Home office negatívumai a vállalati oldalról

2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

A munkáltató számára nagyobb kihívást jelent a távmunka kezelése, mint a dolgozó számára. Egyrészt minden tőle telhetőt meg kell tennie. hogy segítse a munkavállalót a távmunka miatti nehézségekkel szemben. Másrészt pedig a stratégiai, és szervezeti kihívásokkal is szembe kell néznie. Mik ezek a megoldandó kihívások?

Kiberbiztonsági kockázat

Manapság egy vállalat nem képes - legalábbis hatékonyan - működni digitális tér nélkül. Ez már önmagában véve egy nagyobb kockázati tényezőt jelent, mint az offline adattárolás. Ezt súlyosbítja a távmunka, mivel emiatt kénytelenek vagyunk távoli elérést biztosítani több személynek, és ezáltal különböző hálózaton lévő eszköznek..

Egy kiberbiztonsági incidens súlyos következményekkel járhat. Az adatvesztés, és a kiszivárgott információ súlyos pénzügyi veszteséget, vagy hírnév-romlást eredményezhet. Sajnos téves az a feltételezés is, hogy csak a nagyobb cégek állnak a különböző kiber bűnszervezetek célpontjában.

Mit lehet tenni ellene? Sajnos ezek az informatikai rendszerek bonyolultak, emiatt pedig a probléma megoldása se feltétlen egyszerű. Mindkét félnek tennie kell a biztonság érdekében, a munkavállalónak és a munkáltatónak egyaránt. 

A legegyszerűbb - és költséghatékonyabb - megoldás, ha új eszköz palettával bővítjük vállalatunkat. Ennek tartalmaznia kell minimum internetbiztonsági alkalmazásokat, jelszókezelőket, és virtuális magánhálózati szolgáltatást (VPN). Emellett érdemes kiberbiztonsági szakemberrel konzultálni, hogy az adott vállalatnak mire lehet még szüksége.

Rossz csapatkohézió

Valószínűleg a leggyakoribb, és legnagyobb kihívás a munkáltató számára az, hogy megőrizze a vállalatban dolgozók kohézióját, és ezáltal a munkahatékonyságot. Ez még az irodában se egyszerű feladat, azonban az, hogy többen fizikailag nincsenek jelen csak tovább nehezíti az amúgy se könnyű feladatot, és ez csak egyik fele a problémának.

A nehezebb része a dolognak az, hogy mindezek mellett megfelelő felügyeletet, és elszámoltathatóságot kell fenntartani anélkül, hogy az megterhelő, vagy ellenszenves lenne a munkavállaló számára. A felügyelet optimális eszközeinek, és szintjének megtalálása messze nem a legegyszerűbb feladat.

Mi a megoldás? Az optimális csapatkohézió, és ellenőrizhetőség kulcsa lehet a felhő alapú információáramlás. Ha a korábban említett kiberbiztonsági rendszerrel védett felhőalapú adattárolást választjuk, azzal nagyban elősegítjük az információ szabad áramlását. 

A megosztott dokumentumokon jól látszik, hogyan áll egy-egy projekt, és az is, hogy milyen ütemben halad. Emellett, jelentősen csökkenthetjük a távmunka miatt kommunikációs nehézségeket azzal, ha ezen az online téren hozzunk létre kommunikációs csatornákat.

Csökkenhet a munkavállaló elkötelezettsége

A munkahelyi előrelépés, ha nem is egyforma mértékben, de minden alkalmazottat foglalkoztat. Azonban a távmunkában dolgozók számára elszigeteltséggel jár, ami miatt úgy érzik, hogy kevésbé láthatóak, ami pedig rontja az előrelépési lehetőségeket. 

Emellett, az elszigeteltség miatt a munkavállalók kapcsolata gyengülhet a vállalat irányába. Kevésbé érzik magukat a vállalat megbecsült tagjának, így a lojalitás is halványodik, ami lemorzsolódáshoz vezethet.

Mit lehet tenni? Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kommunikációra, és ami még fontosabb, létre kell hozni egyértelmű célókat, illetve KPI mutatókat. Ezek révén a munkavállaló számára láthatóvá válik az előrelépés.

Érzelmi támogatás

A munkáltatónak a szerepe több annál, hogy kijelöli az utat a munkavállaló számára, és biztosítja az eszközöket a cél eléréséhez. A munkaadóknak legalább annyira elkötelezettnek kell lennie a munkavállaló irányába, mint fordítva. 

Egy jó munkáltató a kötelező anyagi juttatás mellett érzelmi támogatást is nyújt a dolgozók számára. Ezt azonban a távmunka rendkivül megnehezíti. A személyes találkozások megszűnnek, a nyitott ajtó politikája pedig homályba vész.

Hogyan lehet orvosolni? Egyértelműsíteni kell a munkavállaló számára, hogy attól még, hogy fizikailag nem egy térben vannak, a kapcsolat nemcsak a munkáról szól. Ugyanúgy bármilyen problémával keresheti online irásos vagy videós formában. 

Létre lehet hozni apró eseményeket, amelyek nem a munkáról szólnak. Például virtuális kávészüneteket, amikor a korábbihoz hasonlóan, nem a munka a téma. Persze ezek eleinte kínosnak tűnhetnek, de gyorsan belerázódik az ember. Utána pedig olyan könnyed, ad hoc eseménynek fog tűnni, mint a vízadagoló csevely.

 

TOVÁBBI HÍREK
Mi a teendő, ha vízadagolonk meghibásodott?
Mi a teendő, ha vízadagolonk meghibásodott?
2023.09.29

A vízadagoló állandó használatnak van kitéve és legtöbbször a legforgalmasabb helyen van üzembehelyezve, ezért óhatatlanul is fennáll a meghibásodás esélye. Egy rövid útmutató állítottunk össze, annak érdekében, hogy a problémát mielőbb orvosolni tudjuk, és megkönnyítsük az ehhez kapcsolódó ügyintézést.

Hogyan rendelhet ballonos ásványvizet a legegyszerűbben?
Hogyan rendelhet ballonos ásványvizet a legegyszerűbben?
2023.09.21

Senki sem szeret az adminisztrációval bajlódni, ezért szeretnénk minél inkább megkönnyíteni a rendelésleadást és nyomonkövethetőbbé tenni a folyamatot. Ezért többféle lehetőség közül választhatja ki az Ön számára legkényelmesebbet és legegyszerűbbet.

Hogyan bánjunk az ásványvizes ballonokkal?
Hogyan bánjunk az ásványvizes ballonokkal?
2023.09.07

Egy teli ballon 19 kilogrammot nyom, ami érthető módon megnehezíti a szállítását, a cseréjét a vízadagolón és a tárolását. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a baleseteket, a ballonok sérülésével járó kellemetlenségeket és a higiéniás kockázatokat is kizárhatjuk. Ezért egy részletes, de lényegre törő útmutatot állítottunk össze, hogy hogyan a legegyszerűbb és legcélszerűbb a ballonokkal báni.

Mondj nemet a hozzáadott cukornak, van jobb alternatíva!
Mondj nemet a hozzáadott cukornak, van jobb alternatíva!
2023.08.25

Tagadhatatlan, hogy nyári hőségben mindenkinek jól tud esni egy jéghideg üdítő ital vagy jégkrém, azonban ezek a termékek legtöbbször elképesztő mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Egy-egy alkalmi még csak csak belefér, azonban a túl sok cukor plusz komoly problémát okozhat.