Ballonos vízadagoló tisztítása házilag

2022.05.19

A vízadagoló manapság már nemcsak egy-egy iroda fontos tartozéka, hanem a háztartásokba is beszivárogtak köszönhetően megannyi előnyének. Azonban ahhoz, hogy biztonságosan és hosszútávon élvezhessük ezeket a pozitívumokat, szükség van a gép rendszeres karbantartására. Szerencsére Te is megoldhatod a ballonos vízadagoló tisztítását házilag, néhány egyszerű eszköz segítségével, pillanatok alatt!

vízadagoló tisztítása házilag

Egyre több háztartás alapkelléke

A ballonos vízadagolóval legtöbben munkahelyükön vagy ügyintézés közepette találkoztak. Azonban az elmúlt években egyre többen ismerték fel, hogy a tévhitekkel ellentétben, otthonukban is jó szolgálatot nyújtanak ezek az automaták.

Az otthoni vízadagolót övező tévhitekről és előnyeiről korábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesen. Kattints a linkre, és tudj meg többet!

A vízadagoló automata tisztítása

Milyen időközönként van szükség rá?

A szakértői ajánlások szerint a vízadagoló tisztítására minden ballon cseréje után szükség lenne, de 6-8 hetente mindenképp időt kell szakítani rá. 

Miért van szükség rá?

Hiába zárjuk a legszigorúbb ÁNTSZ előírások figyelembevételével a ballonokba az érintetlen ásványvizet, mégis előfordulhat, hogy a vételezett ásványvíz eltér a megszokott selymes íztől. Ez legtöbb esetben a nem megfelelően karbantartott vízadagoló számlájára írható fel, ugyanis a vízgépnek akad néhány ellensége:

  • Baktériumok: Kezünkkel, vagy a pohárral akaratlanul is baktériumokat viszünk fel a gépre.

  • Szálló por: A por előbb vagy utóbb minden felületen lerakódik, ami nemcsak esztétikai aggályokat vet fel, hanem egészségügyi kockázattal is jár.

  • Pára: A vízadagoló működés közben hőt termel, ami elkerülhetetlenül párásodást okoz a gép belsejében.

  • Napfény: Ha nem tudjuk a vízadagolót naptól védett helyre tenni, akkor számolnunk kell az algásodás kockázatával is, ha nem tisztítjuk rendszeresen a gépet.

  • Vízkő: A magas ásványianyag-tartalmú ásványvíz szervezetünk számára kiváló, a gép számára viszont már kevésbé. A lerakodó vízkő lassítja a víz átfolyási sebességét, és csökkenti a gép élettartalmát.

Ha vízadagoló rendszeres tisztítását elmulasztjuk, az nemcsak a víz ízén fog előbb vagy utóbb érződni, hanem a gép élettartamát is jelentősen lerövidíti. További részletekért kattints a linkre!

vízadagoló tisztítása citromsavval

Ballonos vízadagoló tisztítására házilag lépésről lépésre

1. Készítsd elő a gépet!

Az első és talán legfontosabb lépés, hogy áramtalanítsuk a gépet. Így biztonságosan kezdhetünk bele a vízadagoló tisztításába. Ezt követően az üres ballont vegyük le a gépről, és engedjük ki a gépből a köztes vizet. Ez körülbelül 1,5-2 liter vizet jelent.

2. Készítsd el a tisztító folyadékot

Ha ezzel megvagyunk, jöhet az előkészület következő lépése: állítsuk össze a mixtúrát a tisztításhoz. Nem kell megijedni, nem kell hozzá semmilyen speciális vegyszer. Természetes alapanyagokkal – ami bármely szupermarketben beszerezhető – is makulátlan eredményt tudunk elérni:

A, Ecetes megoldás

Körülbelül 4 liter vízben alaposan keverj el 6 pohárnyi 20 %-os ecetet. Majd ezzel a folyadékkal tisztítsuk meg a vízadagoló befolyó csonkját, és annak környékét. Ezt követően ezen keresztül töltsük fel a vízadagolót az ecetes vízzel. Ha már a gép nem tud több vizet elnyelni, várjunk néhány percet, majd a vízadagoló gombjainak segítségével eresszük ki a vizet a gépből. Ezt a folyamatot ismételjük meg legalább háromszor.

B, Vízadagoló tisztítása citromsavval

Az ecetnél kicsit kíméletesebb megoldás a citromsav. Legalábbis orrunk számára egészen biztosan. 4 liter vízben oldjunk fel körülbelül 200 gramm citromsavat, és korábbihoz hasonlóan öntsük tele a vízadagolót vele. Végezetül eresszük át rajta a vizet. 

A procedúrát legalább háromszor végezzük el. Annyi különbséggel, hogy a citromsavas oldatot első alkalommal akár egy órára is benne hagyhatjuk a gépbe, mielőtt kiengednénk a vizet. 

3. Külső tisztítás

A csepptálcát vegyük ki, és áztassuk be a maradék citromsavas vagy ecetes oldatba. Ezt követően alaposan mossuk át a gép külső felületét, és a kifolyó csonkokat is. 

4. Tegyél pontot a végére

Ha meg vagyunk a külső és belső tisztítással, akkor töltsük fel a gépet sima vízzel, majd folyassuk át a gépen. Végezetül várjunk legalább fél órát, mielőtt az új ballont rá tennénk.

5. Helyezd fel az új ballont

Ha mindezekkel megvagyunk, akkor jöhet az új, bontatlan ballon. Az első pohárnál ellenőrizzük, hogy nincs-e kellemetlen szaga vagy íze a víznek, azaz, bizonyosodjunk meg róla, hogy a tisztítószer maradéktalanul elillant.

vízadagoló automata tisztítása

Nagytakarítás

Félévente, de legalább évente szükség van a vízadagoló teljes körű karbantartására A-tól Z-ig. Ehhez viszont szakértői kezek kellenek, ugyanis a vízgépet szinte darabjaira kell szétszedni, hogy minden egyes alkatrész megfelelő tisztítását el lehessen végezni. Illetve szükség esetén az elhasználódott alkatrészeket cserélni tudjuk.

Ha a Montivíz ballonos vízszolgáltatását választod, akkor szerviz szolgáltatásunk az utóbbit félévente az ütemezett karbantartás keretein belül elvégzi számodra. Szállító kollégánk a már legalább fél éve kihelyezett gépet vissza szállítják szervizünkbe. Ezzel párhuzamosan egy teljesen felújított gépet helyez ki helyette, hogy egy pillanatra se kelljen nélkülözni a vízadagoló nyújtotta előnyöket.

Kérj ajánlatot még ma új vízadagolóra, vagy rendelj meglévő automatádhoz selymes ízű Monti természetes ásványvizet! Részletekért kattints a linkre!

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.