Hogyan vegyük elejét a munkavállalók elidegenedésének?

2023.08.17

Mindegy, hogy egy multinacionális vállalatról, egy induló vagy micro vállalkozásról van szó, a nem elkötelezett alkalmazottak akadályozzák a vállalat növekedését. Ezért a siker érdekében fontos, hogy azonosítsuk a problémát és megoldást találjunk rá.

Milyen hatással van a nem elkötelezett dolgozó a vállalatra?

A dolgozók elkötelezettsége folyamatosan ingadozik azonban, ha tartósan negatív tendenciát mutat, annak komoly következményei lehetnek. Először az egyén, majd a csapat és végül a teljes vállalat teljesítménye csökken. Ezzel párhuzamosan pedig a fluktuáció növekszik.

A munkavállaló elköteleződésének hiányáról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Hogyan állítsuk meg a tendenciát?

Mielőtt megfelelően kezelhetnénk az elkötelezettséggel kapcsolatos problémákat, fontos, hogy először megértsük az okokat. Ha ismerjük a kiváltó okot, akkor könnyebb elejét venni a nagyobb problémának, és a későbbiekben csírájában elfojtani az elkötelezettséggel kapcsolatos hiányoságokat.

Stressz és túlterheltség

Teljesen természetes, hogy életünk és munkánk során egyaránt tapasztalunk negatív és pozitív stresszt. Azonban a gondok akkor kezdődtek, ha a helyzet állondosul és egyre súlyosbodik. Számos felmérés is rámutat, hogy a munkavállalók több, mint harmada túl soknak érzi a munkahelyi stresszt. A túl nagy nyomás hatására a dolgozó motiválatlan lesz, visszahúzódó és folyton fáradt, ami egyenes út ahhoz az elidegenedéshez.

A munkahelyi stressz káros hatásairól, és kezeléséről részletesebben korábbi cikkünkben foglalkoztunk.

Szakmai fejlődés hiánya

A legtöbb munkavállaló - különösen a fiatalok számára - a fejlődési lehetőség éppoly fontos, mint az anyagi javadalmazás. Ezért fontos, hogy a dolgozó munkáját érdekesnek találja, és teljesíthető kihívásokat lásson benne. A karrierépítéshez ez elengedhetetlen hiszen, ha nincs kihívás, nincs megfelelő fejlődés.

A menedzsment feladata, hogy olyan inspiráló célokat tűzzön ki az alkalmazottak számára, ami elősegíti a szakmai fejlődést. Az inspiráló célokról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Nem megfelelő javadalmazás

Ha az alkalmazottak úgy érzik, hogy munkájukat nem kompenzálják megfelelően, akkor előbb vagy útóbb elvesztik lojalitásukat a vállalat felé és új lehetőségek után néznek. A kompenzáció mértékét sokszor nem tudjuk megemelni beosztásunk, vagy a vállalat pénzügyi korlátai miatt, viszont van más lehetőség is, amivel segíthetünk.

Amit viszont mindenképp érdemes megtenni az az, hogy leülünk beszélni az alkalmazottal, hogy a vállalat és a dolgozó elvárásait egy szintre hozzuk. A beszélgetések során azonosíthatók azok az elemek, amik túlterheltséget jelentenek a dolgozó számára. A kapott információ birtokában könnyebb a vezetőséggel megbeszélni, hogy mit kellene változtatni.

Rossz kommunikáció és túl laza együttműködés

A távmunka nem könnyítette meg ezt a területet, mivel a digitális tér kevesebb lehetőséget nyújt közelebbi kapcsolatok kialakítására, mint a személyes jelenlét. Az első lépés ahhoz, hogy ezen változtassunk, az az, hogy elnyerjük a munkatársak bizalmát. Ehhez az kell, hogy tudják, hogy meghallgatjuk őket. Nyíltan beszélhetnek azokról a problémákról amikről munkájuk - vagy akár magánéletük - során találkoznak és küzdenek meg.

Változásmenedzsment hiányosságai

A vállalkozások, és velük együtt a vállalati kultúra is folyamatosan fejlődik, amit nem szabad gátolni. Azonban fontos, hogy gondoskodjunk arról, hogy a vállalat minden dolgozója képes legyen alkalmazkodni a változásokhoz. 

A vezetők pedig tudniuk kell megfelelően kommunikálni az új, vagy megváltozott vállalati célokat és értékekek, mivel ha a dolgozók nem ismerik vagy értik ezeket, akkor kívülállók lesznek a vállalaton belül. 

Szánjunk időt arra, hogy megvizsgáljunk minden olyan változást, amin beosztottaink és/vagy a szervezete keresztülment és tegyünk fel kérdéseket magunknak: 

  • Befolyásolják ezek a változások azt, hogy az alkalmazottai hogyan látják a vállalatot?

Ha igen, akkor fontos, hogy megfelelően kommunikáljuk a dolgozók felé azt, hogy miért volt szükség a változtatásra, és ez pontosan, hogyan fogja befolyásolni a mindennapjaikat és jövőjüket a szervezetben.

  • Minden erőforrás meg van ahhoz, hogy elérjék a sokszor új célokat?

Ha a válasz nem, akkor csapatmegbeszélések és face-to-face találkozók során meg kell beszélni a dolgozókkal, hogy mi hiányzik ahhoz, hogy a cél teljesíthető legyen.

Erőforrás és/vagy támogatás hiánya

Sokszor az vezet az alkalmazott elidegenítéséhez, hogy úgy érzi, nem kap segítséget a cégtől vagy a csapattól. Gyakran ennek az az oka, hogy egyszerűen nincs meg a megfelelő erőforrása a szervezetnek a célkitűzéseinek teljesítéséhez, miközben a dolgozóktól elvárja teljesítményt. Egyes felmérések szerint a munkavállalók egyharmada úgy érzi, a vállalat nem nyújt elég erőforrást a kitűzött célok eléréséhez.

Hogyan azonosíthatjuk a problémát?

Sok dolgozó fél attól, hogy negatív birálattal illeti a vállalat, ezért legtöbbször nem adnak hangot a hiányosságoknak. Ezért célszerű anonim kérdőíveket összeállítani, amik a kényesebb kérdéseket is tartalmaznak, amikkel információkat kaphatunk a vállalat és az alkalmazottak kapcsolatáról, illetve a hiányosságokról.

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.