Az uborkás víz hatása és elkészítése

2022.07.01

Sokan elképzelni se tudják, hogy miért lenne jó ötlet az uborkát az ivásra szánt vízbe tenni. De csak addig, amíg ki nem próbálták! A friss uborka hűs vízzel párosítva az egyik legjobb és nem mellesleg kalóriamentes frissítő

uborkás víz

Az új csodaszer lenne?

Korábbi cikkünkben a sokszor csak csodaszerként emlegetett citromos vízzel kapcsolatban tisztáztuk a tényeket, és a tévhiteket. Ha kíváncsi vagy rá, hogy mi igaz, és mi sem az egekig magasztalt citromos vízzel kapcsolatban, kattints a linkre!

Ahhoz, hogy valami nagyon népszerű legyen, nem elég az, hogy jó legyen, hanem jó marketing is kell mögé. Nincs ez másképp az uborkás víz esetén sem. Lépten nyomon hangzatos jótékony élettani hatást tulajdonítanak neki. Az tagadhatatlan tény, hogy megvannak az előnyei, de azért erős túlzás lenne csodaszernek hívni.

Mire jó az uborkás víz?

Számtalan olyan jótékony hatással társítják a zöldséges frissítőt, ami tulajdonképpen nem is az ő érdeme. Legtöbbször azzal találkozhatunk ezek közül, hogy segíti a fogyást, jótékony hatással van keringési rendszerünkre,  illetve, hogy hozzájárul a bőr szépségéhez és fiatalságához. 

Ez mind igaz, viszont egy fontos dolgot nem szoktak megemlíteni ezzel kapcsolatban. Még pedig azt, hogy ez nem annak köszönhető, hogy uborkát teszünk a vízbe. Ez mind-mind az éltető elem - a víz - érdeme, vagyis a megfelelő hidratáltságé. 

A plusz, amit ad

Maradt a kérdés, hogy miért jobb az uborkás víz, mint a sima? A válasz nagyon egyszerű: sokkal jobban itatja magát. A nagy nyári melegben jóval több vizet kell fogyasztanunk, mint máskor. Ez pedig sokak számára kihívást jelent. Valljuk be öszintén, egy nap akár 4-5 liter víz elfogyasztása unalmas tud lenni. 

Persze sok múlik azon is, hogy milyen vizet iszunk. Az uborkás víz is abban segít, hogy izgalmasabbá, és vonzóvá tegye a víz ivást, különösen a nagy hőségben. A természetes “üdítőital” mesterséges adalékanyagok és kalória nélkül ízesíti meg vizet. Ezzel nemcsak egészségünket támogatja, hanem közvetetten a fogyást is. Ha már unjuk a vizet, akkor jó eséllyel nem a cukros üdítő ital után fogunk nyúlni, hanem egy enyhén és természetesen ízesített uborkás vízhez!

Uborkás víz elkészítése

A másik nagy előnye pedig az, hogy végtelenül egyszerű elkészíteni. Mosd meg alaposan az uborkát, majd kockázd fel apróbb darabokra vagy egy zöldséghámozó segítségével szeld vékony szeletekre. Tedd bele egy liter selymes ízű Monti ásványvízbe az uborkát, majd hagyd állni a hűtőben legalább egy-két órát, hogy lehűljön, és az uborka megízesítse a vizet.

uborkás víz hatása

Variációk

Az alap receptet ízlés szerint tovább lehet variálni:

Citromos uborkás víz

A közepes méretű uborka mellett karikázunk fel egy citromot is, majd tegyük őket körülbelül másfél liter Monti természetes ásványvízbe. Menta levelet is tehetünk mellé ízlés szerint. Érdemes az eredményt egy egész napig - de legalább két órán keresztül - állni hagyni a hűtőben.

Gyömbéres citromos uborkás víz

Nagy népszerűségnek örvendő frissítőt te is elkészítheted néhány perc alatt, néhány könnyen beszerezhető alapanyagból:

  • Kisebb darab gyömbér

  • 2 darab citrom

  • Egy tucat mentalevél

  • 1 darab kígyóuborka, vagy 2 darab közepes fürtös uborka

  • 2 liter Monti természetes ásványvíz

Az elkészítése se bonyolultabb. Mosd meg alaposan a gyömbért, a citromot, az uborkát és a mentaleveleket. A karikázd fel a citromot és az uborkát, illetve reszeld le a gyömbért. A mentalevéllel együtt tedd egy jól zárható edénybe, majd öntsd fel a két liter ásványvízzel. Ezt követően tedd a hűtőbe, és hagyd állni 24 óráig. Fogyaszd egészséggel!

További egészséges nyári frissítőért kattints a linkre!

 

 

TOVÁBBI HÍREK
A Föld vízkészlete
A Föld vízkészlete
2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!

Nemzetközi sörnap 2022
Nemzetközi sörnap 2022
2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.

A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.

Napszúrás tünetei és kezelése
Napszúrás tünetei és kezelése
2022.07.22

A szikrázó napsütésre egy csodálatos dologként gondolunk, amit a felhőtlen kikapcsolódással és a gondtalan nyaralással társítunk. Azonban a tűző napnak van egy árnyoldala is, ugyanis a napszúrás - mondhatni alattomosan - képes lecsapni, és igen komoly következményei is lehetnek. Szerencsére lehet a napszúrás ellen védekezni, csak egy kis odafigyelésre van szükség.

A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista
A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista
2022.07.14

Nyakunkon a nyár, és vele együtt a kánikula. Ilyenkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk a megfelelő hidratációra. Szerencsére nem csak folyadék formájában gondoskodhatunk erről, hanem segítségül hívhatjuk a finom és lédús gyümölcsök erejét is!

Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás
Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás
2022.07.06

Ha szervezetünk ásványi anyag beviteléről van szó, akkor szinte mindig a kalcium, a magnézium és hébe-hóba a vas kerül elő. Miközben a káliumra legalább akkora szüksége van szervezetünknek, mint az előzőekre. Szerencsére számtalan káliumban gazdag élelmiszer áll rendelkezésünkre, ha egyet-egyet beépítünk étrendünkbe, akkor biztos nem fogunk hiányt szenvedni az ásványi anyagból.