Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?

2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

A vezetői pozíció felelősséggel jár, és ebbe körbe nemcsak a vállalat teljesítménye tartozik bele, hanem a munkatársak támogatása is. A vezetők feladata, hogy elősegítsék a dolgozók készség és képességeit. Ennek vállalása azzal kezdődik, hogy tudatosítjuk magunkban, hogy a munkatársak fejlesztése nemcsak egy feladat, aminek a célja a jobb eredmény, hanem az alkalmazottak motiválásának és megtartásának létfontosságú része.

Szánjunk időt a tanulásra

Az idő a legfontosabb erőforrás, amit akárcsak a pénzügyi forrásokat, precízen kell menedzselni. Azzal, hogy a munkatársak számára külön tanulásra szánt időt különítünk el elősegítjük, hogy készségeiket és önbizalmukat fejlesszék. Az idő optimális menedzselésével saját és csapatunk tudását és felkészültségét folyamatosan szinten tudjuk tartani, aminek köszönhetően mindig készek és motiváltak leszünk az új kihívásokra.

Micro-tanulás

Az idő nemcsak az egyik legfontosabb erőforrás, hanem a legszűkebb is. A dolgozóknak munkaideje fix, így sokszor kevés időt tudunk elkülöníteni extrának tűnő tevékenységeknek. Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy már néhány perces mikro-szünetek is jelentősen növelik a munkavállalók hatékonyságát és elégedettségét. Felmérések igazolják, nem csak a rövid-szünetek, hanem a rövid tanulási blokkok is hatékonyak tudnak lenni, ha megfelelően csináljuk.

  • Gyors videók: Nézzünk meg egy 5 perces videót, ami egy számunkra releváns fogalmat vagy készséget taglal.

  • Mini kvízek: Töltsünk ki egy rövid kvízt, amivel tesztelhetjük egy aktuális témában a tudásunkat.

  • Rövid olvasmányok: Olvassuk rövid szakmai cikkeket vagy blogbejegyzéseket, amelyek egyetlen gondolatmenetet vezetnek végig.

  • Infografikák: Az infografikák látványosak, aminek köszönhetően jól rögzül a tömör információ is.

Bár sokaknak úgy tűnhet, hogy csak időpazarlás röpke perceket foglalkozni a tanulással, főleg hogy az oktatási rendszerben nem ezt szoktuk meg. Valójában azonban egy hatékony módja a tanulásnak, mivel a szerzett “tudásmorzsák” összeadódnak, és összegségben nem vesz el sok időt a napból.

Kollektív tanulás

A brainstorming egy remek lehetőséget nyújt arra, hogy egyszerre fejlesszük a csapat intelligenciát és az egyén készségeit is. A csapatszintű összejöveteleken megoszthatják egymással ötleteiket, új tapasztalataikat és beszélgethetnek azokról a dolgokról, amiket az utóbbi időben tanultak. Néhány ötlet, hogy hogyan illeszthető be a szűkös munkaidőbe:

  • Heti csapatösszefoglaló: Rendszeres megbeszélés, ahol a csapat tagjai ismertetik egymásnak a kihívásokat, amivel találkoztak és az elért eredményeket, hogy elősegítsék a hatékony ötletelést és eszmecserét.

  • Tanulási ebéd: Egy informális pillanat, amikor a munkavállalók minden héten felváltva megosztják tudásukat valamiről, amiről úgy gondolják, hogy kollégáiknak hasznára válhat. Ennek nem feltétlenül kell szorosan kapcsolódnia a munkakörhöz, hanem lehet kiegészítő készség is: például egy jól bevált időgazdálkodási trükk ismertetése. Az ebédszünet egy idősáv, amikor nem mindenki szeretne munkához kapcsolódó dolgokkal foglalkozni, ezért fontos, hogy csak akkor éljünk a lehetőséggel, ha senkinek nem esik a terhére és mindenki beleegyezik.

  • Nyitott ajtók: Heti rendszerességgel biztosítsunk egy szabad órát a munkavállalók részére, amikor “beugorhatnak” - akár többen is egyszerre - beszélgetni az aktuális problémákról, vagy az akadályokról, amibe munkájuk során ütköztek. A menedzsment és a többi résztvevő ötleteket adhat, amik segítik az akadályok átugrását és a problémák leküzdését.

A hatékonyság rovására mehet, ha elhanyagoljuk

Azzal, hogy nem fordítunk időt a tanulásra, nemcsak egy kínálkozó lehetőséget szalasztunk el, amivel felgyorsíthatjuk a növekedést, hanem az egyén és a vállalkozás fejlődését akadályozzuk. Ha nem szorgalmazzuk a tanulást, akkor a munkavállalók elavult rutinoknál fognak megrekedni, ami akadályozza a szakmai és személyi fejlődést. 

Ez a stagnálás az egész vállalat teljesítményére hatással van. Ha a vállalat nem képes lépést tartani a folyamatosan változó piaci helyzettel és a technikai illetve technológiai innovációkkal akkor rövid időn belül elveszíti a stabilnak tűnő piaci pozícióját is.

TOVÁBBI HÍREK
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a telje körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.