A világ legkülönösebb vízképződményei

2023.06.08

Földünk legnagyobb csodája a víz, ugyanis egyet jelent az élettel. Ha nem lenne víz bolygónkon, akkor élet sem. Élettani fontosságát a végtelenségig lehetne taglalni, de most nem erre helyezzük a hangsúlyt, hanem szépségére vagy éppen különlegességére. Öt különlegességet hoztunk a nagyvilágból, ahol a víz az attrakció.

Pöttyös-tó (Kliluk-tó) - Kanada

A Brit Columbia tartományban fekvő különleges látványt nyújtó tó a világ egyik legnagyobb sókoncentrációjú tava. Azonban a tavat nem ez tette igazán híressé - ellentétben a Holt-tengerrel -, hanem a vízben található ásványi-anyagok. 

A tó Kanada legmelegebb területén található, ahol a hőmérséklet elérheti a 38°C is. A tóban található  magnézium-, kalcium-, nátrium-szulfát, ezüst, titánium és további 8 ásványi anyag a hő hatására kikristályosodik. A legmelegebb hónapokban a tó vize elpárolog, és szinte csak a színpompás kikristályosodott medrek maradnak, amelyek gyönyörű színes pöttyöknek látszodnak.

Minden egyes medernek más-más ásványi anyag koncentrációja van, így gyógyhatása is eltér. Összesen 365 kisebb-nagyobb pontból áll a tó, így az év minden napján más gyógyvizet próbálhatunk ki persze, ha az indiánoktól engedélyt kapunk rá. Hosszas küzdelem után, az őslakosoknak sikerült elérniük, hogy a tó ökológiai örökségé váljon és nelegyen a tömegturizmus áldozata, így csak külön engedéllyel látogatható 2002 óta.

Danakil-mélyföld - Etiópia

A területet földrajzi szakszóval élve “valódi depressziónak” hívják, ami tökéletesen leírja a hely atmoszféráját és tulajdonságait. Földünk legkegyetlenebb helyének tartják, ahol emberek élnek, amivel egyet is érthetünk. A tájképet látva azt is nehéz elképzelni, hogy a Földön készültek a felvételek.

A terület alatt két aktív vulkán található, így itt a talaj hőmérséklete sokszor eléri a 70-80 °C is. A medencében számtalan apró, lefolyástalan tó keletkezett, amiknek a só-, és kálium koncentrációja jelentős. Bár a tavak ránézésre összeegyeztethetetlenek az élettel, mégis számtalan parányi élőlény lakik bennük, ami az űrkutatók érdeklődését is felkeltette.

Hillier-tó - Ausztrália

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy miért kék a tengerek, tavak és folyók vize. A Hillier-tó viszont ezzel szemben nem is állhat messzebb a lágy kéken tündöklő tótól. A felvételeket elnézve azt gondolnánk, hogy a képeket manipulálták, ugyanis a tó vize élénk rózsaszín.

A 15 hektáron elterülő rózsaszín tó színe nem optikai csalódás, nem a visszatükrözödő napsugarak tréfálják meg érzékelésünket. A víz kimérve is épp oly különleges. Minek köszönheti gyönyörű színét a Hillier-tó? 

A tó vize 1802-es felfedezésekor már rózsaszínben tündökölt, de jó ideig nem találtak rá választ. A jelenállás szerint a dunaliella salinát nevű alga és a halobaktériumok keverékének köszönhetjük az impozáns látványt. Az előbbi a sárgarépa színét adó béta-karotin közeli rokona, az utóbbi pedig vörös pigmentekkel rendelkezik. A nagyon magas só koncentrátum miatt más organizmus nem igazán tud megélni a tó vizében.

https://www.smorhome.com/all-travel/lake-hillier-australia-travel-guide

Blood falls - Antarktisz

A déli kontinens peremén található természeti jelenség inkább rémisztőnek látszik, mint pompásnak. A magyarul Véres-vízesés nevét 1911-es felfedezésekor színéről kapta, azonban később kiderült, hogy nagyon is találó az elnevezés. Először úgy sejtették, hogy a vörösmoszat miatt színes a lecsorgó víz. Azonban 50-60 évvel később a tudósok megállapították, hogy a vas-hidroxid felelős a vörös színért, akárcsak vérünk esetén.

https://www.pbs.org/wgbh/nova/video/antarctic-extremes-glacier-bleeding-blood-falls/

Kristály-folyó - Kolumbia

A spanyol nevén  Caño Cristales-t legtöbbször csak az “öt szín folyójának” szokták hívni, legalábbis augusztus elejétől november végéig. A medrében élő növényzet - elsősorban a Macarenia clavigera nevű hínár - ezekben a hónapokban különböző színekre festi a folyó vizét: vörös, sárga, kék, zöld, fekete.

https://www.infobae.com/turismo/2019/03/19/cano-cristales-el-increible-arcoiris-liquido-que-deslumbra-a-miles-de-viajeros/

Van olyan víz, amiről kívülről nem látszik, hogy különleges

Nem kell a világvégére mennünk, ha szemkápráztató látványra vágyunk. Hazánk is bővelkedik gyönyörű és különleges tavakban, mint például a szilvásváradi Fátyol-vízesés, vagy a Bánki-tó. 

A korábban bemutatott vizeknek elsősorban látványuk miatt járnak csodájára az emberek. Azonban legalább ekkora - ha nem nagyobb - érték húzódik meg észrevétlenül a talpunk alatt is. Egyik ilyen felbecsülhetetlen kincs a Balaton-felvidék szürte kristálytiszta Montivíz. Ismerd meg a Káli-medence kincsét!

 

TOVÁBBI HÍREK
Mi a teendő, ha vízadagolonk meghibásodott?
Mi a teendő, ha vízadagolonk meghibásodott?
2023.09.29

A vízadagoló állandó használatnak van kitéve és legtöbbször a legforgalmasabb helyen van üzembehelyezve, ezért óhatatlanul is fennáll a meghibásodás esélye. Egy rövid útmutató állítottunk össze, annak érdekében, hogy a problémát mielőbb orvosolni tudjuk, és megkönnyítsük az ehhez kapcsolódó ügyintézést.

Hogyan rendelhet ballonos ásványvizet a legegyszerűbben?
Hogyan rendelhet ballonos ásványvizet a legegyszerűbben?
2023.09.21

Senki sem szeret az adminisztrációval bajlódni, ezért szeretnénk minél inkább megkönnyíteni a rendelésleadást és nyomonkövethetőbbé tenni a folyamatot. Ezért többféle lehetőség közül választhatja ki az Ön számára legkényelmesebbet és legegyszerűbbet.

Hogyan bánjunk az ásványvizes ballonokkal?
Hogyan bánjunk az ásványvizes ballonokkal?
2023.09.07

Egy teli ballon 19 kilogrammot nyom, ami érthető módon megnehezíti a szállítását, a cseréjét a vízadagolón és a tárolását. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a baleseteket, a ballonok sérülésével járó kellemetlenségeket és a higiéniás kockázatokat is kizárhatjuk. Ezért egy részletes, de lényegre törő útmutatot állítottunk össze, hogy hogyan a legegyszerűbb és legcélszerűbb a ballonokkal báni.

Mondj nemet a hozzáadott cukornak, van jobb alternatíva!
Mondj nemet a hozzáadott cukornak, van jobb alternatíva!
2023.08.25

Tagadhatatlan, hogy nyári hőségben mindenkinek jól tud esni egy jéghideg üdítő ital vagy jégkrém, azonban ezek a termékek legtöbbször elképesztő mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Egy-egy alkalmi még csak csak belefér, azonban a túl sok cukor plusz komoly problémát okozhat.