Kávébab fajták – arabica vs robusta

2021.09.09

Az üzletek polcain kávé után kutatva leggyakrabban az arabica és a robusta felirattal találkozhatunk. Ez a két kávébab fajta adja a világ kávé fogyasztásának döntő többségét. Mi a különbség az arabica és a robusta kávéfajta között?

arabica és robusta különbség

Kávébab fajták

Napjainkban több mint 120 fajta kávécserjét tartanak számon a szakemberek. A vadon termő kávéfajták folyamatos keresztezése miatt ez a szám folyamatosan növekszik, ellenben a 120 ismert kávéfajtából csupán négyet termesztenek jelentősebb mennyiségben. 

Ebből a négy kávébab fajtából kettő messze kiemelkedik. A sokszor emlegetett arabica és robusta kávébab adja a kávé fogyasztás több, mint 99 százalékát. Említésre méltó még a Skandináviában egyre nagyobb népszerűségnek örvendő liberica és a rendkívül szívós excelsa kávéfajta. Az utóbbit általában keresztezésre használják, hogy ellenállóbb arabica kávéfajtát hozzanak létre. 

Robusta kávébab

Nem véletlen, hogy a robusta kávé az egyik legnagyobb volumenben termelt kávébab. A világ kávétermelésének körülbelül harmadát adja. Ennek a kávéfajtának a cserjéje rendelkezik a legnagyobb ellenállóképességgel. Az akár 10-15 méter magasságra megnövő kávécserje jól tűri a szárazságot, a hőt illetve ellenáll a legtöbb betegségeknek és a rovaroknak is. 

A robusta kávészemek kisebbek az arabicánál, viszont egész évben magas hozammal teremnek. A robusta kávé, a kávécserje magas hozamának és nagy ellenállóképességének köszönhetően sokkal olcsóbb az arabica kávénál. Mégis a világ legdrágább kávéja robusta fajtájú. Az indonéz Kopi Luwak kávé kilogrammonkénti ára elérheti a fél millió forintot is.

robusta kávé

Robusta kávé jellege

A robusta kávébab kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint az arabica kávé és fehérje tartalma is jelentősen magasabb. Ebből kifolyólag a robustából készült kávén vastagabb „crema” réteg jelenik meg. Viszont íze testesebb, keserűbb és kissé fanyar. Emiatt és a növény igénytelensége miatt legtöbben lenézik a robusta kávét és sokkal silányabb minőséget társítanak hozzá, mint azt sokszor megérdemelné.

Arabica kávébab

Az arabica kávécserje sokkal igényesebb növény, mint a többi kávéfajta. Az akár 12 méteresre megnövő arabica kávécserje 800-1800 méteres magasságban érzi jól magát. Emellett érzékenyebb a hőmérsékletingadozásra és a páratartalomra, illetve több gondozást igényel. Ennek következtében ára jelentősen magasabb a robustánál. A világ kávétermelésének háromnegyedét az arabica kávé adja.

arabica kávé

Arabica kávé jellemzője

Az általános vélemény szerint az arabica kávé testesíti meg a minőséget. Ezt a hírnevet elsősorban annak köszönheti, hogy a robustánál jelentősen alacsonyabb a koffeintartalma, míg kétszer annyi kromoszóma számmal rendelkezik. 

Ennek eredményeképpen a kávébab aromája sokkal jobban érvényesül és a különböző ízjegyek jobban kiérződnek. Száznegyven különböző arabica kávéfajtát különböztetünk meg és mindegyik más karakterrel rendelkezik.

Akkor melyik a jobb, az arabica vagy a robusta?

Az arabica és a robusta kávé közötti különbséget röviden összefoglalva a fekete nedű karakterében érezhetjük. Az arabica kávénak selymesebb íze van és több különböző ízjegy érezhető ki ízlelés közben. Ezzel szemben a robusta kávé íze erőteljesebb és egységesebb.

A legtöbben az arabica kávét részesítik előnyben lágyabb és változatosabb íze miatt. Az arabica kávé kóstolását egy borkóstáláshoz lehetne hasonlítani. A különböző módon és helyen termesztett kávék jól megkülönböztethető ízjegyekkel rendelkeznek.

Viszont akik szeretik az erőteljes, sötét pörkölésű kávékat, azok számára kiváló választás egy jó minőségű robusta kávé is. Illetve a reggeli napindítónak is tökéletes választás a robustából készült kávé, ugyanis nem csak jóval magasabb a koffeintartalma, hanem sokkal gyorsabban fel is szívódik.

Azt már tudjuk, milyen kávét igyunk, de maradt a kérdés: egészséges-e a kávé? Korábbi cikkünkben megtalálod a választ, kattints a linkre vagy a képre!

arabica robusta különbség

Monti Café kínálata

A Monti kínálatának megtervezéskor az egyik fő szempont az volt, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb karakterű és ízvilágú kávét. Emellett a környezetvédelmi szempontok is kiemelkedő fontosságúak a Montivíz számára. Ezért biológiai úton lebomló kávékapszuláink kizárólag fenntartható forrásból származó minőségi arabica és robusta kávébab őrleményt tartalmaznak.

Splendido: Telt ízű, gazdag aromájú 100 százalékban arabica kávé az ínyencek számára.

Maggiore: A 30 százalékban robustát tartalmazó kávé kiváló választás reggeli mellé. Erőteljes ízével és magas koffein tartalmával lendületesen indul a nap.

Vivace: Ha pedig valami igazán különleges ízélményre vágysz, válaszd a Vivace kávékapszulát. A selymes arabica kávé találkozik a ginzeng élénkítő hatásával, amit a keleties fűszerek tesznek igazán egzotikussá.

Kattints a linkre vagy a képre és nézd meg a Monti Café kávécsomag akcióját!

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.