A 7 legszívosabb növény, ami tökéletes az irodába

2023.04.21

Tagadhatatlan tény, hogy az irodai növények jótékony hatással vannak egészségünkre és kedvünkre egyaránt. Azonban nem elég megvenni őket, és megfelelően elhelyezni őket, hanem gondoskodni is kell róluk. Ez pedig nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé egy irodában, ezért olyan növényeket gyűjtöttünk össze, amelyek igen csak “igénytelenek”.

igénytelen irodai növények szobai fútoka

Miért jó, ha sok növény van az irodában?

Számtalan pozitív hatása van az irodai növényeknek amellett, hogy szebbé teszik az irodát. Az egyik legjobb tulajdonságuk, hogy csökkentik a munkahelyi stresszt. Továbbá növelik a produktivitást és a levegő oxigén tartalmát, miközben a zajszintet csökkentik. Az irodai növények előnyeiről és a hozzájuk tartozó tanulmányokról korábbi cikkünkben olvashatsz részletesen.

Milyen a jó irodai növény?

A növényeket legtöbbször kinézetük alapján választjuk, azonban, ha irodai növényre vadászunk, akkor a fontossági sorrenden jelentősen változtatnunk kell. Már, ha nem akarunk havonta új növényeket venni, ami se nem költséghatékony, se nem fenntartható.

A kiszemelt alanyoknak jellemzően jól kell bírni a ritkább öntözést - és a túl sokat is, ha az irodában mindenkinek máskor jut eszébe, hogy meg kellene öntözni a növényeket -, emellett a kevesebb vagy a közvetlen napfény hiányát is jól kell tűrniük. Továbbá az sem hátrány, ha a hőingadozást is jól viselik.

Az se mindegy, hogy mibe ültetjük a növényeket. A kaspók esetén is inkább a funkcionalitásának kell előtérbe helyezni. A terrakotta cserép helyett válasszunk inkább müanyagot vagy kerámiát mivel az utóbbiak jobban tartják a nedvességet.

Tökéletes választások

A soron következő növények rendkívül igénytelenek minden szempontból: jól bírják a rendszertelen öntözést, a kevés napfényt és a tápanyag igényük is alacsony.

Agglegénypálma

Az agglegénypálmával - hivatalos nevén Zamioculcas - már valószínűleg mindenki találkozott, mivel az irodák és hivatalok egyik leggyakoribb lakója, ami nem véletlen. Az Észak-Afrikából érkezett növény földalatti gumiaval jól alkalmazkodott a vízszegény életmódhoz. Emellett tápanyag, illetve fényígénye sem magas és mindegyik virágföldben jól érzi magát.

agglegénypálma

Sansevieria

A köztudatban csak anyósnyelvként emlegetett szintén afrikai szobanövény, az agglegénypálmához hasonlóan rendkivül igénytelen, ezért bátran ajánljuk irodák díszeként. Egyrészről jól bírják a szárazságot, ha elfelejtenénk megöntözni, másrészről pedig egyaránt jól érzi magát kevés és sok fény mellett is.

anyósnyelv

Zöldike

A Chlorophytum comosum az elpusztíthatatlan növények tökéletes megtestesítője, de nemcsak igénytelensége miatt vált közkedvelté a zöldike. A szintén Afrikában őshonos növény szén-dioxid megkötő képessége lenyűgöző. Kutatások szerint képes a levegőben található CO2 96 százalékát megkötni. Bár jól bírja az árnyékos helyeket is a növény, érdemes napfényes helyre tenni.

zöldike

Szobai futóka

A szobai futóka, latin nevén Epipremnum aureum a kevés gondoskodást is meghálálja. A Dél-kelet Ázsiából származó növény nem igényel sok napfényt és a rendszertelen öntözést tolerálja. Elsősorban mutatós külseje miatt közkedvelt növény, mivel kiválóan alkalmas arra, hogy felfuttassuk a falra vagy lelogasuk magasabb helyről.

szobai fútoka

További nevezők

A következő növények már nem az elpusztíthatatlan kategóriába esnek, de ettől függetlenül nem igényelnek túl sok odafigyelést.

Vitorlavirág

Bár Spathiphyllum egy trópusi növény, mégis az egyik legideálisabb virágzó növény az irodába. Kevés törődés mellett is képes egész évben virágozni. A vitorlavirág sűrű, sötétzöld levelei nemcsak impozánsak, hanem a legjobb légtisztító növények közé emelik a virágot.

vitorlavirág

Rákvirág

Kevésbé ismert, de annál szebb növény a rákvirág, azaz a Aglaonema. A Malajziában őshonos trópusi növény kifejezetten jól érzi magát árnyékosabb helyeken is. A kiszáradást viszont már kevésbé viseli jól. Az Aglaonema a gondoskodást apró fehér virágokkal hálálja meg. A rákvirág az élmezőnyben végzett a NASA kutatásában, aminek a célja a legjobb légtisztító növény megtalálása volt.

rákvirág

Kukoricalevél

A liliomfélék közé tartozó, Japánban őshonos kukoricalevél közkedvelt szobanövény. Jól bírja a szárazságot, illetve hidegben és melegben egyaránt jól érzi magát. Angol területen “öntöttvas növény”-nek becézik, ami szívóságára utal . Egyedül arra kell figyelni, hogy ne érje tűző nap.

A kukoricalevél rendkívül lassan növekszik, ami egyrészről előny, mivel ritkábban kell átültetni és alacsony a tápanyagigénye. Másrészről viszont lassan érik el azt a méretet, amikor igazi dísznövényként tudnak funkcionálni, ami miatt a szebb példányok drágábbak lehetnek.

kukoricalevél

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.