5 érv amellett, hogy kerékpárral indulj munkába

2023.02.24

A tavasz beköszöntével egyre több helyen kerül elő a bicikli. Hazánkban a kerékpározásra leginkább csak szabadidős tevékenységként tekintenek, miközben az egyik legjobb közlekedési eszköz a mindennapos munkába járásra.
 
Az utóbbi években a legtöbb településen intenzív fejlesztésnek indult a kerékpáros infrastruktúra. Sok helyen az autós forgalomtól leválasztva, külön aszfaltot kaptak a biciklisek, vagy egy saját sávot. Ennek ellenére továbbra se választják sokkal többen ingázásra a kétkerekűt, miközben számtalan előnye van. Csak néhány, a legfontosabb pozitívum közül:

Az egyik legjobb mozgásforma

Valószínűleg senkinek nem újdonság, hogy a rendszeres testmozgás egészséges. Azonban sokak számára jelent kihívást a rendszeres - ami heti 3-4 alkalmat jelent - mozgás beiktatása a mindennapokba. Erre nyújt megoldást a kerékpáros ingázás. Ha az elemek engedik pattanj biciklire, és azzal indulj munkába. Ha van célja a tekeresének akkor könnyebben ráveszed magad, ráadásul így egészen biztosan rutinodá fog válni előbbi, vagy utóbbi.

Miért jó testmozgás a kerékpározás? A többek között a szív-, és érrendszerünket, valamint a tüdőnket épp úgy karbantartja, mint a kocogás, miközben ugyanannyi kalóriát égetünk el. Emellett pedig jóval kisebb terhelésnek tesszük ki a porcokat és ízületeinket.

Költséghatékony

Másik kézenfekvő előnye a kerékpározásnak az, hogy jóval olcsóbb, mint autóval ingázni. Egy 2021-es becslés szerint, az autótulajdonosok átlagosan 150.000 forintot költenek a jármű fenntartására. Ha csak az üzemanyanyag fogyasztást nézünk - hazai átlag fogyasztással számolva - akkor is évi több, mint félmillió forintot takarítunk meg.

Természetesen a kerékpárnak is vannak fenntartási költségei, viszont ezek messze elmaradnak az autótól. Nem valószínű, hogy egy évben 20-30 ezer forintnál többet kellene költeni rá. Ha pedig néhány alap szerelési technikát elsajátítunk - gumi-, és fékcsere - akkor még ennyit se kell költeni szeretett kétkerekünkrel.

Nemcsak testünket tartja karban

A kerékpározás fizikai egészségünk mellett, mentális egészségünkhöz is hozzájárul. Több kutatás is alátámasztja, hogy a rendszeres biciklizéssel megelőzhetjük kognitív képességeink csökkenését, valamint agyunk teljesítményét is javítja. Különösen igaz ez abban az esetben, ha ülőmunkát végzünk.

Kényelmes

A legtöbben valószínű a kényelem miatt választják az autót. Tagadhatatlan tény, hogy kényelmes beülni az autóba, és csak a pedálokat nyomkodni miközben a reggeli műsort hallgatjuk. Viszont fordul a kocka, amikor szembesülünk a dugóval és csak centimétereket araszolunk hosszú percekig, vagy amikor már negyed órája vadásszuk a parkolóhelyet. Arról nem is beszélve, ha a szokásos útvonalunkon éppen felújítás, vagy lezárás van.

Ezzel szemben a kerékpáron nem érhet ilyen meglepetés. Nem kell félnünk a dugótól, a figyelmetlen sofőröktől, az útlezárásokról, és a parkolóhely keresése sem okoz fejtörést. Így biztosan tudod, hogy körülbelül mennyi időt vesz igénybe az út.

A legtöbb városban már védett utat alakítottak ki a kerékpárosoknak, így nyugodtan hallgathatod füllhallgatóval kedvenc reggeli műsort, vagy egy izgalmas podcastot. Kell ennél nagyobb kényelem?

Hozzájárulsz egy zöldebb bolygóhoz

Az egyik legfontosabb érvet hagytuk a végére. Azzal, ha kerékpárra pattansz, te is hozzájárulsz a fenntartható fejlődéshez. Sajnos, sokan gondolják úgy, hogy mit számít az, ha eggyel kevesebb autó van az utakon. A válasz nagyon egyszerű, sokat. 

Azzal, ha kerékpárra cseréled az autót, azzal másokat inspirálsz. Minél több kerékpárost látunk reggelente a munkába igyekezve, és egyre kevesebb autóst, akkor egyre több ember számára válik vonzóvá a biciklizés és cselekszik hasonlóan.

 

TOVÁBBI HÍREK
Mi az agyi köd, és mit tehetünk ellene?
Mi az agyi köd, és mit tehetünk ellene?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.

Milyen veszélyeket rejtenek magukba a munkahelyi barátságok és hogyan veheted elejét?
Milyen veszélyeket rejtenek magukba a munkahelyi barátságok és hogyan veheted elejét?
2023.12.15

Munkahelyi barátságok egyaránt hozhatnak örömöt és támogatást a munkahelyi életünkbe. Fokozhatják a munkahelyi elégedettséget, elősegíthetik a csapatszellemet és az együttműködést, valamint nyújthatnak érzelmi támaszt a nehéz időszakokban. Azonban a pozitívumok mögött rejlenek olyan buktatók is, amelyekkel érdemes tisztában lennünk, hogy el tudjuk kerülni.

Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.