Tények és tévhitek: Mennyi vizet kell inni egy nap?

2022.03.09

Azzal mindenki tisztában van, hogy szervezetünk számára létfontosságú elem a víz. Azonban sokszor a pörgös hétköznapokban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy igyunk, és csak akkor nyúlunk a víz után, ha már nagyon szomjasak vagyunk. Ennek eredményeképpen pedig jóval kevesebbet vizet iszunk egy-egy nap, mint amire szervezetünknek szüksége van. Mennyi vizet kell inni naponta, hogy megőrizzük egészségünket?

mennyi vizet kell inni naponta

Leggyakoribb tévhitek a napi folyadékszükségletről

Mennyi vizet kell inni naponta? Lépten nyomon belefutunk egy-egy cikkbe vagy bejegyzésbe az interneten, ahol a kérdéssel foglalkozunk, azonban sokszor egymástól igencsak eltérő válasszal találkozunk. Sajnos amennyire fontos a kérdés, annyira sok jól körített tévhitbe és rész igazságba futhatunk bele ezzel kapcsolatban. Lássuk a két legelterjedtebb tévhitet, amit sokszor megalapozott tényként közölnek:

Napi 8 pohár vizet kell innunk

Biztos mindenki találkozott már ezzel az állítással, ha szóba kerül a napi ajánlott vízfogyasztás. Azonban senki nem tudja honnan ered ez a nem túl pontos mennyiség. Valószínűleg a mítosz gyökerei egészen 1945-ig nyúlnak vissza, viszont semmilyen tudományos alapja nincs. Ha naponta 8 pohár vizet megiszunk, abból nagy baj nem lehet, ellenben a napi folyadékszükséglet rengeteg tényezőtől függ, ezért nem is lehetne egy “univerzális” számot meghatározni.

Napi két liter vizet kell inni

Ez valószínű az előző tévhit “továbbfejlesztett” változata. Az Amerikai Egyesült Államokban terjedt el a “8x8” kifejezés a víz ivással kapcsolatban köszönhetően annak, hogy könnyen megjegyezhető. Az ajánlás szerint a napi folyadékszükségletünket nyolc 8 unciás pohár vízzel tudjuk fedezni, ami átszámítva pontosan két liter víz.

A víz ívással kapcsolatos tévhitekről korábbi cikkünkben olvashatsz a linkre kattintva.

napi folyadékszükséglet

Mennyi vizet kell inni naponta szakértők szerint?

Ahogy korábban is írtuk, a napi folyadékszükségletünk rengeteg különböző tényezőtől függ, ezért nem is lehetne egy univerzális számmal válaszolni a kérdésre. Legfeljebb megbecsülni tudjuk azt, hogy mennyi vizet kell innunk naponta, amit szakértői ajánlások szerint legpontosabban testsúlyunk és életkorunk alapján tudunk megtenni.

Életünk során szervezetünkben a víz aránya folyamatosan csökken. Ebből kifolyólag testsúly arányosan kevesebb vízre is van szüksége. Míg egy csecsemő szervezetének 80 %-át víz alkotja, addig egy idősebb ember testének már csak 50-60 százalékát. Ez alapján az alábbi képlet szokták leggyakrabban használni a napi folyadékszükséglet becslésére:

Testsúlyodat (kilogrammban) szorozd meg 40-vel, ha 30 évnél fiatalabb vagy, 35-tel ha 30 és 55 év közötti vagy, és 30-cal ha elmúltál 55 éves. Az így kapott számot oszd el 96-tal. Az így kapott eredmény a napi folyadékszükséglet deciliterben megadva, amit az alábbi tényezők még befolyásolhatnak:

  • Fizikai aktivitás: Általánosságban elmondható, hogy fél óra közepes intenzitású edzés körülbelül 3 dl többlet folyadék bevitelt jelent.Vagyis, ha egy másfél órás edzést tervezel, akkor egy literrel több vízzel kell számolnod aznapra.

  • Szellemi aktivitás: Sokan nem gondolnak rá, de a szellemi munka is tud hasonlóan “izzasztó” lenni, mint a fizikai. Ugyanis szervezetünk egyik legnagyobb vízfogyasztója agyunk, akinek folyamatos vízutánpótlásra van szüksége. 

  • Egészségi állapot: Számos betegség  - például megfázás vagy influenza - esetén, valamint várandos nők és kismamák számára is javasolt a nagyobb mennyiségű víz fogyasztás.

  • Táplálkozás: Mennyi vizet kell inni egy nap? Már a kérdés is félreértésekre adhat okot. Ugyanis a napi folyadékbevitelünk körülbelül negyedét nem víz formájában, hanem az étkezések alkalmával visszük be szervezetünkbe. Például egy közepes naranccsal több, mint 1 deciliter vizet juttatunk szervezetünkbe.

mennyi vizet kell inni

Az se mindegy, hogy mit iszunk és mikor

A napi folyadékszükségletünk fedezésére a legjobb a tiszta, természetes ásványvíz, amivel nemcsak a szükséges folyadékot tudjuk pótolni, hanem számos - szervezetünk számára létfontosságú - ásványi anyagot is egyben. A Monti ásványvíz többet nyújt számodra, mint egy ásványi anyagokban gazdag víz. Kattints a linkre és ismerd meg a Káli-medence kincsét!

A víz mennyisége és minősége mellett annak is nagy jelentősége van, hogy mikor visszük be szervezetünkbe. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben a linkre kattintva.

Mi az amit ne számoljunk bele?

Számos ital van, ami ugyan folyadéknak számít, azonban a napi folyadékbevitelhez egyáltalán nem (például: alkoholos italok,vagy az espresso), vagy csak részben (például: cukros üdítőitalok) számolhatjuk hozzá. Ugyanis szervezetünknek több vízre van szüksége a bennük található anyagok lebontásához, mint amennyi folyadékot bejutottunk vele.mennyi vizet kell inni egy nap

Honnan tudod, hogy nem ittál eleget?

A dehidratációnak számos tünete van, aminek az első jele a szomjúságérzet, amit a sokszor elviselhetetlen fejfájás és a heves szívverés kísér. A kiszáradás tüneteiről és következményeiről részletesebben a linkre kattintva olvashatsz.

A legfontosabb, hogy még a tünetek jelentkezése előtt gondoskodjunk a folyadékpótlásról. Ugyanis sokszor észre se vesszük, hogy nem ittunk eleget aznap, aminek hosszú távon komoly következményei lehetnek, amit elsősorban mentális egészségünk sínyli meg. Kattints a linkre és tudj meg többet a víz és a mentális egészség kapcsolatáról!

naponta mennyi vizet kell inni

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.