Szülői tanácsok az otthoni tanuláshoz

2020.03.17

Orbán Viktor miniszterelnök péntek esti bejelentésében vált nyilvánossá, hogy március 16. hétfőtől bezárnak az iskolák, és távoktatás veszi kezdetét. Mivel a koronavírus leginkább az idősebbekre van veszéllyel, így kérte a lakosságot, hogy a gyermekek felügyeletét ha csak lehet, ne a nagyszülőkre bízzuk.

Homeschooling: gyermekünk irodája

A távoktatás és a home office párhuzamba hozható oly módon, hogy mindkettőhöz szükséges a gyors, stabil internet, számítógép, vagy laptop, kényelmes, nyugalmas környezet, ahol tudunk jegyzetelni, elférnek a munkához – tanuláshoz – használt dolgaink, és nem zavar minket senki.

Szülőként a mi feladatunk biztosítani a gyermekünk zavartalan tanulását, és minden szükséges eszközt, körülményt ahhoz, hogy a lehető legzökkenőmentesebb legyen számára ez az időszak. A tárgyi feltételek megadása mellett szánjunk időt arra is, hogy mentálisan támogatjuk a lurkókat. Üljünk le, beszéljük át velük a jelenlegi helyzetet. Tudatosítsuk bennük azt, hogy az otthoni tanulás nem a teljes szabadságot jelenti, éretten és felelősségteljesen kell megállniuk a helyüket ebben a digitális rendszerben, ami az Ő érdekükben jött létre. Ugyanúgy kell koncentrálniuk az online tanórákon, elkészíteni a házi feladatot, gyakorolni, készülni.

Időbeosztás

Figyeljünk arra, hogy gyermekünk időbeosztása ne boruljon fel túlságosan az átmeneti tanítási rendszer következtében. Reggel ugyanabban az időpontban szóljon az ébresztő, mintha készülődnie kellene az iskolába, ugyanazon a rutinon menjen végig reggel, mint minden nap. Így egyrészt nem fog felborulni a bioritmusa, másrészt szellemileg is ráhangolódik a tanulásra, pont mint amikor indul a tanórákra.
Az online órák közötti szünetben kérjük meg, hogy keljen fel a gép elől, mozogjon kicsit, menjen mosdóba, igyon, egyen pár falatot.

Étkezés, vízfogyasztás

Amellett, hogy az otthon kényelme biztosítana bármit a hűtőszekrényből, mégsem célszerű megengedni az össze-vissza evést, ivást. A fentebbi okokból kifolyólag jobb, ha hasonló ételeket, hasonló mennyiségben fogyaszt, mintha fizikailag is bent lenne az iskolában.

Az oktatási intézményekben főleg az általános iskolás kis diákok esetében a tanárok feladata, hogy emlékeztessék a gyermekeket a kellő mennyiségű folyadékbevitelre. A távoktatási rendszerben ez is ránk hárult.

Nagy segítség a Monti vízadagoló

Szerveztünk megfelelő működéséhez, illetve a koncentrációnkhoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű étel- és italfogyasztás. Sokszor azonban a saját szervezetünk vízpótlására is nehéz odafigyelni, nemhogy valaki máséra.

A vízadagolók, szódagépek viszont folyamatosan szem előtt vannak, így juttatva eszünkbe a fokozatos folyadékbevitelt. Mint ahogy azt már többször megírtuk, a Monti ásványvizek ásványianyag-tartalma kellő mennyiségű a folyamatos, mindennapi fogyasztáshoz, így kitűnő választás.

Valahányszor gyermekünk elsétál a gép előtt, eszébe fog jutni, hogy igyon egy pohár vizet. Főleg, ha egy emlékeztetőt is ragasztunk a géphez ennek érdekében. :)

Az online tanulás olyan, mint az otthonról való munkavégzés. Ugyanolyan odafigyelést igényel, mintha az iskolában, vagy irodában tennénk ugyanezt. Az időbeosztás, étkezés, folyadékpótlás szintén odafigyelést igényel, hiszen a kényelmes, otthoni környezetben hajlamosabbak vagyunk elfeledkezni a vízbevitelről és az evésről.

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.