Éhes vagyok vagy szomjas?

2020.07.17

ehes vagyok

Köztudott, hogy testünk 60-70%-a víz, melynek jelenléte kulcsfontosságú a tápanyagok, az oxigén a sejtekhez való eljutásában, majd a salakanyagok elszállításában is.

A felnőtt szervezetből nagyjából 2-2,5 liter folyadék távozik naponta, ezt pedig mindenképpen pótolni kell a nap folyamán, lehetőleg egyenletesen elosztva. Ez alapvető szükséglet ahhoz, hogy legjobb teljesítményünket nyújthassuk, és kiegyensúlyozottak legyünk.

Téves érzetek

Az éhség-és a szomjúságközpont egyaránt az agyban, a hipotalamuszban található, és nehéz elkülöníteni, hogy folyadékra vagy ételre vágyunk-e inkább. A gyomorban jelentkező hiányérzet miatt egyből valami falatozni való után nézünk, pedig az is könnyen lehet, hogy csak szomjasak vagyunk. Ezáltal nem csak felesleges kalóriákat viszünk be, hanem nem gondoskodunk szervezetünk hidratálásáról, így tartósan vízhiányos állapotba kerülhetünk. Minél ritkábban pótoljuk a folyadékot, szervezetünk annál később jelez, ezáltal fáradékonyabbak, ingerlékenyebbek leszünk, és nem is értjük, hogy miért nem töltődünk fel az étkezés hatására. Sanyargatjuk testünket, rossz a közérzetünk, pedig egyszerűen elkerülhető lenne ez az állapot.

éhes vagyok

Hogyan döntheted el egyszerűen, hogy éhes vagy-e vagy szomjas?

Egy egyszerű tippet osztunk meg veled: amikor azt a bizonyos hiányérzetet érzékeled a gyomrod tájékán, először igyál meg egy pohár vizet, majd várj 15-20 percet. Ha még mindig ugyanazt a hiányt érzed, akkor valóban éhes lehetsz, ha viszont elmúlt, akkor máris sokat tettél azért, hogy megfelelően hidratált maradj.

Elegendő vízfogyasztás = pörgős, hatékony munkanapok

Ha nem pótoljuk az elvesztett folyadékot, fáradékonyak, ingerlékenyek leszünk, nehezebben vesszük az akadályokat. Munkatársaid is hatékonyabbak, ha rendszeresen felfrissülnek egy pohár ásványvízzel, egészségesebbek, és kiegyensúlyozottabbak lesznek.

Érdemes tehát megtanulni, hogyan különböztessük meg az éhséget a szomjúságtól. 

A vízadagolók jelenléte miatt többször jut eszünkbe, hogy igyunk egy pohár vizet, ráadásul nagyon kényelmes is, hiszen gombnyomásra adagolja a hideg, a forró vagy akár a szénsavas ásványvizet is.

A Monostorapátiban felszínre bukkanó ásványvíz összetétele gondoskodik róla, hogy a Te és munkatársaid hozzájussatok az értékes ásványi anyagokhoz, Nektek csak arra kell figyelni, hogy egy nap elégszer töltsétek meg poharaitokat. 

Biztosítsd a legfinomabb védőitalt munkahelyeden, kérd a Monti ajánlatát!

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.