Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet

2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Mi is az a mikro-szünet?

A mikro-szünet egy teljesen önkéntes, ad hoc jellegű legalább fél perces, de legfeljebb 5 perces szünet, amelyet munka közben tartunk. Ezt sokszor észre se vesszük, mivel ez a szünet bármi “hétköznapi” is lehet, mint például az, hogy elbandukolunk a vízadagolóhoz.

Mi a célja?

Megszakítjuk vele a munka monotonitását, amivel fel frissíthetjük szellemünket és testünket egyszerre. Ez pedig pozitív hatással van fizikai és mentális egészségünkre egyaránt.

Milyen hatással van ránk?

Számtalan kutatás foglalkozik a mikro-szünetek élettani hatásával. Az alábbi előnyökkel számolhatunk, ha mi is adaptáljuk ezt az egyszerű ám nagyszerű rutint.

Jobban tudunk koncentrálni és növeli a produktivitást

A mikro-szünetek legnagyobb előnye sokak számára kontraproduktívnak tűnik. Hogyan tudnánk azzal jobban koncentrálni a munkára, ha meg-meg szakítjuk?

Illinoisi Egyetem kutatói válaszolnak a kérdésre. Egyik kutatásukban egy 50 perces memória feladatot osztottak ki két csoportnak. Az egyik csoport számára biztosítottak 2 rövid szünetet, míg a kontroll csapat számára nem. Az utóbbi csoport tagjainak a teljesítménye jelentősen romlott az idő múlásával, míg az előző csapaté változatlan maradt.

Csökkenti a stresszt

A stressz az egyik - ha nem a legnagyobb - probléma a munkahelyen. Amerikában például az Everest College 2019-es felmérése alapján a dolgozók 83 százaléka szenved valamilyen szinten munkahelyi stressztől. Hazánkban 2014 óta nem készült hasonló átfogó felmérés. A Semmelweis egyetem által végzett felmérés szerint a magyar munkavállalók 43 százaléka küzd, vagy küzdött már munkahelyi stresszel.

Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy ha a korábbi munkarutintba apró szüneteket iktatunk, akkor csökken a pulzus és a stressz szint, illetve a stresszel kapcsolatos hibák száma is. A teszt csoportnak 40-50 percenként átlagosan 28 mp szünetet írtak elő. Szóval ha stresszesnek érezzük magunkat munka közben, akkor tartsunk egy legalább fél perces szünetet, már az is sokat segít. Munkahelyi stressz kezeléséről részletesebben a linkre kattintva olvashatsz.

Védelmet nyújt csont-, és izomrendszerünknek

Világszerte a váz-, és izomrendszeri megbetegedések (MSD, azaz musculoskeletal disorders) gyakorísága egyre nagyobb. Az ülőmunkát végzők körében pedig különösen magas ez az arány, ami a nem ergonomikusan kialakított munkakörnyezetre vezethető vissza.

Sebészeti orvosok bevonásával végzett kutatás kimutatta, hogy a mikro-szünetek jelentősen csökkentik a nyak, váll, és hát körül jelentkező fájdalmak gyakoriságát. A vizsgálatban résztvevők számára 30-40 percenként 1-2 perces rövid szünetet iktattak be, amikor kicsit sétálniuk és nyújtaniuk kellett.

A nyújtás egyrészről serkenti a vérkeringést, aminek köszönhetően a mikrosérülések gyorsabban gyógyulnak. Másrészről pedig enyhíti az izmok terheltségét.

Megelőzhető a szemfáradtság

Valószínűleg mindenki, akinek a fő munkaeszköze a számítógép tapasztalta a következő három tünet egyikét: fejfájás, szemszárazság és a homályos látás. Sajnos legféltettebb kincsünket sem lehet a végtelenségig terhelni azzal, hogy a monitort bámuljuk.

Egy thaiföldi kutatás arra a következtetésre jutott, hogy már azzal jelentősen csökkenthetjük a szemfáradtság okozta kellemetlenséget, ha fél óránként tartunk 30 másodperces “monitor szünetet” és naponta 15 perc hosszabb szünetet a géptől, amikor kicsit átmozgatjuk izomzatunkat.

Hogyan csináljam?

Az egyik legelterjedtebb mikro-szünet rutin az úgynevezett 3x20. E szerint nem kell mást tenni, mint 20 percenként 20 másodpercre 20 méter távolságra nézni. Ez pont elég ahhoz hogy agyunk, és szemünk elveszítse a korábbi fokúszt, aminek köszönhetően új lendülettel tudjuk folytatni a munkát. Más tanulmányok szerint az a legoptimálisabb, ha körülbelül 40 másodperces intervallumokban tartunk legalább 30 másodperces szünetet.

Ha pedig kizárólag ülőmunkát végzel, akkor egészséged érdekében 30-40 percenként állj fel, és mozgasd át magadat egy kicsit. Nem szabad rá sajnálni az időt, akár 4-5 percet is érdemes rászánni. A betegszabadsággal ennél jóval több idő esik ki hosszútávon. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben, kattints a linkre.

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.