Kihagyhatatlan élményt tartogatnak a Káli-medence látnivalói

2022.08.19

Hazánk egyik legszebb, és legnyugodtabb tájegysége - a Káli-medence - a Balaton-felvidéki nemzeti park részét képezi. A mesebeli tájon számtalan látnivaló akad, így biztosan mindenki talál tökéletes célpontot egy hosszabb-rövidebb kiránduláshoz. Lássuk a felfedezni valókat!

káli medence

A magyar Toszkána

Manapság egyre gyakrabban emlegetik a Káli-medencét a magyar Provence-ként. Költői túlzás lenne? Aligha, hiszen ezen a vidéken minden adott ahhoz, hogy méltó párja legyen a Rhône völgyének. Vadregényes dimbes-dombos táj, szemkápráztató naplementék, kiváló borok és a végtelen nyugalom vár Balaton-felvidéken.Talán az egyetlen szembetűnő különbség csak az, hogy itt nem a sós tenger várja az üdülni vágyókat, hanem a magyar tenger, a Balaton.

Egy kis topográfia

Káli-medencének a Balaton-felvidék Zánka, és az Ábrahámhegy mellett húzódó Örsi-hegy közötti területet nevezzük. Északi határaként pedig a 77-es út szolgál. A festői szépségű vidéket a Tihanyi-félszigethez és a Tapolcai-medencéhez hasonlóan a vulkanikus tevékenységeknek köszönhetjük. Az eredeti hasonlattal élve, a vidéket a Rhône helyett a Köveskálnál eredő Burnót-patak szeli ketté.

Látnivalók a Káli-medencében

A teljesség igénye nélkül az 5 legnépszerűbb látnivaló a Káli-medencében, amit hiba lenne kihagyni!

Szentbékkállai kőtenger

A Káli-medencében sok helyen találhatunk kőtengert, azonban az aprócska faluban található mind közül a legnagyobb és a legszebb. A kompozíció központja a kisebb ház méretéhez hasonló Kelemen-kő és a hozzá tartozó közel 10 tonnás kőpad. Már 1-2 ember súlya is képes megbillenti a hatalmas követ, aminek köszönhetően rendkívül népszerű a kirándulók körében. A kőtengerhez gyógyító erőt is tulajdonítanak, ami a falu alatt futó Szent György törésvonalnak köszönhető a mondák szerint.

szentbékkállai kőtenger

Forrás: Országalbum - Szasa

Dörgicse a nyugalom tengere

A következő megálló szintén egy kicsinyke falu, ami már hosszú évszázada a lila és fehér színben pompázó levendulásáról a leghíresebb. A növények a pannonhalmi őslevendulásból származnak és a legkiválóbb szakemberek adták át a tudást a helyieknek . A levendula mellett a szőlőtermesztésnek - és persze a bor készítésének - is nagy hagyománya van a faluban. A vadregényes tájat a kiváló állapotú Árpád kori romtemplomok teszik teljessé.

dörgicsei levendulás

Kép forrása: https://levendarium.hu/

Folly-arborétum

A Káli-medence határában, az Örsi-hegy lábánál terül el a felbecsülhetetlen természeti kincseket őrző Folly-arborétum. Dr. Folly Gyula az 1900-as években szőlő helyett egzotikus növények telepítésébe kezdett a területen. Sajnos a háborúk, és a kommunista rezsim megálljt parancsolt a kert burjánzásának. 

1970-es években kelt új életre az arborétum, és azóta is a Folly család viseli gondját a növény rezervátumnak. Az arborétum napjainkban nemcsak természeti csodákkal kápráztat el minket, hanem egyedülálló gasztronómiai élményt is nyújt az érdeklődőknek.

folly arborétum

Kép forrása: Folly.hu

Köveskál

Az apró falu egy igazi gasztronómiai fellegvár. Nem csoda, hogy a Káli-medence “fővárosának” tartják. Több híres gurmé étterem várja a gasztronómiai élményekre éhező és szomjazó látogatókat. A falu különlegessége, hogy a vendéglátóhelyek nem egymással versengenek, hanem egy összetartó közösséget alkotnak Gasztrófalu néven.

Köveskál gasztrofalu

Kép forrása: https://gasztrofalu.hu/

Monoszló

A Káli-medence keleti kapujaként emlegetett település elsősorban a természeti képződményeiről híres. Ebből kiemelkedik a 337 méter magas Hegyestű szikla. Különlegeségét az adja, hogy a 1930-as években intenzív bányászatának eredményeként a képződmény fele eltűnt. Így távolról nézve csodálatos és egyedülálló látványt nyújt a “félhegy”. A csúcs meghódítása pedig páratlan panorámával jutalmaz meg minket.

hegyestű monoszló

Készítette: Civertan - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99978962

A Káli-medence rejtett kincse

A Káli-medence különlegességéhez az is hozzátartozik, hogy nem csak a felszínen, hanem a felszín alatt is igazi természeti csodák rejtőznek. Egyik ilyen kincs a Montivíz. A különleges ásványvíz a Káli-medence nyugati szélén csordogáló Eger-patak partján fekvő Monostorapátiban tör felszínre. Az itt található üzemben érintetlenül palackozzák a kiváló minőségű ásványvizet ballonokba.

Kattints a linkre, és ismerd meg a Káli-medence kincsét!

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.