Iroda növények szerepéről - 6 érv, hogy mindenképp legyen

2023.04.14

Azzal szinte mindenki egyetért, hogy az irodai növények jól néznek ki és szebbé teszik az irodát. Azonban arra már kevesebben gondolnak, hogy nemcsak esztétikai szerepe van az irodai virágoknak és növényeknek, hanem számtalan kézzelfogható előnye is nyújtanak a munkavállalónak és a munkáltatónak egyaránt.

irodai növények

Csökkenti a stresszt

A munkahelyi stressz komoly problémát okoz világszerte, Magyarország sem kivétel ez alól. Felmérések szerint a magyar munkavállalók több, mint fele (53%) stresszesnek érzi magát a munkahelyén, ami számtalan betegség kialakulásának kockázatát növeli, a produktivitás rovására megy és növeli a fluktuációt.

Az egyik legfontosabb előnye a szobanövényeknek, hogy csökkentik a stresszt  Egy 2010-es ausztrál tanulmány szerint jelentősen csökkent a dolgozók stressz szintje, miután az irodába növényeket telepítettek. A vizsgálat szerint 37 százalékkal csökkent a szorongás mértéke, 38 százalékkal a fáradtságérzet és 44 százalékkal az ellenségeskedés a munkahelyen.

Növeli a produktivitást

Egy ingerszegény munkakörnyezet egyenensen toxikus tud lenni, ami a produktivitáson is meglátszik. Az angliai Exeter egyetem kutatása szerint a szobanövények, mint dekorációs elemek jelentősen növelik a dolgozók produktivitását az irodában. A vizsgálat kiemelte, hogy úgy célszerű elhelyezni a növényeket, hogy mindenkinek a látóterében legyen legalább egy belőle.

irodai növény

Növeli a levegő oxigén szintjét

Elcsépeltnek hangozhat, hogy a szobanövények megtisztítják a levegőt, azonban kutatások igazolják, hogy számtalan növény kimutathatóan javítják a levegő minőségét. A NASA által elvégzett átfogó kutatás 50 növényfajt azonosított, amik jelentősen csökkentik a káros anyagokat a levegőben, formaldehidtől a szén-dioxidig.

Ennek köszönhetően a fejfájás gyakorisága és a dolgozók fáradékonyság csökkenthető, valamint az allergiás tünetek is enyhíthetőek. Ehhez nincs szükségünk különleges, sok törődést igénylő növényekre. Számtalan könnyen beszerezhető, igénytelen szobanövény van, ami tökéletesen alkalmas a célra. Ilyen a szinte elpusztíthatatlan legénypálma vagy a futóka.

Csökkentik a zajszintet

A nyitott irodának megvannak az előnyei és sajnos a hátrányai is. Ha egy nagyobb nyitott térben több munkatárs dolgozik egyszerre, akkor óhatatlanul is lesz egy alapzaj, ami zavaró lehet. A londoni South Bank egyetem kutatói szerint jelentősen csökkenthető ez a zaj szint azzal, ha az iroda sarkába és a falhoz nagyobb növényeket teszünk, amik elnyelik a zajt.

növény az irodában

Jól illik a zöld iroda imázsba

Manapság már nem hogy trendi, hanem kötelező egy cég számára, hogy fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vegyen. A zöld iroda ismérveiről részletesen korábbi cikkünkben foglalkoztunk, amit a linkre kattintva olvashatsz el. Ebbe a zöld irodába pedig kötelező elemek a zöldellő növények.

Csökkentik az üzemeltetési költségeket

A növények természetes módon párásítják az irodát, aminek köszönhetően a hüvösebb hónapokban kevesebb energiát kell fordítani a fűtésre. Nyáron pedig a légkondicionáló készüléknek kell kevesebbet dolgozni effektiven.

Dekoratív és hasznos, de kevés törődést igénylő növényeket keresel az irodába? Jövő heti cikkünkkel ehhez nyújtunk segítséget!

 

TOVÁBBI HÍREK
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a teljes körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.