Hogyan ismerd fel, hogy a munkavállalók nem elkötelezettek a vállalat írányába?

2023.08.09

A munkavállalók elkötelezettsége pozitív hatással van a szervezet eredményességére. Ha motiváltak a dolgozók, akkor a hatékonyság nő és gyorsabban elkészülnek a projektek. Azonban ennek az ellenkezője is igaz: ha egy egy munkavállaló nem elég elkötelezett, akkor az előbb vagy utóbb az egyén, majd a csapat és végül a szervezet működésének a rovására fog menni.

Vezetőnek lenni gyakran egyet jelent azzal, hogy egyensúlyozunk az emberek irányítása, a zsúfolt napirend és a hosszú teendőlista között. A rengeteg tennivaló mellett nehéz észrevenni, ha valamelyik alkalmazott már nem fektet annyi energiát a csapatba vagy a vállalatba, mint korábban.

Fontos megtanulni felismerni az elköteleződés hiányának jeleit, mert időbe telhet, amíg megértjük az okokat, aminek nyomán megtervezhetjük a jó megoldást. Minél korábban észleljük ezeket a jeleket, annál kevésbé lesz előrehaladott az elidegenedés, vagyis annál könnyebb lesz visszafordulni, és annál kevesebb akadály lesz a visszavezető úton.

Milyen problémához vezet az elkötelezettség hiánya?

Az elkötelezettség hiánya még nem azt jelenti, hogy az alkalmazottak boldogtalanok, vagy elégedetlenek. Ezért számos más, gyakran apró jelre is érdemes odafigyelni. Bár az elkötelezettség ingadozhat, mégsem bízhatunk abban, hogy egy elidegenedő munkavállalónak a motivációja magától vissza fog térni. Ha úgy tűnik, hogy valaki nem aktív részének a csapatnak, akkor éberen figyelni kell.

Miért fontos ez? Ha túl gyakran tűnik fel az utóbbi, akkor előbb vagy utóbb az alábbi következményekkel kell számolnunk:

  • Az emberek kilépnek a csapatból, és megnő a fluktuáció. A fluktuáció okozta kárról korábbi cikkünkben olvashatsz.

  • Képtelenség a csapatprojektek megvalósítására

  • Konfliktus a csapaton belül (az elkötelezett és a nem elkötelezett munkatársak között).

  • Megszaporodnak a hibák, az aprók és a súlyosak egyaránt.

  • A saját időnket és energiánkat az előbbi problémák kötik le.

Az olyan káros magatartásformák kezelése, mint a határidők elmulasztása, a minimális feladatok elvégzése vagy a folyamatos korai távozás, nem csak a HR-szakemberek felelőssége. A vezetők szerepe sokkal fontosabb, mint azt legtöbben gondolnák, ezért nem szabad megvárnia, amíg túl késő lesz, és a korábban motivált dolgozók visszafordíthatatlanul lemorzsolodnak.

Elkötelezettség hiányának jelei

A korai jelek

A motivált munkavállaló viselkedése eltér a korábban megszokottaktól, ami mindig szembetűnő és nem is feltétlenül tűnik negatív változásnak. Ezt a változást leggyakrabban a munkamoráljukban, a munkájuk minőségében, vagy kommunikációjukban vehetjük észre. Néhány konkrét példa:

  • Aki korábban szívesen osztotta meg ötleteit, már nem teszi meg.

  • Aki régebben szívesen felkereste a többi csapattagot, most elszigetelődik és a saját terén belül marad.

  • Aki korábban mindig tartotta a határidőket, egyre gyakrabban csúszik ki belőlük.

  • Aki korábban a csapat más (munkakörön kívüli) területeihez is hozzászólt és érdekelte, már nem teszi.

Természetesen nem várhatjuk el, hogy mindenki mindig a csúcsteljesítményt nyújtson és hangulata, illetve viselkedése mindig kiegyensúlyozott legyen. Azonban, ha egyre gyakoribbak a kilengések, vagy a megváltozott viselkedés tartóssá válik, akkor cselekedni kell.

A drasztikus jelek

Minél tovább hagyja észrevétlenül az elidegenedést, akkor nagy az esély arra, hogy fokozatosan súlyosabbá válik Ami sem csapatnak, sem a szervezetnek és a motiváltságát vesztett dolgozónak sem az érdeke. Néhány a súlyosabb jelek közül:

  • Elkezdenek hibázni (gyakran és súlyosabbat).

  • Nem tudnak válaszokat adni a napi munkájukkal kapcsolatos kérdésekre.

  • Gyakran átütemezik vagy lemondják a vezetőjükkel, vagy a társaikkal tartott csapatmegbeszéléseket.

  • Nyíltan ellenállnak a változásnak negatív hozzáállással.

  • Nem követik a protokollt és szervezet dinamikáját.

Ha az alkalmazott kihagyja megbeszéléseket, vagy elmarad a határidőkkel, jegyezz fel a viselkedésbeli változást. Ugyanis, ha időben és jól azonosítjuk a kiváltó okokat, akkor a folyamat legtöbb esetben visszafordítható. 

Következő cikkünkben a kiváltó okokat, és megoldási javaslatokat részletezzük.

TOVÁBBI HÍREK
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a telje körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.