Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?

2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

A vezetői pozíció felelősséggel jár, és ebbe körbe nemcsak a vállalat teljesítménye tartozik bele, hanem a munkatársak támogatása is. A vezetők feladata, hogy elősegítsék a dolgozók készség és képességeit. Ennek vállalása azzal kezdődik, hogy tudatosítjuk magunkban, hogy a munkatársak fejlesztése nemcsak egy feladat, aminek a célja a jobb eredmény, hanem az alkalmazottak motiválásának és megtartásának létfontosságú része.

Szánjunk időt a tanulásra

Az idő a legfontosabb erőforrás, amit akárcsak a pénzügyi forrásokat, precízen kell menedzselni. Azzal, hogy a munkatársak számára külön tanulásra szánt időt különítünk el elősegítjük, hogy készségeiket és önbizalmukat fejlesszék. Az idő optimális menedzselésével saját és csapatunk tudását és felkészültségét folyamatosan szinten tudjuk tartani, aminek köszönhetően mindig készek és motiváltak leszünk az új kihívásokra.

Micro-tanulás

Az idő nemcsak az egyik legfontosabb erőforrás, hanem a legszűkebb is. A dolgozóknak munkaideje fix, így sokszor kevés időt tudunk elkülöníteni extrának tűnő tevékenységeknek. Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy már néhány perces mikro-szünetek is jelentősen növelik a munkavállalók hatékonyságát és elégedettségét. Felmérések igazolják, nem csak a rövid-szünetek, hanem a rövid tanulási blokkok is hatékonyak tudnak lenni, ha megfelelően csináljuk.

  • Gyors videók: Nézzünk meg egy 5 perces videót, ami egy számunkra releváns fogalmat vagy készséget taglal.

  • Mini kvízek: Töltsünk ki egy rövid kvízt, amivel tesztelhetjük egy aktuális témában a tudásunkat.

  • Rövid olvasmányok: Olvassuk rövid szakmai cikkeket vagy blogbejegyzéseket, amelyek egyetlen gondolatmenetet vezetnek végig.

  • Infografikák: Az infografikák látványosak, aminek köszönhetően jól rögzül a tömör információ is.

Bár sokaknak úgy tűnhet, hogy csak időpazarlás röpke perceket foglalkozni a tanulással, főleg hogy az oktatási rendszerben nem ezt szoktuk meg. Valójában azonban egy hatékony módja a tanulásnak, mivel a szerzett “tudásmorzsák” összeadódnak, és összegségben nem vesz el sok időt a napból.

Kollektív tanulás

A brainstorming egy remek lehetőséget nyújt arra, hogy egyszerre fejlesszük a csapat intelligenciát és az egyén készségeit is. A csapatszintű összejöveteleken megoszthatják egymással ötleteiket, új tapasztalataikat és beszélgethetnek azokról a dolgokról, amiket az utóbbi időben tanultak. Néhány ötlet, hogy hogyan illeszthető be a szűkös munkaidőbe:

  • Heti csapatösszefoglaló: Rendszeres megbeszélés, ahol a csapat tagjai ismertetik egymásnak a kihívásokat, amivel találkoztak és az elért eredményeket, hogy elősegítsék a hatékony ötletelést és eszmecserét.

  • Tanulási ebéd: Egy informális pillanat, amikor a munkavállalók minden héten felváltva megosztják tudásukat valamiről, amiről úgy gondolják, hogy kollégáiknak hasznára válhat. Ennek nem feltétlenül kell szorosan kapcsolódnia a munkakörhöz, hanem lehet kiegészítő készség is: például egy jól bevált időgazdálkodási trükk ismertetése. Az ebédszünet egy idősáv, amikor nem mindenki szeretne munkához kapcsolódó dolgokkal foglalkozni, ezért fontos, hogy csak akkor éljünk a lehetőséggel, ha senkinek nem esik a terhére és mindenki beleegyezik.

  • Nyitott ajtók: Heti rendszerességgel biztosítsunk egy szabad órát a munkavállalók részére, amikor “beugorhatnak” - akár többen is egyszerre - beszélgetni az aktuális problémákról, vagy az akadályokról, amibe munkájuk során ütköztek. A menedzsment és a többi résztvevő ötleteket adhat, amik segítik az akadályok átugrását és a problémák leküzdését.

A hatékonyság rovására mehet, ha elhanyagoljuk

Azzal, hogy nem fordítunk időt a tanulásra, nemcsak egy kínálkozó lehetőséget szalasztunk el, amivel felgyorsíthatjuk a növekedést, hanem az egyén és a vállalkozás fejlődését akadályozzuk. Ha nem szorgalmazzuk a tanulást, akkor a munkavállalók elavult rutinoknál fognak megrekedni, ami akadályozza a szakmai és személyi fejlődést. 

Ez a stagnálás az egész vállalat teljesítményére hatással van. Ha a vállalat nem képes lépést tartani a folyamatosan változó piaci helyzettel és a technikai illetve technológiai innovációkkal akkor rövid időn belül elveszíti a stabilnak tűnő piaci pozícióját is.

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.