Cukormentes február: Bevállalsz egy hónapot cukor nélkül?
2021.01.28A cukormentes február kezdeményezést a brit Rákkutató Intézet indította útnak. Célja, hogy felhívja a figyelmet a túlzott cukorfogyasztásra és a feldolgozott élelmiszerekben rejlő veszélyekre. Legtöbbünk számára, valljuk be őszintén, szinte lehetetlenek tűnik a kihívás. Ám mégis megéri a témával foglalkozni. Miért fontos odafigyelni a cukor bevitelre és hogyan csökkenthetjük ésszerűen?
Mi is az a cukormentes február?
A kihívással először az Egyesült Királyságban működő Rákkutató Intézet gyűjtött adományt a rákkutatás támogatására. A kihívásban résztvevőknek egy hónapig szigorúan mellőzniük kellett minden olyan élelmiszert, amiben hozzáadott cukor van. Sajnos napjainkban ez igen nehézkes feladat. Nem véletlen, hogy a legrövidebb hónapot választották erre a célra.
Ha megnézzük a feldolgozott élelmiszerek címkéit, azzal szembesülünk, hogy sajnos a legtöbbjük hozzáadott cukrot tartalmaz. Köztük sok olyan is van, amiről nem is gondolnánk. Tulajdonképpen a kezdeményezés lényege is az, hogy erre a nagy mennyiségű rejtett cukorbevitelre felhívja a figyelmet.
Miért jó, ha egy hónapig mellőzöm a cukrot?
-
A testsúlyunk stabilizálódik. Minél több cukrot fogyasztunk, annál jobban fogunk utána sóvárogni. A legtöbb magas cukortartalmú étel nagy mennyiségű kalóriát tartalmaz, miközben tápértéke alacsony.
-
Több energiánk lesz. Sokan úgy érzik, hogy a cukor elengedhetetlen ahhoz, hogy energiát nyerjünk. A cukor hirtelen megemeli a vércukorszintet, és energikusnak érezzük magunkat, viszont rövid időn belül a korábbi szint alá süllyed vércukor szintünk. Fáradtak, levertek leszünk és újra éhesek.
-
Egészségesebb lesz a bőrünk. A túlzott cukorfogyasztás belülről rongálja a bőrt.
-
Kitisztul az ízlelésünk. Ugyan pár hétig kevésbé fogjuk intenzívnek érezni az ízeket a cukor hiánya miatt, viszont idővel már nem fogunk a cukor után sóvárogni. Jobban és teljesebbnek fogjuk érezni az ízeket, mint például a gyümölcsök zamatát.
-
Csökkented számos betegség kialakulásának kockázatát. Többek között az elhízáshoz köthető betegségek előfordulási esélyét és a diabétesz kialakulásának kockázatát is csökkenti.
Természetesen a cukor teljes elhagyása nem egyszerű és főleg nem hosszú távon. A legjobb, mint sok más dolog esetén, a mértékletesség. Viszont mindenképp érdemes egy hónapra megpróbálni mérsékelni a cukorbevitelt vagy akár teljesen mellőzni.
Mennyi a napi ajánlott cukorbevitel?
Nincs egyhangú vélemény a kutatók között, hogy mennyi az ideális mennyiségű cukorbevitel. Egy biztos, hogy az már egészségtelennek számít, ha a napi kalóriabevitel több mint 10 százalékát a cukrok teszik ki. De valószínűleg a legjobb, ha ennek csak a felét visszük be szervezetünkbe. Ez körülbelül 6 teáskanál cukornak, vagyis 25 grammnak felel meg. Ez soknak hangzik talán, de ha azt nézzük, hogy egy dobozos kólában már több van, mint 25 gramm cukor, már nem is tűnik annyira soknak.
Mit ehetek és ihatok, ha cukrot nem?
A kihívás lényege, hogy a feldolgozott élelmiszerekhez adott finomított cukrot száműzzük étrendünkből. Ugyanúgy fogyaszthatsz minden mást, mint például zöldséget, húst, gyümölcsöt, gyümölcslevet és lehetne még folytatni. A termék megvásárlása előtt alaposan nézzük át összetevők listáját és mellőzzük azt, amin szerepel a cukor.
Nem árt az óvatosság, ha az édesítőszeres üdítőitalhoz nyúlunk. A legjobb, ha a tiszta vizet választod. A Monti természetes ásványvíz gazdag ásványi anyagokban, ami hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez és finom, lágy ízt kölcsönöz neki.
Elegáns vízadagoló gépeinkkel egyszerűen és kényelmesen biztosíthatod a napi folyadékbevitelt. Forró vizes funkciójával azonnal elkészítheted kedvenc teádat is. Nézd meg csomagajánlatunkat és dobd fel üzlethelységedet, irodádat vagy akár otthonodat az új modern hideg/forró vizes vízadagolónkkal! Rendeld meg webshopunkon keresztül néhány kattintással!
TOVÁBBI HÍREK

Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.