A tea Világnapja

2023.05.19

A víz után a tea a világon második legnagyobb mennyiségben fogyasztott itala. Azonban legtöbbünk nem gondol bele, hogy mi van a gözölgő csésze mögött. A teaültetvények dolgozóinak jelentős részét kizsákmányolják, akárcsak a termőföldet, ahol a növényt termesztik. Erre szeretné felhívni a világ figyelmét az ENSZ a tea világnapjával.

tea világnapja

A tea története

A legendák szerint időszámításunk előtt 2731-ben Shen Nung császár egy fa alatt pihent, miközben szolgálója vizet forralt számára. Egy üde fuvallat egy levelet fújt a forrásba lévő vízbe. Nung császár szabadidejében a füvészetnek hódolt, ezért kíváncsian próbálta ki a szokatlan fúziót és az eredmény elnyerte az uralkodó tetszését. 

A fa, ami tövében megpihent a császár Camellia sinensis volt, a teafélék nemzetségének névadója, amit termesztési célból teacserjeként nevelnek világszerte.

Azt ugyan nem lehet tudni, hogy a legenda igaz-e, de az biztos, hogy a teázás szokása Kínából indult világhódító útjára. A legrégebbi tea készítő eszközök a Han dinasztia idejéből származnak, ami időszámításunk előtti 2. században kezdte meg 4 évszázados uralkodását. A 6.-7. századra pedig már Kína nemzeti italává vált a teacserje főzete.

teacserje ültetvény

A tea világnapja

A víz után a tea a világon második legnagyobb mennyiségben fogyasztott itala. Azonban az óriási keresletet sokszor közel sem etikus, vagy fenntartható a kínálat elégíti ki. A teaültetvények dolgozóinak jelentős részét kizsákmányolják, akárcsak a termőföldet, ahol a növényt termesztik. Az ENSZ 2015-ben hívta életre a Tea nemzetközi napját, hogy felhívja a világ figyelmét a fenntartható teafogyasztásra, ami május 15-én kapott helyet a naptárban.

Érdekességek a teáról

A tea világnapjának alkalmából néhány kevésbé ismert érdekességet gyűjtöttünk össze a népszerű italról.

Több, mint 3.000 fajta tea létezik

Szakértők szerint, tea karakterét hasonlóan a boréhoz - ami az ásványvízről is szintén elmondható -, nagyban befolyásolja a származási helye és feldolgozási módja. A különböző talajon és klímán növő teacserjék más és más ízjegyeket hordoznak magukban, amelyeket gyakran kereszteznek is egymással. Éppúgy, mint a borszőlő fajtákat. Jellemzően minél magasabban termesztik a teacserjét, annál jobb minőségű tealeveleket lehet szüretelni.

Körülbelül 1500 tealevélre van szükség egyetlen tea elkészítéséhez.

teacserje

Európában sokáig ismeretlen volt

Míg Kínában az 5.-6. századra a tea nemzeti italává vált, Európának még jó sokáig kellett várnia, hogy megismerje a forró italt. Portugál és holland kereskedők hozták el az első szárított tealevéllel teli rakományt 1610-ben.

Azonban ezután se vált igazán elterjedté, míg nem II. Károly angol király feleségül nem vette portugál menyasszonyát 1668-ban, aminek hozományaként a portugál tea import fellendült a Brit-szigeteken. Az ezt következő években honosodott meg Angliában a teázás szokása, ami státusz szimbólumot jelentett az arisztokraták körében. A teázás kultúrája napjainkban is erősen él Nagy-Britannia szerte.

Mária Terézia a kávéval ellentétben a teára - sok más keleti fűszerrel egyetemben - magas vámot vetett ki, így Magyarországon jóval később, csupán a 19. század második felétől vált elterjedté az egzotikus ital, és akkor is csak a tehetősebb családok körében.

Több koffein van benne, mint a kávéban mégis jobb

Egy fekete teában akár kétszer, háromszor annyi koffein van, mint egy adag espressoban. Viszont szerencsére nincs olyan hatással szervezetünkre - főleg szívünkre -, mintha egyszerre több adag kávét meginnánk. A tea antioxidáns tartalma rendkívül magas, ami elnyújtha a koffein felszívódási idejét, aminek köszönhetően nem terheli meg szervezetünk. A koffein felszívódási idejéről és hatásáról korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben.

A teafilter a véletlen műve

Az Egyesült Államokban 1908-ban egy new yorki kereskedő a tealevél mintáit selyem tasakban küldte el a különböző vendéglátó helyeknek. Egy idő után azt vette észre, hogy egyre több étterem és kávézó a tasakkal együtt főzte meg a teákat. Ezt követően gyorsan nagy népszerűségre tett szert a kompakt megoldás. 

Végül a német Teekane vállalat szabadalmaztatta az első teafilter csomagoló automatát 1929-ben, aminek eredményeképpen a filteres tea gyorsan meghódította a világot.

teafilter

Sokáig csak zöld tea volt

Egészen az 1700-as évekig kízárolag zöld tea formájában itták a teacserje leveleit. Europában ekkoriban kezdett egyre népszerűbbé válni a teázás, ami nagy mennyiségű importot kívánt. 

A kereskedők intenzív kísérletezésbe kezdtek, hogy tartósítani tudják a tealeveleket, hogy azok megőrizzék minőségüket a hosszú hajóúton. Az megalkotott speciális fermentációs eljárásnak köszönhetően született meg a ma ismert fekete tea, és annak fűszeresebb változata az angolok kedvence, az earl grey.

Nem minden tea, amit annak hívunk

A korábban említett több mint 3.000 teafajtába a különböző gyógynövény, vagy gyümölcs teák nem tartoznak bele. Bár a köznyelvben a tea alatt minden fajta növényből, vagy gyümölcsből készült főzetett értjük, a tea hivatalosan a teacserje leveléből, rügyéből, vagy szárából készült főzetet jelenti.

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.