Kinek jár védőital?
2021.02.18A munkavédelmi törvények alapján a munkavállaló részére biztosítani kell a szükséges mennyiségű és minőségű ivóvizet. A munkáltatónak szigorú szabályokat kell betartania a védőitallal kapcsolatban. Kinek kötelező védőital biztosítása jogszabályilag a 2002 II 8 SzCsM EüM együttes rendelet alapján? Hogyan tudod elkönyvelni a védőitalt?
Kinek jár védőital a jogszabály szerint?
Az előírás célja, hogy növelje az ártalmas munkakörülmények között dolgozó munkavállalók szervezetének ellenálló-képességét, illetőleg csökkentse a káros hatásokat.
3 2002. II. 8. SzCsM-EüM együttes rendelet meghatározza a levegő hőmérsékletére vonatkozó előírásokat évszakonként és a munkavégzés jellege alapján. A meleg évszakhoz tartozó előírások:
-
Szellemi munka: 21-24 °C
-
Könnyű fizikai munka: 19-21 °C
-
Közepesen nehéz fizikai munka 17-19 °C
-
Nehéz fizikai munka 15-17 °C
A védőital biztosítása jogszabály szerint, amennyiben a zárt vagy nyitott térben, ahol a munkavégzés folyik, meghaladja a levegő hőmérséklete az előírtat, a munkáltatónak kötelesssége a jogszabály szerint védőitalt biztosítani.
A 7.§ (8) bekezdés szerint a munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot, illetve zárttéri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el.
A védőital fogalma
A munkavédelmi törvény védőitalt az alábbi módon határozza meg: 14-16°C hőmérsékletű ivóvíznek kell lennie, ami lehet ízesített is. Viszont a cukortartalma nem haladhatja meg a 4 százalékot és nem tartalmazhat édesítőszert. A védőital legtöbbször ivóvíz, palackozott víz, ballonos víz vagy ásványvíz.
A munkáltató köteles fél óránként hideg védőitalt biztosítani, amennyiben meghaladja a törvényi előírásban szereplő értéket a munkavégzés helyén a levegő hőmérséklete.
Hogyan bíztosítsd a védőitalt télen?
A hidegnek minősített munkahelyen dolgozott jelentős biztonsági és egészségügyi kockázat éri, ezért a munkáltató köteles a dolgozók részére legalább 50 Celsius fokos teát, valamint hőálló ivópoharat, cukrot és édesítőszert biztosítani. Milyen kockázatokkal jár munkavégzés hidegnek minősülő munkahelyen?
- Hidegsérülés, kihűlés
- Védőruházat miatt többlet terhelés, mobilitás csökkenése, illetve látás és hallás korlátozottsága
- Balesetek kockázata növekszik a nyirkos, csuszás környezet miatt.
Védőital könyvelése
1995. évi CXVII. SzJA törvény alapján a nem pénzbeli juttatások közül adómentesnek számítanak azok, amelyek jogszabályokban meghatározott használatra vannak előírva. Ilyennek minősülnek a védőeszközök, valamint a baleset,- és egészségvédelmi eszközök. Az utóbbi kategóriába tartozik a védőital is.
Az adómentesség csak a jogszabályban meghatározott védőital könyvelésére vonatkozik, mint például a ballonos ásványvíz és a hálózati vízautomata. Míg a kávé, a cukros üdítőitalok és az energia ital már béren kívüli adóköteles természetbeni juttatásnak minősül.
Nyújts többet a minimumnál adómentesen
Ne csak a törvényi minimumot nyújtsd az alkalmazottak számára, hanem hozd ki a maximumot a lehetőségből. Ahogy korábban írtuk, a ballonos ásványvíz is adómentesen elszámolható. A Monti természetes ásványvíz többet nyújt, mint egy egyszerű védőital.
A Káli-medencében felszínre törő természetes ásványvíznek magas az ásványi-anyagtartalma, ami hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez és selymes ízt kölcsönöz a víznek. A hideg/forró vizes vízadagolóinkkal egyszerre biztosíthatod a meleg és hideg védőitalt alkalmazottaid számára. Kérj egyedi ajánlatot még ma!
Biztosítsd egyszerűen és kényelmesen a hatályos jogszabály szerint!
TOVÁBBI HÍREK

Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.