Hogyan ismerd fel, hogy a munkavállalók nem elkötelezettek a vállalat írányába?

2023.08.09

A munkavállalók elkötelezettsége pozitív hatással van a szervezet eredményességére. Ha motiváltak a dolgozók, akkor a hatékonyság nő és gyorsabban elkészülnek a projektek. Azonban ennek az ellenkezője is igaz: ha egy egy munkavállaló nem elég elkötelezett, akkor az előbb vagy utóbb az egyén, majd a csapat és végül a szervezet működésének a rovására fog menni.

Vezetőnek lenni gyakran egyet jelent azzal, hogy egyensúlyozunk az emberek irányítása, a zsúfolt napirend és a hosszú teendőlista között. A rengeteg tennivaló mellett nehéz észrevenni, ha valamelyik alkalmazott már nem fektet annyi energiát a csapatba vagy a vállalatba, mint korábban.

Fontos megtanulni felismerni az elköteleződés hiányának jeleit, mert időbe telhet, amíg megértjük az okokat, aminek nyomán megtervezhetjük a jó megoldást. Minél korábban észleljük ezeket a jeleket, annál kevésbé lesz előrehaladott az elidegenedés, vagyis annál könnyebb lesz visszafordulni, és annál kevesebb akadály lesz a visszavezető úton.

Milyen problémához vezet az elkötelezettség hiánya?

Az elkötelezettség hiánya még nem azt jelenti, hogy az alkalmazottak boldogtalanok, vagy elégedetlenek. Ezért számos más, gyakran apró jelre is érdemes odafigyelni. Bár az elkötelezettség ingadozhat, mégsem bízhatunk abban, hogy egy elidegenedő munkavállalónak a motivációja magától vissza fog térni. Ha úgy tűnik, hogy valaki nem aktív részének a csapatnak, akkor éberen figyelni kell.

Miért fontos ez? Ha túl gyakran tűnik fel az utóbbi, akkor előbb vagy utóbb az alábbi következményekkel kell számolnunk:

 • Az emberek kilépnek a csapatból, és megnő a fluktuáció. A fluktuáció okozta kárról korábbi cikkünkben olvashatsz.

 • Képtelenség a csapatprojektek megvalósítására

 • Konfliktus a csapaton belül (az elkötelezett és a nem elkötelezett munkatársak között).

 • Megszaporodnak a hibák, az aprók és a súlyosak egyaránt.

 • A saját időnket és energiánkat az előbbi problémák kötik le.

Az olyan káros magatartásformák kezelése, mint a határidők elmulasztása, a minimális feladatok elvégzése vagy a folyamatos korai távozás, nem csak a HR-szakemberek felelőssége. A vezetők szerepe sokkal fontosabb, mint azt legtöbben gondolnák, ezért nem szabad megvárnia, amíg túl késő lesz, és a korábban motivált dolgozók visszafordíthatatlanul lemorzsolodnak.

Elkötelezettség hiányának jelei

A korai jelek

A motivált munkavállaló viselkedése eltér a korábban megszokottaktól, ami mindig szembetűnő és nem is feltétlenül tűnik negatív változásnak. Ezt a változást leggyakrabban a munkamoráljukban, a munkájuk minőségében, vagy kommunikációjukban vehetjük észre. Néhány konkrét példa:

 • Aki korábban szívesen osztotta meg ötleteit, már nem teszi meg.

 • Aki régebben szívesen felkereste a többi csapattagot, most elszigetelődik és a saját terén belül marad.

 • Aki korábban mindig tartotta a határidőket, egyre gyakrabban csúszik ki belőlük.

 • Aki korábban a csapat más (munkakörön kívüli) területeihez is hozzászólt és érdekelte, már nem teszi.

Természetesen nem várhatjuk el, hogy mindenki mindig a csúcsteljesítményt nyújtson és hangulata, illetve viselkedése mindig kiegyensúlyozott legyen. Azonban, ha egyre gyakoribbak a kilengések, vagy a megváltozott viselkedés tartóssá válik, akkor cselekedni kell.

A drasztikus jelek

Minél tovább hagyja észrevétlenül az elidegenedést, akkor nagy az esély arra, hogy fokozatosan súlyosabbá válik Ami sem csapatnak, sem a szervezetnek és a motiváltságát vesztett dolgozónak sem az érdeke. Néhány a súlyosabb jelek közül:

 • Elkezdenek hibázni (gyakran és súlyosabbat).

 • Nem tudnak válaszokat adni a napi munkájukkal kapcsolatos kérdésekre.

 • Gyakran átütemezik vagy lemondják a vezetőjükkel, vagy a társaikkal tartott csapatmegbeszéléseket.

 • Nyíltan ellenállnak a változásnak negatív hozzáállással.

 • Nem követik a protokollt és szervezet dinamikáját.

Ha az alkalmazott kihagyja megbeszéléseket, vagy elmarad a határidőkkel, jegyezz fel a viselkedésbeli változást. Ugyanis, ha időben és jól azonosítjuk a kiváltó okokat, akkor a folyamat legtöbb esetben visszafordítható. 

Következő cikkünkben a kiváltó okokat, és megoldási javaslatokat részletezzük.

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.