Hogyan tűzzünk ki inspiráló célt csapatunk számára?

2023.07.14

A menedzser feladatai közé tartozik az is, hogy a csapat munkáját összehangolja a vállalat hosszú távú céljaival. A csapattagok összehangolása különösen nehéz feladattá vált a távmunka elterjedése óta. Az elérhető és jól kidolgozott konkrét célok kitűzésével elősegíthetjük a csapatkohézió megteremtését.

A csapatvezetők feladata, hogy kitűzze a célokat a team számára. Továbbá a munkakörhöz tartozik az is, hogy a feladatokat úgy ossza el a dolgozók között, hogy mindenki a szakértelmének és kreativitásának a legjavával tudjon hozzájárulni a közös célhoz. 

Miért fontos az inspiráló cél?

Amennyiben az alkalmazottak jól ismerik a vállalat stratégiáját, és az is tudják, hogy munkájukkal hogyan járulnak hozzá a cél eléréséhez, akkor összehangoltabban és motiváltabban tudnak együtt dolgozni, ami a siker kulcsa a vállalat számára.

Ám, ez csak leírva tűnik egyszerűnek. A vezetőség minden szintjének erőfeszítéseket kell tennie, hogy a vállalat küldetése, illetve célkitűzése egyértelmű legyen és a csapatok, valamint az egyének szerepe egyértelmű legyen a folyton mozgó gépezetben.

Hogyan valósítsuk meg?

Egy világos és ésszerű cél, ami elérhető távolságban van mindenki számára szorosabbra köti a vállalaton belüli kapcsolatokat és elősegíti a hatékony munkavégzést. Azonban ennek a célnak a kitűzése alapos tervezést és sok munkát ígényel. Lássuk a lépéseit!

Ismerjük meg az üzleti célokat

Bár egyértelműnek tűnhet a dolog, mégis elengedhetetlen, hogy a vezetőség és az alkalmazottak tisztában legyenek a vállalat hosszú távú céljaival. Ugyanis - jó esetben - a vállalat célját nem lehet annyival letudni, hogy még több profit kell.

Célként nem elég egy számot megadni, amit el szeretnénk érni. A szám mögött hiteleségnek és tartalomnak is kell állni, amit megfelelően kell tudnunk kommunikálni, hogy érhető, elérhető és motiváló legyen.

Kapcsoljuk össze a csapat munkáját az üzleti célokkal

Ha mindenki számára ismeretes a cél, a nagyobb képpel, amihez munkájukkal hozzájárulnak, akkor jöhet a következő lépés. Ismerjük meg jobban csapatunk kvalitásait  hogy tudjuk, ki hogyan tudja a legeredményesebben kivenni részét a cél eléréséből. Ehhez az alábbi kérdésekre kell megkeresni a választ:

  • A vállalati stratégia mely területén képzeli el magát?

  • Melyik teljesítmény mutatót befolyásolja közvetlenül a munkája?

  • Melyik teljesítmény mutatóért, vagy eredményért felelős a csapatunk?

Ha szűkítjük a kört, amire összpontosítani kell, akkor egyértelműbb célokat tűzhetünk ki és a hozzá tartozó feladatokat is könnyebben rangsorolhatjuk, illetve oszthatjuk el.

Készítsük elő a célokat és a kulcs eredményeket

Az OKR (objective and key results, azaz célok és kulcseredmények) egy gyakran alkalmazott menedzsment eszköz a vállalati stratégia kialakításában. Az OKR tulajdonképpen egy célmeghatározási keresztrendszer, aminek a feladata, hogy összehangolja a szervezet céljait és a mérhető eredményeket.

Lehetővé teszi a menedzsment számára, hogy meghatározza, melyik területért ki, vagy kik vállalnak felelősséget, illetve nyomonkövethetővé válik az is, hogy az alkalmazottak, hogyan járulnak hozzá a szervezet fejlődéséhez. Az OKR-t célszerű összevetni a SMART célok ellenőrző listájával, hogy a meghatározott iránymutatás

  • specifikus, 

  • mérhető, 

  • megvalósítható, 

  • releváns és 

  • határidőhöz kötött legyen.

Kérjünk visszajelzést és hangoljuk finomra

A menedzsment feladata, hogy meghatározza a célokat, de hiba lenne egyedül csinálni. Az elkészült tervvel kapcsolatban kérjünk visszajelzést feletesseinktől és csapatunktól egyaránt. Használjuk ki a különböző perspektívákat és tudást, hogy a cél minél tökéletesebb legyen és mindenki magáénak érezze.

Menet közben se féljünk változtatni rajta. Az elmúlt években megtapasztalhatunk, hogy a piaci helyzet milyen gyorsan tud változni, amivel együtt célunk is elavulhat. Ebből kifolyólag szükségszerű, hogy időnként újra és újra átbeszéljük a célokat a menedzsment többi tagjával és csapatunkkal.

A célokból legyenek tettek

Ha a célokat meghatároztuk és a csapatot is e köré orientáltuk, akkor eljött az idő, hogy a tettek mezejére lépjünk, ami az egész folyamat legizgalmasabb és legkritikusabb pontja is egyben. Az alkalmazottak ennél a pontnál tudják igazán összehangolni munkájukat a vállalat küldetésével, és itt válik világossá számukra, hogy munkájuk hogyan illeszkedik a cég portfóliójába.

Tartsunk rendszeres időközönként - a negyedév egy arany középút - brainstormingot csapatunkkal, hogy különböző ötleteket találjunk a célok eléréséhez.Az ötletelés során ki fog derülni, ki melyik feladatot tudja a leghatékonyabban ellátni, és mely területek igényelnek közös együttműködést.

Kövessünk nyomon a haladást

Tartsunk rendszeres - ajánlottan kéthetente - csapat megbeszéléseket, ahol mindig más alkalmazott mutatja be csapatának célját, és az aktuális fejleményeket. Illetve határozzunk meg világos KPI-ket - kulcs hatékonysági mutatókat -, amelyekkel objektíven mérhetjük az előrehaladás mértékét. 

Ezek a találkozók tökéletes lehetőséget biztosítanak arra, hogy áttekintsük a következő célállomásig tartó utat, a várható akadályokat és kockázatokat, valamint visszajelzést kapjunk a munkaterheltségről.

Támogassuk a csapatot

Egy támogató vezetőnél nincs jobb katalizátor egy csapatban. A beosztottaknak érezniük kell, hogy bízhatnak bennünk és bármikor segítséget kérhetnek tőlünk. Mi a támogató vezető ismérvei? Következő cikkünkben erre térünk ki.

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.