Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben

2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Milyen pozitívumokat hoz magával az introvertált munkavállaló a csapatba és a szervezetbe?

Az introvertált munkavállaló általában csendesebb, visszahúzódóbb természetű. Inkább az elmélyülést és az önálló munkát preferálja, de ez nem zárja ki - a tévhitekkel ellentétben - azt, hogy szeressen, és jól teljesítsen a csapatmunkában. Jellemzően jobban érzi magát zártabb és csendesebb környezetben, illetve inkább írásban vagy egy-egy mélyebb beszélgetés során kommunikál. Általában figyelmesek, részletekre összpontosítanak és kreatívak lehetnek azáltal, hogy más megközelítéseket hoznak a problémák megoldására.

Erről részletesen a korábbi cikkünkben olvashatsz.

Nehézségek is akadhatnak

A visszahúzódóbb személyiségből fakadóan időnként falakba és nehézségekbe ütközünk, ami hátráltathatja a munkavállaló integrációját a vállalatba, illetve a teljesítményét is visszafoghatja.

  • Az introvertáltaknak sokszor nehézségük adódik a kommunikációval, különösen akkor, ha gyakran kell nyíltan megosztani gondolataikat vagy ötleteiket.

  • Ha nem érzik magukat kényelmesen a társas helyzetekben, az könnyen szociális izolációhoz vezet, ami negatívan befolyásolhatja a csapatmunkát és az együttműködést.

  • Mivel kevésbé hajlanak a kifele élésre, a magamutogatásra és nem vágynak a rivalda fényre, ezért az introvertáltak gyakran alábecsülik saját képességeiket és teljesítményüket.

  • Az introvertáltaknak gyakran okoz problémát a megfelelő konfliktuskezelés és az álláspontjuk határozott képviselete, ami sokszor vitához vagy félreértéshez vezethet.

Fontos kiemelni, hogy ezek nem hátrányok, hanem kihívások, amik megfelelő vezetéssel leküzdhetőek.

Hogyan kezeljük az akadályokat?

Vezetőként meg kell tanulnunk, hogy hogyan kezeljük a különböző személyiségtípusokat, és ennek megfelelően menedzseljük a csapatot.

Ne feltételezzük, hogy…

Az első (és legfontosabb) szabály, hogy semmit se feltételezzünk.

Ahogy korábban említettük, az introvertáltak csendesebbek, sokszor csak hallgatnak a beszélgetésekben, vagy félre vonulva csinálnak mást. Viszont, ne azt feltételezzük, hogy rossz hangulatban van, vagy háta közepére nem kívánja az egészet. Könnyen lehet, hogy már az információ feldolgozásával foglalatoskodik, és az új ötletek körvonalazódnak az gondolataiban.

Ne jelenjünk meg csak úgy az asztalnál

Jó eséllyel inkább e-mailben vagy chaten kommunikálnak, ezért próbáld meg tiszteletben tartani ezt a kommunikációs stílust. Ha csak úgy felbukkansz az asztaluknál, akkor előfordulhat, hogy kényelmetlen helyzetbe hozzuk őket, és nem lesznek képesek a megfelelő választ megadni. Időre van szükségük, hogy feldolgozzák és átgondolják, mit akarnak mondani. Adja meg nekik a szükséges teret és időt, hogy felkészültnek érezzék magukat.

Használjuk a négyszemközti beszélgetéseket

Nagy valószínűleg a négyszemközti megbeszéléseken kaphatjuk a legjobb visszajelzéseket a csendesebb munkatársaidtól. Kényelmesebben érzik magukat a nyugodt, csendes környezetben. Ha tehetjük, akkor legalább 24 órával előre küldje el nekik a megbeszélés napirendjét, hogy biztosan legyen idejük összeszedni a gondolataikat és felkészültek legyenek.

Ne kérdezzük meg a véleményüket a helyszínen

Ha van valami, amiről szeretnénk a véleményüket hallani, érdemes várni egy kicsit, mielőtt megkérdeznénk őket. Ahogy korábban is írtam, sok introvertált embernek időre van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza, megeméssze és megfogalmazza az ötleteit, hogy készen álljon arra, hogy hangosan is kimondja.

Adj nekik időt a gondolkodásra, illetve megfogalmazásra és majd később térjünk vissza a véleményezésre és a tárgyra. Az is jó ötlet lehet, ha a preferált kommunikációs formát használva kérjük ki a véleményüket, azaz várjunk ki egy kis időt, és kérjük ki a véleményüket chat, vagy e-mail formában. 

Persze adódhatnak olyan helyzetek, amikor az első benyomásra vagyunk kíváncsiak, nem arra, hogy átgondolva, mi a véleményük a szituációról, vagy a szóban forgó tárgyról. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy ne sürgetően és követelőzően kérjük ki a véleményüket.

Legyünk tekintettel rájuk

Az érzelmi intelligencia valóban kulcsfontosságú tulajdonság, amelyet fejleszteni kell, mivel lehetővé teszi, hogy jobban megértsük a sokféle munkavállalói személyiségtípust. A csendes alkalmazottakat gyakran félénknek, boldogtalannak vagy kívülállónak érzik magukat. Figyelnünk kell arra, hogy hogyan érzékeljük és látjuk az introvertált alkalmazottakat és szükség esetén változtatni kell a saját hozzáállásunkon, illetve az extrovertált csapattagokat is ebbe az irányba kell terelni.

Személyiségfelmérések elvégzése

Ha az alkalmazottak személyiségtesztet végeznek, sokszor szórakoztató, vagy legalábbis informálisabb módon segíthet megérteni a preferenciáikat. A személyiségtesztek önértékelésre és reflexióra ösztönöznek, amiben az introvertáltak kiválóak. A teszt eredmények alapján pontosabb képünk lesz arról, hogy hogyan lehet egy-egy személyt jobban megérteni, motiválni és integrálni a csapatba.

Összefoglalva

A szervezetek és a vállalkozások egyre inkább tudatában vannak az introvertált munkavállalók erősségeivel, illletve azzal kapcsolatban is, hogy milyen preferenciáik vannak. Ennek köszönhetően az introvertáltakkal kapcsolatos sztereotípiák kezdenek elhalványulni.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezek az introvertáltaknak szóló vezetési stratégia nem jelent egyet a pozitív megkülönböztetéssel. Ezek csupán javaslatok arra, hogy a vezetőként hogyan segíthethetjük az introvertált munkavállalókat abban, hogy kihozzák magukból a maximumot, ami hozzájárul a vállalat sikeréhez is.

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.