Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei

2023.01.20

Dehidratáció és a láz kombinációja nem hangzik túl egészségesen, azonban mégis az egyik legnépszerűbb - különösen a hűvösebb hónapokban - wellness tevékenység lényegét írjuk le vele. A szaunázás évről évre egyre népszerűbb rekreációs tevékenység, ami nem véletlen.

Szauna történelem

A szaunázás történelme messze visszanyúlik az időben. Bár az első írásos feljegyzések “alig” ezer évesek a szaunázással kapcsolatban, feltételezések szerint az északi népek már több ezer éve felismerték, hogy a szaunázás jótékony hatásait, amit azóta is kamatoztatnak.

A szauna helyiségek egészségközpontként funkcionáltak sokáig. Elsősorban fürdésre és tisztálkodásra használták, azonban emellett a hely tisztasága miatt sokszor gyógyászati beavatkozásokat, illetve szüléseket is vezettek le a szaunán belül. Még napjainkban is sok északi idős ember elmondhatja magáról, hogy szaunában született.

A finn szauna

Eleinte - egészen a 20. századig - csak az úgynevezett füstszauna létezett. Egy nagy tűzrakó gödröt ástak, ami fölé építették a szaunát. Ez egyrészt lassú volt, mivel nyílt lánggal fűtötték fel a helyiséget, ezért meg kellett várni, hogy már csak parázs maradjon a tűzből. Másrészt pedig a nyílt láng és a faépület kombinálása nem veszélytelen dolog.

A 1900-as években kezdett elterjedni a mai klasszikus értelemben vett finn szauna, ami egy lucfenyőből készült helyiséget jelent fatüzelésű kályhával. A kivezető kéménnyel rendelkező kályha melegíti fel a köveket. A szauna tartozéka a hidegvizes dézsa, amivel vizet lehet önteni a kövekre, hogy szabályozhassuk a levegő páratartalmát.

Miért jó a szauna?

Ma már elképzelhetetlen lenne egy wellness központ szauna nélkül, és ez nem véletlen. A szaunázás jót tesz a testnek, és léleknek egyaránt.

Javítja keringési rendszerünket

A hő hatására vérereink kitágulnak, és pulzusunk is megemelkedik. Ennek eredményeképpen ereink perctérfogata a másfél, kétszeresére nőhet. Ez pedig egy kiváló edzést jelent az ereknek és a szívnek egyaránt. Az erek rugalmasságának különösen jót tesz, ha a szaunázást hidegvizes fürdőzéssel, vagy hóban hembergéssel zárjuk.

Erősíti immunrendszerünket

Szervezetünk az erős izzadás ellenére se tudja magát lehűteni, ami egy lázhoz hasonló állapotot eredményez. A mesterséges lázas állapot hatására szervezetünk védelmi rendszere fokozatot vált, és nagyobb mennyiségben kezd el anti-testeket termelni, hogy felvegye a küzdelmet a vélt betegséggel szemben. Ennek köszönhetően pedig szervezetünk a szaunázást követően jóval ellenállóbb lesz a fertőzésekkel szemben.

Méregtelenít

Leggyakrabban méregtelenítés céljából ülnek be az emberek a szaunába. A forró kabinban ülve nagyon jó érzés, ahogy nézzük verejtékező börünket és elképzeljük, hogy a méreganyagok távoznak a szervezetünkből az izzadságcseppekkel. Sajnos viszont le kell hogy romboljuk ezt az idillikus képet, mivel a verejtékkel valójában nem távozik méreganyag testünkből, legalábbis nem jelentős mennyiségben. Az izzadság elsősorban értékes ásványi sókat tartalmaz.

Persze ez még nem azt jelenti, hogy nem támogatja testünk méregtelenítő folyamatait. A szaunázás jelentősen hozzájárul testünk méregtelenítéséhez, csak nem olyan szembetűnő módon.

A meleg hatására keringési rendszerünk, és belső szerveink - köztük kiválasztó szerveink - fokozottan dolgoznak, aminek köszönhetően a méreganyagok kiválasztása, és ürítése is gyorsabban megy végbe.

Fogyaszt

A szauna súlyunkra is pozitív hatással van. Persze itt fontos kiemelni, hogy nem olyan látványosan, mint ahogy azt sokan remélik. Szaunázás után akár kilókkal is könnyebbek lehetünk, viszont ennek jelentős része vízveszteség, amit mielőbb pótolni kell. Azonban ettől függetlenül a hő hatására testünk anyagcsere folyamatai felgyorsulnak, illetve testünk hütése is kalória felhasználással jár.

Szaunázás veszélyei

A szaunázás nem veszélytelen tevékenység, ugyanis ahogy korábban is írtuk, tulajdonképpen egy mesterséges lázas állapotba kerül testünk. Ha nem tartjuk be a szabályokat, akkor a pozitiv hatásokból negatívak lesznek és súlyos egészségügyi kockázattal is számolnunk kell.

A legfontosabb dolgok, amikre oda kell figyelni:

  • 12 év alatt tilos a szaunázás.

  • Várandós nőknek, és protézissel rendelkezöknek nem javasolt a szaunázás.

  • Magas vérnyomással, és krónikus szívbetegségekkel küzdöknek sem ajánlott.

  • Lázas és ittas állapotban szintén tilos a szaunázás.

  • Szaunázás előtt egy-másfél órával nem tanácsos enni.

A szaunázás nem egy verseny. Nem az nyer, és nem az lesz a legegészségesebb, aki a legtovább tud bent maradni. 10-15 percnél tovább nem javasolt bent tartózkodni a melegbe. Maximum 20 perc benntartózkodás után fordítsunk legalább ugyanennyi időt arra, hogy testünk lehüljön, mielőtt újra bemennénk a forró gőzbe.

A legfontosabb: a megfelelő hidratáció

Szaunázás során - még ha sokan látványosan nem is izzadnak - rengeteg vizet veszít szervezetünk. Ezért szaunázás előtt és utána - közben tilos - gondoskodnunk kell testünk víz utánpótlásáról.

Erre a célra a legideálisabb egy ásványi anyagokban gazdag természetes ásványvíz, mivel ahogy korábban is írtuk, a verejték cseppekkel nem a méreganyagok, hanem az értékes ásványi anyagok távoznak szervezetünkből. A Káli-medence kincse tökéletes választás a szaunázás mellé. Kiegyensúlyozott ásványi-anyag tartalma selymes kényeztetést nyújt kiszáradt szervezetünknek.

 

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.