Ballonos vízadagoló tisztítása házilag

2022.05.19

A vízadagoló manapság már nemcsak egy-egy iroda fontos tartozéka, hanem a háztartásokba is beszivárogtak köszönhetően megannyi előnyének. Azonban ahhoz, hogy biztonságosan és hosszútávon élvezhessük ezeket a pozitívumokat, szükség van a gép rendszeres karbantartására. Szerencsére Te is megoldhatod a ballonos vízadagoló tisztítását házilag, néhány egyszerű eszköz segítségével, pillanatok alatt!

vízadagoló tisztítása házilag

Egyre több háztartás alapkelléke

A ballonos vízadagolóval legtöbben munkahelyükön vagy ügyintézés közepette találkoztak. Azonban az elmúlt években egyre többen ismerték fel, hogy a tévhitekkel ellentétben, otthonukban is jó szolgálatot nyújtanak ezek az automaták.

Az otthoni vízadagolót övező tévhitekről és előnyeiről korábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesen. Kattints a linkre, és tudj meg többet!

A vízadagoló automata tisztítása

Milyen időközönként van szükség rá?

A szakértői ajánlások szerint a vízadagoló tisztítására minden ballon cseréje után szükség lenne, de 6-8 hetente mindenképp időt kell szakítani rá. 

Miért van szükség rá?

Hiába zárjuk a legszigorúbb ÁNTSZ előírások figyelembevételével a ballonokba az érintetlen ásványvizet, mégis előfordulhat, hogy a vételezett ásványvíz eltér a megszokott selymes íztől. Ez legtöbb esetben a nem megfelelően karbantartott vízadagoló számlájára írható fel, ugyanis a vízgépnek akad néhány ellensége:

  • Baktériumok: Kezünkkel, vagy a pohárral akaratlanul is baktériumokat viszünk fel a gépre.

  • Szálló por: A por előbb vagy utóbb minden felületen lerakódik, ami nemcsak esztétikai aggályokat vet fel, hanem egészségügyi kockázattal is jár.

  • Pára: A vízadagoló működés közben hőt termel, ami elkerülhetetlenül párásodást okoz a gép belsejében.

  • Napfény: Ha nem tudjuk a vízadagolót naptól védett helyre tenni, akkor számolnunk kell az algásodás kockázatával is, ha nem tisztítjuk rendszeresen a gépet.

  • Vízkő: A magas ásványianyag-tartalmú ásványvíz szervezetünk számára kiváló, a gép számára viszont már kevésbé. A lerakodó vízkő lassítja a víz átfolyási sebességét, és csökkenti a gép élettartalmát.

Ha vízadagoló rendszeres tisztítását elmulasztjuk, az nemcsak a víz ízén fog előbb vagy utóbb érződni, hanem a gép élettartamát is jelentősen lerövidíti. További részletekért kattints a linkre!

vízadagoló tisztítása citromsavval

Ballonos vízadagoló tisztítására házilag lépésről lépésre

1. Készítsd elő a gépet!

Az első és talán legfontosabb lépés, hogy áramtalanítsuk a gépet. Így biztonságosan kezdhetünk bele a vízadagoló tisztításába. Ezt követően az üres ballont vegyük le a gépről, és engedjük ki a gépből a köztes vizet. Ez körülbelül 1,5-2 liter vizet jelent.

2. Készítsd el a tisztító folyadékot

Ha ezzel megvagyunk, jöhet az előkészület következő lépése: állítsuk össze a mixtúrát a tisztításhoz. Nem kell megijedni, nem kell hozzá semmilyen speciális vegyszer. Természetes alapanyagokkal – ami bármely szupermarketben beszerezhető – is makulátlan eredményt tudunk elérni:

A, Ecetes megoldás

Körülbelül 4 liter vízben alaposan keverj el 6 pohárnyi 20 %-os ecetet. Majd ezzel a folyadékkal tisztítsuk meg a vízadagoló befolyó csonkját, és annak környékét. Ezt követően ezen keresztül töltsük fel a vízadagolót az ecetes vízzel. Ha már a gép nem tud több vizet elnyelni, várjunk néhány percet, majd a vízadagoló gombjainak segítségével eresszük ki a vizet a gépből. Ezt a folyamatot ismételjük meg legalább háromszor.

B, Vízadagoló tisztítása citromsavval

Az ecetnél kicsit kíméletesebb megoldás a citromsav. Legalábbis orrunk számára egészen biztosan. 4 liter vízben oldjunk fel körülbelül 200 gramm citromsavat, és korábbihoz hasonlóan öntsük tele a vízadagolót vele. Végezetül eresszük át rajta a vizet. 

A procedúrát legalább háromszor végezzük el. Annyi különbséggel, hogy a citromsavas oldatot első alkalommal akár egy órára is benne hagyhatjuk a gépbe, mielőtt kiengednénk a vizet. 

3. Külső tisztítás

A csepptálcát vegyük ki, és áztassuk be a maradék citromsavas vagy ecetes oldatba. Ezt követően alaposan mossuk át a gép külső felületét, és a kifolyó csonkokat is. 

4. Tegyél pontot a végére

Ha meg vagyunk a külső és belső tisztítással, akkor töltsük fel a gépet sima vízzel, majd folyassuk át a gépen. Végezetül várjunk legalább fél órát, mielőtt az új ballont rá tennénk.

5. Helyezd fel az új ballont

Ha mindezekkel megvagyunk, akkor jöhet az új, bontatlan ballon. Az első pohárnál ellenőrizzük, hogy nincs-e kellemetlen szaga vagy íze a víznek, azaz, bizonyosodjunk meg róla, hogy a tisztítószer maradéktalanul elillant.

vízadagoló automata tisztítása

Nagytakarítás

Félévente, de legalább évente szükség van a vízadagoló teljes körű karbantartására A-tól Z-ig. Ehhez viszont szakértői kezek kellenek, ugyanis a vízgépet szinte darabjaira kell szétszedni, hogy minden egyes alkatrész megfelelő tisztítását el lehessen végezni. Illetve szükség esetén az elhasználódott alkatrészeket cserélni tudjuk.

Ha a Montivíz ballonos vízszolgáltatását választod, akkor szerviz szolgáltatásunk az utóbbit félévente az ütemezett karbantartás keretein belül elvégzi számodra. Szállító kollégánk a már legalább fél éve kihelyezett gépet vissza szállítják szervizünkbe. Ezzel párhuzamosan egy teljesen felújított gépet helyez ki helyette, hogy egy pillanatra se kelljen nélkülözni a vízadagoló nyújtotta előnyöket.

Kérj ajánlatot még ma új vízadagolóra, vagy rendelj meglévő automatádhoz selymes ízű Monti természetes ásványvizet! Részletekért kattints a linkre!

 

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.