Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?

2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Mi is az az agyi köd?

Nincs kőbe vésett definiciója a brain fognak, mivel - jelenleg még - nem egy meghatározott korkép, vagy betegség. Jellemzően a különböző kognitív problémákat foglalja magában, amelyek befolyásolják szellemi képességeinket. A leggyakoribb tünetek:

  • Koncentráció hiánya

  • Koncentrálási nehézségek

  • Feledékenység és memóriaproblémák

  • Zavarodottság

  • Képtelenek vagyunk egyszerre több feladatot végezni

  • Nehezen tudjuk követni a beszélgetéseket

  • Nehezen tudjuk gondolatainkat szavakba önteni, nem találjuk a megfelelő kifejezéseket

  • Figyelmetlenség

  • Alacsony energiaszint vagy fáradtság

  • Alacsony motiváció

  • Nehezen tudjuk gondolatainkat rendszerezni

  • Mentális kimerültség

Az agyi köd miatt érezzük magunkat olykor-olykor tompábbnak, ami miatt mindennapi feladatok és tevékenységek több erőfeszítést igényelnek, mint máskor. Egy homályos "köd" borul az elménkre, ami megnehezíti a gondolkodást, a tervezést és a koncentrációt.

A ködös agy a munkahelyi teljesítményre is kihat. Egyszerű matematikai számítások is nehézséget okozhatnak, az e-mail mellékletek elmaradnak, és a gépelési hibák megszaporodnak. A meetingek örökkévalónak tűnnek, és a tárgyalót elhagyva sokszor a megbeszéltek töredékére se emlékszünk.

Mi állhat az agy köd mögött?

Több, egymástól teljesen eltérő ok, vagy okok vezethetnek ahhoz, hogy ködös aggyal ébredünk reggel. Néhány, a leggyakoribb indikátor közül:

Stressz

A stressz aktiválja a tested természetes harc- vagy menekülési reakcióját, ami növeli a vérnyomást, a vércukorszintet és a pulzusszámot. A stressz nem kizárólag rossz, mivel segíthet ébernek és motiváltnak maradni. Azonban a krónikus stressz hosszú távon kimeríti a szervezet, ami mentális és fizikai fáradtságot okozhat. A munkahelyi stressz káros hatásáról, és a kezelési javaslatról a linkre kattintva olvashatsz részletesen.

Alváshiány

Bár valószínűleg mindenki tisztában van azzal, hogy rossz alvásminőség - azaz nem csak a nem megfelelő alvási idő - negatívan befolyásolhatja a kognitív funkciókat, mégis fontos újra meg újra hangsúlyozni. Az elégtelen alvás miatt gondolkodásunk lelassul, memóriánk megkopik és a koncentrációnk gyengül.

Hormonális változások

Lehetnek olyan okai is az agyi ködnek, amit nem, vagy csak nehezen tudunk befolyásolni. A terhességgel és a menopauzával járó változások is terhelhetik szellemi kapacitásunkat. A terhesség alatt jelentős hormonszint-emelkedés tapasztalható, például progeszteron és ösztrogén szint jelentősen megnő. Ezek a változások befolyásolhatják mentális képességeinket. 

Táplálkozás

A helytelen táplálkozás, vagy étrendünk jelentős megváltoztatása is kiválthatja a ködös gondolkodást. Például, ha nemrég váltottunk vegetáriánus vagy vegán életmódra, akkor meg lehet, hogy B12-vitaminhiányban szenvedünk, ami fáradtságot, gyenge memóriát és zavartságot okozhat.

Emellett az élelmiszer allergia és érzékenység is befolyásolhatja kognitív képességeinket. Előfordulhat, hogy gyengébb lefolyású glutén, vagy laktóz intoleranciák van, ami szembetünő fizikai tüneteket úgyan nem okoz, viszont szellemi képességünket hátráltatja.

Orvosi okok

Ha gyakran érezzük agyunkat ködösnek, akkor a előfordulhat, hogy valamilyen betegség áll a háttérben. Leggyakrabban az alábbi betegségek okoznak kognitív nehézségeket:

  • Vashiányos vérszegénység

  • Diabétesz

  • Pajzsmirigy problémák (például hypothyreosis)

  • Lupus

  • Artritisz

  • Sclerosis multiplex

  • Rák

  • Demencia/Alzheimer-kór

  • Krónikus fáradtság szindróma

Amennyiben a kognitív problémák mellett más, a betegségre jellemző tünet is fennáll, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Mentális egészségügyi rendellenességek

A szellemi nehézségek mögött sokszor  depresszió és a szorongás áll észrevétlenül. A tolakodó gondolatok, a krónikus negativitás és az állandó aggodalom értékes agyi energiát emészt fel, és így nagyon kevés kapacitás marad a mindennapi működésre. Egy mentálhigiénés szakember segíthet a diagnózis felállításában és a kezelésében.

Mozgáshiány

A rendszeres testmozgás fontosságát sem lehet elégszer hangsúlyozni.  A testmozgás javítja az agy vérellátását, az alvás minőségét és csökkentheti a stresszt. Ennek köszönhetően a megfelelő fizikai aktivitás növeli szervezetünk energia szintjét, és javítja a kognitív funkciókat.

Információs túlterhelés

A digitális túlterhelésként is ismert jelenség a rendszeres multitaskingra utal. Nem nehéz túlterheltnek lenni, ha 20 nyitott böngészőfül, végtelen számú e-mail értesítés és egy megállás nélkül zümmögő telefon vesz minket körül folyamatosan. Ez a túlstimuláció igen erőteljes negatív stresszt okoz szervezetünk számára, ami egyenes út az agyi köd kialakulásához.

Hogyan szabaduljunk meg az agyi ködtől?

Az első, és legfontosabb lépés, hogy észleljük a tüneteket és megállapítjuk a kiváltó okot, ami valószínűsíthetően a fent felsoroltak egyike. A következő lépés, hogy megszüntessük, vagy változtassunk a kiváltó tényezőkön. Hogy, hogyan? Következő cikkünkben ezzel fogunk foglalkozni.

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.