A produktív munkakörnyezet ismérvei

2023.03.10

A vállalkozás legértékesebb erőforrása a munkavállaló. Ezért elengedhetetlen, hogy olyan munkakörnyezetet biztosítson számukra, ami hozzájárul elégedettségéhez, kreatívitáshoz és produktivitáshoz. Nézzük meg, hogyan is néz ki egy ilyen munkahely!

A pozitív és nyüzsgő vállalati kultúra nemcsak az elégedettségét növeli a munkavállalóknak, hanem produktivitásukat és motivációjúkat. Az Oxfordi Egyetem üzleti kara által végzett kutatás szerint a boldog munkavállalók 13 százalékkal hatékonyabbak is egyben.

Mitől lehet boldog egy munkahely?

Hatékony munkahelyi kommunikáció

A nem megfelelő kommunikációs gyakorlat az egyik legfőbb gátja a produktív munkahelynek. Nincs is annál rosszabb egy dolgozó számára, mint amikor úgy érzi, hogy kilóg a sorból, vagy nem számít a véleménye. Ezért tennünk kell érte, hogy a munkavállalók ha kell megszólaljanak, és felszólaljanak a munkahelyen. Ösztönözni kell őket, hogy szabadon gondolkodjanak, és kérjük ki a véleményüket, hogy érezzék, igenis számítanak a visszajelzéseik, az ötleteik és az aggályaik,

Ennek a kulcsa a közös tér, ami segít a kapcsolatok kialakításában és fenntartásában. Bár az utóbbi években számtalan munkával kapcsolatos tevékenység költözött az online térben - ami eredendően nem baj -, azonban a személyes kommunikációt semmi sem múlhatja felül.

Ezek a közös terek tulajdonképpen inkubátorként szolgálnak a dolgozók számára, hogy hatékony csapatmunka születhessen. A közösségi helyiségek mellett privát teret is kell biztosatani a dolgozók számára, ahova elvonulhatnak, ha szükségesnek érzik. Ez alapján célszerű az alábbi helyiségekkel rendelkeznie egy munkahelynek?

  • Hot desking helyiség: Nyitott irodahelyiség, ahol több, jól felszerelt munkaállomás van, azonban egyik sem tartozik egy bizonyos személyhez, hanem az használja, akinek éppen szüksége van rá.

  • Jól felszerelt pihenő helyiség, ami eltér a formális irodától.

  • Privát iroda helyiségek

  • Fókusz fülkék

  • Közösségi területekkel

  • Meeting szobábakkal

Miért van ezekre szükség? Például a közösségi tér lehetőséget nyújt az alkalmazottak számára - különösen nagyobb cégek esetén -, hogy olyan munkatársakkal találkozzanak, akikkel más esetben csak elvétve váltanak egy két szót, akkor is munkaügyben.. A fókusz állomások pedig lehetőséget biztosítanak arra, hogy az alkalmazott kizárjon minden zavaró tényezőt, ha úgy szeretné.

Olyan hely, ahol önmagad lehetsz

A szervezetnek támogatnia kell a munkavállalók függetlenségét, valamint gondoskodnia kell arról, hogy kényelmesen érezzék és szabadon kifejezzék magukat. Ha úgy érzik a dolgozók, hogy korlátozva vannak - például megszabjuk hogyan öltözködjenek, dolgozzanak -, akkor kevésbé lesznek hatékonyak.

Ez a függetlenség többet jelent a megszokott úgynevezett rugalmas munkahelytől. A munkavállalóknak engedni kell, hogy úgy dolgozanak, ahogy ők szeretnének. Ösztönözni kell őket a kreatív gondolkodásra és hagyjuk, hogy olyan életvitelt folytassanak, amilyet szeretnénk. Például, ha el szeretnék hozni négylábú társukat a munkahelyre, akkor biztosítsunk lehetőséget számunkra.  A kutyabarát munkahely előnyeiről korábbi cikkünkben olvashatsz.

Egy 2022-es angliai tanulmány szerint, azokon a munkahelyeken, ahol nagyfokú munkavállalói autonómiát vezettek be, a munkateljesítmény 42 százalékkal növekedett. Valamint a dolgozók 32 százalékkal boldogabbnak és 34 százalékkal kreatívabbnak érzik magukat.

Természeten ez nem azt jelenti, hogy teljesen el kell engedni a gyeplőt, mert az is a teljesítmény és a csapatkohézió rovására mehet. Fontos, hogy a produktivitást előre egyeztetett, pontos KPI (teljesítménymutatók) mellett monitorozzuk, illetve figyeljünk arra, hogy az egyik alkalmazott szabadsága se menjen a többi munkatársa rovására. Szerencsére jó kommunikációs gyakorlat mellett erre nem valószínű, hogy sor kerül.

A szünetek helyes megközelítése

A szűkös határidők nagy nyomást helyeznek a munkavállalókra, ami miatt sokszor kényszerülnek a feladat gyors elvégzésére. Emiatt pedig kevesebb - vagy egyáltalán nem - időt szánnak a szünetekre, amivel kicsit kiszakadnak a munka monotonitásából. Ez pedig a teljesítmény rovására megy, ami a vállalat eredményein is meg fognak látszani.

Ösztönözzük a munkavállalókat arra, hogy akkor is tartsanak szünetet, amikor szorít az idő. Nyomatékosítsuk számukra, hogy nem a gyengeség vagy az elkötelezettség hiányának jele, ha szükségünk van egy kis időre, amikor nem a munkával foglalkozunk.

Ez lehet sokak számára meglepő lehet, hiszen hagyományos gondolkodás mellett nem összeegyeztethető, hogy rövid a határidő, mi pedig mégis szorgalmazzuk a munka megszakítását. Az lehet, hogy időben kevesebbet dolgozik a munkavállaló, viszont az idő alatt jóval hatékonyabban. A munkahelyi szünetek fontosságáról és előnyeiről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz, kattints a linkre!

 

TOVÁBBI HÍREK
A világ legkülönösebb vízképződményei
A világ legkülönösebb vízképződményei
2023.06.08

Földünk legnagyobb csodája a víz, ugyanis egyet jelent az élettel. Ha nem lenne víz bolygónkon, akkor élet sem. Élettani fontosságát a végtelenségig lehetne taglalni, de most nem erre helyezzük a hangsúlyt, hanem szépségére vagy éppen különlegességére. Öt különlegességet hoztunk a nagyvilágból, ahol a víz az attrakció.

Hogyan vedd észre a stresszt a munkahelyen
Hogyan vedd észre a stresszt a munkahelyen
2023.06.02

A magánélet és a munka közötti határ elmosódása, és az állandó rendelkezésre állás kényszerre jócskán hozzájárult ehhez lesújtó statisztikákhoz. Ugyanis ezek a tényezők jelentős stressz faktorként vannak jelen az egyén életében, ami a kiégés egyik leggyakoribb oka, amit számos felmérés alátámaszt.

A tea Világnapja
A tea Világnapja
2023.05.19

A víz után a tea a világon második legnagyobb mennyiségben fogyasztott itala. Azonban legtöbbünk nem gondol bele, hogy mi van a gözölgő csésze mögött. A teaültetvények dolgozóinak jelentős részét kizsákmányolják, akárcsak a termőföldet, ahol a növényt termesztik. Erre szeretné felhívni a világ figyelmét az ENSZ a tea világnapjával.

Hogyan vegyük elejét a fluktuációnak?
Hogyan vegyük elejét a fluktuációnak?
2023.05.12

A felmondások jelentős része megelőzhető. Minden apró változtatás döntő súllyal bír, ami javítja karrierfejlesztési lehetőségeket, a munka és a magánélet egyensúlyát, a vezetői kapcsolatokat, a javadalmazásokat és az általános jólétet a munkahelyen.

A felmondás leggyakoribb okai a munkahelyen
A felmondás leggyakoribb okai a munkahelyen
2023.05.05

A magas fluktuációs arány több okból is káros a szervezet számára. Röviden költséges, időigényes, és teljesen romba döntheti a morált. Sokszor a vezetőség csak azt látja, hogy az alkalmazott ilyen, vagy olyan indokkal benyújtja felmondását. Azonban legtöbb esetben tehet róla, hogy erre a döntésre jutott a dolgozó. Mi áll leggyakrabban a háttérben?

Munkavállalói elégedettség alapkővei
Munkavállalói elégedettség alapkővei
2023.04.28

A dolgozó, munkával kapcsolatos attitűdjét nagyban befolyásolja elégedettsége. Azok a munkavállalók, akik jól érzik magukat a munkahelyükön jóval nagyobb hatékonysággal dolgoznak, elkötelezettek a vállalat irányába és sokszor túlteljesítik az elvárásokat. A munkavállaló elégedettségét nagyrészt a munkáltató hozzáállása határozza meg.