Kihagyhatatlan élményt tartogatnak a Káli-medence látnivalói

2022.08.19

Hazánk egyik legszebb, és legnyugodtabb tájegysége - a Káli-medence - a Balaton-felvidéki nemzeti park részét képezi. A mesebeli tájon számtalan látnivaló akad, így biztosan mindenki talál tökéletes célpontot egy hosszabb-rövidebb kiránduláshoz. Lássuk a felfedezni valókat!

káli medence

A magyar Toszkána

Manapság egyre gyakrabban emlegetik a Káli-medencét a magyar Provence-ként. Költői túlzás lenne? Aligha, hiszen ezen a vidéken minden adott ahhoz, hogy méltó párja legyen a Rhône völgyének. Vadregényes dimbes-dombos táj, szemkápráztató naplementék, kiváló borok és a végtelen nyugalom vár Balaton-felvidéken.Talán az egyetlen szembetűnő különbség csak az, hogy itt nem a sós tenger várja az üdülni vágyókat, hanem a magyar tenger, a Balaton.

Egy kis topográfia

Káli-medencének a Balaton-felvidék Zánka, és az Ábrahámhegy mellett húzódó Örsi-hegy közötti területet nevezzük. Északi határaként pedig a 77-es út szolgál. A festői szépségű vidéket a Tihanyi-félszigethez és a Tapolcai-medencéhez hasonlóan a vulkanikus tevékenységeknek köszönhetjük. Az eredeti hasonlattal élve, a vidéket a Rhône helyett a Köveskálnál eredő Burnót-patak szeli ketté.

Látnivalók a Káli-medencében

A teljesség igénye nélkül az 5 legnépszerűbb látnivaló a Káli-medencében, amit hiba lenne kihagyni!

Szentbékkállai kőtenger

A Káli-medencében sok helyen találhatunk kőtengert, azonban az aprócska faluban található mind közül a legnagyobb és a legszebb. A kompozíció központja a kisebb ház méretéhez hasonló Kelemen-kő és a hozzá tartozó közel 10 tonnás kőpad. Már 1-2 ember súlya is képes megbillenti a hatalmas követ, aminek köszönhetően rendkívül népszerű a kirándulók körében. A kőtengerhez gyógyító erőt is tulajdonítanak, ami a falu alatt futó Szent György törésvonalnak köszönhető a mondák szerint.

szentbékkállai kőtenger

Forrás: Országalbum - Szasa

Dörgicse a nyugalom tengere

A következő megálló szintén egy kicsinyke falu, ami már hosszú évszázada a lila és fehér színben pompázó levendulásáról a leghíresebb. A növények a pannonhalmi őslevendulásból származnak és a legkiválóbb szakemberek adták át a tudást a helyieknek . A levendula mellett a szőlőtermesztésnek - és persze a bor készítésének - is nagy hagyománya van a faluban. A vadregényes tájat a kiváló állapotú Árpád kori romtemplomok teszik teljessé.

dörgicsei levendulás

Kép forrása: https://levendarium.hu/

Folly-arborétum

A Káli-medence határában, az Örsi-hegy lábánál terül el a felbecsülhetetlen természeti kincseket őrző Folly-arborétum. Dr. Folly Gyula az 1900-as években szőlő helyett egzotikus növények telepítésébe kezdett a területen. Sajnos a háborúk, és a kommunista rezsim megálljt parancsolt a kert burjánzásának. 

1970-es években kelt új életre az arborétum, és azóta is a Folly család viseli gondját a növény rezervátumnak. Az arborétum napjainkban nemcsak természeti csodákkal kápráztat el minket, hanem egyedülálló gasztronómiai élményt is nyújt az érdeklődőknek.

folly arborétum

Kép forrása: Folly.hu

Köveskál

Az apró falu egy igazi gasztronómiai fellegvár. Nem csoda, hogy a Káli-medence “fővárosának” tartják. Több híres gurmé étterem várja a gasztronómiai élményekre éhező és szomjazó látogatókat. A falu különlegessége, hogy a vendéglátóhelyek nem egymással versengenek, hanem egy összetartó közösséget alkotnak Gasztrófalu néven.

Köveskál gasztrofalu

Kép forrása: https://gasztrofalu.hu/

Monoszló

A Káli-medence keleti kapujaként emlegetett település elsősorban a természeti képződményeiről híres. Ebből kiemelkedik a 337 méter magas Hegyestű szikla. Különlegeségét az adja, hogy a 1930-as években intenzív bányászatának eredményeként a képződmény fele eltűnt. Így távolról nézve csodálatos és egyedülálló látványt nyújt a “félhegy”. A csúcs meghódítása pedig páratlan panorámával jutalmaz meg minket.

hegyestű monoszló

Készítette: Civertan - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99978962

A Káli-medence rejtett kincse

A Káli-medence különlegességéhez az is hozzátartozik, hogy nem csak a felszínen, hanem a felszín alatt is igazi természeti csodák rejtőznek. Egyik ilyen kincs a Montivíz. A különleges ásványvíz a Káli-medence nyugati szélén csordogáló Eger-patak partján fekvő Monostorapátiban tör felszínre. Az itt található üzemben érintetlenül palackozzák a kiváló minőségű ásványvizet ballonokba.

Kattints a linkre, és ismerd meg a Káli-medence kincsét!

TOVÁBBI HÍREK
5 szemkápráztató őszi kirándulóhely Magyarországon
5 szemkápráztató őszi kirándulóhely Magyarországon
2022.09.15

Minden évszaknak megvan a maga szépsége. Ősszel a fák színes levelei nyújtanak elképesztően gyönyörű látványt a természetjáróknak. Utazni se kell sokat, hogy részesei lehessünk az élménynek, hiszen hazánk bővelkedik szemkápráztató őszi kirándulóhelyekben.

Biztos, hogy jót tesz a reggeli kávé?
Biztos, hogy jót tesz a reggeli kávé?
2022.08.26

Sokan el se tudják képzelni a reggeli rutint kávé nélkül. Sőt, akadnak olyanok is, akik erre büszkék is. Azonban - ahogy valószínűleg sokan sejtik - nem biztos, hogy ez a legjobb reggeli rituálé. Lássuk a tényeket, az ellenjavallatokat, és az alternatívákat!

A Föld vízkészlete
A Föld vízkészlete
2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!

Nemzetközi sörnap 2022
Nemzetközi sörnap 2022
2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.

A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.

Napszúrás tünetei és kezelése
Napszúrás tünetei és kezelése
2022.07.22

A szikrázó napsütésre egy csodálatos dologként gondolunk, amit a felhőtlen kikapcsolódással és a gondtalan nyaralással társítunk. Azonban a tűző napnak van egy árnyoldala is, ugyanis a napszúrás - mondhatni alattomosan - képes lecsapni, és igen komoly következményei is lehetnek. Szerencsére lehet a napszúrás ellen védekezni, csak egy kis odafigyelésre van szükség.