Iroda növények szerepéről - 6 érv, hogy mindenképp legyen

2023.04.14

Azzal szinte mindenki egyetért, hogy az irodai növények jól néznek ki és szebbé teszik az irodát. Azonban arra már kevesebben gondolnak, hogy nemcsak esztétikai szerepe van az irodai virágoknak és növényeknek, hanem számtalan kézzelfogható előnye is nyújtanak a munkavállalónak és a munkáltatónak egyaránt.

irodai növények

Csökkenti a stresszt

A munkahelyi stressz komoly problémát okoz világszerte, Magyarország sem kivétel ez alól. Felmérések szerint a magyar munkavállalók több, mint fele (53%) stresszesnek érzi magát a munkahelyén, ami számtalan betegség kialakulásának kockázatát növeli, a produktivitás rovására megy és növeli a fluktuációt.

Az egyik legfontosabb előnye a szobanövényeknek, hogy csökkentik a stresszt  Egy 2010-es ausztrál tanulmány szerint jelentősen csökkent a dolgozók stressz szintje, miután az irodába növényeket telepítettek. A vizsgálat szerint 37 százalékkal csökkent a szorongás mértéke, 38 százalékkal a fáradtságérzet és 44 százalékkal az ellenségeskedés a munkahelyen.

Növeli a produktivitást

Egy ingerszegény munkakörnyezet egyenensen toxikus tud lenni, ami a produktivitáson is meglátszik. Az angliai Exeter egyetem kutatása szerint a szobanövények, mint dekorációs elemek jelentősen növelik a dolgozók produktivitását az irodában. A vizsgálat kiemelte, hogy úgy célszerű elhelyezni a növényeket, hogy mindenkinek a látóterében legyen legalább egy belőle.

irodai növény

Növeli a levegő oxigén szintjét

Elcsépeltnek hangozhat, hogy a szobanövények megtisztítják a levegőt, azonban kutatások igazolják, hogy számtalan növény kimutathatóan javítják a levegő minőségét. A NASA által elvégzett átfogó kutatás 50 növényfajt azonosított, amik jelentősen csökkentik a káros anyagokat a levegőben, formaldehidtől a szén-dioxidig.

Ennek köszönhetően a fejfájás gyakorisága és a dolgozók fáradékonyság csökkenthető, valamint az allergiás tünetek is enyhíthetőek. Ehhez nincs szükségünk különleges, sok törődést igénylő növényekre. Számtalan könnyen beszerezhető, igénytelen szobanövény van, ami tökéletesen alkalmas a célra. Ilyen a szinte elpusztíthatatlan legénypálma vagy a futóka.

Csökkentik a zajszintet

A nyitott irodának megvannak az előnyei és sajnos a hátrányai is. Ha egy nagyobb nyitott térben több munkatárs dolgozik egyszerre, akkor óhatatlanul is lesz egy alapzaj, ami zavaró lehet. A londoni South Bank egyetem kutatói szerint jelentősen csökkenthető ez a zaj szint azzal, ha az iroda sarkába és a falhoz nagyobb növényeket teszünk, amik elnyelik a zajt.

növény az irodában

Jól illik a zöld iroda imázsba

Manapság már nem hogy trendi, hanem kötelező egy cég számára, hogy fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vegyen. A zöld iroda ismérveiről részletesen korábbi cikkünkben foglalkoztunk, amit a linkre kattintva olvashatsz el. Ebbe a zöld irodába pedig kötelező elemek a zöldellő növények.

Csökkentik az üzemeltetési költségeket

A növények természetes módon párásítják az irodát, aminek köszönhetően a hüvösebb hónapokban kevesebb energiát kell fordítani a fűtésre. Nyáron pedig a légkondicionáló készüléknek kell kevesebbet dolgozni effektiven.

Dekoratív és hasznos, de kevés törődést igénylő növényeket keresel az irodába? Jövő heti cikkünkkel ehhez nyújtunk segítséget!

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.