Irodai óvintézkedések: erre kell most nagyon figyelni!

2020.03.17

Bár a legtöbb munkáltató elrendelte a home office-t az irodisták számára, de vannak még munkahelyek, ahol kitartanak az irodai légkör biztosításával az esetleges további szigorításokig. Ebben a cikkben szeretnénk bemutatni azokat a vízadagolókkal, szódagépekkel kapcsolatos óvintézkedéseket, biztonsági szempontokat, melyekre most kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Adunk továbbá néhány hasznos tanácsot a nagyobb biztonság érdekében.

Vízadagolók tisztán tartása

Minden egyes vírus, vagy baktérium terjedésében a közösen használt tárgyak jelentik az egyik legnagyobb gócpontot. Az alábbiakra most fektessünk nagyobb hangsúlyt.

  • Ügyeljünk az érintő felületekre, nyomógombokra! Csak tiszta kézzel érjünk a gépek gombjaihoz, így megelőzhető a felületek szennyezése. Ha van rá lehetőség, akkor javasoljuk azt is, hogy naponta – akár több alkalommal is – töröljük át ezeket a felületeket fertőtlenítőkendővel.
  • Csepegtetőtálca. Igyekezzünk szárazon tartani a csepegtető részt is. Ürítsük minél gyakrabban.
  • „Semmi tapi!” Vannak gépek, melyek kialakításának elve, hogy a poharat egy billenőkarhoz tolva tudunk vizet nyerni. Amíg a kart nyomva tartjuk, folyik a víz.

Ezeknél a gépeknél igyekezzünk betartani, hogy kézzel nem érünk a billenőcsapokhoz, csak és kizárólag a pohárral.

Nemcsak ennél a kialakításnál kell figyelni arra, hogy a kifolyócsonkokat ne érintsük meg kézzel! A kifolyócsonk az a kis cső, amiből a víz közvetlenül kifolyik a gépből.

A rejtett kifolyócsonkok biztonsága

Azoknál a vízgépeknél, ahol a fent leírt kis kifolyócsövet szemmel nem látjuk, ott rejtett kifolyócsonkról beszélhetünk. Ennek előnye, hogy véletlenül sem tudjuk megérinteni kézzel, - vagy a pohár szélével - így egyértelműen kisebb a beszennyezésének esélye. Ez a kialakítás azonban nemcsak emiatt előnyös. Egy drámai példával élve, ha egy kolléga tüsszent a gép mellett, a kifolyó ekkor sincs veszélyben.

A Monti által forgalmazott szódagépek és vízgépek java része rejtett kifolyócsonkos kialakítású. Így például a Cosmetal Avant géptípusainak, illetve az angol Borg and Overstrom család gépeinek bérlői megnyugodhatnak.

Alapos fertőtlenítés

Ez a már unalomig ismételt aprólékos kézmosáson túl az irodai eszközök, és berendezések fertőtlenítését is jelenti. Ne hagyatkozzunk kizárólag a takarítókra, hiszen az ő feladatuk egy adott időintervallumban fertőtleníteni, takarítani az irodát.

  • Asztalunk fertőtlenítése. Erre a legegyszerűbb, de mégis hatásos megoldás a fertőtlenítőkendők használata. Minden nap töröljük át vele a következő tárgyakat legalább egyszer: klaviatúra, egér, telefon, íróeszközök, fiókok fogantyúja, és maga az asztallap.
  • A mosdók kérdésköre. Környezettudatosság ide, vagy oda, sajnos a jelenlegi helyzetre való tekintettel semmiképp se használjuk a kézszárító berendezéseket! Válasszuk a papírtörlőt, erre Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője még egy videóban is felhívja a figyelmet.

A szóvivő hangsúlyozza, hogy magát a csapot is a papírtörlővel érdemes elzárni, így elkerülve, hogy visszaszennyeződjön a kezünk. Itt megjegyeznénk, hogy célszerű a papírtörlőt alkalmazni magának a kilincsnek a megfogásához is a mosdóból való távozáskor.

Persze az csak külön pozitívum, ha a mosdók kilincseit és a csaptelepeket is naponta többször van lehetőség fertőtleníteni.

  • Irodai bögrék, poharak. Tudjuk, hogy sokaknak milyen fontos, hogy legyen egy saját bögréje, vagy pohara bent az irodában, amiből csak ő iszik, a többiek rá se néznek. Azonban most azokhoz szólván akik nem ennyire érzékenyek e téren, mindenképpen jelöljünk ki saját poharat magunknak, mindenki biztonsága érdekében. Ez egyébként nemcsak a mostani helyzetre való tekintettel lehet célszerű, egyértelműen nagyobb biztonságot nyújt egyéb betegségek szempontjából is.

A fenti utasítások betartása mindannyiunk érdeke. Mi magunk is óvatosabbak vagyunk. Jelenleg sem az ásványvíz-gyártást, sem a forgalmazást nem szüneteltetjük, mindenki számára a megszokott minőségben biztosítjuk a vízfogyasztás élményét.

Home office, vagy iroda, mindenki nagyon vigyázzon magára és családjára! További cikkeink a témával kapcsolatban híreink között olvashatóak.

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.