Kinek jár védőital?

2021.02.18

A munkavédelmi törvények alapján a munkavállaló részére biztosítani kell a szükséges mennyiségű és minőségű ivóvizet. A munkáltatónak szigorú szabályokat kell betartania a védőitallal kapcsolatban. Kinek kötelező védőital biztosítása jogszabályilag a 2002 II 8 SzCsM EüM együttes rendelet alapján? Hogyan tudod elkönyvelni a védőitalt?

Kinek jár védőital

Kinek jár védőital a jogszabály szerint?

Az előírás célja, hogy növelje az ártalmas munkakörülmények között dolgozó munkavállalók szervezetének ellenálló-képességét, illetőleg csökkentse a káros hatásokat. 

3 2002. II. 8. SzCsM-EüM együttes rendelet meghatározza a levegő hőmérsékletére vonatkozó előírásokat évszakonként és a munkavégzés jellege alapján. A meleg évszakhoz tartozó előírások:

  • Szellemi munka: 21-24 °C

  • Könnyű fizikai munka: 19-21 °C

  • Közepesen nehéz fizikai munka 17-19 °C

  • Nehéz fizikai munka 15-17 °C

A védőital biztosítása jogszabály szerint, amennyiben a zárt vagy nyitott térben, ahol a munkavégzés folyik, meghaladja a levegő hőmérséklete az előírtat, a munkáltatónak kötelesssége a jogszabály szerint védőitalt biztosítani.

A 7.§ (8) bekezdés szerint a munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot, illetve zárttéri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el.

A védőital fogalma

A munkavédelmi törvény védőitalt az alábbi módon határozza meg: 14-16°C hőmérsékletű ivóvíznek kell lennie, ami lehet ízesített is. Viszont a cukortartalma nem haladhatja meg a 4 százalékot és nem tartalmazhat édesítőszert. A védőital legtöbbször ivóvíz, palackozott víz, ballonos víz vagy ásványvíz.

A munkáltató köteles fél óránként hideg védőitalt biztosítani, amennyiben meghaladja a törvényi előírásban szereplő értéket a munkavégzés helyén a levegő hőmérséklete. 

Hogyan bíztosítsd a védőitalt télen?

A hidegnek minősített munkahelyen dolgozott jelentős biztonsági és egészségügyi kockázat éri, ezért a munkáltató köteles a dolgozók részére legalább 50 Celsius fokos teát, valamint hőálló ivópoharat, cukrot és édesítőszert biztosítani. Milyen kockázatokkal jár munkavégzés hidegnek minősülő munkahelyen?

  • Hidegsérülés, kihűlés
  • Védőruházat miatt többlet terhelés, mobilitás csökkenése, illetve látás és hallás korlátozottsága
  • Balesetek kockázata növekszik a nyirkos, csuszás környezet miatt.

Védőital könyvelése

1995. évi CXVII. SzJA törvény alapján a nem pénzbeli juttatások közül adómentesnek számítanak azok, amelyek jogszabályokban meghatározott használatra vannak előírva. Ilyennek minősülnek a védőeszközök, valamint a baleset,- és egészségvédelmi eszközök. Az utóbbi kategóriába tartozik a védőital is.

Az adómentesség csak a jogszabályban meghatározott védőital könyvelésére vonatkozik, mint például a ballonos ásványvíz és a hálózati vízautomata. Míg a kávé, a cukros üdítőitalok és az energia ital már béren kívüli adóköteles természetbeni juttatásnak minősül.

Nyújts többet a minimumnál adómentesen

Ne csak a törvényi minimumot nyújtsd az alkalmazottak számára, hanem hozd ki a maximumot a lehetőségből. Ahogy korábban írtuk, a ballonos ásványvíz is adómentesen elszámolható. A Monti természetes ásványvíz többet nyújt, mint egy egyszerű védőital.

A Káli-medencében felszínre törő természetes ásványvíznek magas az ásványi-anyagtartalma, ami hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez és selymes ízt kölcsönöz a víznek. A hideg/forró vizes vízadagolóinkkal egyszerre biztosíthatod a meleg és hideg védőitalt alkalmazottaid számára. Kérj egyedi ajánlatot még ma! 

Védőital biztosítása 3 2002 ii 8 szcsm eüm együttes rendelet
Biztosítsd egyszerűen és kényelmesen a hatályos jogszabály szerint!

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.