A nagy dilemma: Egészséges-e a kávé?

2021.01.14

A kávé a világ harmadik legnépszerűbb itala. Naponta több mint 2 milliárd csésze fogy világszinten. A történelem során többször élvezeti cikként, másszor tiltott méregként tekintettek rá. Manapság sincs egyértelművélemény arról, hogy egészséges-e a rendszeres kávéfogyasztás. Nézzük meg az érme mindkét oldalát!

egészséges-e a kávé?

A kávé legendás eredete

Kr. e. 300-ban, egy Káldi nevű pásztor megfigyelte, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, akkor sokkal élénkebbek lesznek. A látottakat megosztotta a közeli szerzetesekkel, akik a bogyókból sűrű főzetet készítettek. A hosszú szertartások alatt ezzel tartották ébren magukat.

Több hiteles forrás is megerősíti, hogy a kávé feltételezhetően az etióp Kaffa városból származik és innen indult világhódító útjára arab közvetítéssel.

Napjainkban körülbelül 120 különböző fajta kávé ismert. Melyek a legismertebb kávéfajták? Mi a különbség az arabica és a robusta kávé között? Kattints a képre vagy a linkre és tudj meg többet.

egeszseges-e a kave

Milyen hatása van valójában a kávénak?

A kávé nagy mennyiségű koffeint és csersavat tartalmaz. Fogyasztása serkentően hat a központi idegrendszerre és a szívre is. A csersav antioxidáns hatása stimulálóan hat az érrendszerre, kitágítja az érfalakat. 

Valójában a kávé nem tart ébren, hanem egy olyan mesterséges állapotot hoz létre a fáradt szervezetnek, amit az ember élénkségnek érez és energikusnak érzi magát tőle.

A kávé jótékony hatásai

1921-ben a WHO „lehetséges rákkeltőként” kategorizálta a kávét. Azóta számtalan vizsgálat bizonyította ennek ellenkezőjét. Végül 2016-ban a nemzetközi szervezet is belátta korábbi tévedését. A kettő között készült tanulmányok számos jótékony hatást igazoltak a kávénak:

  • Számos rákfajta kockázatát csökkenti a rendszeres kávéfogyasztás. Többek között a vastagbél-, prosztata- és méhtest-rák előfordulási aránya kisebb a rendszeres kávéfogyasztók között.

  • Harvard egyetem által végzett tanulmány szerint, a rendszeres kávéfogyasztás egyharmadával csökkentheti a kettes típusú diabétesz, vagyis a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

  • Legalább napi egy csésze kávé elfogyasztása a férfiaknál 40-60 százalékkal csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét az elkövetkező tíz évre.

  • Erősítheti a szívet is. A rendszeres kávéfogyasztás 13 százalékkal csökkenti a szívpitvari fibrillációnak kockázatát. 19 százalékkal kisebb arányban szenvednek szív- és érrendszeri megbetegedésben, valamint 30 százalékkal ritkábban halnak meg stroke-ban, akik napi szinten isznak kávét.

  • Fokozza a fizikai teljesítményt is. 2013-as kutatás szerin, azok a sportolók, akik edzés előtt egy órával kávét fogyasztottak, jobb teljesítményt értek el társaiknál.

Mi kell a tökéletes kávéhoz és hogyan készítheted el otthon? Kattints a képre és tudj meg többet!

hogyan készíts egészséges kávét otthon

Fontos a mértékletesség a kávé esetén is

A kávé legtöbb jótékony hatását napi 2-3 csésze elfogyasztása mellett fejti ki. A kutatások megegyeznek abban, hogy körülbelül 300 mg-nál magasabb koffeinbevitel már káros hatással van a szervezetre. Vagyis napi 4, vagy annál több kávé fogyasztása már növeli számos betegség kockázatát hosszútávon, mint például a szívkoszorúér-megbetegedések veszélyét.

Az egyénenként eltérő, hogy a szervezet mennyire tolerálja a koffeint. Az emberek egy csoportjának a szervezetéből teljesen hiányzik egy enzim, ami a koffein lebontásáért felelős. Nekik a koffein sokkal tovább marad a szervezetükben, ami így hosszabb ideig tartja magasan a vérnyomást.

További színes érdekességeket olvashatsz a kávéról a Kávé Világnapjáról szoló cikkünkben, kattints a linkre vagy a képre! 

egészséges kávé

Nem mindegy az sem, hogy milyen kávét iszunk

A magaslaton termelt arabica kávé alacsonyabb koffeintartalommal és magasabb antioxidáns mennyiséggel bír. Válaszd a Monti Café biológiailag lebomló kávékapszuláit, ami kizárólag minőségi, gondosan válogatott kávét tartalmaz. Így nem csak egészségünket védjük, hanem Földünket is. Rendeld meg a Monti Café kezdőcsomagját!

A kávé vízhajtó hatása köztudott. Egy csésze kávé mellé fél pohár víz fogyasztása javasolt. Legjobb, ha magas ásványianyag-tartalmú ásványvízzel pótolod a folyadékot. A selymes ízű Monti természetes ásványvízzel garantált az ízélmény kávézáskor. Kérj egyedi ajánlatot vagy látogass el webshopunkba!

https://www.montiviz.hu/hu/termekeink/ballonos-viz

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.

Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban
2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.