A tea Világnapja

2023.05.19

A víz után a tea a világon második legnagyobb mennyiségben fogyasztott itala. Azonban legtöbbünk nem gondol bele, hogy mi van a gözölgő csésze mögött. A teaültetvények dolgozóinak jelentős részét kizsákmányolják, akárcsak a termőföldet, ahol a növényt termesztik. Erre szeretné felhívni a világ figyelmét az ENSZ a tea világnapjával.

tea világnapja

A tea története

A legendák szerint időszámításunk előtt 2731-ben Shen Nung császár egy fa alatt pihent, miközben szolgálója vizet forralt számára. Egy üde fuvallat egy levelet fújt a forrásba lévő vízbe. Nung császár szabadidejében a füvészetnek hódolt, ezért kíváncsian próbálta ki a szokatlan fúziót és az eredmény elnyerte az uralkodó tetszését. 

A fa, ami tövében megpihent a császár Camellia sinensis volt, a teafélék nemzetségének névadója, amit termesztési célból teacserjeként nevelnek világszerte.

Azt ugyan nem lehet tudni, hogy a legenda igaz-e, de az biztos, hogy a teázás szokása Kínából indult világhódító útjára. A legrégebbi tea készítő eszközök a Han dinasztia idejéből származnak, ami időszámításunk előtti 2. században kezdte meg 4 évszázados uralkodását. A 6.-7. századra pedig már Kína nemzeti italává vált a teacserje főzete.

teacserje ültetvény

A tea világnapja

A víz után a tea a világon második legnagyobb mennyiségben fogyasztott itala. Azonban az óriási keresletet sokszor közel sem etikus, vagy fenntartható a kínálat elégíti ki. A teaültetvények dolgozóinak jelentős részét kizsákmányolják, akárcsak a termőföldet, ahol a növényt termesztik. Az ENSZ 2015-ben hívta életre a Tea nemzetközi napját, hogy felhívja a világ figyelmét a fenntartható teafogyasztásra, ami május 15-én kapott helyet a naptárban.

Érdekességek a teáról

A tea világnapjának alkalmából néhány kevésbé ismert érdekességet gyűjtöttünk össze a népszerű italról.

Több, mint 3.000 fajta tea létezik

Szakértők szerint, tea karakterét hasonlóan a boréhoz - ami az ásványvízről is szintén elmondható -, nagyban befolyásolja a származási helye és feldolgozási módja. A különböző talajon és klímán növő teacserjék más és más ízjegyeket hordoznak magukban, amelyeket gyakran kereszteznek is egymással. Éppúgy, mint a borszőlő fajtákat. Jellemzően minél magasabban termesztik a teacserjét, annál jobb minőségű tealeveleket lehet szüretelni.

Körülbelül 1500 tealevélre van szükség egyetlen tea elkészítéséhez.

teacserje

Európában sokáig ismeretlen volt

Míg Kínában az 5.-6. századra a tea nemzeti italává vált, Európának még jó sokáig kellett várnia, hogy megismerje a forró italt. Portugál és holland kereskedők hozták el az első szárított tealevéllel teli rakományt 1610-ben.

Azonban ezután se vált igazán elterjedté, míg nem II. Károly angol király feleségül nem vette portugál menyasszonyát 1668-ban, aminek hozományaként a portugál tea import fellendült a Brit-szigeteken. Az ezt következő években honosodott meg Angliában a teázás szokása, ami státusz szimbólumot jelentett az arisztokraták körében. A teázás kultúrája napjainkban is erősen él Nagy-Britannia szerte.

Mária Terézia a kávéval ellentétben a teára - sok más keleti fűszerrel egyetemben - magas vámot vetett ki, így Magyarországon jóval később, csupán a 19. század második felétől vált elterjedté az egzotikus ital, és akkor is csak a tehetősebb családok körében.

Több koffein van benne, mint a kávéban mégis jobb

Egy fekete teában akár kétszer, háromszor annyi koffein van, mint egy adag espressoban. Viszont szerencsére nincs olyan hatással szervezetünkre - főleg szívünkre -, mintha egyszerre több adag kávét meginnánk. A tea antioxidáns tartalma rendkívül magas, ami elnyújtha a koffein felszívódási idejét, aminek köszönhetően nem terheli meg szervezetünk. A koffein felszívódási idejéről és hatásáról korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben.

A teafilter a véletlen műve

Az Egyesült Államokban 1908-ban egy new yorki kereskedő a tealevél mintáit selyem tasakban küldte el a különböző vendéglátó helyeknek. Egy idő után azt vette észre, hogy egyre több étterem és kávézó a tasakkal együtt főzte meg a teákat. Ezt követően gyorsan nagy népszerűségre tett szert a kompakt megoldás. 

Végül a német Teekane vállalat szabadalmaztatta az első teafilter csomagoló automatát 1929-ben, aminek eredményeképpen a filteres tea gyorsan meghódította a világot.

teafilter

Sokáig csak zöld tea volt

Egészen az 1700-as évekig kízárolag zöld tea formájában itták a teacserje leveleit. Europában ekkoriban kezdett egyre népszerűbbé válni a teázás, ami nagy mennyiségű importot kívánt. 

A kereskedők intenzív kísérletezésbe kezdtek, hogy tartósítani tudják a tealeveleket, hogy azok megőrizzék minőségüket a hosszú hajóúton. Az megalkotott speciális fermentációs eljárásnak köszönhetően született meg a ma ismert fekete tea, és annak fűszeresebb változata az angolok kedvence, az earl grey.

Nem minden tea, amit annak hívunk

A korábban említett több mint 3.000 teafajtába a különböző gyógynövény, vagy gyümölcs teák nem tartoznak bele. Bár a köznyelvben a tea alatt minden fajta növényből, vagy gyümölcsből készült főzetett értjük, a tea hivatalosan a teacserje leveléből, rügyéből, vagy szárából készült főzetet jelenti.

 

TOVÁBBI HÍREK
Mi a teendő, ha vízadagolonk meghibásodott?
Mi a teendő, ha vízadagolonk meghibásodott?
2023.09.29

A vízadagoló állandó használatnak van kitéve és legtöbbször a legforgalmasabb helyen van üzembehelyezve, ezért óhatatlanul is fennáll a meghibásodás esélye. Egy rövid útmutató állítottunk össze, annak érdekében, hogy a problémát mielőbb orvosolni tudjuk, és megkönnyítsük az ehhez kapcsolódó ügyintézést.

Hogyan rendelhet ballonos ásványvizet a legegyszerűbben?
Hogyan rendelhet ballonos ásványvizet a legegyszerűbben?
2023.09.21

Senki sem szeret az adminisztrációval bajlódni, ezért szeretnénk minél inkább megkönnyíteni a rendelésleadást és nyomonkövethetőbbé tenni a folyamatot. Ezért többféle lehetőség közül választhatja ki az Ön számára legkényelmesebbet és legegyszerűbbet.

Hogyan bánjunk az ásványvizes ballonokkal?
Hogyan bánjunk az ásványvizes ballonokkal?
2023.09.07

Egy teli ballon 19 kilogrammot nyom, ami érthető módon megnehezíti a szállítását, a cseréjét a vízadagolón és a tárolását. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a baleseteket, a ballonok sérülésével járó kellemetlenségeket és a higiéniás kockázatokat is kizárhatjuk. Ezért egy részletes, de lényegre törő útmutatot állítottunk össze, hogy hogyan a legegyszerűbb és legcélszerűbb a ballonokkal báni.

Mondj nemet a hozzáadott cukornak, van jobb alternatíva!
Mondj nemet a hozzáadott cukornak, van jobb alternatíva!
2023.08.25

Tagadhatatlan, hogy nyári hőségben mindenkinek jól tud esni egy jéghideg üdítő ital vagy jégkrém, azonban ezek a termékek legtöbbször elképesztő mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Egy-egy alkalmi még csak csak belefér, azonban a túl sok cukor plusz komoly problémát okozhat.