Kihagyhatatlan élményt tartogatnak a Káli-medence látnivalói

2022.08.19

Hazánk egyik legszebb, és legnyugodtabb tájegysége - a Káli-medence - a Balaton-felvidéki nemzeti park részét képezi. A mesebeli tájon számtalan látnivaló akad, így biztosan mindenki talál tökéletes célpontot egy hosszabb-rövidebb kiránduláshoz. Lássuk a felfedezni valókat!

káli medence

A magyar Toszkána

Manapság egyre gyakrabban emlegetik a Káli-medencét a magyar Provence-ként. Költői túlzás lenne? Aligha, hiszen ezen a vidéken minden adott ahhoz, hogy méltó párja legyen a Rhône völgyének. Vadregényes dimbes-dombos táj, szemkápráztató naplementék, kiváló borok és a végtelen nyugalom vár Balaton-felvidéken.Talán az egyetlen szembetűnő különbség csak az, hogy itt nem a sós tenger várja az üdülni vágyókat, hanem a magyar tenger, a Balaton.

Egy kis topográfia

Káli-medencének a Balaton-felvidék Zánka, és az Ábrahámhegy mellett húzódó Örsi-hegy közötti területet nevezzük. Északi határaként pedig a 77-es út szolgál. A festői szépségű vidéket a Tihanyi-félszigethez és a Tapolcai-medencéhez hasonlóan a vulkanikus tevékenységeknek köszönhetjük. Az eredeti hasonlattal élve, a vidéket a Rhône helyett a Köveskálnál eredő Burnót-patak szeli ketté.

Látnivalók a Káli-medencében

A teljesség igénye nélkül az 5 legnépszerűbb látnivaló a Káli-medencében, amit hiba lenne kihagyni!

Szentbékkállai kőtenger

A Káli-medencében sok helyen találhatunk kőtengert, azonban az aprócska faluban található mind közül a legnagyobb és a legszebb. A kompozíció központja a kisebb ház méretéhez hasonló Kelemen-kő és a hozzá tartozó közel 10 tonnás kőpad. Már 1-2 ember súlya is képes megbillenti a hatalmas követ, aminek köszönhetően rendkívül népszerű a kirándulók körében. A kőtengerhez gyógyító erőt is tulajdonítanak, ami a falu alatt futó Szent György törésvonalnak köszönhető a mondák szerint.

szentbékkállai kőtenger

Forrás: Országalbum - Szasa

Dörgicse a nyugalom tengere

A következő megálló szintén egy kicsinyke falu, ami már hosszú évszázada a lila és fehér színben pompázó levendulásáról a leghíresebb. A növények a pannonhalmi őslevendulásból származnak és a legkiválóbb szakemberek adták át a tudást a helyieknek . A levendula mellett a szőlőtermesztésnek - és persze a bor készítésének - is nagy hagyománya van a faluban. A vadregényes tájat a kiváló állapotú Árpád kori romtemplomok teszik teljessé.

dörgicsei levendulás

Kép forrása: https://levendarium.hu/

Folly-arborétum

A Káli-medence határában, az Örsi-hegy lábánál terül el a felbecsülhetetlen természeti kincseket őrző Folly-arborétum. Dr. Folly Gyula az 1900-as években szőlő helyett egzotikus növények telepítésébe kezdett a területen. Sajnos a háborúk, és a kommunista rezsim megálljt parancsolt a kert burjánzásának. 

1970-es években kelt új életre az arborétum, és azóta is a Folly család viseli gondját a növény rezervátumnak. Az arborétum napjainkban nemcsak természeti csodákkal kápráztat el minket, hanem egyedülálló gasztronómiai élményt is nyújt az érdeklődőknek.

folly arborétum

Kép forrása: Folly.hu

Köveskál

Az apró falu egy igazi gasztronómiai fellegvár. Nem csoda, hogy a Káli-medence “fővárosának” tartják. Több híres gurmé étterem várja a gasztronómiai élményekre éhező és szomjazó látogatókat. A falu különlegessége, hogy a vendéglátóhelyek nem egymással versengenek, hanem egy összetartó közösséget alkotnak Gasztrófalu néven.

Köveskál gasztrofalu

Kép forrása: https://gasztrofalu.hu/

Monoszló

A Káli-medence keleti kapujaként emlegetett település elsősorban a természeti képződményeiről híres. Ebből kiemelkedik a 337 méter magas Hegyestű szikla. Különlegeségét az adja, hogy a 1930-as években intenzív bányászatának eredményeként a képződmény fele eltűnt. Így távolról nézve csodálatos és egyedülálló látványt nyújt a “félhegy”. A csúcs meghódítása pedig páratlan panorámával jutalmaz meg minket.

hegyestű monoszló

Készítette: Civertan - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99978962

A Káli-medence rejtett kincse

A Káli-medence különlegességéhez az is hozzátartozik, hogy nem csak a felszínen, hanem a felszín alatt is igazi természeti csodák rejtőznek. Egyik ilyen kincs a Montivíz. A különleges ásványvíz a Káli-medence nyugati szélén csordogáló Eger-patak partján fekvő Monostorapátiban tör felszínre. Az itt található üzemben érintetlenül palackozzák a kiváló minőségű ásványvizet ballonokba.

Kattints a linkre, és ismerd meg a Káli-medence kincsét!

TOVÁBBI HÍREK
A legszárazabb helyek Földünkön
A legszárazabb helyek Földünkön
2024.06.03

Földünk méltán kiérdemli a kék bolygó kifejezését, mivel felszínének több, mint 70%-át víz borítja. Azonban vannak olyan területek Földünkön, ahol olyan körülmények uralkodnak, ami szinte elképzelhetetlen. Hihetetlen, de bolygónk legszárazabb területein, ahol sokszor hosszú évtizedekig egy csepp csapadék sem esik, mégis van élet. A zord körülmények között virágzó élet segít, hogy nagyobb becsben tartsuk Földünk legértékesebb kincsét, a vizet.

Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a teljes körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.