Hogyan tűzzünk ki inspiráló célt csapatunk számára?

2023.07.14

A menedzser feladatai közé tartozik az is, hogy a csapat munkáját összehangolja a vállalat hosszú távú céljaival. A csapattagok összehangolása különösen nehéz feladattá vált a távmunka elterjedése óta. Az elérhető és jól kidolgozott konkrét célok kitűzésével elősegíthetjük a csapatkohézió megteremtését.

A csapatvezetők feladata, hogy kitűzze a célokat a team számára. Továbbá a munkakörhöz tartozik az is, hogy a feladatokat úgy ossza el a dolgozók között, hogy mindenki a szakértelmének és kreativitásának a legjavával tudjon hozzájárulni a közös célhoz. 

Miért fontos az inspiráló cél?

Amennyiben az alkalmazottak jól ismerik a vállalat stratégiáját, és az is tudják, hogy munkájukkal hogyan járulnak hozzá a cél eléréséhez, akkor összehangoltabban és motiváltabban tudnak együtt dolgozni, ami a siker kulcsa a vállalat számára.

Ám, ez csak leírva tűnik egyszerűnek. A vezetőség minden szintjének erőfeszítéseket kell tennie, hogy a vállalat küldetése, illetve célkitűzése egyértelmű legyen és a csapatok, valamint az egyének szerepe egyértelmű legyen a folyton mozgó gépezetben.

Hogyan valósítsuk meg?

Egy világos és ésszerű cél, ami elérhető távolságban van mindenki számára szorosabbra köti a vállalaton belüli kapcsolatokat és elősegíti a hatékony munkavégzést. Azonban ennek a célnak a kitűzése alapos tervezést és sok munkát ígényel. Lássuk a lépéseit!

Ismerjük meg az üzleti célokat

Bár egyértelműnek tűnhet a dolog, mégis elengedhetetlen, hogy a vezetőség és az alkalmazottak tisztában legyenek a vállalat hosszú távú céljaival. Ugyanis - jó esetben - a vállalat célját nem lehet annyival letudni, hogy még több profit kell.

Célként nem elég egy számot megadni, amit el szeretnénk érni. A szám mögött hiteleségnek és tartalomnak is kell állni, amit megfelelően kell tudnunk kommunikálni, hogy érhető, elérhető és motiváló legyen.

Kapcsoljuk össze a csapat munkáját az üzleti célokkal

Ha mindenki számára ismeretes a cél, a nagyobb képpel, amihez munkájukkal hozzájárulnak, akkor jöhet a következő lépés. Ismerjük meg jobban csapatunk kvalitásait  hogy tudjuk, ki hogyan tudja a legeredményesebben kivenni részét a cél eléréséből. Ehhez az alábbi kérdésekre kell megkeresni a választ:

  • A vállalati stratégia mely területén képzeli el magát?

  • Melyik teljesítmény mutatót befolyásolja közvetlenül a munkája?

  • Melyik teljesítmény mutatóért, vagy eredményért felelős a csapatunk?

Ha szűkítjük a kört, amire összpontosítani kell, akkor egyértelműbb célokat tűzhetünk ki és a hozzá tartozó feladatokat is könnyebben rangsorolhatjuk, illetve oszthatjuk el.

Készítsük elő a célokat és a kulcs eredményeket

Az OKR (objective and key results, azaz célok és kulcseredmények) egy gyakran alkalmazott menedzsment eszköz a vállalati stratégia kialakításában. Az OKR tulajdonképpen egy célmeghatározási keresztrendszer, aminek a feladata, hogy összehangolja a szervezet céljait és a mérhető eredményeket.

Lehetővé teszi a menedzsment számára, hogy meghatározza, melyik területért ki, vagy kik vállalnak felelősséget, illetve nyomonkövethetővé válik az is, hogy az alkalmazottak, hogyan járulnak hozzá a szervezet fejlődéséhez. Az OKR-t célszerű összevetni a SMART célok ellenőrző listájával, hogy a meghatározott iránymutatás

  • specifikus, 

  • mérhető, 

  • megvalósítható, 

  • releváns és 

  • határidőhöz kötött legyen.

Kérjünk visszajelzést és hangoljuk finomra

A menedzsment feladata, hogy meghatározza a célokat, de hiba lenne egyedül csinálni. Az elkészült tervvel kapcsolatban kérjünk visszajelzést feletesseinktől és csapatunktól egyaránt. Használjuk ki a különböző perspektívákat és tudást, hogy a cél minél tökéletesebb legyen és mindenki magáénak érezze.

Menet közben se féljünk változtatni rajta. Az elmúlt években megtapasztalhatunk, hogy a piaci helyzet milyen gyorsan tud változni, amivel együtt célunk is elavulhat. Ebből kifolyólag szükségszerű, hogy időnként újra és újra átbeszéljük a célokat a menedzsment többi tagjával és csapatunkkal.

A célokból legyenek tettek

Ha a célokat meghatároztuk és a csapatot is e köré orientáltuk, akkor eljött az idő, hogy a tettek mezejére lépjünk, ami az egész folyamat legizgalmasabb és legkritikusabb pontja is egyben. Az alkalmazottak ennél a pontnál tudják igazán összehangolni munkájukat a vállalat küldetésével, és itt válik világossá számukra, hogy munkájuk hogyan illeszkedik a cég portfóliójába.

Tartsunk rendszeres időközönként - a negyedév egy arany középút - brainstormingot csapatunkkal, hogy különböző ötleteket találjunk a célok eléréséhez.Az ötletelés során ki fog derülni, ki melyik feladatot tudja a leghatékonyabban ellátni, és mely területek igényelnek közös együttműködést.

Kövessünk nyomon a haladást

Tartsunk rendszeres - ajánlottan kéthetente - csapat megbeszéléseket, ahol mindig más alkalmazott mutatja be csapatának célját, és az aktuális fejleményeket. Illetve határozzunk meg világos KPI-ket - kulcs hatékonysági mutatókat -, amelyekkel objektíven mérhetjük az előrehaladás mértékét. 

Ezek a találkozók tökéletes lehetőséget biztosítanak arra, hogy áttekintsük a következő célállomásig tartó utat, a várható akadályokat és kockázatokat, valamint visszajelzést kapjunk a munkaterheltségről.

Támogassuk a csapatot

Egy támogató vezetőnél nincs jobb katalizátor egy csapatban. A beosztottaknak érezniük kell, hogy bízhatnak bennünk és bármikor segítséget kérhetnek tőlünk. Mi a támogató vezető ismérvei? Következő cikkünkben erre térünk ki.

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.