Hogyan válhat elkötelezettél az új alkalmazott az első naptól fogva?

2023.02.17

Egy vállalkozás számára megtérül, ha aktívan foglalkozik az alkalmazottaival, mivel növeli az elkötelezettséget, ami többek között a fluktuáció látványos csökkenését eredményezi. Ezt pedig az első napok tapasztalatai alapozzák meg. Érdemes felkészülni rá!

Számos módszer létezik, amivel hatékonyan és gördülékenyen lebonyolíthatjuk az onboardingot folyamatot, azaz az új alkalmazott “integrálását” a vállalatba. Ha jól sikerül az új munkatárs beilleszkedése, azzal egy szilárd alapot adhatunk az elkötelezettségének cégünk irányába, ami kihat az egyén egész karrierjére.

Lássuk, milyen technikákat érdemes bevetni az onboarding alatt, amivel az új alkalmazott könnyen beilleszkedhet a vállalatba és megalapozhatjuk vele az elkötelezettségét.

Készülj fel az első napra!

Az első benyomás a legfontosabb, ezért természetesen a lehető legszervezetebb környezetbe szeretnéd üdvözölni az új alkalmazottat. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben megvalósítani, ha az első nap előtt már túl vagyunk a bürokrácia útvesztőin és az esetleges technikai problémáknak is elejét vesszük.

Küldjük el a papírokat átolvasásra és aláírásra munkakezdés előtt legalább egy héttel az leendő alkalmazottnak.Továbbá pedig állítsuk fel az új munkaállomást, és bizonyosodjunk meg róla, hogy hardveresen és szoftveresen egyaránt minden rendben van. Nem nyújtana professzionális képet vállalatunkról az, ha valamilyen technikai gikszerrel indulna a közös együttmüködés.

Szánj időt a bemutatásra

Az új alkalmazott sokszor érzi magát idegennek az új munkakörnyezetben. Ezért fontos, hogy segítsük pártfogultunkat a kapcsolatteremtésben, és ne sajnáljuk az időt arra, hogy bemutassuk új kollégáinak. 

Nagy potenciál van a munkahelyi barátságokban. Felmérések szerint az alkalmazottak 60 százaléka elkötelezettebb a vállalat irányába, ahol új barátokra tett szert.

Tegyél jó benyomást az első napon

Az első benyomás egy soha vissza nem térő lehetőség, amivel megalapozhatjuk az új alkalmazott elkötelezettségét a vállalat felé. Az jó első benyomás alatt többet értünk, mint hogy rendesen felkészülünk az első napra, mivel például működőképes számítógép alap, nem pedig pozitívum.

Inkább apróbb - nem tolakodó - extrákat érdemes bevetni. Például egy ebéd meghívás, vagy egy kisebb irodai üdvözlő ajándékcsomag tökéletesen megfelel erre a célra. Apróságnak tűnhet ugyan, de hatásos gesztus.

Tegyük láthatóvá a juttatásokat

A munka nemcsak a pénzről szól, azonban tagadhatatlan tény, hogy a különböző anyagi juttatások jelentik az egyik, ha nem a legfontosabb motivációs tényezőt. Egy felmérés szerint, azok az alkalmazottak, akik számára könnyen hozzáférhető és átlátható a juttatási beszámoló, azok 81 százalékkal nagyobb hűséget tanusítanak a vállalat felé.

Mindannyiunkkal megesik, hogy a ránk zúduló információ áradatban átsiklunk bizonyos tények felett, ami például egy munkaszerződés aláírásakor előfordulhat. Ezért fontos, hogy meggyőződjünk arról, hogy az új alkalmazott minden jutatatási lehetőséggel tisztában van. Lehet, hogy egy-két kevésbé fontosnak tűnő plussz elkerüli a figyelmét, mint például a munkába járási, vagy az étkezési támogatás.

Helyezzük előtérbe a vállalati kultúrát

Akárcsak az anyagi - és nem anyagi - kompenzáció esetén, célszerű kiemelni cégünk sokszor kevésbé szembetűnő előnyeit, mint például a vállalati kultúra. Az erős, pozitív vállalati kultúra rendkívül értékes megtartó erő, különösen a hibrid-, és a távmunka világában.

Vezessük be az új alkalmazottat vállalatunk kultúrájába, például abba, hogy a cég a csapatokban gondolkodik (nem a közvetlen egyéni jelentéseket részesíti előnyben, hanem egy-egy csapat vezetője által összeállított értékeléseket priorizálja). Továbbá ismertessük a vállalaton belüli értékrendeket, mint például a nagyfokú együttműködés preferálása.

Ezeket viszont nem elég csak szóban elmondani, hanem azt is meg be kell mutatni, hogy hogyan működik a gyakorlatban. Elmagyarázhatjuk a nyított ajtók politikáját, vagy bemutathatjuk a különböző belső fórumokat, ahol aktív kommunikáció és segítségnyújtás folyik a dolgozók között. 

Összefoglalva

Hiba lenne félvállról venni az új alkalmazott érkezését cégünkhöz, mivel megtartani a jó munkavállalót és fenntartani a motivációját legalább olyan nehéz, ha nem nehezebb, mint megszerezni. Az első pár nap megalapozhatja pozitív és negatív irányba egyaránt közös együttműködésünket.

Ezért el kell nyernünk az új alkalmazott bizalmát, és jó benyomást kelt nyújtani számára, viszont nem szabad, hogy mindezt túl erőltetetten csináljuk, mivel az tolakodónak tűnhet, ami unszimpátiát válthat ki. Ezért fontos, hogy megfelelően felkészültek legyünk mi is, és minden meglegyen tervezve előre. Így vállalatunk legjobb arcát tudjuk mutatni, és elkerülhetjük az amatőr hibákat, amelyek cégünk tekintélyét rombolná.

 

 

TOVÁBBI HÍREK
A világ legkülönösebb vízképződményei
A világ legkülönösebb vízképződményei
2023.06.08

Földünk legnagyobb csodája a víz, ugyanis egyet jelent az élettel. Ha nem lenne víz bolygónkon, akkor élet sem. Élettani fontosságát a végtelenségig lehetne taglalni, de most nem erre helyezzük a hangsúlyt, hanem szépségére vagy éppen különlegességére. Öt különlegességet hoztunk a nagyvilágból, ahol a víz az attrakció.

Hogyan vedd észre a stresszt a munkahelyen
Hogyan vedd észre a stresszt a munkahelyen
2023.06.02

A magánélet és a munka közötti határ elmosódása, és az állandó rendelkezésre állás kényszerre jócskán hozzájárult ehhez lesújtó statisztikákhoz. Ugyanis ezek a tényezők jelentős stressz faktorként vannak jelen az egyén életében, ami a kiégés egyik leggyakoribb oka, amit számos felmérés alátámaszt.

A tea Világnapja
A tea Világnapja
2023.05.19

A víz után a tea a világon második legnagyobb mennyiségben fogyasztott itala. Azonban legtöbbünk nem gondol bele, hogy mi van a gözölgő csésze mögött. A teaültetvények dolgozóinak jelentős részét kizsákmányolják, akárcsak a termőföldet, ahol a növényt termesztik. Erre szeretné felhívni a világ figyelmét az ENSZ a tea világnapjával.

Hogyan vegyük elejét a fluktuációnak?
Hogyan vegyük elejét a fluktuációnak?
2023.05.12

A felmondások jelentős része megelőzhető. Minden apró változtatás döntő súllyal bír, ami javítja karrierfejlesztési lehetőségeket, a munka és a magánélet egyensúlyát, a vezetői kapcsolatokat, a javadalmazásokat és az általános jólétet a munkahelyen.

A felmondás leggyakoribb okai a munkahelyen
A felmondás leggyakoribb okai a munkahelyen
2023.05.05

A magas fluktuációs arány több okból is káros a szervezet számára. Röviden költséges, időigényes, és teljesen romba döntheti a morált. Sokszor a vezetőség csak azt látja, hogy az alkalmazott ilyen, vagy olyan indokkal benyújtja felmondását. Azonban legtöbb esetben tehet róla, hogy erre a döntésre jutott a dolgozó. Mi áll leggyakrabban a háttérben?

Munkavállalói elégedettség alapkővei
Munkavállalói elégedettség alapkővei
2023.04.28

A dolgozó, munkával kapcsolatos attitűdjét nagyban befolyásolja elégedettsége. Azok a munkavállalók, akik jól érzik magukat a munkahelyükön jóval nagyobb hatékonysággal dolgoznak, elkötelezettek a vállalat irányába és sokszor túlteljesítik az elvárásokat. A munkavállaló elégedettségét nagyrészt a munkáltató hozzáállása határozza meg.