Az uborkás víz hatása és elkészítése

2022.07.01

Sokan elképzelni se tudják, hogy miért lenne jó ötlet az uborkát az ivásra szánt vízbe tenni. De csak addig, amíg ki nem próbálták! A friss uborka hűs vízzel párosítva az egyik legjobb és nem mellesleg kalóriamentes frissítő

uborkás víz

Az új csodaszer lenne?

Korábbi cikkünkben a sokszor csak csodaszerként emlegetett citromos vízzel kapcsolatban tisztáztuk a tényeket, és a tévhiteket. Ha kíváncsi vagy rá, hogy mi igaz, és mi sem az egekig magasztalt citromos vízzel kapcsolatban, kattints a linkre!

Ahhoz, hogy valami nagyon népszerű legyen, nem elég az, hogy jó legyen, hanem jó marketing is kell mögé. Nincs ez másképp az uborkás víz esetén sem. Lépten nyomon hangzatos jótékony élettani hatást tulajdonítanak neki. Az tagadhatatlan tény, hogy megvannak az előnyei, de azért erős túlzás lenne csodaszernek hívni.

Mire jó az uborkás víz?

Számtalan olyan jótékony hatással társítják a zöldséges frissítőt, ami tulajdonképpen nem is az ő érdeme. Legtöbbször azzal találkozhatunk ezek közül, hogy segíti a fogyást, jótékony hatással van keringési rendszerünkre,  illetve, hogy hozzájárul a bőr szépségéhez és fiatalságához. 

Ez mind igaz, viszont egy fontos dolgot nem szoktak megemlíteni ezzel kapcsolatban. Még pedig azt, hogy ez nem annak köszönhető, hogy uborkát teszünk a vízbe. Ez mind-mind az éltető elem - a víz - érdeme, vagyis a megfelelő hidratáltságé. 

A plusz, amit ad

Maradt a kérdés, hogy miért jobb az uborkás víz, mint a sima? A válasz nagyon egyszerű: sokkal jobban itatja magát. A nagy nyári melegben jóval több vizet kell fogyasztanunk, mint máskor. Ez pedig sokak számára kihívást jelent. Valljuk be öszintén, egy nap akár 4-5 liter víz elfogyasztása unalmas tud lenni. 

Persze sok múlik azon is, hogy milyen vizet iszunk. Az uborkás víz is abban segít, hogy izgalmasabbá, és vonzóvá tegye a víz ivást, különösen a nagy hőségben. A természetes “üdítőital” mesterséges adalékanyagok és kalória nélkül ízesíti meg vizet. Ezzel nemcsak egészségünket támogatja, hanem közvetetten a fogyást is. Ha már unjuk a vizet, akkor jó eséllyel nem a cukros üdítő ital után fogunk nyúlni, hanem egy enyhén és természetesen ízesített uborkás vízhez!

Uborkás víz elkészítése

A másik nagy előnye pedig az, hogy végtelenül egyszerű elkészíteni. Mosd meg alaposan az uborkát, majd kockázd fel apróbb darabokra vagy egy zöldséghámozó segítségével szeld vékony szeletekre. Tedd bele egy liter selymes ízű Monti ásványvízbe az uborkát, majd hagyd állni a hűtőben legalább egy-két órát, hogy lehűljön, és az uborka megízesítse a vizet.

uborkás víz hatása

Variációk

Az alap receptet ízlés szerint tovább lehet variálni:

Citromos uborkás víz

A közepes méretű uborka mellett karikázunk fel egy citromot is, majd tegyük őket körülbelül másfél liter Monti természetes ásványvízbe. Menta levelet is tehetünk mellé ízlés szerint. Érdemes az eredményt egy egész napig - de legalább két órán keresztül - állni hagyni a hűtőben.

Gyömbéres citromos uborkás víz

Nagy népszerűségnek örvendő frissítőt te is elkészítheted néhány perc alatt, néhány könnyen beszerezhető alapanyagból:

  • Kisebb darab gyömbér

  • 2 darab citrom

  • Egy tucat mentalevél

  • 1 darab kígyóuborka, vagy 2 darab közepes fürtös uborka

  • 2 liter Monti természetes ásványvíz

Az elkészítése se bonyolultabb. Mosd meg alaposan a gyömbért, a citromot, az uborkát és a mentaleveleket. A karikázd fel a citromot és az uborkát, illetve reszeld le a gyömbért. A mentalevéllel együtt tedd egy jól zárható edénybe, majd öntsd fel a két liter ásványvízzel. Ezt követően tedd a hűtőbe, és hagyd állni 24 óráig. Fogyaszd egészséggel!

További egészséges nyári frissítőért kattints a linkre!

 

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.