Home office negatívumai a vállalati oldalról

2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

A munkáltató számára nagyobb kihívást jelent a távmunka kezelése, mint a dolgozó számára. Egyrészt minden tőle telhetőt meg kell tennie. hogy segítse a munkavállalót a távmunka miatti nehézségekkel szemben. Másrészt pedig a stratégiai, és szervezeti kihívásokkal is szembe kell néznie. Mik ezek a megoldandó kihívások?

Kiberbiztonsági kockázat

Manapság egy vállalat nem képes - legalábbis hatékonyan - működni digitális tér nélkül. Ez már önmagában véve egy nagyobb kockázati tényezőt jelent, mint az offline adattárolás. Ezt súlyosbítja a távmunka, mivel emiatt kénytelenek vagyunk távoli elérést biztosítani több személynek, és ezáltal különböző hálózaton lévő eszköznek..

Egy kiberbiztonsági incidens súlyos következményekkel járhat. Az adatvesztés, és a kiszivárgott információ súlyos pénzügyi veszteséget, vagy hírnév-romlást eredményezhet. Sajnos téves az a feltételezés is, hogy csak a nagyobb cégek állnak a különböző kiber bűnszervezetek célpontjában.

Mit lehet tenni ellene? Sajnos ezek az informatikai rendszerek bonyolultak, emiatt pedig a probléma megoldása se feltétlen egyszerű. Mindkét félnek tennie kell a biztonság érdekében, a munkavállalónak és a munkáltatónak egyaránt. 

A legegyszerűbb - és költséghatékonyabb - megoldás, ha új eszköz palettával bővítjük vállalatunkat. Ennek tartalmaznia kell minimum internetbiztonsági alkalmazásokat, jelszókezelőket, és virtuális magánhálózati szolgáltatást (VPN). Emellett érdemes kiberbiztonsági szakemberrel konzultálni, hogy az adott vállalatnak mire lehet még szüksége.

Rossz csapatkohézió

Valószínűleg a leggyakoribb, és legnagyobb kihívás a munkáltató számára az, hogy megőrizze a vállalatban dolgozók kohézióját, és ezáltal a munkahatékonyságot. Ez még az irodában se egyszerű feladat, azonban az, hogy többen fizikailag nincsenek jelen csak tovább nehezíti az amúgy se könnyű feladatot, és ez csak egyik fele a problémának.

A nehezebb része a dolognak az, hogy mindezek mellett megfelelő felügyeletet, és elszámoltathatóságot kell fenntartani anélkül, hogy az megterhelő, vagy ellenszenves lenne a munkavállaló számára. A felügyelet optimális eszközeinek, és szintjének megtalálása messze nem a legegyszerűbb feladat.

Mi a megoldás? Az optimális csapatkohézió, és ellenőrizhetőség kulcsa lehet a felhő alapú információáramlás. Ha a korábban említett kiberbiztonsági rendszerrel védett felhőalapú adattárolást választjuk, azzal nagyban elősegítjük az információ szabad áramlását. 

A megosztott dokumentumokon jól látszik, hogyan áll egy-egy projekt, és az is, hogy milyen ütemben halad. Emellett, jelentősen csökkenthetjük a távmunka miatt kommunikációs nehézségeket azzal, ha ezen az online téren hozzunk létre kommunikációs csatornákat.

Csökkenhet a munkavállaló elkötelezettsége

A munkahelyi előrelépés, ha nem is egyforma mértékben, de minden alkalmazottat foglalkoztat. Azonban a távmunkában dolgozók számára elszigeteltséggel jár, ami miatt úgy érzik, hogy kevésbé láthatóak, ami pedig rontja az előrelépési lehetőségeket. 

Emellett, az elszigeteltség miatt a munkavállalók kapcsolata gyengülhet a vállalat irányába. Kevésbé érzik magukat a vállalat megbecsült tagjának, így a lojalitás is halványodik, ami lemorzsolódáshoz vezethet.

Mit lehet tenni? Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kommunikációra, és ami még fontosabb, létre kell hozni egyértelmű célókat, illetve KPI mutatókat. Ezek révén a munkavállaló számára láthatóvá válik az előrelépés.

Érzelmi támogatás

A munkáltatónak a szerepe több annál, hogy kijelöli az utat a munkavállaló számára, és biztosítja az eszközöket a cél eléréséhez. A munkaadóknak legalább annyira elkötelezettnek kell lennie a munkavállaló irányába, mint fordítva. 

Egy jó munkáltató a kötelező anyagi juttatás mellett érzelmi támogatást is nyújt a dolgozók számára. Ezt azonban a távmunka rendkivül megnehezíti. A személyes találkozások megszűnnek, a nyitott ajtó politikája pedig homályba vész.

Hogyan lehet orvosolni? Egyértelműsíteni kell a munkavállaló számára, hogy attól még, hogy fizikailag nem egy térben vannak, a kapcsolat nemcsak a munkáról szól. Ugyanúgy bármilyen problémával keresheti online irásos vagy videós formában. 

Létre lehet hozni apró eseményeket, amelyek nem a munkáról szólnak. Például virtuális kávészüneteket, amikor a korábbihoz hasonlóan, nem a munka a téma. Persze ezek eleinte kínosnak tűnhetnek, de gyorsan belerázódik az ember. Utána pedig olyan könnyed, ad hoc eseménynek fog tűnni, mint a vízadagoló csevely.

 

TOVÁBBI HÍREK
Mi az agyi köd, és mit tehetünk ellene?
Mi az agyi köd, és mit tehetünk ellene?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.

Milyen veszélyeket rejtenek magukba a munkahelyi barátságok és hogyan veheted elejét?
Milyen veszélyeket rejtenek magukba a munkahelyi barátságok és hogyan veheted elejét?
2023.12.15

Munkahelyi barátságok egyaránt hozhatnak örömöt és támogatást a munkahelyi életünkbe. Fokozhatják a munkahelyi elégedettséget, elősegíthetik a csapatszellemet és az együttműködést, valamint nyújthatnak érzelmi támaszt a nehéz időszakokban. Azonban a pozitívumok mögött rejlenek olyan buktatók is, amelyekkel érdemes tisztában lennünk, hogy el tudjuk kerülni.

Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.