Kávébab fajták – arabica vs robusta
2021.09.09Az üzletek polcain kávé után kutatva leggyakrabban az arabica és a robusta felirattal találkozhatunk. Ez a két kávébab fajta adja a világ kávé fogyasztásának döntő többségét. Mi a különbség az arabica és a robusta kávéfajta között?
Kávébab fajták
Napjainkban több mint 120 fajta kávécserjét tartanak számon a szakemberek. A vadon termő kávéfajták folyamatos keresztezése miatt ez a szám folyamatosan növekszik, ellenben a 120 ismert kávéfajtából csupán négyet termesztenek jelentősebb mennyiségben.
Ebből a négy kávébab fajtából kettő messze kiemelkedik. A sokszor emlegetett arabica és robusta kávébab adja a kávé fogyasztás több, mint 99 százalékát. Említésre méltó még a Skandináviában egyre nagyobb népszerűségnek örvendő liberica és a rendkívül szívós excelsa kávéfajta. Az utóbbit általában keresztezésre használják, hogy ellenállóbb arabica kávéfajtát hozzanak létre.
Robusta kávébab
Nem véletlen, hogy a robusta kávé az egyik legnagyobb volumenben termelt kávébab. A világ kávétermelésének körülbelül harmadát adja. Ennek a kávéfajtának a cserjéje rendelkezik a legnagyobb ellenállóképességgel. Az akár 10-15 méter magasságra megnövő kávécserje jól tűri a szárazságot, a hőt illetve ellenáll a legtöbb betegségeknek és a rovaroknak is.
A robusta kávészemek kisebbek az arabicánál, viszont egész évben magas hozammal teremnek. A robusta kávé, a kávécserje magas hozamának és nagy ellenállóképességének köszönhetően sokkal olcsóbb az arabica kávénál. Mégis a világ legdrágább kávéja robusta fajtájú. Az indonéz Kopi Luwak kávé kilogrammonkénti ára elérheti a fél millió forintot is.
Robusta kávé jellege
A robusta kávébab kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint az arabica kávé és fehérje tartalma is jelentősen magasabb. Ebből kifolyólag a robustából készült kávén vastagabb „crema” réteg jelenik meg. Viszont íze testesebb, keserűbb és kissé fanyar. Emiatt és a növény igénytelensége miatt legtöbben lenézik a robusta kávét és sokkal silányabb minőséget társítanak hozzá, mint azt sokszor megérdemelné.
Arabica kávébab
Az arabica kávécserje sokkal igényesebb növény, mint a többi kávéfajta. Az akár 12 méteresre megnövő arabica kávécserje 800-1800 méteres magasságban érzi jól magát. Emellett érzékenyebb a hőmérsékletingadozásra és a páratartalomra, illetve több gondozást igényel. Ennek következtében ára jelentősen magasabb a robustánál. A világ kávétermelésének háromnegyedét az arabica kávé adja.
Arabica kávé jellemzője
Az általános vélemény szerint az arabica kávé testesíti meg a minőséget. Ezt a hírnevet elsősorban annak köszönheti, hogy a robustánál jelentősen alacsonyabb a koffeintartalma, míg kétszer annyi kromoszóma számmal rendelkezik.
Ennek eredményeképpen a kávébab aromája sokkal jobban érvényesül és a különböző ízjegyek jobban kiérződnek. Száznegyven különböző arabica kávéfajtát különböztetünk meg és mindegyik más karakterrel rendelkezik.
Akkor melyik a jobb, az arabica vagy a robusta?
Az arabica és a robusta kávé közötti különbséget röviden összefoglalva a fekete nedű karakterében érezhetjük. Az arabica kávénak selymesebb íze van és több különböző ízjegy érezhető ki ízlelés közben. Ezzel szemben a robusta kávé íze erőteljesebb és egységesebb.
A legtöbben az arabica kávét részesítik előnyben lágyabb és változatosabb íze miatt. Az arabica kávé kóstolását egy borkóstáláshoz lehetne hasonlítani. A különböző módon és helyen termesztett kávék jól megkülönböztethető ízjegyekkel rendelkeznek.
Viszont akik szeretik az erőteljes, sötét pörkölésű kávékat, azok számára kiváló választás egy jó minőségű robusta kávé is. Illetve a reggeli napindítónak is tökéletes választás a robustából készült kávé, ugyanis nem csak jóval magasabb a koffeintartalma, hanem sokkal gyorsabban fel is szívódik.
Azt már tudjuk, milyen kávét igyunk, de maradt a kérdés: egészséges-e a kávé? Korábbi cikkünkben megtalálod a választ, kattints a linkre vagy a képre!
Monti Café kínálata
A Monti kínálatának megtervezéskor az egyik fő szempont az volt, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb karakterű és ízvilágú kávét. Emellett a környezetvédelmi szempontok is kiemelkedő fontosságúak a Montivíz számára. Ezért biológiai úton lebomló kávékapszuláink kizárólag fenntartható forrásból származó minőségi arabica és robusta kávébab őrleményt tartalmaznak.
Splendido: Telt ízű, gazdag aromájú 100 százalékban arabica kávé az ínyencek számára.
Maggiore: A 30 százalékban robustát tartalmazó kávé kiváló választás reggeli mellé. Erőteljes ízével és magas koffein tartalmával lendületesen indul a nap.
Vivace: Ha pedig valami igazán különleges ízélményre vágysz, válaszd a Vivace kávékapszulát. A selymes arabica kávé találkozik a ginzeng élénkítő hatásával, amit a keleties fűszerek tesznek igazán egzotikussá.
Kattints a linkre vagy a képre és nézd meg a Monti Café kávécsomag akcióját!
TOVÁBBI HÍREK

A világ legkülönösebb vízképződményei
2023.06.08Földünk legnagyobb csodája a víz, ugyanis egyet jelent az élettel. Ha nem lenne víz bolygónkon, akkor élet sem. Élettani fontosságát a végtelenségig lehetne taglalni, de most nem erre helyezzük a hangsúlyt, hanem szépségére vagy éppen különlegességére. Öt különlegességet hoztunk a nagyvilágból, ahol a víz az attrakció.

Hogyan vedd észre a stresszt a munkahelyen
2023.06.02A magánélet és a munka közötti határ elmosódása, és az állandó rendelkezésre állás kényszerre jócskán hozzájárult ehhez lesújtó statisztikákhoz. Ugyanis ezek a tényezők jelentős stressz faktorként vannak jelen az egyén életében, ami a kiégés egyik leggyakoribb oka, amit számos felmérés alátámaszt.

A tea Világnapja
2023.05.19A víz után a tea a világon második legnagyobb mennyiségben fogyasztott itala. Azonban legtöbbünk nem gondol bele, hogy mi van a gözölgő csésze mögött. A teaültetvények dolgozóinak jelentős részét kizsákmányolják, akárcsak a termőföldet, ahol a növényt termesztik. Erre szeretné felhívni a világ figyelmét az ENSZ a tea világnapjával.

Hogyan vegyük elejét a fluktuációnak?
2023.05.12A felmondások jelentős része megelőzhető. Minden apró változtatás döntő súllyal bír, ami javítja karrierfejlesztési lehetőségeket, a munka és a magánélet egyensúlyát, a vezetői kapcsolatokat, a javadalmazásokat és az általános jólétet a munkahelyen.

A felmondás leggyakoribb okai a munkahelyen
2023.05.05A magas fluktuációs arány több okból is káros a szervezet számára. Röviden költséges, időigényes, és teljesen romba döntheti a morált. Sokszor a vezetőség csak azt látja, hogy az alkalmazott ilyen, vagy olyan indokkal benyújtja felmondását. Azonban legtöbb esetben tehet róla, hogy erre a döntésre jutott a dolgozó. Mi áll leggyakrabban a háttérben?

Munkavállalói elégedettség alapkővei
2023.04.28A dolgozó, munkával kapcsolatos attitűdjét nagyban befolyásolja elégedettsége. Azok a munkavállalók, akik jól érzik magukat a munkahelyükön jóval nagyobb hatékonysággal dolgoznak, elkötelezettek a vállalat irányába és sokszor túlteljesítik az elvárásokat. A munkavállaló elégedettségét nagyrészt a munkáltató hozzáállása határozza meg.