoribb tévhitek a napi folyadékszükségletről

Mennyi vizet kell inni naponta? Lépten nyomon belefutunk egy-egy cikkbe vagy bejegyzésbe az interneten, ahol a kérdéssel foglalkozunk, azonban sokszor egymástól igencsak eltérő válasszal találkozunk. Sajnos amennyire fontos a kérdés, annyira sok jól körített tévhitbe és rész igazságba futhatunk bele ezzel kapcsolatban. Lássuk a két legelterjedtebb tévhitet, amit sokszor megalapozott tényként közölnek:

Napi 8 pohár vizet kell innunk

Biztos mindenki találkozott már ezzel az állítással, ha szóba kerül a napi ajánlott vízfogyasztás. Azonban senki nem tudja honnan ered ez a nem túl pontos mennyiség. Valószínűleg a mítosz gyökerei egészen 1945-ig nyúlnak vissza, viszont semmilyen tudományos alapja nincs. Ha naponta 8 pohár vizet megiszunk, abból nagy baj nem lehet, ellenben a napi folyadékszükséglet rengeteg tényezőtől függ, ezért nem is lehetne egy “univerzális” számot meghatározni.

Napi két liter vizet kell inni

Ez valószínű az előző tévhit “továbbfejlesztett” változata. Az Amerikai Egyesült Államokban terjedt el a “8x8” kifejezés a víz ivással kapcsolatban köszönhetően annak, hogy könnyen megjegyezhető. Az ajánlás szerint a napi folyadékszükségletünket nyolc 8 unciás pohár vízzel tudjuk fedezni, ami átszámítva pontosan két liter víz.

A víz ívással kapcsolatos tévhitekről korábbi cikkünkben olvashatsz a linkre kattintva.

napi folyadékszükséglet

Mennyi vizet kell inni naponta szakértők szerint?

Ahogy korábban is írtuk, a napi folyadékszükségletünk rengeteg különböző tényezőtől függ, ezért nem is lehetne egy univerzális számmal válaszolni a kérdésre. Legfeljebb megbecsülni tudjuk azt, hogy mennyi vizet kell innunk naponta, amit szakértői ajánlások szerint legpontosabban testsúlyunk és életkorunk alapján tudunk megtenni.

Életünk során szervezetünkben a víz aránya folyamatosan csökken. Ebből kifolyólag testsúly arányosan kevesebb vízre is van szüksége. Míg egy csecsemő szervezetének 80 %-át víz alkotja, addig egy idősebb ember testének már csak 50-60 százalékát. Ez alapján az alábbi képlet szokták leggyakrabban használni a napi folyadékszükséglet becslésére:

Testsúlyodat (kilogrammban) szorozd meg 40-vel, ha 30 évnél fiatalabb vagy, 35-tel ha 30 és 55 év közötti vagy, és 30-cal ha elmúltál 55 éves. Az így kapott számot oszd el 96-tal. Az így kapott eredmény a napi folyadékszükséglet deciliterben megadva, amit az alábbi tényezők még befolyásolhatnak:

  • Fizikai aktivitás: Általánosságban elmondható, hogy fél óra közepes intenzitású edzés körülbelül 3 dl többlet folyadék bevitelt jelent.Vagyis, ha egy másfél órás edzést tervezel, akkor egy literrel több vízzel kell számolnod aznapra.

  • Szellemi aktivitás: Sokan nem gondolnak rá, de a szellemi munka is tud hasonlóan “izzasztó” lenni, mint a fizikai. Ugyanis szervezetünk egyik legnagyobb vízfogyasztója agyunk, akinek folyamatos vízutánpótlásra van szüksége. 

  • Egészségi állapot: Számos betegség  - például megfázás vagy influenza - esetén, valamint várandos nők és kismamák számára is javasolt a nagyobb mennyiségű víz fogyasztás.

  • Táplálkozás: Mennyi vizet kell inni egy nap? Már a kérdés is félreértésekre adhat okot. Ugyanis a napi folyadékbevitelünk körülbelül negyedét nem víz formájában, hanem az étkezések alkalmával visszük be szervezetünkbe. Például egy közepes naranccsal több, mint 1 deciliter vizet juttatunk szervezetünkbe.

mennyi vizet kell inni

Az se mindegy, hogy mit iszunk és mikor

A napi folyadékszükségletünk fedezésére a legjobb a tiszta, természetes ásványvíz, amivel nemcsak a szükséges folyadékot tudjuk pótolni, hanem számos - szervezetünk számára létfontosságú - ásványi anyagot is egyben. A Monti ásványvíz többet nyújt számodra, mint egy ásványi anyagokban gazdag víz. Kattints a linkre és ismerd meg a Káli-medence kincsét!

A víz mennyisége és minősége mellett annak is nagy jelentősége van, hogy mikor visszük be szervezetünkbe. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben a linkre kattintva.

Mi az amit ne számoljunk bele?

Számos ital van, ami ugyan folyadéknak számít, azonban a napi folyadékbevitelhez egyáltalán nem (például: alkoholos italok,vagy az espresso), vagy csak részben (például: cukros üdítőitalok) számolhatjuk hozzá. Ugyanis szervezetünknek több vízre van szüksége a bennük található anyagok lebontásához, mint amennyi folyadékot bejutottunk vele.mennyi vizet kell inni egy nap

Honnan tudod, hogy nem ittál eleget?

A dehidratációnak számos tünete van, aminek az első jele a szomjúságérzet, amit a sokszor elviselhetetlen fejfájás és a heves szívverés kísér. A kiszáradás tüneteiről és következményeiről részletesebben a linkre kattintva olvashatsz.

A legfontosabb, hogy még a tünetek jelentkezése előtt gondoskodjunk a folyadékpótlásról. Ugyanis sokszor észre se vesszük, hogy nem ittunk eleget aznap, aminek hosszú távon komoly következményei lehetnek, amit elsősorban mentális egészségünk sínyli meg. Kattints a linkre és tudj meg többet a víz és a mentális egészség kapcsolatáról!

naponta mennyi vizet kell inni

TOVÁBBI HÍREK
A legszárazabb helyek Földünkön
A legszárazabb helyek Földünkön
2024.06.03

Földünk méltán kiérdemli a kék bolygó kifejezését, mivel felszínének több, mint 70%-át víz borítja. Azonban vannak olyan területek Földünkön, ahol olyan körülmények uralkodnak, ami szinte elképzelhetetlen. Hihetetlen, de bolygónk legszárazabb területein, ahol sokszor hosszú évtizedekig egy csepp csapadék sem esik, mégis van élet. A zord körülmények között virágzó élet segít, hogy nagyobb becsben tartsuk Földünk legértékesebb kincsét, a vizet.

Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a teljes körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.