Kávébab fajták – arabica vs robusta

2021.09.09

Az üzletek polcain kávé után kutatva leggyakrabban az arabica és a robusta felirattal találkozhatunk. Ez a két kávébab fajta adja a világ kávé fogyasztásának döntő többségét. Mi a különbség az arabica és a robusta kávéfajta között?

arabica és robusta különbség

Kávébab fajták

Napjainkban több mint 120 fajta kávécserjét tartanak számon a szakemberek. A vadon termő kávéfajták folyamatos keresztezése miatt ez a szám folyamatosan növekszik, ellenben a 120 ismert kávéfajtából csupán négyet termesztenek jelentősebb mennyiségben. 

Ebből a négy kávébab fajtából kettő messze kiemelkedik. A sokszor emlegetett arabica és robusta kávébab adja a kávé fogyasztás több, mint 99 százalékát. Említésre méltó még a Skandináviában egyre nagyobb népszerűségnek örvendő liberica és a rendkívül szívós excelsa kávéfajta. Az utóbbit általában keresztezésre használják, hogy ellenállóbb arabica kávéfajtát hozzanak létre. 

Robusta kávébab

Nem véletlen, hogy a robusta kávé az egyik legnagyobb volumenben termelt kávébab. A világ kávétermelésének körülbelül harmadát adja. Ennek a kávéfajtának a cserjéje rendelkezik a legnagyobb ellenállóképességgel. Az akár 10-15 méter magasságra megnövő kávécserje jól tűri a szárazságot, a hőt illetve ellenáll a legtöbb betegségeknek és a rovaroknak is. 

A robusta kávészemek kisebbek az arabicánál, viszont egész évben magas hozammal teremnek. A robusta kávé, a kávécserje magas hozamának és nagy ellenállóképességének köszönhetően sokkal olcsóbb az arabica kávénál. Mégis a világ legdrágább kávéja robusta fajtájú. Az indonéz Kopi Luwak kávé kilogrammonkénti ára elérheti a fél millió forintot is.

robusta kávé

Robusta kávé jellege

A robusta kávébab kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint az arabica kávé és fehérje tartalma is jelentősen magasabb. Ebből kifolyólag a robustából készült kávén vastagabb „crema” réteg jelenik meg. Viszont íze testesebb, keserűbb és kissé fanyar. Emiatt és a növény igénytelensége miatt legtöbben lenézik a robusta kávét és sokkal silányabb minőséget társítanak hozzá, mint azt sokszor megérdemelné.

Arabica kávébab

Az arabica kávécserje sokkal igényesebb növény, mint a többi kávéfajta. Az akár 12 méteresre megnövő arabica kávécserje 800-1800 méteres magasságban érzi jól magát. Emellett érzékenyebb a hőmérsékletingadozásra és a páratartalomra, illetve több gondozást igényel. Ennek következtében ára jelentősen magasabb a robustánál. A világ kávétermelésének háromnegyedét az arabica kávé adja.

arabica kávé

Arabica kávé jellemzője

Az általános vélemény szerint az arabica kávé testesíti meg a minőséget. Ezt a hírnevet elsősorban annak köszönheti, hogy a robustánál jelentősen alacsonyabb a koffeintartalma, míg kétszer annyi kromoszóma számmal rendelkezik. 

Ennek eredményeképpen a kávébab aromája sokkal jobban érvényesül és a különböző ízjegyek jobban kiérződnek. Száznegyven különböző arabica kávéfajtát különböztetünk meg és mindegyik más karakterrel rendelkezik.

Akkor melyik a jobb, az arabica vagy a robusta?

Az arabica és a robusta kávé közötti különbséget röviden összefoglalva a fekete nedű karakterében érezhetjük. Az arabica kávénak selymesebb íze van és több különböző ízjegy érezhető ki ízlelés közben. Ezzel szemben a robusta kávé íze erőteljesebb és egységesebb.

A legtöbben az arabica kávét részesítik előnyben lágyabb és változatosabb íze miatt. Az arabica kávé kóstolását egy borkóstáláshoz lehetne hasonlítani. A különböző módon és helyen termesztett kávék jól megkülönböztethető ízjegyekkel rendelkeznek.

Viszont akik szeretik az erőteljes, sötét pörkölésű kávékat, azok számára kiváló választás egy jó minőségű robusta kávé is. Illetve a reggeli napindítónak is tökéletes választás a robustából készült kávé, ugyanis nem csak jóval magasabb a koffeintartalma, hanem sokkal gyorsabban fel is szívódik.

Azt már tudjuk, milyen kávét igyunk, de maradt a kérdés: egészséges-e a kávé? Korábbi cikkünkben megtalálod a választ, kattints a linkre vagy a képre!

arabica robusta különbség

Monti Café kínálata

A Monti kínálatának megtervezéskor az egyik fő szempont az volt, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb karakterű és ízvilágú kávét. Emellett a környezetvédelmi szempontok is kiemelkedő fontosságúak a Montivíz számára. Ezért biológiai úton lebomló kávékapszuláink kizárólag fenntartható forrásból származó minőségi arabica és robusta kávébab őrleményt tartalmaznak.

Splendido: Telt ízű, gazdag aromájú 100 százalékban arabica kávé az ínyencek számára.

Maggiore: A 30 százalékban robustát tartalmazó kávé kiváló választás reggeli mellé. Erőteljes ízével és magas koffein tartalmával lendületesen indul a nap.

Vivace: Ha pedig valami igazán különleges ízélményre vágysz, válaszd a Vivace kávékapszulát. A selymes arabica kávé találkozik a ginzeng élénkítő hatásával, amit a keleties fűszerek tesznek igazán egzotikussá.

Kattints a linkre vagy a képre és nézd meg a Monti Café kávécsomag akcióját!

TOVÁBBI HÍREK
A kávé világnapja 2021 – Érdekességek a kávéról
A kávé világnapja 2021 – Érdekességek a kávéról
2021.09.23

A kávé mindennapjaink részévé vált, sok ember számára pedig már szinte szertartás egy-egy kávézás. A fekete kincs méltán megérdemel egy külön napot a naptárban. Mikor van a kávé világnapja és honnan származik a kávé? A válaszok mellett további 10 érdekességgel készültünk a kávéról, a világnap alkalmából.

A munkahelyi stressz okai és tünetei
A munkahelyi stressz okai és tünetei
2021.09.16

Sokakkal megesik, hogy munka után hazaérve úgy érzi, egyszerűen se kedve, se ereje bármit is csinálni. Ilyenkor az ember a legegyszerűbb kérdésre is ingerülten válaszol, és minden apróság idegesíti. A dolog hátterében leggyakrabban a munkahelyi stressz áll, ami egész életünkre hatással van és előbb vagy utóbb egészségünkre is rányomja a bélyegét. Ezért fontos, hogy felismerjük a munkahelyi stressz tüneteit és megtaláljuk a kiváltó okait.

Mi az a nyár végi depresszió és hogyan győzheted le?
Mi az a nyár végi depresszió és hogyan győzheted le?
2021.09.03

Minden évszaknak megvan a maga varázsa. Nyáron szabadabbnak és energikusabbnak érezzük magunkat. Az elmúlt hónapokban megannyi izgalmas élménnyel és kalanddal gazdagodtunk. Mégis, ahelyett, hogy feltöltődve óriási lendülettel vágnánk bele az őszbe, valami furcsa, melankolikus érzés kerít hatalmába. Ez az érzés nem más, mint a nyár végi depresszió.

Tények és tévhitek a vízivásról!
Tények és tévhitek a vízivásról!
2021.08.27

Naponta 8 pohár vizet kell inni. Ha sok vizet iszom, akkor lefogyok. A vízzel méregteleníthetem a szervezetemet. Rengeteg ezekhez hasonló állítás és ajánlás hallható nap mint nap. Legtöbben tényként kezelik ezeket, miközben legtöbbnek nincs semmilyen tudományos alapja. Utánajártunk melyik igaz és melyik mítosz csupán!

Humanitárius Világnap - 2021
Humanitárius Világnap - 2021
2021.08.19

Az ENSZ kezdeményezésére augusztus 19. a Humanitárius Világnap. Napjainkban becslések szerint 35 országban, összesen 235 millió ember szorul segítségre. Mai napon azok előtt tisztelgünk, akik aktivistaként dolgoznak vagy dolgoztak a humanitárius ügyek szolgálatában.

Ártalmas-e a klóros víz egészségünkre?
Ártalmas-e a klóros víz egészségünkre?
2021.08.13

A klór hallatán legtöbbünknek az uszodai medence képe villan fel. A klórt évszázadok óta használják fertőtlenítésre. Napjainkban is alkalmazzák a klórt ivóvizünk fertőtlenítésére. Jogosan merül fel a kérdés, hogy szervezetünkbe jutva milyen hatása van a egészségünkre.