Napszúrás tünetei és kezelése

2022.07.22

A szikrázó napsütésre egy csodálatos dologként gondolunk, amit a felhőtlen kikapcsolódással és a gondtalan nyaralással társítunk. Azonban a tűző napnak van egy árnyoldala is, ugyanis a napszúrás - mondhatni alattomosan - képes lecsapni, és igen komoly következményei is lehetnek. Szerencsére lehet a napszúrás ellen védekezni, csak egy kis odafigyelésre van szükség.

napszúrás tünetei

Mi a napszúrás valójában?

A napszúrás tulajdonképpen egy steril - azaz se nem bakteriális, se nem vírusos eredetű - agyhártyagyulladás. Ez rémisztően hangzik, viszont szerencsére - legtöbb esetben - nagyon enyhe fokú. Azonban jól rávilágít arra, hogy nem szabad a napszúrást félvállról venni, mivel súlyos következményei lehetnek.

Napszúrás okai

Szervezetünk általában 30-35 fokos külső hőmérsékletnél kezd intenzívebb hőleadásra, vagyis intenzív izzadásban. Azonban, ha fejünket éri hosszantartó közvetlenül a napsütés, akkor a koponyacsont alatt található agyhártya könnyen felhevülhet, mivel szervezetünk nem képes a koponyánkon belüli megemelkedett hőmérsékletet elvezetni.

A magas hőmérséklet hatására agyhártyánk begyullad, az az felduzzad és vizenyőssé válik. Aminek következtében a napszúrás tünetei jelentkeznek. Szervezetünk intenzív izzadással probálja hűteni magát, azonban ez jelentős dehidratációt okoz, ami tovább súlyosbítja a helyzetet és akár hőgutát is okozhat.

napszúrás kezelése

Napszúrás tünetei

Az agyhártya gyulladás hatására megváltozik koponyánkban a nyomás, ami eleinte csak apró kellemetlenségnek tűnnek, azonban akár komoly következményei is lehetnek.

Enyhe napszúrás tünetei

Jellemzően a fejfájás, szédülés, hányinger, émelygés, szomjúság érzet, hőemelkedés, illetve a fényérzékenység. Ilyenkor a csábító nyári napsütés helyett egy sötét hűvös helyiségbe vágyunk inkább.

Súlyos tünetei

Súlyosabb esetben hőgútához vezethet, amikor is testünk hőmérséklete eléri a 39-40°C-ot. Ekkor testünk már nem képes szabályozni a hőmérsékletét. Eleinte arcunk kipirul, a verejtékezés abbamarad, bőrünk kiszárad, járásunk kiszámíthatatlaná válik, és egyre zavartabbak leszünk.

Testünk teljesen kimerül a hőség elleni küzdelemben, ha továbbra is fennáll a helyzet. Elsápadunk, pulzusunk megugrik és szív működésünk rendezetlenné válik. Ez akár a keringési rendszerünk összeomlásához is vezethet, ami maradandó károsodást is okozhat.

Napszúrás tünetei gyerekeknél és babáknál

A gyerekek és különösen a csecsemők pici testében jelentősen kevesebb víz van. Emiatt szervezetüknek jóval kisebb mozgástere van a hőmérséklet szabályozására, és sokkal könnyebben ki is száradnak.

Ezt súlyosbítja az is, hogy még sokszor a gyerekek se veszik észre, hogy amikor a napszúrás enyhe tünetei jelentkeznek. Ezért a mi felelősségünk, és feladatunk, hogy mindent megtegyünk a napszúrás ellen, illetve hogy figyeljük a insolatio jeleit.

A gyerekek esetében nem különböznek a tünetek jelentősen, viszont a napszúrás jeleit a babáknál már jóval nehezebb észrevenni. Ez lehet a nyűgösség, az étel elutasítása, a láz, a kipirosodott bőr, a vizelet hiánya, hányás, az éles sírás. Súlyosabb esetben kialakulhat végtag fájdalom, és eszméletvesztést is okozhat a napszúrás a piciknél.

napszúrás kezelése gyerekeknél

Napszúrás elleni védekezés

Célszerű dél és kettő óra között kerülni a közvetlen napsütést. Egy világos színű fejfedő hatásos védelmet nyújt a napsugarak ellen. Gondoskodjunk a folyamatos folyadék utánpótlásról, vagyis még akkor is igyunk, ha nem érezzük magunkat szomjasnak. 

Erre a célra a legtökéletesebb választás egy magas ásványi-anyag tartalmú természetes ásványvíz, mivel az izzadsággal nemcsak a víz távozik szervezetünkből, hanem a verejtékkel együtt számos fontos ásványi anyag is. A hűsítő Montivízzel egyszerre pótolhatod szervezeted folyadék és ásványi anyag szükségletének jelentős részét is. A Káli-medence kincse gazdag többek között magnéziumban, káliumban és kalciumban.

Gyermekeknél

A 2 év alatti gyerekeket ne tegyük ki közvetlen napsütésnek nyáron fél 12 és 14 óra között. Kisgyermekek viseljenek hosszú, lehetőleg világos ruhákat és a fedetlen testrészeket legalább 30 faktoros naptejjel kenjük be. Fejfedő mindig legyen a kisgyermeken, lehetőleg olyan, ami a tarkóját is védi. 

Figyeljünk a folyamatos folyadék utánpotlásra, ami ne cukros üdítő legyen, hanem lehetőség szerint szintén tiszta természetes ásványvíz. Néhány egyszerű hozzávaló segítségével ízletes és egészséges üdítőt varázsolhatsz a vízből, amit garantáltan nagyobb kedvel fognak a gyerekek meginni. Kattints a linkre a receptekért!

Gyerekeknél pedig arra is figyeljünk, hogy legalább félóránként tartsanak egy kis pihenőt az árnyékban játékés és szabadtéri elfoglaltság esetén.

Napszúrás kezelése

Ha érezzük magunkon a napszúrás jeleit, akkor jobb mielőbb cselekedni, hogy megússzhasuk a dolgot néhány apró kellemetlenséggel. Ilyenkor célszerű egy hűvös és sötét szobába lepihenni néhány órára. Emellett igyunk sok-sok hideg vizet és érdemes lehet hideg - de nem jeges - borogatást tenni a tarkónkra. Ha a napszúrás tünetei 24 óránál tovább tartanak, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz! 

Napszúrás kezelése gyerekeknél

Ha kisgyermeknél észleljük a napszúrás jeleit, akkor azonnal cselekedni kell. Hasonlóan a korábbiakhoz, hűvös helyre kell vinni a gyereket, és sok vizet kell adni neki. Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha a gyerek hat évnél fiatalabb!

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.