Napszúrás tünetei és kezelése

2022.07.22

A szikrázó napsütésre egy csodálatos dologként gondolunk, amit a felhőtlen kikapcsolódással és a gondtalan nyaralással társítunk. Azonban a tűző napnak van egy árnyoldala is, ugyanis a napszúrás - mondhatni alattomosan - képes lecsapni, és igen komoly következményei is lehetnek. Szerencsére lehet a napszúrás ellen védekezni, csak egy kis odafigyelésre van szükség.

napszúrás tünetei

Mi a napszúrás valójában?

A napszúrás tulajdonképpen egy steril - azaz se nem bakteriális, se nem vírusos eredetű - agyhártyagyulladás. Ez rémisztően hangzik, viszont szerencsére - legtöbb esetben - nagyon enyhe fokú. Azonban jól rávilágít arra, hogy nem szabad a napszúrást félvállról venni, mivel súlyos következményei lehetnek.

Napszúrás okai

Szervezetünk általában 30-35 fokos külső hőmérsékletnél kezd intenzívebb hőleadásra, vagyis intenzív izzadásban. Azonban, ha fejünket éri hosszantartó közvetlenül a napsütés, akkor a koponyacsont alatt található agyhártya könnyen felhevülhet, mivel szervezetünk nem képes a koponyánkon belüli megemelkedett hőmérsékletet elvezetni.

A magas hőmérséklet hatására agyhártyánk begyullad, az az felduzzad és vizenyőssé válik. Aminek következtében a napszúrás tünetei jelentkeznek. Szervezetünk intenzív izzadással probálja hűteni magát, azonban ez jelentős dehidratációt okoz, ami tovább súlyosbítja a helyzetet és akár hőgutát is okozhat.

napszúrás kezelése

Napszúrás tünetei

Az agyhártya gyulladás hatására megváltozik koponyánkban a nyomás, ami eleinte csak apró kellemetlenségnek tűnnek, azonban akár komoly következményei is lehetnek.

Enyhe napszúrás tünetei

Jellemzően a fejfájás, szédülés, hányinger, émelygés, szomjúság érzet, hőemelkedés, illetve a fényérzékenység. Ilyenkor a csábító nyári napsütés helyett egy sötét hűvös helyiségbe vágyunk inkább.

Súlyos tünetei

Súlyosabb esetben hőgútához vezethet, amikor is testünk hőmérséklete eléri a 39-40°C-ot. Ekkor testünk már nem képes szabályozni a hőmérsékletét. Eleinte arcunk kipirul, a verejtékezés abbamarad, bőrünk kiszárad, járásunk kiszámíthatatlaná válik, és egyre zavartabbak leszünk.

Testünk teljesen kimerül a hőség elleni küzdelemben, ha továbbra is fennáll a helyzet. Elsápadunk, pulzusunk megugrik és szív működésünk rendezetlenné válik. Ez akár a keringési rendszerünk összeomlásához is vezethet, ami maradandó károsodást is okozhat.

Napszúrás tünetei gyerekeknél és babáknál

A gyerekek és különösen a csecsemők pici testében jelentősen kevesebb víz van. Emiatt szervezetüknek jóval kisebb mozgástere van a hőmérséklet szabályozására, és sokkal könnyebben ki is száradnak.

Ezt súlyosbítja az is, hogy még sokszor a gyerekek se veszik észre, hogy amikor a napszúrás enyhe tünetei jelentkeznek. Ezért a mi felelősségünk, és feladatunk, hogy mindent megtegyünk a napszúrás ellen, illetve hogy figyeljük a insolatio jeleit.

A gyerekek esetében nem különböznek a tünetek jelentősen, viszont a napszúrás jeleit a babáknál már jóval nehezebb észrevenni. Ez lehet a nyűgösség, az étel elutasítása, a láz, a kipirosodott bőr, a vizelet hiánya, hányás, az éles sírás. Súlyosabb esetben kialakulhat végtag fájdalom, és eszméletvesztést is okozhat a napszúrás a piciknél.

napszúrás kezelése gyerekeknél

Napszúrás elleni védekezés

Célszerű dél és kettő óra között kerülni a közvetlen napsütést. Egy világos színű fejfedő hatásos védelmet nyújt a napsugarak ellen. Gondoskodjunk a folyamatos folyadék utánpótlásról, vagyis még akkor is igyunk, ha nem érezzük magunkat szomjasnak. 

Erre a célra a legtökéletesebb választás egy magas ásványi-anyag tartalmú természetes ásványvíz, mivel az izzadsággal nemcsak a víz távozik szervezetünkből, hanem a verejtékkel együtt számos fontos ásványi anyag is. A hűsítő Montivízzel egyszerre pótolhatod szervezeted folyadék és ásványi anyag szükségletének jelentős részét is. A Káli-medence kincse gazdag többek között magnéziumban, káliumban és kalciumban.

Gyermekeknél

A 2 év alatti gyerekeket ne tegyük ki közvetlen napsütésnek nyáron fél 12 és 14 óra között. Kisgyermekek viseljenek hosszú, lehetőleg világos ruhákat és a fedetlen testrészeket legalább 30 faktoros naptejjel kenjük be. Fejfedő mindig legyen a kisgyermeken, lehetőleg olyan, ami a tarkóját is védi. 

Figyeljünk a folyamatos folyadék utánpotlásra, ami ne cukros üdítő legyen, hanem lehetőség szerint szintén tiszta természetes ásványvíz. Néhány egyszerű hozzávaló segítségével ízletes és egészséges üdítőt varázsolhatsz a vízből, amit garantáltan nagyobb kedvel fognak a gyerekek meginni. Kattints a linkre a receptekért!

Gyerekeknél pedig arra is figyeljünk, hogy legalább félóránként tartsanak egy kis pihenőt az árnyékban játékés és szabadtéri elfoglaltság esetén.

Napszúrás kezelése

Ha érezzük magunkon a napszúrás jeleit, akkor jobb mielőbb cselekedni, hogy megússzhasuk a dolgot néhány apró kellemetlenséggel. Ilyenkor célszerű egy hűvös és sötét szobába lepihenni néhány órára. Emellett igyunk sok-sok hideg vizet és érdemes lehet hideg - de nem jeges - borogatást tenni a tarkónkra. Ha a napszúrás tünetei 24 óránál tovább tartanak, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz! 

Napszúrás kezelése gyerekeknél

Ha kisgyermeknél észleljük a napszúrás jeleit, akkor azonnal cselekedni kell. Hasonlóan a korábbiakhoz, hűvös helyre kell vinni a gyereket, és sok vizet kell adni neki. Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha a gyerek hat évnél fiatalabb!

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.