Az uborkás víz hatása és elkészítése

2022.07.01

Sokan elképzelni se tudják, hogy miért lenne jó ötlet az uborkát az ivásra szánt vízbe tenni. De csak addig, amíg ki nem próbálták! A friss uborka hűs vízzel párosítva az egyik legjobb és nem mellesleg kalóriamentes frissítő

uborkás víz

Az új csodaszer lenne?

Korábbi cikkünkben a sokszor csak csodaszerként emlegetett citromos vízzel kapcsolatban tisztáztuk a tényeket, és a tévhiteket. Ha kíváncsi vagy rá, hogy mi igaz, és mi sem az egekig magasztalt citromos vízzel kapcsolatban, kattints a linkre!

Ahhoz, hogy valami nagyon népszerű legyen, nem elég az, hogy jó legyen, hanem jó marketing is kell mögé. Nincs ez másképp az uborkás víz esetén sem. Lépten nyomon hangzatos jótékony élettani hatást tulajdonítanak neki. Az tagadhatatlan tény, hogy megvannak az előnyei, de azért erős túlzás lenne csodaszernek hívni.

Mire jó az uborkás víz?

Számtalan olyan jótékony hatással társítják a zöldséges frissítőt, ami tulajdonképpen nem is az ő érdeme. Legtöbbször azzal találkozhatunk ezek közül, hogy segíti a fogyást, jótékony hatással van keringési rendszerünkre,  illetve, hogy hozzájárul a bőr szépségéhez és fiatalságához. 

Ez mind igaz, viszont egy fontos dolgot nem szoktak megemlíteni ezzel kapcsolatban. Még pedig azt, hogy ez nem annak köszönhető, hogy uborkát teszünk a vízbe. Ez mind-mind az éltető elem - a víz - érdeme, vagyis a megfelelő hidratáltságé. 

A plusz, amit ad

Maradt a kérdés, hogy miért jobb az uborkás víz, mint a sima? A válasz nagyon egyszerű: sokkal jobban itatja magát. A nagy nyári melegben jóval több vizet kell fogyasztanunk, mint máskor. Ez pedig sokak számára kihívást jelent. Valljuk be öszintén, egy nap akár 4-5 liter víz elfogyasztása unalmas tud lenni. 

Persze sok múlik azon is, hogy milyen vizet iszunk. Az uborkás víz is abban segít, hogy izgalmasabbá, és vonzóvá tegye a víz ivást, különösen a nagy hőségben. A természetes “üdítőital” mesterséges adalékanyagok és kalória nélkül ízesíti meg vizet. Ezzel nemcsak egészségünket támogatja, hanem közvetetten a fogyást is. Ha már unjuk a vizet, akkor jó eséllyel nem a cukros üdítő ital után fogunk nyúlni, hanem egy enyhén és természetesen ízesített uborkás vízhez!

Uborkás víz elkészítése

A másik nagy előnye pedig az, hogy végtelenül egyszerű elkészíteni. Mosd meg alaposan az uborkát, majd kockázd fel apróbb darabokra vagy egy zöldséghámozó segítségével szeld vékony szeletekre. Tedd bele egy liter selymes ízű Monti ásványvízbe az uborkát, majd hagyd állni a hűtőben legalább egy-két órát, hogy lehűljön, és az uborka megízesítse a vizet.

uborkás víz hatása

Variációk

Az alap receptet ízlés szerint tovább lehet variálni:

Citromos uborkás víz

A közepes méretű uborka mellett karikázunk fel egy citromot is, majd tegyük őket körülbelül másfél liter Monti természetes ásványvízbe. Menta levelet is tehetünk mellé ízlés szerint. Érdemes az eredményt egy egész napig - de legalább két órán keresztül - állni hagyni a hűtőben.

Gyömbéres citromos uborkás víz

Nagy népszerűségnek örvendő frissítőt te is elkészítheted néhány perc alatt, néhány könnyen beszerezhető alapanyagból:

  • Kisebb darab gyömbér

  • 2 darab citrom

  • Egy tucat mentalevél

  • 1 darab kígyóuborka, vagy 2 darab közepes fürtös uborka

  • 2 liter Monti természetes ásványvíz

Az elkészítése se bonyolultabb. Mosd meg alaposan a gyömbért, a citromot, az uborkát és a mentaleveleket. A karikázd fel a citromot és az uborkát, illetve reszeld le a gyömbért. A mentalevéllel együtt tedd egy jól zárható edénybe, majd öntsd fel a két liter ásványvízzel. Ezt követően tedd a hűtőbe, és hagyd állni 24 óráig. Fogyaszd egészséggel!

További egészséges nyári frissítőért kattints a linkre!

 

 

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.