Tények és tévhitek: Mennyi vizet kell inni egy nap?

2022.03.09

Azzal mindenki tisztában van, hogy szervezetünk számára létfontosságú elem a víz. Azonban sokszor a pörgös hétköznapokban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy igyunk, és csak akkor nyúlunk a víz után, ha már nagyon szomjasak vagyunk. Ennek eredményeképpen pedig jóval kevesebbet vizet iszunk egy-egy nap, mint amire szervezetünknek szüksége van. Mennyi vizet kell inni naponta, hogy megőrizzük egészségünket?

mennyi vizet kell inni naponta

Leggyakoribb tévhitek a napi folyadékszükségletről

Mennyi vizet kell inni naponta? Lépten nyomon belefutunk egy-egy cikkbe vagy bejegyzésbe az interneten, ahol a kérdéssel foglalkozunk, azonban sokszor egymástól igencsak eltérő válasszal találkozunk. Sajnos amennyire fontos a kérdés, annyira sok jól körített tévhitbe és rész igazságba futhatunk bele ezzel kapcsolatban. Lássuk a két legelterjedtebb tévhitet, amit sokszor megalapozott tényként közölnek:

Napi 8 pohár vizet kell innunk

Biztos mindenki találkozott már ezzel az állítással, ha szóba kerül a napi ajánlott vízfogyasztás. Azonban senki nem tudja honnan ered ez a nem túl pontos mennyiség. Valószínűleg a mítosz gyökerei egészen 1945-ig nyúlnak vissza, viszont semmilyen tudományos alapja nincs. Ha naponta 8 pohár vizet megiszunk, abból nagy baj nem lehet, ellenben a napi folyadékszükséglet rengeteg tényezőtől függ, ezért nem is lehetne egy “univerzális” számot meghatározni.

Napi két liter vizet kell inni

Ez valószínű az előző tévhit “továbbfejlesztett” változata. Az Amerikai Egyesült Államokban terjedt el a “8x8” kifejezés a víz ivással kapcsolatban köszönhetően annak, hogy könnyen megjegyezhető. Az ajánlás szerint a napi folyadékszükségletünket nyolc 8 unciás pohár vízzel tudjuk fedezni, ami átszámítva pontosan két liter víz.

A víz ívással kapcsolatos tévhitekről korábbi cikkünkben olvashatsz a linkre kattintva.

napi folyadékszükséglet

Mennyi vizet kell inni naponta szakértők szerint?

Ahogy korábban is írtuk, a napi folyadékszükségletünk rengeteg különböző tényezőtől függ, ezért nem is lehetne egy univerzális számmal válaszolni a kérdésre. Legfeljebb megbecsülni tudjuk azt, hogy mennyi vizet kell innunk naponta, amit szakértői ajánlások szerint legpontosabban testsúlyunk és életkorunk alapján tudunk megtenni.

Életünk során szervezetünkben a víz aránya folyamatosan csökken. Ebből kifolyólag testsúly arányosan kevesebb vízre is van szüksége. Míg egy csecsemő szervezetének 80 %-át víz alkotja, addig egy idősebb ember testének már csak 50-60 százalékát. Ez alapján az alábbi képlet szokták leggyakrabban használni a napi folyadékszükséglet becslésére:

Testsúlyodat (kilogrammban) szorozd meg 40-vel, ha 30 évnél fiatalabb vagy, 35-tel ha 30 és 55 év közötti vagy, és 30-cal ha elmúltál 55 éves. Az így kapott számot oszd el 96-tal. Az így kapott eredmény a napi folyadékszükséglet deciliterben megadva, amit az alábbi tényezők még befolyásolhatnak:

  • Fizikai aktivitás: Általánosságban elmondható, hogy fél óra közepes intenzitású edzés körülbelül 3 dl többlet folyadék bevitelt jelent.Vagyis, ha egy másfél órás edzést tervezel, akkor egy literrel több vízzel kell számolnod aznapra.

  • Szellemi aktivitás: Sokan nem gondolnak rá, de a szellemi munka is tud hasonlóan “izzasztó” lenni, mint a fizikai. Ugyanis szervezetünk egyik legnagyobb vízfogyasztója agyunk, akinek folyamatos vízutánpótlásra van szüksége. 

  • Egészségi állapot: Számos betegség  - például megfázás vagy influenza - esetén, valamint várandos nők és kismamák számára is javasolt a nagyobb mennyiségű víz fogyasztás.

  • Táplálkozás: Mennyi vizet kell inni egy nap? Már a kérdés is félreértésekre adhat okot. Ugyanis a napi folyadékbevitelünk körülbelül negyedét nem víz formájában, hanem az étkezések alkalmával visszük be szervezetünkbe. Például egy közepes naranccsal több, mint 1 deciliter vizet juttatunk szervezetünkbe.

mennyi vizet kell inni

Az se mindegy, hogy mit iszunk és mikor

A napi folyadékszükségletünk fedezésére a legjobb a tiszta, természetes ásványvíz, amivel nemcsak a szükséges folyadékot tudjuk pótolni, hanem számos - szervezetünk számára létfontosságú - ásványi anyagot is egyben. A Monti ásványvíz többet nyújt számodra, mint egy ásványi anyagokban gazdag víz. Kattints a linkre és ismerd meg a Káli-medence kincsét!

A víz mennyisége és minősége mellett annak is nagy jelentősége van, hogy mikor visszük be szervezetünkbe. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben a linkre kattintva.

Mi az amit ne számoljunk bele?

Számos ital van, ami ugyan folyadéknak számít, azonban a napi folyadékbevitelhez egyáltalán nem (például: alkoholos italok,vagy az espresso), vagy csak részben (például: cukros üdítőitalok) számolhatjuk hozzá. Ugyanis szervezetünknek több vízre van szüksége a bennük található anyagok lebontásához, mint amennyi folyadékot bejutottunk vele.mennyi vizet kell inni egy nap

Honnan tudod, hogy nem ittál eleget?

A dehidratációnak számos tünete van, aminek az első jele a szomjúságérzet, amit a sokszor elviselhetetlen fejfájás és a heves szívverés kísér. A kiszáradás tüneteiről és következményeiről részletesebben a linkre kattintva olvashatsz.

A legfontosabb, hogy még a tünetek jelentkezése előtt gondoskodjunk a folyadékpótlásról. Ugyanis sokszor észre se vesszük, hogy nem ittunk eleget aznap, aminek hosszú távon komoly következményei lehetnek, amit elsősorban mentális egészségünk sínyli meg. Kattints a linkre és tudj meg többet a víz és a mentális egészség kapcsolatáról!

naponta mennyi vizet kell inni

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.