Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei

2023.01.20

Dehidratáció és a láz kombinációja nem hangzik túl egészségesen, azonban mégis az egyik legnépszerűbb - különösen a hűvösebb hónapokban - wellness tevékenység lényegét írjuk le vele. A szaunázás évről évre egyre népszerűbb rekreációs tevékenység, ami nem véletlen.

Szauna történelem

A szaunázás történelme messze visszanyúlik az időben. Bár az első írásos feljegyzések “alig” ezer évesek a szaunázással kapcsolatban, feltételezések szerint az északi népek már több ezer éve felismerték, hogy a szaunázás jótékony hatásait, amit azóta is kamatoztatnak.

A szauna helyiségek egészségközpontként funkcionáltak sokáig. Elsősorban fürdésre és tisztálkodásra használták, azonban emellett a hely tisztasága miatt sokszor gyógyászati beavatkozásokat, illetve szüléseket is vezettek le a szaunán belül. Még napjainkban is sok északi idős ember elmondhatja magáról, hogy szaunában született.

A finn szauna

Eleinte - egészen a 20. századig - csak az úgynevezett füstszauna létezett. Egy nagy tűzrakó gödröt ástak, ami fölé építették a szaunát. Ez egyrészt lassú volt, mivel nyílt lánggal fűtötték fel a helyiséget, ezért meg kellett várni, hogy már csak parázs maradjon a tűzből. Másrészt pedig a nyílt láng és a faépület kombinálása nem veszélytelen dolog.

A 1900-as években kezdett elterjedni a mai klasszikus értelemben vett finn szauna, ami egy lucfenyőből készült helyiséget jelent fatüzelésű kályhával. A kivezető kéménnyel rendelkező kályha melegíti fel a köveket. A szauna tartozéka a hidegvizes dézsa, amivel vizet lehet önteni a kövekre, hogy szabályozhassuk a levegő páratartalmát.

Miért jó a szauna?

Ma már elképzelhetetlen lenne egy wellness központ szauna nélkül, és ez nem véletlen. A szaunázás jót tesz a testnek, és léleknek egyaránt.

Javítja keringési rendszerünket

A hő hatására vérereink kitágulnak, és pulzusunk is megemelkedik. Ennek eredményeképpen ereink perctérfogata a másfél, kétszeresére nőhet. Ez pedig egy kiváló edzést jelent az ereknek és a szívnek egyaránt. Az erek rugalmasságának különösen jót tesz, ha a szaunázást hidegvizes fürdőzéssel, vagy hóban hembergéssel zárjuk.

Erősíti immunrendszerünket

Szervezetünk az erős izzadás ellenére se tudja magát lehűteni, ami egy lázhoz hasonló állapotot eredményez. A mesterséges lázas állapot hatására szervezetünk védelmi rendszere fokozatot vált, és nagyobb mennyiségben kezd el anti-testeket termelni, hogy felvegye a küzdelmet a vélt betegséggel szemben. Ennek köszönhetően pedig szervezetünk a szaunázást követően jóval ellenállóbb lesz a fertőzésekkel szemben.

Méregtelenít

Leggyakrabban méregtelenítés céljából ülnek be az emberek a szaunába. A forró kabinban ülve nagyon jó érzés, ahogy nézzük verejtékező börünket és elképzeljük, hogy a méreganyagok távoznak a szervezetünkből az izzadságcseppekkel. Sajnos viszont le kell hogy romboljuk ezt az idillikus képet, mivel a verejtékkel valójában nem távozik méreganyag testünkből, legalábbis nem jelentős mennyiségben. Az izzadság elsősorban értékes ásványi sókat tartalmaz.

Persze ez még nem azt jelenti, hogy nem támogatja testünk méregtelenítő folyamatait. A szaunázás jelentősen hozzájárul testünk méregtelenítéséhez, csak nem olyan szembetűnő módon.

A meleg hatására keringési rendszerünk, és belső szerveink - köztük kiválasztó szerveink - fokozottan dolgoznak, aminek köszönhetően a méreganyagok kiválasztása, és ürítése is gyorsabban megy végbe.

Fogyaszt

A szauna súlyunkra is pozitív hatással van. Persze itt fontos kiemelni, hogy nem olyan látványosan, mint ahogy azt sokan remélik. Szaunázás után akár kilókkal is könnyebbek lehetünk, viszont ennek jelentős része vízveszteség, amit mielőbb pótolni kell. Azonban ettől függetlenül a hő hatására testünk anyagcsere folyamatai felgyorsulnak, illetve testünk hütése is kalória felhasználással jár.

Szaunázás veszélyei

A szaunázás nem veszélytelen tevékenység, ugyanis ahogy korábban is írtuk, tulajdonképpen egy mesterséges lázas állapotba kerül testünk. Ha nem tartjuk be a szabályokat, akkor a pozitiv hatásokból negatívak lesznek és súlyos egészségügyi kockázattal is számolnunk kell.

A legfontosabb dolgok, amikre oda kell figyelni:

  • 12 év alatt tilos a szaunázás.

  • Várandós nőknek, és protézissel rendelkezöknek nem javasolt a szaunázás.

  • Magas vérnyomással, és krónikus szívbetegségekkel küzdöknek sem ajánlott.

  • Lázas és ittas állapotban szintén tilos a szaunázás.

  • Szaunázás előtt egy-másfél órával nem tanácsos enni.

A szaunázás nem egy verseny. Nem az nyer, és nem az lesz a legegészségesebb, aki a legtovább tud bent maradni. 10-15 percnél tovább nem javasolt bent tartózkodni a melegbe. Maximum 20 perc benntartózkodás után fordítsunk legalább ugyanennyi időt arra, hogy testünk lehüljön, mielőtt újra bemennénk a forró gőzbe.

A legfontosabb: a megfelelő hidratáció

Szaunázás során - még ha sokan látványosan nem is izzadnak - rengeteg vizet veszít szervezetünk. Ezért szaunázás előtt és utána - közben tilos - gondoskodnunk kell testünk víz utánpótlásáról.

Erre a célra a legideálisabb egy ásványi anyagokban gazdag természetes ásványvíz, mivel ahogy korábban is írtuk, a verejték cseppekkel nem a méreganyagok, hanem az értékes ásványi anyagok távoznak szervezetünkből. A Káli-medence kincse tökéletes választás a szaunázás mellé. Kiegyensúlyozott ásványi-anyag tartalma selymes kényeztetést nyújt kiszáradt szervezetünknek.

 

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.