Hogyan takarékoskodj a vízzel a vállalkozásodban?

2020.08.06

Még ha kisebb vállalkozásod is van, mint például egy étterem, kávézó vagy panzió, biztosan sok vizet használsz, aminek egy jelentős része kárba vész, ez pedig sok pénzbe kerül. Bár a vezetékes víz kedvező áron elérhető Magyarországon, mégis jelentős összeget takaríthatsz meg néhány apró változtatással.

Hol folyik el a víz?

Földünk vízkészletének megőrzése közös ügyünk, és a környezettudatos, fenntartható fejlődést támogató vállalkozásoké a jövő, de az anyagi megtakarítás sem lehet utolsó szempont a vízgazdálkodás ellenőrzésében.

Először is mérd fel, hogy vállalkozásod mely területén fogy a legtöbb víz. A legjellemzőbb területek a teljesség igénye nélkül:

  • Azokon a helyeken, ahol sok dolgozó vagy vendég tartózkodik, a mellékhelyiségekben rengeteg víz elfolyik. Ha hiszed, ha nem, egy-egy WC öblítéssel 6-13 liter megy el.

  • Azokon a helyeken, ahol sokat kell takarítani, mosogatni: éttermekben, nagyobb szennyződéssel járó műhelyekben a tisztításhoz rengeteg ivóvíz minőségű vizet használnak el.

  • Szállodákban, panziókban sok víz fogy a mosogatáshoz, mosáshoz.

  • Hihetetlen, de egy csöpögő, szivárgó csapon keresztül átlagosan 4-5 liter víz folyik el naponta.

  • Az udvar, kert öntözéséhez, ápolásához is sok vizet fogyasztunk el.

Takarákoskodj!

Íme néhány innovatív ötlet, hogy hogyan tudsz a fenti vízfogyasztáson spórolni:

  • Helyezz el víztakarékos tartályt a WC-hez, ezáltal az öblítéshez használt víz 50%-át is megtakaríthatod.
    A csapokhoz is kapható extra víztakarékos perlátor, ezzel is meglepően sok vizet lehet megtartani.

  • Új gépek beszerzésénél részesítsd előnyben a víztakarékos változatokat. Beszerzésük talán drágább, de ez a különbség hamar megtérül a vízfogyasztás csökkenésével.

  • A zöldségeket, gyümölcsöket ne folyó víz alatt, hanem egy tálban mosd meg, ezt pedig ne öntsd egyből ki, hanem használd fel újra pl. Öntözéshez.

  • A mosogatógépet csak akkor indítsd be, ha teljesen megtelt.

  • Javíttasd meg a csöpögő, eresztő csapokat, meg fogsz lepődni az eredményen!

  • Telepíts esővízgyűjtőket, ciszternákat, és ahol lehetőséged van (öntözéshez, WC öblítéshez, feketemosogatáshoz, takarításhoz), használd az itt összegyűlt vizet

Ha van valami, amin nem érdemes spórolni, az munkavállalóid védőital ellátása. Biztosítsd számukra a legjobb ízű és összetételű, frissítő Monti természetes ásványvizet, vagy válaszd hálózatra köthető, elegáns vízadagolóink egyikét! Ezzel javíthatod a munkahelyi körülményeket, és hatékonyabbá teheted a munkát. Munkatársaid is értékelni fogják, hogy egy gombnyomásra juthatnak kedvenc hideg vagy forró italukhoz.

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.