E-számla információk

Az utóbbi években megfigyelhető, hogy a környezetvédelmet és a költséghatékonyságot előtérbe helyező társaságok, egyre többen döntenek az e-számlázás mellett. Ez a tény nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy jelenleg Európában, minden költséget összesítve, átlagosan nagyságrendileg 10 euróba kerül egy számla kiállítása, befogadása és feldolgozása a kiállítói és a befogadói oldalon összesen. Ezt a költséget az elektronikus számlázásra való áttérés vagy a „pdf” formátumban e-mailen megküldött számla – egyes számítások szerint – akár 60-70 százalékkal is csökkentheti. Ezek után felmerül a kérdés, hogy akkor miért nem e-számláz mindenki? Ha ez az eljárás ilyen hatékony és olcsó, mért találkozunk mind a mai napig értelmetlen, tömegesen papír alapú számlát kiállító társaságokkal? Miért nem tért át az elektronikus számlázására a magyar társaságok közel 80%-a?

A fenti kérdéseket vizsgáltuk körbe a Montivíz Zrt. és partnerei tekintetében. Kiemelkedően fontos az adminisztrációs és környezeti terhek csökkentése.

Mi minősül e-számlának?

Az ma már talán közismert tény, hogy minden számla elektronikus számlának minősül, amelyet elektronikus úton bocsátottak ki, és elektronikusan fogadtak is be. Ez azt jelenti, hogy 2013 eleje óta nincsen szükség elektronikus aláírásra, vagy EDI technikára ahhoz, hogy egy számla elektronikus számlának minősüljön. Ha a számlát elektronikus úton juttatták el a befogadóhoz, aki nem utasította vissza annak elektronikus úton történő befogadását, elektronikus számláról beszélünk.

Környezetvédelem

Minden emberi tevékenység valamilyen módon hatással van a környezetre, használja erőforrásait, szennyezőanyagokat bocsát a levegőbe, vízbe, talajba, hulladékokat eredményez, beavatkozik az ökológiai folyamatokba. A fejlődés csak a fenntarthatóság gondolatának figyelembe vételével nem okoz hosszú távon visszafordíthatatlan károkat földünkön.

Úgy gondoljuk, a kényelmi megoldások nem csak időt és energiát takarítanak meg, hanem a sok esetben felesleges felmerülő papír igények sok fát veszélyeztethetnek, arról nem beszélve, hogy a postai úton továbbított számlához rendszerint tehergépkocsit vesznek igénybe, mely tovább terheli környezetünk ezzel a saját magunk egészségét is.