A 7 legszívosabb növény, ami tökéletes az irodába

2023.04.21

Tagadhatatlan tény, hogy az irodai növények jótékony hatással vannak egészségünkre és kedvünkre egyaránt. Azonban nem elég megvenni őket, és megfelelően elhelyezni őket, hanem gondoskodni is kell róluk. Ez pedig nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé egy irodában, ezért olyan növényeket gyűjtöttünk össze, amelyek igen csak “igénytelenek”.

igénytelen irodai növények szobai fútoka

Miért jó, ha sok növény van az irodában?

Számtalan pozitív hatása van az irodai növényeknek amellett, hogy szebbé teszik az irodát. Az egyik legjobb tulajdonságuk, hogy csökkentik a munkahelyi stresszt. Továbbá növelik a produktivitást és a levegő oxigén tartalmát, miközben a zajszintet csökkentik. Az irodai növények előnyeiről és a hozzájuk tartozó tanulmányokról korábbi cikkünkben olvashatsz részletesen.

Milyen a jó irodai növény?

A növényeket legtöbbször kinézetük alapján választjuk, azonban, ha irodai növényre vadászunk, akkor a fontossági sorrenden jelentősen változtatnunk kell. Már, ha nem akarunk havonta új növényeket venni, ami se nem költséghatékony, se nem fenntartható.

A kiszemelt alanyoknak jellemzően jól kell bírni a ritkább öntözést - és a túl sokat is, ha az irodában mindenkinek máskor jut eszébe, hogy meg kellene öntözni a növényeket -, emellett a kevesebb vagy a közvetlen napfény hiányát is jól kell tűrniük. Továbbá az sem hátrány, ha a hőingadozást is jól viselik.

Az se mindegy, hogy mibe ültetjük a növényeket. A kaspók esetén is inkább a funkcionalitásának kell előtérbe helyezni. A terrakotta cserép helyett válasszunk inkább müanyagot vagy kerámiát mivel az utóbbiak jobban tartják a nedvességet.

Tökéletes választások

A soron következő növények rendkívül igénytelenek minden szempontból: jól bírják a rendszertelen öntözést, a kevés napfényt és a tápanyag igényük is alacsony.

Agglegénypálma

Az agglegénypálmával - hivatalos nevén Zamioculcas - már valószínűleg mindenki találkozott, mivel az irodák és hivatalok egyik leggyakoribb lakója, ami nem véletlen. Az Észak-Afrikából érkezett növény földalatti gumiaval jól alkalmazkodott a vízszegény életmódhoz. Emellett tápanyag, illetve fényígénye sem magas és mindegyik virágföldben jól érzi magát.

agglegénypálma

Sansevieria

A köztudatban csak anyósnyelvként emlegetett szintén afrikai szobanövény, az agglegénypálmához hasonlóan rendkivül igénytelen, ezért bátran ajánljuk irodák díszeként. Egyrészről jól bírják a szárazságot, ha elfelejtenénk megöntözni, másrészről pedig egyaránt jól érzi magát kevés és sok fény mellett is.

anyósnyelv

Zöldike

A Chlorophytum comosum az elpusztíthatatlan növények tökéletes megtestesítője, de nemcsak igénytelensége miatt vált közkedvelté a zöldike. A szintén Afrikában őshonos növény szén-dioxid megkötő képessége lenyűgöző. Kutatások szerint képes a levegőben található CO2 96 százalékát megkötni. Bár jól bírja az árnyékos helyeket is a növény, érdemes napfényes helyre tenni.

zöldike

Szobai futóka

A szobai futóka, latin nevén Epipremnum aureum a kevés gondoskodást is meghálálja. A Dél-kelet Ázsiából származó növény nem igényel sok napfényt és a rendszertelen öntözést tolerálja. Elsősorban mutatós külseje miatt közkedvelt növény, mivel kiválóan alkalmas arra, hogy felfuttassuk a falra vagy lelogasuk magasabb helyről.

szobai fútoka

További nevezők

A következő növények már nem az elpusztíthatatlan kategóriába esnek, de ettől függetlenül nem igényelnek túl sok odafigyelést.

Vitorlavirág

Bár Spathiphyllum egy trópusi növény, mégis az egyik legideálisabb virágzó növény az irodába. Kevés törődés mellett is képes egész évben virágozni. A vitorlavirág sűrű, sötétzöld levelei nemcsak impozánsak, hanem a legjobb légtisztító növények közé emelik a virágot.

vitorlavirág

Rákvirág

Kevésbé ismert, de annál szebb növény a rákvirág, azaz a Aglaonema. A Malajziában őshonos trópusi növény kifejezetten jól érzi magát árnyékosabb helyeken is. A kiszáradást viszont már kevésbé viseli jól. Az Aglaonema a gondoskodást apró fehér virágokkal hálálja meg. A rákvirág az élmezőnyben végzett a NASA kutatásában, aminek a célja a legjobb légtisztító növény megtalálása volt.

rákvirág

Kukoricalevél

A liliomfélék közé tartozó, Japánban őshonos kukoricalevél közkedvelt szobanövény. Jól bírja a szárazságot, illetve hidegben és melegben egyaránt jól érzi magát. Angol területen “öntöttvas növény”-nek becézik, ami szívóságára utal . Egyedül arra kell figyelni, hogy ne érje tűző nap.

A kukoricalevél rendkívül lassan növekszik, ami egyrészről előny, mivel ritkábban kell átültetni és alacsony a tápanyagigénye. Másrészről viszont lassan érik el azt a méretet, amikor igazi dísznövényként tudnak funkcionálni, ami miatt a szebb példányok drágábbak lehetnek.

kukoricalevél

TOVÁBBI HÍREK
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a teljes körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.