A felmondás leggyakoribb okai a munkahelyen

2023.05.05

A magas fluktuációs arány több okból is káros a szervezet számára. Röviden költséges, időigényes, és teljesen romba döntheti a morált. Sokszor a vezetőség csak azt látja, hogy az alkalmazott ilyen, vagy olyan indokkal benyújtja felmondását. Azonban legtöbb esetben tehet róla, hogy erre a döntésre jutott a dolgozó. Mi áll leggyakrabban a háttérben?

A fluktuáció teljes költsége

Tavalyi évhez képest Magyarországon magasabb a fluktuációs arány, 26 helyett 32 százalékos. Tehát egy 100 fős munkahelyen egy év leforgása alatt 32 ember távozik és érkezik helyére új. Ez pedig jelentős terhet jelent a vállalatok számára. A fluktuációval járó költségekről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

A felmondás okai

Számos tényező (különösen az elmúlt másfél évben) együttesen járult hozzá a magas fluktuációs arányhoz. A gyakori munkahelyváltás egyik fél számára sem ideális. Ezért fontos, hogy időben azonosítsuk a kiváltó okait és semlegesítsük azokat, hogy egy virágzó, hosszú távú együttműködést teremtsünk a vállalat és az alkalmazott között. Mire figyeljünk?

Fejlődési lehetőség hiánya

Egyértelműen kijelenthető, hogy a fiatal munkavállalók számára a nem megfelelő fejlődési lehetőség az első számú ok, amiért a munkahelyváltás mellett döntenek. Egy washingtoni elemző cég felmérése szerint az 1980 és 1995 között született generáció 87 százaléka emiatt váltott munkahelyet. A többi generáció esetén is az első számú indoknak számít. A megkérdezettek több, mint kétharmada a fejlődés hiánya miatt váltott.

Az ambiciózus dolgozók nem elégszenek meg azzal, hogy egy jó és stabil munkahelyük van, ami nyugdíjig kitart. A legtöbb modern munkavállalónak van karrierterve, és szeretne előrelépni a szakterületén. Ha az alkalmazottak számára megszűnik a motiváció egy munkahelyen a tanulásra, a növekedésre és nincs magasabbra kitűzött cél, akkor unatkoznak, nyugtalanok és szoronganak, és valószínűleg máshol kezdenek új lehetőségeket keresni.

Rossz menedzsment

Az ember céget választ, de vezetőt hagy ott. Valószínűleg már többen hallották ezt az állítást és felmérések alá is támasztják. Azok a munkavállalók, akik negatívan értékelik a vezetőséget, négyszer nagyobb valószínűséggel fognak munkahelyet váltani.

Az ellenséges vagy hozzá nem értő vezetés komoly stresszforrás lehet az alkalmazottak számára, míg a támogató és képzett menedzserek elkötelezettségre és magasabb teljesítményre ösztönözhetnek. A vezetők szerepét sokszor alul értékelik a munkavállalói tapasztalat szerzésben

Összetartás hiánya

A munkavállalók körülbelül kétharmada visszautasítana egy új munkalehetőséget, ha jelenlegi munkahelyén lennének közeli barátai a Virginia állambeli Humán Erőforrás Menedzsment szakszervezetének felmérése szerint.

A szociális kapcsolatok fontosabbak, mint azt sokan gondolják. Ha kialakul a munkahelyen összetartozás és a közösség érzése, akkor a csapattársak felelősséget vállalnak a munkatársakra. A kollégák iránti elkötelezettség pedig a vállalat és a munka iránti elkötelezettség érzését is kelti. 

Ezzel szemben, ha a munkavállalók sokkal inkább idegennek vagy ellenségnek érzik egymást, mint munkatársnak, vagy barátnak, akkor nem fognak hezitálni, ha új lehetőség kínálkozik.

Nem megfelelő kompenzáció

Az anyagi juttatások a fejlődés hiánya mellett a második vezető ok, ami fluktuációhoz vezet. A Forbes cikke szerint, míg a jelenlegi munkahelyükön a dolgozók évi átlagos 3 százalék fizetésemelésre számíthatnak, addig ha 1-2 évente munkahelyet váltanak 10-20 százalékkal is növelhetik keresetüket. A munkáltatók pedig sok esetben meg sem próbálnak versenyre kelni a dolgozóért.

Azonban az alacsony fizetés és juttatás legtöbbször alacsony elköteleződéssel jár munkavállalói részről. Ennek eredményeképpen a dolgozók egy jobb ajánlatra sokkal könnyebben mondanak igent.

Esemény a munkavállaló életében

Természetesen előfordulhat az is, hogy a vállalat hatáskörén kívül eső körülmény miatt dönt a távozás mellett a munkavállaló. Erre példa a költözés, a gyermekvállalás, beteg családtag gondozása, vagy egészségügyi probléma. De az is előfordulhat, hogy a munkavállaló valami újat szeretne kipróbálni és a karrierváltás mellett dönt vagy saját vállalkozást hozz létre.

Ilyen esetben nehéz mit tenni, viszont az előbbiek ellen tehet a vállalat, hogy elejét vegye a fluktuációnak. Következő cikkünkben erről lesz szó.

 

TOVÁBBI HÍREK
Mi a teendő, ha vízadagolonk meghibásodott?
Mi a teendő, ha vízadagolonk meghibásodott?
2023.09.29

A vízadagoló állandó használatnak van kitéve és legtöbbször a legforgalmasabb helyen van üzembehelyezve, ezért óhatatlanul is fennáll a meghibásodás esélye. Egy rövid útmutató állítottunk össze, annak érdekében, hogy a problémát mielőbb orvosolni tudjuk, és megkönnyítsük az ehhez kapcsolódó ügyintézést.

Hogyan rendelhet ballonos ásványvizet a legegyszerűbben?
Hogyan rendelhet ballonos ásványvizet a legegyszerűbben?
2023.09.21

Senki sem szeret az adminisztrációval bajlódni, ezért szeretnénk minél inkább megkönnyíteni a rendelésleadást és nyomonkövethetőbbé tenni a folyamatot. Ezért többféle lehetőség közül választhatja ki az Ön számára legkényelmesebbet és legegyszerűbbet.

Hogyan bánjunk az ásványvizes ballonokkal?
Hogyan bánjunk az ásványvizes ballonokkal?
2023.09.07

Egy teli ballon 19 kilogrammot nyom, ami érthető módon megnehezíti a szállítását, a cseréjét a vízadagolón és a tárolását. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a baleseteket, a ballonok sérülésével járó kellemetlenségeket és a higiéniás kockázatokat is kizárhatjuk. Ezért egy részletes, de lényegre törő útmutatot állítottunk össze, hogy hogyan a legegyszerűbb és legcélszerűbb a ballonokkal báni.

Mondj nemet a hozzáadott cukornak, van jobb alternatíva!
Mondj nemet a hozzáadott cukornak, van jobb alternatíva!
2023.08.25

Tagadhatatlan, hogy nyári hőségben mindenkinek jól tud esni egy jéghideg üdítő ital vagy jégkrém, azonban ezek a termékek legtöbbször elképesztő mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Egy-egy alkalmi még csak csak belefér, azonban a túl sok cukor plusz komoly problémát okozhat.