Ballonos vízadagoló tisztítása házilag

2022.05.19

A vízadagoló manapság már nemcsak egy-egy iroda fontos tartozéka, hanem a háztartásokba is beszivárogtak köszönhetően megannyi előnyének. Azonban ahhoz, hogy biztonságosan és hosszútávon élvezhessük ezeket a pozitívumokat, szükség van a gép rendszeres karbantartására. Szerencsére Te is megoldhatod a ballonos vízadagoló tisztítását házilag, néhány egyszerű eszköz segítségével, pillanatok alatt!

vízadagoló tisztítása házilag

Egyre több háztartás alapkelléke

A ballonos vízadagolóval legtöbben munkahelyükön vagy ügyintézés közepette találkoztak. Azonban az elmúlt években egyre többen ismerték fel, hogy a tévhitekkel ellentétben, otthonukban is jó szolgálatot nyújtanak ezek az automaták.

Az otthoni vízadagolót övező tévhitekről és előnyeiről korábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesen. Kattints a linkre, és tudj meg többet!

A vízadagoló automata tisztítása

Milyen időközönként van szükség rá?

A szakértői ajánlások szerint a vízadagoló tisztítására minden ballon cseréje után szükség lenne, de 6-8 hetente mindenképp időt kell szakítani rá. 

Miért van szükség rá?

Hiába zárjuk a legszigorúbb ÁNTSZ előírások figyelembevételével a ballonokba az érintetlen ásványvizet, mégis előfordulhat, hogy a vételezett ásványvíz eltér a megszokott selymes íztől. Ez legtöbb esetben a nem megfelelően karbantartott vízadagoló számlájára írható fel, ugyanis a vízgépnek akad néhány ellensége:

  • Baktériumok: Kezünkkel, vagy a pohárral akaratlanul is baktériumokat viszünk fel a gépre.

  • Szálló por: A por előbb vagy utóbb minden felületen lerakódik, ami nemcsak esztétikai aggályokat vet fel, hanem egészségügyi kockázattal is jár.

  • Pára: A vízadagoló működés közben hőt termel, ami elkerülhetetlenül párásodást okoz a gép belsejében.

  • Napfény: Ha nem tudjuk a vízadagolót naptól védett helyre tenni, akkor számolnunk kell az algásodás kockázatával is, ha nem tisztítjuk rendszeresen a gépet.

  • Vízkő: A magas ásványianyag-tartalmú ásványvíz szervezetünk számára kiváló, a gép számára viszont már kevésbé. A lerakodó vízkő lassítja a víz átfolyási sebességét, és csökkenti a gép élettartalmát.

Ha vízadagoló rendszeres tisztítását elmulasztjuk, az nemcsak a víz ízén fog előbb vagy utóbb érződni, hanem a gép élettartamát is jelentősen lerövidíti. További részletekért kattints a linkre!

vízadagoló tisztítása citromsavval

Ballonos vízadagoló tisztítására házilag lépésről lépésre

1. Készítsd elő a gépet!

Az első és talán legfontosabb lépés, hogy áramtalanítsuk a gépet. Így biztonságosan kezdhetünk bele a vízadagoló tisztításába. Ezt követően az üres ballont vegyük le a gépről, és engedjük ki a gépből a köztes vizet. Ez körülbelül 1,5-2 liter vizet jelent.

2. Készítsd el a tisztító folyadékot

Ha ezzel megvagyunk, jöhet az előkészület következő lépése: állítsuk össze a mixtúrát a tisztításhoz. Nem kell megijedni, nem kell hozzá semmilyen speciális vegyszer. Természetes alapanyagokkal – ami bármely szupermarketben beszerezhető – is makulátlan eredményt tudunk elérni:

A, Ecetes megoldás

Körülbelül 4 liter vízben alaposan keverj el 6 pohárnyi 20 %-os ecetet. Majd ezzel a folyadékkal tisztítsuk meg a vízadagoló befolyó csonkját, és annak környékét. Ezt követően ezen keresztül töltsük fel a vízadagolót az ecetes vízzel. Ha már a gép nem tud több vizet elnyelni, várjunk néhány percet, majd a vízadagoló gombjainak segítségével eresszük ki a vizet a gépből. Ezt a folyamatot ismételjük meg legalább háromszor.

B, Vízadagoló tisztítása citromsavval

Az ecetnél kicsit kíméletesebb megoldás a citromsav. Legalábbis orrunk számára egészen biztosan. 4 liter vízben oldjunk fel körülbelül 200 gramm citromsavat, és korábbihoz hasonlóan öntsük tele a vízadagolót vele. Végezetül eresszük át rajta a vizet. 

A procedúrát legalább háromszor végezzük el. Annyi különbséggel, hogy a citromsavas oldatot első alkalommal akár egy órára is benne hagyhatjuk a gépbe, mielőtt kiengednénk a vizet. 

3. Külső tisztítás

A csepptálcát vegyük ki, és áztassuk be a maradék citromsavas vagy ecetes oldatba. Ezt követően alaposan mossuk át a gép külső felületét, és a kifolyó csonkokat is. 

4. Tegyél pontot a végére

Ha meg vagyunk a külső és belső tisztítással, akkor töltsük fel a gépet sima vízzel, majd folyassuk át a gépen. Végezetül várjunk legalább fél órát, mielőtt az új ballont rá tennénk.

5. Helyezd fel az új ballont

Ha mindezekkel megvagyunk, akkor jöhet az új, bontatlan ballon. Az első pohárnál ellenőrizzük, hogy nincs-e kellemetlen szaga vagy íze a víznek, azaz, bizonyosodjunk meg róla, hogy a tisztítószer maradéktalanul elillant.

vízadagoló automata tisztítása

Nagytakarítás

Félévente, de legalább évente szükség van a vízadagoló teljes körű karbantartására A-tól Z-ig. Ehhez viszont szakértői kezek kellenek, ugyanis a vízgépet szinte darabjaira kell szétszedni, hogy minden egyes alkatrész megfelelő tisztítását el lehessen végezni. Illetve szükség esetén az elhasználódott alkatrészeket cserélni tudjuk.

Ha a Montivíz ballonos vízszolgáltatását választod, akkor szerviz szolgáltatásunk az utóbbit félévente az ütemezett karbantartás keretein belül elvégzi számodra. Szállító kollégánk a már legalább fél éve kihelyezett gépet vissza szállítják szervizünkbe. Ezzel párhuzamosan egy teljesen felújított gépet helyez ki helyette, hogy egy pillanatra se kelljen nélkülözni a vízadagoló nyújtotta előnyöket.

Kérj ajánlatot még ma új vízadagolóra, vagy rendelj meglévő automatádhoz selymes ízű Monti természetes ásványvizet! Részletekért kattints a linkre!

 

TOVÁBBI HÍREK
A Föld vízkészlete
A Föld vízkészlete
2022.08.12

Valószínűleg senkinek nem mondunk azzal újat, hogy bolygónk 71 százalékát víz borítja, mégis az elkövetkező évtizedek legnagyobb problémája az ivóvízhiány lesz. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű: a Föld édesvíz készlete véges, mi pedig pazarlóan bánunk vele. Lássuk mit takar a “kék bolygó” kifejezés!

Nemzetközi sörnap 2022
Nemzetközi sörnap 2022
2022.08.05

Egy aprócska amerikai sörfőző kezdeményezésével indult útnak a Nemzetközi Sörnap közel másfél évtizede. Napjainkra több, mint 200 országban ünneplik a jeles nap alkalmából a pultosokat és a sörfőzőket. Hazánkban is számos vendéglátóhely csatlakozott az eseményhez.

A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
A legjobb szárazságtűrő növények balkonra és a kertbe
2022.07.29

Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek. Ezzel együtt kertünk gondozása is egyre több fejtörést fog okozni. A megszokott virágaink, és zöldjeink csak halovány emlékeit idézik a korábbi évek tündöklésének a tikkasztó kánikulában. Érdemes fontolóra vennünk, hogy néhány mediterrán jellegű, szárazságtűrő növénnyel színesítsük kertünket, vagy balkonunkat.

Napszúrás tünetei és kezelése
Napszúrás tünetei és kezelése
2022.07.22

A szikrázó napsütésre egy csodálatos dologként gondolunk, amit a felhőtlen kikapcsolódással és a gondtalan nyaralással társítunk. Azonban a tűző napnak van egy árnyoldala is, ugyanis a napszúrás - mondhatni alattomosan - képes lecsapni, és igen komoly következményei is lehetnek. Szerencsére lehet a napszúrás ellen védekezni, csak egy kis odafigyelésre van szükség.

A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista
A gyümölcsök víztartalma - Hazai toplista
2022.07.14

Nyakunkon a nyár, és vele együtt a kánikula. Ilyenkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk a megfelelő hidratációra. Szerencsére nem csak folyadék formájában gondoskodhatunk erről, hanem segítségül hívhatjuk a finom és lédús gyümölcsök erejét is!

Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás
Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás
2022.07.06

Ha szervezetünk ásványi anyag beviteléről van szó, akkor szinte mindig a kalcium, a magnézium és hébe-hóba a vas kerül elő. Miközben a káliumra legalább akkora szüksége van szervezetünknek, mint az előzőekre. Szerencsére számtalan káliumban gazdag élelmiszer áll rendelkezésünkre, ha egyet-egyet beépítünk étrendünkbe, akkor biztos nem fogunk hiányt szenvedni az ásványi anyagból.