Ballonos vízadagoló tisztítása házilag

2022.05.19

A vízadagoló manapság már nemcsak egy-egy iroda fontos tartozéka, hanem a háztartásokba is beszivárogtak köszönhetően megannyi előnyének. Azonban ahhoz, hogy biztonságosan és hosszútávon élvezhessük ezeket a pozitívumokat, szükség van a gép rendszeres karbantartására. Szerencsére Te is megoldhatod a ballonos vízadagoló tisztítását házilag, néhány egyszerű eszköz segítségével, pillanatok alatt!

vízadagoló tisztítása házilag

Egyre több háztartás alapkelléke

A ballonos vízadagolóval legtöbben munkahelyükön vagy ügyintézés közepette találkoztak. Azonban az elmúlt években egyre többen ismerték fel, hogy a tévhitekkel ellentétben, otthonukban is jó szolgálatot nyújtanak ezek az automaták.

Az otthoni vízadagolót övező tévhitekről és előnyeiről korábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesen. Kattints a linkre, és tudj meg többet!

A vízadagoló automata tisztítása

Milyen időközönként van szükség rá?

A szakértői ajánlások szerint a vízadagoló tisztítására minden ballon cseréje után szükség lenne, de 6-8 hetente mindenképp időt kell szakítani rá. 

Miért van szükség rá?

Hiába zárjuk a legszigorúbb ÁNTSZ előírások figyelembevételével a ballonokba az érintetlen ásványvizet, mégis előfordulhat, hogy a vételezett ásványvíz eltér a megszokott selymes íztől. Ez legtöbb esetben a nem megfelelően karbantartott vízadagoló számlájára írható fel, ugyanis a vízgépnek akad néhány ellensége:

  • Baktériumok: Kezünkkel, vagy a pohárral akaratlanul is baktériumokat viszünk fel a gépre.

  • Szálló por: A por előbb vagy utóbb minden felületen lerakódik, ami nemcsak esztétikai aggályokat vet fel, hanem egészségügyi kockázattal is jár.

  • Pára: A vízadagoló működés közben hőt termel, ami elkerülhetetlenül párásodást okoz a gép belsejében.

  • Napfény: Ha nem tudjuk a vízadagolót naptól védett helyre tenni, akkor számolnunk kell az algásodás kockázatával is, ha nem tisztítjuk rendszeresen a gépet.

  • Vízkő: A magas ásványianyag-tartalmú ásványvíz szervezetünk számára kiváló, a gép számára viszont már kevésbé. A lerakodó vízkő lassítja a víz átfolyási sebességét, és csökkenti a gép élettartalmát.

Ha vízadagoló rendszeres tisztítását elmulasztjuk, az nemcsak a víz ízén fog előbb vagy utóbb érződni, hanem a gép élettartamát is jelentősen lerövidíti. További részletekért kattints a linkre!

vízadagoló tisztítása citromsavval

Ballonos vízadagoló tisztítására házilag lépésről lépésre

1. Készítsd elő a gépet!

Az első és talán legfontosabb lépés, hogy áramtalanítsuk a gépet. Így biztonságosan kezdhetünk bele a vízadagoló tisztításába. Ezt követően az üres ballont vegyük le a gépről, és engedjük ki a gépből a köztes vizet. Ez körülbelül 1,5-2 liter vizet jelent.

2. Készítsd el a tisztító folyadékot

Ha ezzel megvagyunk, jöhet az előkészület következő lépése: állítsuk össze a mixtúrát a tisztításhoz. Nem kell megijedni, nem kell hozzá semmilyen speciális vegyszer. Természetes alapanyagokkal – ami bármely szupermarketben beszerezhető – is makulátlan eredményt tudunk elérni:

A, Ecetes megoldás

Körülbelül 4 liter vízben alaposan keverj el 6 pohárnyi 20 %-os ecetet. Majd ezzel a folyadékkal tisztítsuk meg a vízadagoló befolyó csonkját, és annak környékét. Ezt követően ezen keresztül töltsük fel a vízadagolót az ecetes vízzel. Ha már a gép nem tud több vizet elnyelni, várjunk néhány percet, majd a vízadagoló gombjainak segítségével eresszük ki a vizet a gépből. Ezt a folyamatot ismételjük meg legalább háromszor.

B, Vízadagoló tisztítása citromsavval

Az ecetnél kicsit kíméletesebb megoldás a citromsav. Legalábbis orrunk számára egészen biztosan. 4 liter vízben oldjunk fel körülbelül 200 gramm citromsavat, és korábbihoz hasonlóan öntsük tele a vízadagolót vele. Végezetül eresszük át rajta a vizet. 

A procedúrát legalább háromszor végezzük el. Annyi különbséggel, hogy a citromsavas oldatot első alkalommal akár egy órára is benne hagyhatjuk a gépbe, mielőtt kiengednénk a vizet. 

3. Külső tisztítás

A csepptálcát vegyük ki, és áztassuk be a maradék citromsavas vagy ecetes oldatba. Ezt követően alaposan mossuk át a gép külső felületét, és a kifolyó csonkokat is. 

4. Tegyél pontot a végére

Ha meg vagyunk a külső és belső tisztítással, akkor töltsük fel a gépet sima vízzel, majd folyassuk át a gépen. Végezetül várjunk legalább fél órát, mielőtt az új ballont rá tennénk.

5. Helyezd fel az új ballont

Ha mindezekkel megvagyunk, akkor jöhet az új, bontatlan ballon. Az első pohárnál ellenőrizzük, hogy nincs-e kellemetlen szaga vagy íze a víznek, azaz, bizonyosodjunk meg róla, hogy a tisztítószer maradéktalanul elillant.

vízadagoló automata tisztítása

Nagytakarítás

Félévente, de legalább évente szükség van a vízadagoló teljes körű karbantartására A-tól Z-ig. Ehhez viszont szakértői kezek kellenek, ugyanis a vízgépet szinte darabjaira kell szétszedni, hogy minden egyes alkatrész megfelelő tisztítását el lehessen végezni. Illetve szükség esetén az elhasználódott alkatrészeket cserélni tudjuk.

Ha a Montivíz ballonos vízszolgáltatását választod, akkor szerviz szolgáltatásunk az utóbbit félévente az ütemezett karbantartás keretein belül elvégzi számodra. Szállító kollégánk a már legalább fél éve kihelyezett gépet vissza szállítják szervizünkbe. Ezzel párhuzamosan egy teljesen felújított gépet helyez ki helyette, hogy egy pillanatra se kelljen nélkülözni a vízadagoló nyújtotta előnyöket.

Kérj ajánlatot még ma új vízadagolóra, vagy rendelj meglévő automatádhoz selymes ízű Monti természetes ásványvizet! Részletekért kattints a linkre!

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.