Kihagyhatatlan élményt tartogatnak a Káli-medence látnivalói

2022.08.19

Hazánk egyik legszebb, és legnyugodtabb tájegysége - a Káli-medence - a Balaton-felvidéki nemzeti park részét képezi. A mesebeli tájon számtalan látnivaló akad, így biztosan mindenki talál tökéletes célpontot egy hosszabb-rövidebb kiránduláshoz. Lássuk a felfedezni valókat!

káli medence

A magyar Toszkána

Manapság egyre gyakrabban emlegetik a Káli-medencét a magyar Provence-ként. Költői túlzás lenne? Aligha, hiszen ezen a vidéken minden adott ahhoz, hogy méltó párja legyen a Rhône völgyének. Vadregényes dimbes-dombos táj, szemkápráztató naplementék, kiváló borok és a végtelen nyugalom vár Balaton-felvidéken.Talán az egyetlen szembetűnő különbség csak az, hogy itt nem a sós tenger várja az üdülni vágyókat, hanem a magyar tenger, a Balaton.

Egy kis topográfia

Káli-medencének a Balaton-felvidék Zánka, és az Ábrahámhegy mellett húzódó Örsi-hegy közötti területet nevezzük. Északi határaként pedig a 77-es út szolgál. A festői szépségű vidéket a Tihanyi-félszigethez és a Tapolcai-medencéhez hasonlóan a vulkanikus tevékenységeknek köszönhetjük. Az eredeti hasonlattal élve, a vidéket a Rhône helyett a Köveskálnál eredő Burnót-patak szeli ketté.

Látnivalók a Káli-medencében

A teljesség igénye nélkül az 5 legnépszerűbb látnivaló a Káli-medencében, amit hiba lenne kihagyni!

Szentbékkállai kőtenger

A Káli-medencében sok helyen találhatunk kőtengert, azonban az aprócska faluban található mind közül a legnagyobb és a legszebb. A kompozíció központja a kisebb ház méretéhez hasonló Kelemen-kő és a hozzá tartozó közel 10 tonnás kőpad. Már 1-2 ember súlya is képes megbillenti a hatalmas követ, aminek köszönhetően rendkívül népszerű a kirándulók körében. A kőtengerhez gyógyító erőt is tulajdonítanak, ami a falu alatt futó Szent György törésvonalnak köszönhető a mondák szerint.

szentbékkállai kőtenger

Forrás: Országalbum - Szasa

Dörgicse a nyugalom tengere

A következő megálló szintén egy kicsinyke falu, ami már hosszú évszázada a lila és fehér színben pompázó levendulásáról a leghíresebb. A növények a pannonhalmi őslevendulásból származnak és a legkiválóbb szakemberek adták át a tudást a helyieknek . A levendula mellett a szőlőtermesztésnek - és persze a bor készítésének - is nagy hagyománya van a faluban. A vadregényes tájat a kiváló állapotú Árpád kori romtemplomok teszik teljessé.

dörgicsei levendulás

Kép forrása: https://levendarium.hu/

Folly-arborétum

A Káli-medence határában, az Örsi-hegy lábánál terül el a felbecsülhetetlen természeti kincseket őrző Folly-arborétum. Dr. Folly Gyula az 1900-as években szőlő helyett egzotikus növények telepítésébe kezdett a területen. Sajnos a háborúk, és a kommunista rezsim megálljt parancsolt a kert burjánzásának. 

1970-es években kelt új életre az arborétum, és azóta is a Folly család viseli gondját a növény rezervátumnak. Az arborétum napjainkban nemcsak természeti csodákkal kápráztat el minket, hanem egyedülálló gasztronómiai élményt is nyújt az érdeklődőknek.

folly arborétum

Kép forrása: Folly.hu

Köveskál

Az apró falu egy igazi gasztronómiai fellegvár. Nem csoda, hogy a Káli-medence “fővárosának” tartják. Több híres gurmé étterem várja a gasztronómiai élményekre éhező és szomjazó látogatókat. A falu különlegessége, hogy a vendéglátóhelyek nem egymással versengenek, hanem egy összetartó közösséget alkotnak Gasztrófalu néven.

Köveskál gasztrofalu

Kép forrása: https://gasztrofalu.hu/

Monoszló

A Káli-medence keleti kapujaként emlegetett település elsősorban a természeti képződményeiről híres. Ebből kiemelkedik a 337 méter magas Hegyestű szikla. Különlegeségét az adja, hogy a 1930-as években intenzív bányászatának eredményeként a képződmény fele eltűnt. Így távolról nézve csodálatos és egyedülálló látványt nyújt a “félhegy”. A csúcs meghódítása pedig páratlan panorámával jutalmaz meg minket.

hegyestű monoszló

Készítette: Civertan - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99978962

A Káli-medence rejtett kincse

A Káli-medence különlegességéhez az is hozzátartozik, hogy nem csak a felszínen, hanem a felszín alatt is igazi természeti csodák rejtőznek. Egyik ilyen kincs a Montivíz. A különleges ásványvíz a Káli-medence nyugati szélén csordogáló Eger-patak partján fekvő Monostorapátiban tör felszínre. Az itt található üzemben érintetlenül palackozzák a kiváló minőségű ásványvizet ballonokba.

Kattints a linkre, és ismerd meg a Káli-medence kincsét!

TOVÁBBI HÍREK
Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?
Mik azok az ásványi anyagok egész pontosan?
2023.01.27

Oly sokszor halljuk, hogy az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Legtöbbünk fel is tudunk sorolni jó párat belőle, de azt tudjuk, hogy mik az ásványi anyagok egész pontosan? Ismerjük meg testünk egyik legfontosabb alkotóelemét részletesen!

Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei
Amikor a dehidratáció nem baj - A szaunázás előnyei
2023.01.20

Dehidratáció és a láz kombinációja nem hangzik túl egészségesen, azonban mégis az egyik legnépszerűbb - különösen a hűvösebb hónapokban - wellness tevékenység lényegét írjuk le vele. A szaunázás évről évre egyre népszerűbb rekreációs tevékenység, ami nem véletlen.

Hogyan kezeld a téli depressziót?
Hogyan kezeld a téli depressziót?
2023.01.06

A téli depresszió az egyik leggyakoribb szezonális betegség hazánkban. A napfény hiánya felborítja szervezetünk bioritmusát, aminek következtében erőtlennek, motiválatlannak érezzük magunkat és hangulatunk is ingadozik. Ha nem teszünk a téli depresszió ellen, akkor akár az első melengető tavaszi napsugarakig is velünk maradhat.

Mikulásgyár - 17 éve a gyerekekért
Mikulásgyár - 17 éve a gyerekekért
2022.12.21

A Mikulásgyár országos kezdeményezés immáron 17. alkalommal nyitja meg kapuit az adakozni vágyok számára. A szervezet évről évre egyre több rászoruló számára nyújt felbecsülhetetlen segítséget. Ismerd meg hazánk egyik legnagyobb adománygyűjtő akcióját!

Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?
Mi az a téli depresszió, és mik a jelei?
2022.12.09

A hűvös, borongós napok, a fényhiány, és a korai sötétedés óhatatlanul nyomot hagy közérzetünkön és hangulatunkon, hajlamosabbak vagyunk melankóliára. A napfény a kulcsa mindennek, télen a napsütés hiányára érzékeny emberek folyton levertnek, fáradtnak és erőtlennek érezzük magukat. Ez bizony nem más, mint a téli depresszió.

Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!