Tények és tévhitek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban

2024.01.23

Bár mindenki saját és egyedi személyiséggel rendelkezik, az introvertált munkavállalók számos azonos személyiség jeggyel és tulajdonsággal bírnak. A köztudat legtöbbször a negatív aspektusait emeli ki, ami alapján az introváltakat visszahúzódó, csendes, félénk és szorongó emberekkel azonosítják. Azonban ez távol áll a valóságtól. Az introvertált munkavállalók rengeteg potenciállal rendelkeznek.

Milyen téves elképzelések élnek az introvertált munkavállalókkal kapcsolatban?

Senki sem szeretné a borító alapján megítélni egy könyvet, azonban mégis gyakran előfordul. Sokszor téves következtetést vonunk le abból, ha valaki introvertált. Sokan tévesen azt gondolják, hogy ez a csendes és visszahúzódó természet azt jelenti, hogy a munkavállaló nem elég elkötelezett, vagy éppen nem érdekli őket az, amit csinálnak, holott valójában egyszerűen csak nem olyan nyíltak, mint mások.

Az introvertáltabb munkavállalókat sokan nem tartják alkalmasnak vezető pozícióra, illetve azt gondolják, hogy nem szeretik, vagy nem értékelik a csapatmunkát, holott a legtöbb esetben egyik sem igaz. Ezek az előítéletek rámutatnak arra, hogy mennyire fontos megismerni minden egyes személyt: hogyan dolgoznak a legjobban, hogyan kommunikálnak a legjobban, és miben tudnak a legjobban hozzájárulni a közösséghez.

Milyen pozitív tulajdonságokkal rendelkezhetnek?

Jól dolgoznak önállóan

Az egyik legfontosabb velejárója az introvertált személyiségnek, hogy szeretnek és jól dolgoznak önállóan. Például, amikor valami újat tanulnak vagy új projektbe kezdenek, nincs szükségük vezetőre - vagy nem olyan mértékben -, aki kézben tartja feladatot és végigvezeti a projekten.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az introvertáltak ne lennének képesek hatékony csapatmunkára is, viszont legtöbb esetben előnybe részesítik az önálló munkavégzést, és jobban is teljesítenek ez esetben.

Kreatívak

Az előző ponthoz kapcsolódóan, az introvertáltak szeretnek inkább egyedül dolgozni, így hajlamosak időt - néha túl sokat is - szánni arra, hogy egy-egy problémát több nézőpontból is megközelítsenek. Ennek köszönhetően sokszor innovatív és kreatív megoldást vagy koncepciót találnak a különböző kihívásokra, ami nagy előnyt jelenthet a stratégia alkotásban.

Jó hallgatóság

Az introvertáltak személyiségükből fakadóan kiváló hallgatóság, ami elősegíti a gördülékeny csapatmunkát. Gyakorta előfordul, hogy egy extrovertált vezető - vagy alkalmazott - hajlamos uralni a megbeszéléseket, és így kevés teret hagy a csapattagoknak a kibontakozásra. Az introvertáltak általában sokkal nyitottabbak az aktív hallgatásra, ami segíthet a csapattagoknak kifejezni gondolataikat és ötleteiket.

Empatikusak

Az empátia alulértékelt tulajdonság a munkahelyen, az introvertáltak empátia érzékelésének módja sokszor eltér - pozitív irányba - az extrovertáltaktól, akik hajlamosak kifelé élni és vetíteni. 

Az introvertáltak jellemzően nagyobb önismerettel rendelkeznek, érzékenyebbek és sokszor tudatában vannak a körülöttük élő emberek szükségleteinek és jobban észlelik az érzelmeiket. Ennek köszönhetően hajlamosabbak az együttérzésre és tekintettel vannak a kollégáikra. Nem csoda, hogy sok introvertált ember végül tanácsadóként vagy terapeutaként dolgozik.

Az a képesség, hogy a dolgokat más emberek szemszögéből is látják, felbecsülhetetlen értékű tulajdonság a munkahelyen, különösen, ha problémamegoldásról van szó. Ez a rálátás más területeken is hasznos lehet, például a termékfejlesztésben vagy akár a marketing területén is, ahol képesnek kell lenni a másik ember helyébe képzelni magunkat.

Empatikus természetük segít az introvertáltaknak kitűnni a munkahelyen, különösen, ha vezetői pozícióban. Az empatikus vezetők segítenek olyan befogadó munkakörnyezetet teremteni, ahol mindenki úgy érzi, hogy a csapat része. Ez segíthet a morál, a termelékenység és a lojalitás növelésében az alkalmazottak körében.

Mélyebb kapcsolatokat építenek ki

A legtöbb introvertált személy sok felületesebb kapcsolat helyett inkább kevesebb - sokszor egyszemélyes -, de mélyebb kontaktust épít ki magánéletében és munkahelyén egyaránt. Így sokkal jobban megismerik a munkatársaikat, ami egy kölcsönös, erős kötődéshez vezethet, ami munkavállalók teljesítményére is pozitív hatással lesz. A pozitív munkahelyi kapcsolatok előnyeiről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesen.

Alaposabbak és megfontoltabbak döntési helyzetben

Amikor döntéshozatalról van szó, az introvertáltak hajlamosabbak az óvatosabb és megalapozottabb megközelítésre. Továbbá legtöbbször többféle kimenetet is számba vesznek, és ezek alapján hoznak körültekintő döntést.

Egy 2008-as tanulmány, amelyet a Journal of Motor Behavior című folyóiratban tettek közzé, megállapította, hogy az introvertáltaknak bár hosszabb időbe telik az információk feldolgozása, mint az extrovertáltaknak, azonban extrovertált társaikhoz képest általában jobban átlátják, átgondolják és elemzik az őket körülvevő világot.

Összegezve

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azokat az alkalmazottakat, akik visszafogottabbak, mivel jelentős szerepük van a vállalat sikerében. A két különböző karakter nyerő kombinációja az, ami igazán sikeressé teszi a csapatot. Az introvertáltak olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy produktívabb, szervezettebb és koncentráltabbak legyenők ők, és munkatársaik egyaránt.

Mint minden személyiség típusnak, úgy az introvertáltaknak is van gyengébb oldala. Következő cikkünkben azokkal a hátráltató tényezőkkel fogunk foglalkozni, ami útjába állhat az introvált személyek kiteljesedésének, illetve megoldási javaslatot adunk, hogy hogyan lehet a legjobbat kihozni az introvált munkavállalókból.

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.