Hogyan vegyük elejét a munkavállalók elidegenedésének?

2023.08.17

Mindegy, hogy egy multinacionális vállalatról, egy induló vagy micro vállalkozásról van szó, a nem elkötelezett alkalmazottak akadályozzák a vállalat növekedését. Ezért a siker érdekében fontos, hogy azonosítsuk a problémát és megoldást találjunk rá.

Milyen hatással van a nem elkötelezett dolgozó a vállalatra?

A dolgozók elkötelezettsége folyamatosan ingadozik azonban, ha tartósan negatív tendenciát mutat, annak komoly következményei lehetnek. Először az egyén, majd a csapat és végül a teljes vállalat teljesítménye csökken. Ezzel párhuzamosan pedig a fluktuáció növekszik.

A munkavállaló elköteleződésének hiányáról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Hogyan állítsuk meg a tendenciát?

Mielőtt megfelelően kezelhetnénk az elkötelezettséggel kapcsolatos problémákat, fontos, hogy először megértsük az okokat. Ha ismerjük a kiváltó okot, akkor könnyebb elejét venni a nagyobb problémának, és a későbbiekben csírájában elfojtani az elkötelezettséggel kapcsolatos hiányoságokat.

Stressz és túlterheltség

Teljesen természetes, hogy életünk és munkánk során egyaránt tapasztalunk negatív és pozitív stresszt. Azonban a gondok akkor kezdődtek, ha a helyzet állondosul és egyre súlyosbodik. Számos felmérés is rámutat, hogy a munkavállalók több, mint harmada túl soknak érzi a munkahelyi stresszt. A túl nagy nyomás hatására a dolgozó motiválatlan lesz, visszahúzódó és folyton fáradt, ami egyenes út ahhoz az elidegenedéshez.

A munkahelyi stressz káros hatásairól, és kezeléséről részletesebben korábbi cikkünkben foglalkoztunk.

Szakmai fejlődés hiánya

A legtöbb munkavállaló - különösen a fiatalok számára - a fejlődési lehetőség éppoly fontos, mint az anyagi javadalmazás. Ezért fontos, hogy a dolgozó munkáját érdekesnek találja, és teljesíthető kihívásokat lásson benne. A karrierépítéshez ez elengedhetetlen hiszen, ha nincs kihívás, nincs megfelelő fejlődés.

A menedzsment feladata, hogy olyan inspiráló célokat tűzzön ki az alkalmazottak számára, ami elősegíti a szakmai fejlődést. Az inspiráló célokról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Nem megfelelő javadalmazás

Ha az alkalmazottak úgy érzik, hogy munkájukat nem kompenzálják megfelelően, akkor előbb vagy útóbb elvesztik lojalitásukat a vállalat felé és új lehetőségek után néznek. A kompenzáció mértékét sokszor nem tudjuk megemelni beosztásunk, vagy a vállalat pénzügyi korlátai miatt, viszont van más lehetőség is, amivel segíthetünk.

Amit viszont mindenképp érdemes megtenni az az, hogy leülünk beszélni az alkalmazottal, hogy a vállalat és a dolgozó elvárásait egy szintre hozzuk. A beszélgetések során azonosíthatók azok az elemek, amik túlterheltséget jelentenek a dolgozó számára. A kapott információ birtokában könnyebb a vezetőséggel megbeszélni, hogy mit kellene változtatni.

Rossz kommunikáció és túl laza együttműködés

A távmunka nem könnyítette meg ezt a területet, mivel a digitális tér kevesebb lehetőséget nyújt közelebbi kapcsolatok kialakítására, mint a személyes jelenlét. Az első lépés ahhoz, hogy ezen változtassunk, az az, hogy elnyerjük a munkatársak bizalmát. Ehhez az kell, hogy tudják, hogy meghallgatjuk őket. Nyíltan beszélhetnek azokról a problémákról amikről munkájuk - vagy akár magánéletük - során találkoznak és küzdenek meg.

Változásmenedzsment hiányosságai

A vállalkozások, és velük együtt a vállalati kultúra is folyamatosan fejlődik, amit nem szabad gátolni. Azonban fontos, hogy gondoskodjunk arról, hogy a vállalat minden dolgozója képes legyen alkalmazkodni a változásokhoz. 

A vezetők pedig tudniuk kell megfelelően kommunikálni az új, vagy megváltozott vállalati célokat és értékekek, mivel ha a dolgozók nem ismerik vagy értik ezeket, akkor kívülállók lesznek a vállalaton belül. 

Szánjunk időt arra, hogy megvizsgáljunk minden olyan változást, amin beosztottaink és/vagy a szervezete keresztülment és tegyünk fel kérdéseket magunknak: 

  • Befolyásolják ezek a változások azt, hogy az alkalmazottai hogyan látják a vállalatot?

Ha igen, akkor fontos, hogy megfelelően kommunikáljuk a dolgozók felé azt, hogy miért volt szükség a változtatásra, és ez pontosan, hogyan fogja befolyásolni a mindennapjaikat és jövőjüket a szervezetben.

  • Minden erőforrás meg van ahhoz, hogy elérjék a sokszor új célokat?

Ha a válasz nem, akkor csapatmegbeszélések és face-to-face találkozók során meg kell beszélni a dolgozókkal, hogy mi hiányzik ahhoz, hogy a cél teljesíthető legyen.

Erőforrás és/vagy támogatás hiánya

Sokszor az vezet az alkalmazott elidegenítéséhez, hogy úgy érzi, nem kap segítséget a cégtől vagy a csapattól. Gyakran ennek az az oka, hogy egyszerűen nincs meg a megfelelő erőforrása a szervezetnek a célkitűzéseinek teljesítéséhez, miközben a dolgozóktól elvárja teljesítményt. Egyes felmérések szerint a munkavállalók egyharmada úgy érzi, a vállalat nem nyújt elég erőforrást a kitűzött célok eléréséhez.

Hogyan azonosíthatjuk a problémát?

Sok dolgozó fél attól, hogy negatív birálattal illeti a vállalat, ezért legtöbbször nem adnak hangot a hiányosságoknak. Ezért célszerű anonim kérdőíveket összeállítani, amik a kényesebb kérdéseket is tartalmaznak, amikkel információkat kaphatunk a vállalat és az alkalmazottak kapcsolatáról, illetve a hiányosságokról.

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.