A világ legkülönösebb vízképződményei

2023.06.08

Földünk legnagyobb csodája a víz, ugyanis egyet jelent az élettel. Ha nem lenne víz bolygónkon, akkor élet sem. Élettani fontosságát a végtelenségig lehetne taglalni, de most nem erre helyezzük a hangsúlyt, hanem szépségére vagy éppen különlegességére. Öt különlegességet hoztunk a nagyvilágból, ahol a víz az attrakció.

Pöttyös-tó (Kliluk-tó) - Kanada

A Brit Columbia tartományban fekvő különleges látványt nyújtó tó a világ egyik legnagyobb sókoncentrációjú tava. Azonban a tavat nem ez tette igazán híressé - ellentétben a Holt-tengerrel -, hanem a vízben található ásványi-anyagok. 

A tó Kanada legmelegebb területén található, ahol a hőmérséklet elérheti a 38°C is. A tóban található  magnézium-, kalcium-, nátrium-szulfát, ezüst, titánium és további 8 ásványi anyag a hő hatására kikristályosodik. A legmelegebb hónapokban a tó vize elpárolog, és szinte csak a színpompás kikristályosodott medrek maradnak, amelyek gyönyörű színes pöttyöknek látszodnak.

Minden egyes medernek más-más ásványi anyag koncentrációja van, így gyógyhatása is eltér. Összesen 365 kisebb-nagyobb pontból áll a tó, így az év minden napján más gyógyvizet próbálhatunk ki persze, ha az indiánoktól engedélyt kapunk rá. Hosszas küzdelem után, az őslakosoknak sikerült elérniük, hogy a tó ökológiai örökségé váljon és nelegyen a tömegturizmus áldozata, így csak külön engedéllyel látogatható 2002 óta.

Danakil-mélyföld - Etiópia

A területet földrajzi szakszóval élve “valódi depressziónak” hívják, ami tökéletesen leírja a hely atmoszféráját és tulajdonságait. Földünk legkegyetlenebb helyének tartják, ahol emberek élnek, amivel egyet is érthetünk. A tájképet látva azt is nehéz elképzelni, hogy a Földön készültek a felvételek.

A terület alatt két aktív vulkán található, így itt a talaj hőmérséklete sokszor eléri a 70-80 °C is. A medencében számtalan apró, lefolyástalan tó keletkezett, amiknek a só-, és kálium koncentrációja jelentős. Bár a tavak ránézésre összeegyeztethetetlenek az élettel, mégis számtalan parányi élőlény lakik bennük, ami az űrkutatók érdeklődését is felkeltette.

Hillier-tó - Ausztrália

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy miért kék a tengerek, tavak és folyók vize. A Hillier-tó viszont ezzel szemben nem is állhat messzebb a lágy kéken tündöklő tótól. A felvételeket elnézve azt gondolnánk, hogy a képeket manipulálták, ugyanis a tó vize élénk rózsaszín.

A 15 hektáron elterülő rózsaszín tó színe nem optikai csalódás, nem a visszatükrözödő napsugarak tréfálják meg érzékelésünket. A víz kimérve is épp oly különleges. Minek köszönheti gyönyörű színét a Hillier-tó? 

A tó vize 1802-es felfedezésekor már rózsaszínben tündökölt, de jó ideig nem találtak rá választ. A jelenállás szerint a dunaliella salinát nevű alga és a halobaktériumok keverékének köszönhetjük az impozáns látványt. Az előbbi a sárgarépa színét adó béta-karotin közeli rokona, az utóbbi pedig vörös pigmentekkel rendelkezik. A nagyon magas só koncentrátum miatt más organizmus nem igazán tud megélni a tó vizében.

https://www.smorhome.com/all-travel/lake-hillier-australia-travel-guide

Blood falls - Antarktisz

A déli kontinens peremén található természeti jelenség inkább rémisztőnek látszik, mint pompásnak. A magyarul Véres-vízesés nevét 1911-es felfedezésekor színéről kapta, azonban később kiderült, hogy nagyon is találó az elnevezés. Először úgy sejtették, hogy a vörösmoszat miatt színes a lecsorgó víz. Azonban 50-60 évvel később a tudósok megállapították, hogy a vas-hidroxid felelős a vörös színért, akárcsak vérünk esetén.

https://www.pbs.org/wgbh/nova/video/antarctic-extremes-glacier-bleeding-blood-falls/

Kristály-folyó - Kolumbia

A spanyol nevén  Caño Cristales-t legtöbbször csak az “öt szín folyójának” szokták hívni, legalábbis augusztus elejétől november végéig. A medrében élő növényzet - elsősorban a Macarenia clavigera nevű hínár - ezekben a hónapokban különböző színekre festi a folyó vizét: vörös, sárga, kék, zöld, fekete.

https://www.infobae.com/turismo/2019/03/19/cano-cristales-el-increible-arcoiris-liquido-que-deslumbra-a-miles-de-viajeros/

Van olyan víz, amiről kívülről nem látszik, hogy különleges

Nem kell a világvégére mennünk, ha szemkápráztató látványra vágyunk. Hazánk is bővelkedik gyönyörű és különleges tavakban, mint például a szilvásváradi Fátyol-vízesés, vagy a Bánki-tó. 

A korábban bemutatott vizeknek elsősorban látványuk miatt járnak csodájára az emberek. Azonban legalább ekkora - ha nem nagyobb - érték húzódik meg észrevétlenül a talpunk alatt is. Egyik ilyen felbecsülhetetlen kincs a Balaton-felvidék szürte kristálytiszta Montivíz. Ismerd meg a Káli-medence kincsét!

 

TOVÁBBI HÍREK
Mi az agyi köd, és mit tehetünk ellene?
Mi az agyi köd, és mit tehetünk ellene?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.

Milyen veszélyeket rejtenek magukba a munkahelyi barátságok és hogyan veheted elejét?
Milyen veszélyeket rejtenek magukba a munkahelyi barátságok és hogyan veheted elejét?
2023.12.15

Munkahelyi barátságok egyaránt hozhatnak örömöt és támogatást a munkahelyi életünkbe. Fokozhatják a munkahelyi elégedettséget, elősegíthetik a csapatszellemet és az együttműködést, valamint nyújthatnak érzelmi támaszt a nehéz időszakokban. Azonban a pozitívumok mögött rejlenek olyan buktatók is, amelyekkel érdemes tisztában lennünk, hogy el tudjuk kerülni.

Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.