Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?

2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Megfelelő alvás

Az alvás alapvető szükséglet agyunk és testünk egészséges működéséhez. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás segíthet megőrizni a mentális egészségünket, amivel az agyi köd kockázatát is minimalizálhatjuk. 

Igyekezzünk minden éjszaka legalább 7 órát aludni, hogy az agyunk megfelelően tudjon pihenni és regenerálódni. Emellett az alvás minősége is számít. Kerüljük a koffeint, az édességeket, a képernyőt és az alkoholt az esti órákban, mivel ezek stimulálják az idegrendszert, ami hiába alszunk eleget, agyunk nem tud teljesen kikapcsolni közben.

Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú nem csak a fizikális, hanem mentális egészség szempontjából is. A változatos és tápláló étrend segíti szervezetünk, köztünk agyunk optimális működését.

Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, a finomított dolgok helyett részesítsük előnybe a teljes kiőrlésű gabonákat. Kerüljük a feldolgozott ételeket, a cukrot és a túl sok zsíros ételeket, mivel ezek negatívan befolyásolhatják az agy teljesítményét és növelik az agyi köd kockázatát.

Aktív életmód

A rendszeres testmozgással mentális és fizikai egészségünkhöz is hozzájárulunk, mivel egyszerre javítja a keringést, és az agyunk oxigénellátását is. Emellett a mozgás új szinapszisok kiépítésére sarkalja idegrendszerünket, ami erősíti mentális egészségünket. Végül, de nem utolsósorban általános hangulatunkat is javítja a rendszeres sport. Már azzal nagy lépést teszünk mentális egészségünk, és így a brain fog megelőzésének irányába, ha heti 2-3 alkalommal rászánjunk magunkat egy kis sportolásra.

Kapcsoljunk ki

A meditáció vagy a relaxációs hozzájárul a stressz szintünk csökkentéséhez, és mentális egészségünkhöz. A rendszeres meditáció segít ellazítani egész szervezetünket, és lecsendesíteni az agyat, ami jelentősen csökkenti az agyi köd előfordulásának kockázatát. Próbáljunk napi szinten legalább néhány percet szentelni légző gyakorlatra, vagy vezetett meditációra, hogy lecsendesítsük tudatunkat és ellazítsuk testünket.

Csökkentsük stressz szintünket

A hosszú távú stressz az első számú indikátora a agyi ködnek, és emellett számos más súlyos egészségügyi problémát is okozhat hosszú távon, ami miatt fontos, hogy foglalkozzunk vele. A stresszről, és annak kezeléséről részletesen a linkre kattintva olvashatsz.

Tartsuk távol magunkat a káros szenvedélyektől

Az alkohol és a dohányzás negatívan hatnak az agyműködésre, ami egyenes utat jelent a ködös agy kialakulásához. Kerüljük az alkoholfogyasztást és próbáljuk letenni a dohányzást. A ködös agynál sokkal súlyosabb egészségügyi problémákat is megelőzünk azzal, hogy nemet mondunk a káros szenvedélyeknek.

Keressen szakmai segítséget:

Ha a ködös agy tünetei tartósak, vagy súlyosak, akkor célszerű szakemberhez fordulni. Elképzelhető, hogy a brain fog egy súlyosabb betegség tüneteinek egy része, ami kivizsgálást igényel. Emellett a ködös agy lelki problémákhoz is visszavezethető. Ha nincs betegség a háttérben, viszont a probléma tartósnak bizonyul, akkor ne féljünk pszichológus szakemberhez fordulni.

TOVÁBBI HÍREK
A legszárazabb helyek Földünkön
A legszárazabb helyek Földünkön
2024.06.03

Földünk méltán kiérdemli a kék bolygó kifejezését, mivel felszínének több, mint 70%-át víz borítja. Azonban vannak olyan területek Földünkön, ahol olyan körülmények uralkodnak, ami szinte elképzelhetetlen. Hihetetlen, de bolygónk legszárazabb területein, ahol sokszor hosszú évtizedekig egy csepp csapadék sem esik, mégis van élet. A zord körülmények között virágzó élet segít, hogy nagyobb becsben tartsuk Földünk legértékesebb kincsét, a vizet.

Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a teljes körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.