Napszúrás tünetei és kezelése

2022.07.22

A szikrázó napsütésre egy csodálatos dologként gondolunk, amit a felhőtlen kikapcsolódással és a gondtalan nyaralással társítunk. Azonban a tűző napnak van egy árnyoldala is, ugyanis a napszúrás - mondhatni alattomosan - képes lecsapni, és igen komoly következményei is lehetnek. Szerencsére lehet a napszúrás ellen védekezni, csak egy kis odafigyelésre van szükség.

napszúrás tünetei

Mi a napszúrás valójában?

A napszúrás tulajdonképpen egy steril - azaz se nem bakteriális, se nem vírusos eredetű - agyhártyagyulladás. Ez rémisztően hangzik, viszont szerencsére - legtöbb esetben - nagyon enyhe fokú. Azonban jól rávilágít arra, hogy nem szabad a napszúrást félvállról venni, mivel súlyos következményei lehetnek.

Napszúrás okai

Szervezetünk általában 30-35 fokos külső hőmérsékletnél kezd intenzívebb hőleadásra, vagyis intenzív izzadásban. Azonban, ha fejünket éri hosszantartó közvetlenül a napsütés, akkor a koponyacsont alatt található agyhártya könnyen felhevülhet, mivel szervezetünk nem képes a koponyánkon belüli megemelkedett hőmérsékletet elvezetni.

A magas hőmérséklet hatására agyhártyánk begyullad, az az felduzzad és vizenyőssé válik. Aminek következtében a napszúrás tünetei jelentkeznek. Szervezetünk intenzív izzadással probálja hűteni magát, azonban ez jelentős dehidratációt okoz, ami tovább súlyosbítja a helyzetet és akár hőgutát is okozhat.

napszúrás kezelése

Napszúrás tünetei

Az agyhártya gyulladás hatására megváltozik koponyánkban a nyomás, ami eleinte csak apró kellemetlenségnek tűnnek, azonban akár komoly következményei is lehetnek.

Enyhe napszúrás tünetei

Jellemzően a fejfájás, szédülés, hányinger, émelygés, szomjúság érzet, hőemelkedés, illetve a fényérzékenység. Ilyenkor a csábító nyári napsütés helyett egy sötét hűvös helyiségbe vágyunk inkább.

Súlyos tünetei

Súlyosabb esetben hőgútához vezethet, amikor is testünk hőmérséklete eléri a 39-40°C-ot. Ekkor testünk már nem képes szabályozni a hőmérsékletét. Eleinte arcunk kipirul, a verejtékezés abbamarad, bőrünk kiszárad, járásunk kiszámíthatatlaná válik, és egyre zavartabbak leszünk.

Testünk teljesen kimerül a hőség elleni küzdelemben, ha továbbra is fennáll a helyzet. Elsápadunk, pulzusunk megugrik és szív működésünk rendezetlenné válik. Ez akár a keringési rendszerünk összeomlásához is vezethet, ami maradandó károsodást is okozhat.

Napszúrás tünetei gyerekeknél és babáknál

A gyerekek és különösen a csecsemők pici testében jelentősen kevesebb víz van. Emiatt szervezetüknek jóval kisebb mozgástere van a hőmérséklet szabályozására, és sokkal könnyebben ki is száradnak.

Ezt súlyosbítja az is, hogy még sokszor a gyerekek se veszik észre, hogy amikor a napszúrás enyhe tünetei jelentkeznek. Ezért a mi felelősségünk, és feladatunk, hogy mindent megtegyünk a napszúrás ellen, illetve hogy figyeljük a insolatio jeleit.

A gyerekek esetében nem különböznek a tünetek jelentősen, viszont a napszúrás jeleit a babáknál már jóval nehezebb észrevenni. Ez lehet a nyűgösség, az étel elutasítása, a láz, a kipirosodott bőr, a vizelet hiánya, hányás, az éles sírás. Súlyosabb esetben kialakulhat végtag fájdalom, és eszméletvesztést is okozhat a napszúrás a piciknél.

napszúrás kezelése gyerekeknél

Napszúrás elleni védekezés

Célszerű dél és kettő óra között kerülni a közvetlen napsütést. Egy világos színű fejfedő hatásos védelmet nyújt a napsugarak ellen. Gondoskodjunk a folyamatos folyadék utánpótlásról, vagyis még akkor is igyunk, ha nem érezzük magunkat szomjasnak. 

Erre a célra a legtökéletesebb választás egy magas ásványi-anyag tartalmú természetes ásványvíz, mivel az izzadsággal nemcsak a víz távozik szervezetünkből, hanem a verejtékkel együtt számos fontos ásványi anyag is. A hűsítő Montivízzel egyszerre pótolhatod szervezeted folyadék és ásványi anyag szükségletének jelentős részét is. A Káli-medence kincse gazdag többek között magnéziumban, káliumban és kalciumban.

Gyermekeknél

A 2 év alatti gyerekeket ne tegyük ki közvetlen napsütésnek nyáron fél 12 és 14 óra között. Kisgyermekek viseljenek hosszú, lehetőleg világos ruhákat és a fedetlen testrészeket legalább 30 faktoros naptejjel kenjük be. Fejfedő mindig legyen a kisgyermeken, lehetőleg olyan, ami a tarkóját is védi. 

Figyeljünk a folyamatos folyadék utánpotlásra, ami ne cukros üdítő legyen, hanem lehetőség szerint szintén tiszta természetes ásványvíz. Néhány egyszerű hozzávaló segítségével ízletes és egészséges üdítőt varázsolhatsz a vízből, amit garantáltan nagyobb kedvel fognak a gyerekek meginni. Kattints a linkre a receptekért!

Gyerekeknél pedig arra is figyeljünk, hogy legalább félóránként tartsanak egy kis pihenőt az árnyékban játékés és szabadtéri elfoglaltság esetén.

Napszúrás kezelése

Ha érezzük magunkon a napszúrás jeleit, akkor jobb mielőbb cselekedni, hogy megússzhasuk a dolgot néhány apró kellemetlenséggel. Ilyenkor célszerű egy hűvös és sötét szobába lepihenni néhány órára. Emellett igyunk sok-sok hideg vizet és érdemes lehet hideg - de nem jeges - borogatást tenni a tarkónkra. Ha a napszúrás tünetei 24 óránál tovább tartanak, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz! 

Napszúrás kezelése gyerekeknél

Ha kisgyermeknél észleljük a napszúrás jeleit, akkor azonnal cselekedni kell. Hasonlóan a korábbiakhoz, hűvös helyre kell vinni a gyereket, és sok vizet kell adni neki. Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha a gyerek hat évnél fiatalabb!

 

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.