Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem

2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.

Élelmezési világnap története

A figyelemfelhívó nemzetközi nap megszületése dr. Romány Pál nevéhez fűződik. A magyar mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter 1979-ben tett javaslatot az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közgyűlésén az Élelmezési Világnap létrehozására. A kezdeményezést a Rómában alakult közgyűlés elfogadta, és a következő évtől kezdődően minden évben egy tematikus nap keretein belül tartjuk meg 150 országban az Élelmezési világnapot október 16. napján.

A kezdeményezés célja

Az Élelmezési Világnap fő alapelve az élelmezésbiztonság előmozdítása világszerte, különösen a válságok idején. Az évente megrendezésre kerülő napon a FAO világszerte különböző rendezvényeket szervez, ahol összehozza a nemzeteket, a vállalkozásokat, a civil szervezeteket, a médiát, illetve a fiatalokat. A rendezvények világszerte felhívják a figyelmet az éhezésre, a túlfogyasztásra és a pazarlásra az emberek és a bolygó jövőjének érdekében.

A víz az élet, a víz az élelem. Senkit se hagyj hátra!

Ezzel a jelmondattal kerül megrendezésre 2023-ban az Élelmezési Világnap. A cél, hogy felhívja az emberek figyelmét a víz nélkülözhetetlen szerepére a világ lakosságának ellátásában. Bár Földünk felszínének 71 százalékát víz borítja, ennek alig 2,5 százaléka édesvíz. Ennek az édesvízkészletek csak töredéke áll csak rendelkezésünkre, mivel a legnagyobb része jég formájában gleccserekbe van zárva.

Az édesvíz felhasználás 74 százalékáért a mezőgazdaság felelős, aminek aránya és mennyisége évről évre növekszik. Az elmúlt évtizedben az egy főre jutó édesvízkészlet az ötödével csökkent. A növekvő népesség és az elsivatagosodás miatt évről évre növekszik azoknak száma, akiknek nem jut megfelelő mennyiségű és minőségű víz. Napjainkban körülbelül 2,5 milliárd ember néz szembe napról napra vízhiánnyal és 600 millió ember megélhetése függ a vízhez köthető mezőgazdasági tevékenységektől.

Mit tehetünk?

Nemcsak a kormányzatok és a vállalatok felelőssége, hogy foglalkozzanak a kérdéssel, hiszen mi is tehetünk egy fenntarthatóbb jövőért. Minden egyes élelmiszernek van vízlábnyoma, egy liter tej és egy kilogramm csirkemell előállításához 1000, illetve 3.900 liter vízre van szükségünk. Emiatt fontos, hogy ne bánjunk vele pazarlóan. Felmérések szerint fejenként 59 kilogramm élelmiszer kerül a szemetesbe évenként. Emellett jelentősen csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat azzal is, ha a helyi, friss és szezonális termékeket választjuk.

A legfontosabb lépés az, hogy tudatosítjuk magunkban, hogy Földünk vízkészlete nem végtelen és azzal, hogy pazarlóan bánunk vele a rákövetkező generációk életét nehezítjük meg. Az ENSZ kiemelten foglalkozik Földünk vízkészletének védelmével, amiről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesen.

 

TOVÁBBI HÍREK
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
Az alkalmazotti visszajelzések szerepe a szervezeti sikerben
2024.05.03

Az alkalmazotti visszajelzések létfontosságúak a sikeres szervezetek számára, hiszen segítik a folyamatos fejlődést és a kölcsönös növekedést. Ebben a teljes körű útmutatóban megvizsgáljuk az alkalmazotti visszajelzések jelentőségét, felfedezve annak sokoldalú előnyeit és az hatékony bevezetés legjobb gyakorlatait.

Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.