Napszúrás tünetei és kezelése

2022.07.22

A szikrázó napsütésre egy csodálatos dologként gondolunk, amit a felhőtlen kikapcsolódással és a gondtalan nyaralással társítunk. Azonban a tűző napnak van egy árnyoldala is, ugyanis a napszúrás - mondhatni alattomosan - képes lecsapni, és igen komoly következményei is lehetnek. Szerencsére lehet a napszúrás ellen védekezni, csak egy kis odafigyelésre van szükség.

napszúrás tünetei

Mi a napszúrás valójában?

A napszúrás tulajdonképpen egy steril - azaz se nem bakteriális, se nem vírusos eredetű - agyhártyagyulladás. Ez rémisztően hangzik, viszont szerencsére - legtöbb esetben - nagyon enyhe fokú. Azonban jól rávilágít arra, hogy nem szabad a napszúrást félvállról venni, mivel súlyos következményei lehetnek.

Napszúrás okai

Szervezetünk általában 30-35 fokos külső hőmérsékletnél kezd intenzívebb hőleadásra, vagyis intenzív izzadásban. Azonban, ha fejünket éri hosszantartó közvetlenül a napsütés, akkor a koponyacsont alatt található agyhártya könnyen felhevülhet, mivel szervezetünk nem képes a koponyánkon belüli megemelkedett hőmérsékletet elvezetni.

A magas hőmérséklet hatására agyhártyánk begyullad, az az felduzzad és vizenyőssé válik. Aminek következtében a napszúrás tünetei jelentkeznek. Szervezetünk intenzív izzadással probálja hűteni magát, azonban ez jelentős dehidratációt okoz, ami tovább súlyosbítja a helyzetet és akár hőgutát is okozhat.

napszúrás kezelése

Napszúrás tünetei

Az agyhártya gyulladás hatására megváltozik koponyánkban a nyomás, ami eleinte csak apró kellemetlenségnek tűnnek, azonban akár komoly következményei is lehetnek.

Enyhe napszúrás tünetei

Jellemzően a fejfájás, szédülés, hányinger, émelygés, szomjúság érzet, hőemelkedés, illetve a fényérzékenység. Ilyenkor a csábító nyári napsütés helyett egy sötét hűvös helyiségbe vágyunk inkább.

Súlyos tünetei

Súlyosabb esetben hőgútához vezethet, amikor is testünk hőmérséklete eléri a 39-40°C-ot. Ekkor testünk már nem képes szabályozni a hőmérsékletét. Eleinte arcunk kipirul, a verejtékezés abbamarad, bőrünk kiszárad, járásunk kiszámíthatatlaná válik, és egyre zavartabbak leszünk.

Testünk teljesen kimerül a hőség elleni küzdelemben, ha továbbra is fennáll a helyzet. Elsápadunk, pulzusunk megugrik és szív működésünk rendezetlenné válik. Ez akár a keringési rendszerünk összeomlásához is vezethet, ami maradandó károsodást is okozhat.

Napszúrás tünetei gyerekeknél és babáknál

A gyerekek és különösen a csecsemők pici testében jelentősen kevesebb víz van. Emiatt szervezetüknek jóval kisebb mozgástere van a hőmérséklet szabályozására, és sokkal könnyebben ki is száradnak.

Ezt súlyosbítja az is, hogy még sokszor a gyerekek se veszik észre, hogy amikor a napszúrás enyhe tünetei jelentkeznek. Ezért a mi felelősségünk, és feladatunk, hogy mindent megtegyünk a napszúrás ellen, illetve hogy figyeljük a insolatio jeleit.

A gyerekek esetében nem különböznek a tünetek jelentősen, viszont a napszúrás jeleit a babáknál már jóval nehezebb észrevenni. Ez lehet a nyűgösség, az étel elutasítása, a láz, a kipirosodott bőr, a vizelet hiánya, hányás, az éles sírás. Súlyosabb esetben kialakulhat végtag fájdalom, és eszméletvesztést is okozhat a napszúrás a piciknél.

napszúrás kezelése gyerekeknél

Napszúrás elleni védekezés

Célszerű dél és kettő óra között kerülni a közvetlen napsütést. Egy világos színű fejfedő hatásos védelmet nyújt a napsugarak ellen. Gondoskodjunk a folyamatos folyadék utánpótlásról, vagyis még akkor is igyunk, ha nem érezzük magunkat szomjasnak. 

Erre a célra a legtökéletesebb választás egy magas ásványi-anyag tartalmú természetes ásványvíz, mivel az izzadsággal nemcsak a víz távozik szervezetünkből, hanem a verejtékkel együtt számos fontos ásványi anyag is. A hűsítő Montivízzel egyszerre pótolhatod szervezeted folyadék és ásványi anyag szükségletének jelentős részét is. A Káli-medence kincse gazdag többek között magnéziumban, káliumban és kalciumban.

Gyermekeknél

A 2 év alatti gyerekeket ne tegyük ki közvetlen napsütésnek nyáron fél 12 és 14 óra között. Kisgyermekek viseljenek hosszú, lehetőleg világos ruhákat és a fedetlen testrészeket legalább 30 faktoros naptejjel kenjük be. Fejfedő mindig legyen a kisgyermeken, lehetőleg olyan, ami a tarkóját is védi. 

Figyeljünk a folyamatos folyadék utánpotlásra, ami ne cukros üdítő legyen, hanem lehetőség szerint szintén tiszta természetes ásványvíz. Néhány egyszerű hozzávaló segítségével ízletes és egészséges üdítőt varázsolhatsz a vízből, amit garantáltan nagyobb kedvel fognak a gyerekek meginni. Kattints a linkre a receptekért!

Gyerekeknél pedig arra is figyeljünk, hogy legalább félóránként tartsanak egy kis pihenőt az árnyékban játékés és szabadtéri elfoglaltság esetén.

Napszúrás kezelése

Ha érezzük magunkon a napszúrás jeleit, akkor jobb mielőbb cselekedni, hogy megússzhasuk a dolgot néhány apró kellemetlenséggel. Ilyenkor célszerű egy hűvös és sötét szobába lepihenni néhány órára. Emellett igyunk sok-sok hideg vizet és érdemes lehet hideg - de nem jeges - borogatást tenni a tarkónkra. Ha a napszúrás tünetei 24 óránál tovább tartanak, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz! 

Napszúrás kezelése gyerekeknél

Ha kisgyermeknél észleljük a napszúrás jeleit, akkor azonnal cselekedni kell. Hasonlóan a korábbiakhoz, hűvös helyre kell vinni a gyereket, és sok vizet kell adni neki. Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha a gyerek hat évnél fiatalabb!

 

TOVÁBBI HÍREK
A Föld vízkészlete
A Föld vízkészlete
2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!

Nemzetközi sörnap 2022
Nemzetközi sörnap 2022
2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.

A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.

A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista
A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista
2022.07.14

Nyakunkon a nyár, és vele együtt a kánikula. Ilyenkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk a megfelelő hidratációra. Szerencsére nem csak folyadék formájában gondoskodhatunk erről, hanem segítségül hívhatjuk a finom és lédús gyümölcsök erejét is!

Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás
Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás
2022.07.06

Ha szervezetünk ásványi anyag beviteléről van szó, akkor szinte mindig a kalcium, a magnézium és hébe-hóba a vas kerül elő. Miközben a káliumra legalább akkora szüksége van szervezetünknek, mint az előzőekre. Szerencsére számtalan káliumban gazdag élelmiszer áll rendelkezésünkre, ha egyet-egyet beépítünk étrendünkbe, akkor biztos nem fogunk hiányt szenvedni az ásványi anyagból.

Az uborkás víz hatása és elkészítése
Az uborkás víz hatása és elkészítése
2022.07.01

Sokan elképzelni se tudják, hogy miért lenne jó ötlet az uborkát az ivásra szánt vízbe tenni. De csak addig, amíg ki nem próbálták! A friss uborka hűs vízzel párosítva az egyik legjobb és nem mellesleg kalóriamentes frissítő.