Tények és tévhitek: Mennyi vizet kell inni egy nap?

2022.03.09

Azzal mindenki tisztában van, hogy szervezetünk számára létfontosságú elem a víz. Azonban sokszor a pörgös hétköznapokban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy igyunk, és csak akkor nyúlunk a víz után, ha már nagyon szomjasak vagyunk. Ennek eredményeképpen pedig jóval kevesebbet vizet iszunk egy-egy nap, mint amire szervezetünknek szüksége van. Mennyi vizet kell inni naponta, hogy megőrizzük egészségünket?

mennyi vizet kell inni naponta

Leggyakoribb tévhitek a napi folyadékszükségletről

Mennyi vizet kell inni naponta? Lépten nyomon belefutunk egy-egy cikkbe vagy bejegyzésbe az interneten, ahol a kérdéssel foglalkozunk, azonban sokszor egymástól igencsak eltérő válasszal találkozunk. Sajnos amennyire fontos a kérdés, annyira sok jól körített tévhitbe és rész igazságba futhatunk bele ezzel kapcsolatban. Lássuk a két legelterjedtebb tévhitet, amit sokszor megalapozott tényként közölnek:

Napi 8 pohár vizet kell innunk

Biztos mindenki találkozott már ezzel az állítással, ha szóba kerül a napi ajánlott vízfogyasztás. Azonban senki nem tudja honnan ered ez a nem túl pontos mennyiség. Valószínűleg a mítosz gyökerei egészen 1945-ig nyúlnak vissza, viszont semmilyen tudományos alapja nincs. Ha naponta 8 pohár vizet megiszunk, abból nagy baj nem lehet, ellenben a napi folyadékszükséglet rengeteg tényezőtől függ, ezért nem is lehetne egy “univerzális” számot meghatározni.

Napi két liter vizet kell inni

Ez valószínű az előző tévhit “továbbfejlesztett” változata. Az Amerikai Egyesült Államokban terjedt el a “8x8” kifejezés a víz ivással kapcsolatban köszönhetően annak, hogy könnyen megjegyezhető. Az ajánlás szerint a napi folyadékszükségletünket nyolc 8 unciás pohár vízzel tudjuk fedezni, ami átszámítva pontosan két liter víz.

A víz ívással kapcsolatos tévhitekről korábbi cikkünkben olvashatsz a linkre kattintva.

napi folyadékszükséglet

Mennyi vizet kell inni naponta szakértők szerint?

Ahogy korábban is írtuk, a napi folyadékszükségletünk rengeteg különböző tényezőtől függ, ezért nem is lehetne egy univerzális számmal válaszolni a kérdésre. Legfeljebb megbecsülni tudjuk azt, hogy mennyi vizet kell innunk naponta, amit szakértői ajánlások szerint legpontosabban testsúlyunk és életkorunk alapján tudunk megtenni.

Életünk során szervezetünkben a víz aránya folyamatosan csökken. Ebből kifolyólag testsúly arányosan kevesebb vízre is van szüksége. Míg egy csecsemő szervezetének 80 %-át víz alkotja, addig egy idősebb ember testének már csak 50-60 százalékát. Ez alapján az alábbi képlet szokták leggyakrabban használni a napi folyadékszükséglet becslésére:

Testsúlyodat (kilogrammban) szorozd meg 40-vel, ha 30 évnél fiatalabb vagy, 35-tel ha 30 és 55 év közötti vagy, és 30-cal ha elmúltál 55 éves. Az így kapott számot oszd el 96-tal. Az így kapott eredmény a napi folyadékszükséglet deciliterben megadva, amit az alábbi tényezők még befolyásolhatnak:

  • Fizikai aktivitás: Általánosságban elmondható, hogy fél óra közepes intenzitású edzés körülbelül 3 dl többlet folyadék bevitelt jelent.Vagyis, ha egy másfél órás edzést tervezel, akkor egy literrel több vízzel kell számolnod aznapra.

  • Szellemi aktivitás: Sokan nem gondolnak rá, de a szellemi munka is tud hasonlóan “izzasztó” lenni, mint a fizikai. Ugyanis szervezetünk egyik legnagyobb vízfogyasztója agyunk, akinek folyamatos vízutánpótlásra van szüksége. 

  • Egészségi állapot: Számos betegség  - például megfázás vagy influenza - esetén, valamint várandos nők és kismamák számára is javasolt a nagyobb mennyiségű víz fogyasztás.

  • Táplálkozás: Mennyi vizet kell inni egy nap? Már a kérdés is félreértésekre adhat okot. Ugyanis a napi folyadékbevitelünk körülbelül negyedét nem víz formájában, hanem az étkezések alkalmával visszük be szervezetünkbe. Például egy közepes naranccsal több, mint 1 deciliter vizet juttatunk szervezetünkbe.

mennyi vizet kell inni

Az se mindegy, hogy mit iszunk és mikor

A napi folyadékszükségletünk fedezésére a legjobb a tiszta, természetes ásványvíz, amivel nemcsak a szükséges folyadékot tudjuk pótolni, hanem számos - szervezetünk számára létfontosságú - ásványi anyagot is egyben. A Monti ásványvíz többet nyújt számodra, mint egy ásványi anyagokban gazdag víz. Kattints a linkre és ismerd meg a Káli-medence kincsét!

A víz mennyisége és minősége mellett annak is nagy jelentősége van, hogy mikor visszük be szervezetünkbe. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben a linkre kattintva.

Mi az amit ne számoljunk bele?

Számos ital van, ami ugyan folyadéknak számít, azonban a napi folyadékbevitelhez egyáltalán nem (például: alkoholos italok,vagy az espresso), vagy csak részben (például: cukros üdítőitalok) számolhatjuk hozzá. Ugyanis szervezetünknek több vízre van szüksége a bennük található anyagok lebontásához, mint amennyi folyadékot bejutottunk vele.mennyi vizet kell inni egy nap

Honnan tudod, hogy nem ittál eleget?

A dehidratációnak számos tünete van, aminek az első jele a szomjúságérzet, amit a sokszor elviselhetetlen fejfájás és a heves szívverés kísér. A kiszáradás tüneteiről és következményeiről részletesebben a linkre kattintva olvashatsz.

A legfontosabb, hogy még a tünetek jelentkezése előtt gondoskodjunk a folyadékpótlásról. Ugyanis sokszor észre se vesszük, hogy nem ittunk eleget aznap, aminek hosszú távon komoly következményei lehetnek, amit elsősorban mentális egészségünk sínyli meg. Kattints a linkre és tudj meg többet a víz és a mentális egészség kapcsolatáról!

naponta mennyi vizet kell inni

TOVÁBBI HÍREK
Kálium hatása az emberi szervezetre
Kálium hatása az emberi szervezetre
2022.06.21

Szervezetünknek számtalan vitaminra és ásványi anyagra van szüksége. A különböző reklámokban, valamint cikkekben legtöbbször csak a magnéziumot, a kalciumot, a cinket emelik ki, illetve időnként a vas szokott kiemelt figyelmet élvezni. A káliumról viszont kevés szó esik, miközben szervezetünk számára az egyik legfontosabb.

Ki volt valójában a szódavíz feltalálója?
Ki volt valójában a szódavíz feltalálója?
2022.06.15

Még napjainkban is egyetérthetünk abban, hogy hazánkban nincs nyár szódavíz nélkül. Napközben magában frissít a hűsítő pezsgő nedű, és a nap leszálltával pedig egy-egy kiváló magyar bornak adhat új karaktert. Viszont az sokak számára újdonság lehet, hogy a szódavíz feltalálója - vagy legalábbis a legelső felfedező - valójában nem is magyar. Hogyan lett mégis a szikvíz hungarikum 2013-ban? Ismerd meg a szóda több, mint 250 éves történetét!

Miért kék a tenger?
Miért kék a tenger?
2022.06.07

Miért kék a tenger? Valószínűleg sokunk feltette már ezt a kérdést, amikor a szemkápráztató azúrkék tengerben gyönyörködött. Legtöbbször a tenger kék színét az égbolt tükröződésével magyarázzák. Azonban ez csak a kisebb része a megoldásnak. Lássuk a teljes képet!

Jóból is megárt a sok - Túlzott vízfogyasztás
Jóból is megárt a sok - Túlzott vízfogyasztás
2022.05.31

A megfelelő hidratáltság fontosságára lépten-nyomon felhívják figyelmünket. Komoly következményei lehetnek annak, ha testünk szomjazik. Azonban arról kevés szó esik, hogy a ló túloldalára is át lehet esni. Ugyanis a túlzott vízfogyasztás is lehet annyira veszélyes, mint a túl kevés. A vízmérgezés persze nem olyan gyakori, mint a dehidratáció, azonban nem árt tisztában lenni a kockázatával.

Környezetvédelmi világnap - Június 5.
Környezetvédelmi világnap - Június 5.
2022.05.24

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége hívta életre több évtizede a Környezetvédelmi Világnapot. Gondolhatnánk, hogy egy a sok hangzatos világnap közül, azonban üzenete és fontossága évről évre egyre növekszik. Környezetünk, valamint az emberiség egészsége kéz a kézben jár, és sajnos az előbbi évről-évre egyre jobban megsinyli a civilizáció tevékenységeit.

Ballonos vízadagoló tisztítása házilag
Ballonos vízadagoló tisztítása házilag
2022.05.19

A vízadagoló manapság már nemcsak egy-egy iroda fontos tartozéka, hanem a háztartásokba is beszivárogtak köszönhetően megannyi előnyének. Azonban ahhoz, hogy biztonságosan és hosszútávon élvezhessük ezeket a pozitívumokat, szükség van a gép rendszeres karbantartására. Szerencsére Te is megoldhatod a ballonos vízadagoló tisztítását házilag, néhány egyszerű eszköz segítségével, pillanatok alatt!