A víz világnapja- így oszd be a vizet otthon

2020.03.20

Története

A ’92-es Környezet és Fejlődés Konferencián indítványozta az ENSZ, így 1993 óta ünnepeljük. Március 22-én számos programmal, kulturális eseménnyel emlékeztetnek mindenkit a víz jelentőségére, és a globális vízkészlet megóvására.

A víznek is kell egy jó mottó!

Az utóbbi években egy-egy jeligével illették ezt a napot, ami gyakorlatilag a fő témát is jelentette. 2020-ban sajnos a tomboló COVID-19 vírus keresztülhúzta a programokkal kapcsolatos számításainkat, annyit azonban elmondhatunk, hogy az idei évben a klímaváltozásé a fókusz – mint számos más eseményen -, hiszen bolygónk jelenleg az életéért küzd. Kinőttük, a túlnépesedés pedig sajnos helyenként túlfogyasztással, másutt éhezéssel jár együtt.

A nyugati társadalmak pazarló életmódja a víz pocsékolását is eredményezte. Így aztán soha nem látott mértékben szegeződik minden tekintet e téma köré.

Magyar vizeken

Magyarország nagyon szerencsés helyzetben van. A Kárpát-medence kitűnő minőségű termál- és gyógyvizei mellett, bővizű forrásaink, patakok, és természetesen nem utolsósorban ásványvizek lelőhelye vagyunk. A magyar csapvíz minősége is kiemelkedő. Talán sokan fel sem fogják a szerencsénket. Nap, mint nap engedhetünk meg magunknak olyan alapvető dolgokat, mint hogy csapvízzel főzünk, a gyermekeink játékmedencéjét feltölthetjük hálózati vízzel, moshatunk a vizünkkel fogat. Ezek olyan tényezők, amit sokan nem is tekintenek értéknek, pedig az, mert sajnos másutt ez luxus.

A kényelem ugyanis érték. Komfortos megoldás, amikor csak hazaérve a boltból gyorsan engedünk egy kevés vizet a tésztának, már tesszük is fel főni… Nincs szükség arra, hogy palackozott vizet használjunk főzéshez, vagy akár mosáshoz, takarításhoz, a személyes higiéniáról nem is beszélve.

Így ne pazarold a vizet

A fentiek tekintetében egyértelműen következtethetünk arra, hogy a vízzel kapcsolatos túlfogyasztás elég sok mindenre van hatással. Az ivóvízkészlet rohamosan fogy, néhány apró lépéssel azonban bárki sokat tehet megóvására.

  • Fogmosás közben az egyik leggyakoribb mozdulat, hogy megnyitjuk a csapot, majd hagyjuk folyni a vizet perceken keresztül. Ez felesleges. Zárjuk el, ha újra szükséges, akkor nyissuk meg a csapot újra.
  • Fürdésnél sokan hajlamosak elfeledkezni arról, hogy mi az elég. Lássuk csak. Ha háromnegyed óráig folyatjuk magunkra a zuhany alatt a vizet, akkor egyrészt se tisztábbak, se szebbek nem leszünk. Sőt! A meleg víz önmagában alapvetően szárítja a bőrt. Így nem célszerű hosszasan úszkálni a fürdőszobában.
  • A növények öntözésénél is körültekintőbb, ha előre eltervezzük milyen sorrendben és milyen időközönként locsoljuk meg őket. Leggyakoribb hiba ugyanis, ha az öntözőkannát mindig teletöltjük, elég, ameddig elég. Azonban az utolsó adag nagy valószínűséggel sok lesz, így azt csak kiöntjük valahova. Ha azonban van egy rendszerünk, akkor tudjuk, hogy melyik virág mennyi vizet igényel, így könnyen kalkulálható, hogy az utolsó fordulónál meddig töltsük a locsolókannát vízzel.
  • Ivás. Nos igen, ez is egy érdekes kérdés. Sokszor fordul elő sajnos, hogy megkezdett palack ásványvizek, meg nem ivott pohár vizek kerülnek kiöntésre. Figyeljünk oda arra, hogy hogyan osztjuk be a folyadékot. A poharunkat célszerű mindig olyan helyre tenni, ahol szem előtt van. Van ugyanis olyan, akinek a rutinja azt diktálja: poharat csak a konyhában, vagy étkezőben lehet hagyni. Mi viszont azt tanácsoljuk, vigyük magunkkal oda, ahol éppen tartózkodunk az épületben, így annak az esélye, hogy elfeledkezünk róla szinte nulla.

A monti ballonos ásványvíz

Már többször írtunk a ballonos ásványvíz előnyeiről a palackosokéhoz képest. Most azonban egy nagyon kézenfekvő dolgot szeretnénk kiemelni.

A ballonos ásványvíz adagolása praktikus, a ballon vize felbontást követően egy hétig fogyasztható. Így nem kell megkezdett palackokat kiöntögetni, hiszen egy hét bőven elegendő arra, hogy elfogyasszuk. (Mi magunk is többször teszteltük.)

Monti hálózati automaták

Nemcsak a ballonos megoldás jelenthet segítséget a víz megfelelő beosztásában. Sokszor a hálózati automaták is nagy segítséget nyújtanak. Víztisztító szűrőikkel a víz esetleges mellékíze, szennyeződései is kiszűrhetőek.

A hálózati források segítenek a víz megfelelő hőmérsékletének, minőségének és adagolásának beállításában.

Végül, de nem utolsósorban, egy videóval szeretnénk betekintést engedni a Montivíz mindennapjaiba. A fent leírt tanácsok betartásával mindannyian egy kicsit tehetünk a víz megóvása érdekében. Hiszen az egyik legnagyobb kincsünk, ne hagyjuk kárba veszni!

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.