A felmondás leggyakoribb okai a munkahelyen

2023.05.05

A magas fluktuációs arány több okból is káros a szervezet számára. Röviden költséges, időigényes, és teljesen romba döntheti a morált. Sokszor a vezetőség csak azt látja, hogy az alkalmazott ilyen, vagy olyan indokkal benyújtja felmondását. Azonban legtöbb esetben tehet róla, hogy erre a döntésre jutott a dolgozó. Mi áll leggyakrabban a háttérben?

A fluktuáció teljes költsége

Tavalyi évhez képest Magyarországon magasabb a fluktuációs arány, 26 helyett 32 százalékos. Tehát egy 100 fős munkahelyen egy év leforgása alatt 32 ember távozik és érkezik helyére új. Ez pedig jelentős terhet jelent a vállalatok számára. A fluktuációval járó költségekről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

A felmondás okai

Számos tényező (különösen az elmúlt másfél évben) együttesen járult hozzá a magas fluktuációs arányhoz. A gyakori munkahelyváltás egyik fél számára sem ideális. Ezért fontos, hogy időben azonosítsuk a kiváltó okait és semlegesítsük azokat, hogy egy virágzó, hosszú távú együttműködést teremtsünk a vállalat és az alkalmazott között. Mire figyeljünk?

Fejlődési lehetőség hiánya

Egyértelműen kijelenthető, hogy a fiatal munkavállalók számára a nem megfelelő fejlődési lehetőség az első számú ok, amiért a munkahelyváltás mellett döntenek. Egy washingtoni elemző cég felmérése szerint az 1980 és 1995 között született generáció 87 százaléka emiatt váltott munkahelyet. A többi generáció esetén is az első számú indoknak számít. A megkérdezettek több, mint kétharmada a fejlődés hiánya miatt váltott.

Az ambiciózus dolgozók nem elégszenek meg azzal, hogy egy jó és stabil munkahelyük van, ami nyugdíjig kitart. A legtöbb modern munkavállalónak van karrierterve, és szeretne előrelépni a szakterületén. Ha az alkalmazottak számára megszűnik a motiváció egy munkahelyen a tanulásra, a növekedésre és nincs magasabbra kitűzött cél, akkor unatkoznak, nyugtalanok és szoronganak, és valószínűleg máshol kezdenek új lehetőségeket keresni.

Rossz menedzsment

Az ember céget választ, de vezetőt hagy ott. Valószínűleg már többen hallották ezt az állítást és felmérések alá is támasztják. Azok a munkavállalók, akik negatívan értékelik a vezetőséget, négyszer nagyobb valószínűséggel fognak munkahelyet váltani.

Az ellenséges vagy hozzá nem értő vezetés komoly stresszforrás lehet az alkalmazottak számára, míg a támogató és képzett menedzserek elkötelezettségre és magasabb teljesítményre ösztönözhetnek. A vezetők szerepét sokszor alul értékelik a munkavállalói tapasztalat szerzésben

Összetartás hiánya

A munkavállalók körülbelül kétharmada visszautasítana egy új munkalehetőséget, ha jelenlegi munkahelyén lennének közeli barátai a Virginia állambeli Humán Erőforrás Menedzsment szakszervezetének felmérése szerint.

A szociális kapcsolatok fontosabbak, mint azt sokan gondolják. Ha kialakul a munkahelyen összetartozás és a közösség érzése, akkor a csapattársak felelősséget vállalnak a munkatársakra. A kollégák iránti elkötelezettség pedig a vállalat és a munka iránti elkötelezettség érzését is kelti. 

Ezzel szemben, ha a munkavállalók sokkal inkább idegennek vagy ellenségnek érzik egymást, mint munkatársnak, vagy barátnak, akkor nem fognak hezitálni, ha új lehetőség kínálkozik.

Nem megfelelő kompenzáció

Az anyagi juttatások a fejlődés hiánya mellett a második vezető ok, ami fluktuációhoz vezet. A Forbes cikke szerint, míg a jelenlegi munkahelyükön a dolgozók évi átlagos 3 százalék fizetésemelésre számíthatnak, addig ha 1-2 évente munkahelyet váltanak 10-20 százalékkal is növelhetik keresetüket. A munkáltatók pedig sok esetben meg sem próbálnak versenyre kelni a dolgozóért.

Azonban az alacsony fizetés és juttatás legtöbbször alacsony elköteleződéssel jár munkavállalói részről. Ennek eredményeképpen a dolgozók egy jobb ajánlatra sokkal könnyebben mondanak igent.

Esemény a munkavállaló életében

Természetesen előfordulhat az is, hogy a vállalat hatáskörén kívül eső körülmény miatt dönt a távozás mellett a munkavállaló. Erre példa a költözés, a gyermekvállalás, beteg családtag gondozása, vagy egészségügyi probléma. De az is előfordulhat, hogy a munkavállaló valami újat szeretne kipróbálni és a karrierváltás mellett dönt vagy saját vállalkozást hozz létre.

Ilyen esetben nehéz mit tenni, viszont az előbbiek ellen tehet a vállalat, hogy elejét vegye a fluktuációnak. Következő cikkünkben erről lesz szó.

 

TOVÁBBI HÍREK
Mi az agyi köd, és mit tehetünk ellene?
Mi az agyi köd, és mit tehetünk ellene?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.

Milyen veszélyeket rejtenek magukba a munkahelyi barátságok és hogyan veheted elejét?
Milyen veszélyeket rejtenek magukba a munkahelyi barátságok és hogyan veheted elejét?
2023.12.15

Munkahelyi barátságok egyaránt hozhatnak örömöt és támogatást a munkahelyi életünkbe. Fokozhatják a munkahelyi elégedettséget, elősegíthetik a csapatszellemet és az együttműködést, valamint nyújthatnak érzelmi támaszt a nehéz időszakokban. Azonban a pozitívumok mögött rejlenek olyan buktatók is, amelyekkel érdemes tisztában lennünk, hogy el tudjuk kerülni.

Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.