A víz világnapja 2023

2022.03.17

A szemünk számára láthatatlan, talpunk alatt megbúvó felszín alatti víz, bolygónk egyik, ha nem a legfontosabb kincse. A világ elérhető ivóvíz készletének majdnem egészét ez teszi ki, azonban az éghajlatváltozás és a talajszennyezés miatt egyre nagyobb veszélybe van ez a felbecsülhetetlen kincs. 2023-ben a víz világnapjának a szlogenje és témája arra hívja fel fel a világ figyelmét, hogy ennek megőrzésének érdekében, cselekdni kell és gyorsan.víz világnapja szlogen

Csak végtelennek tűnik

„A víz motorja a természetnek.” - Leonardo da Vinci

Bolygónk felszínének körülbelül 71 százalékát borítja víz és a teljes vízkészletünket 1,4 milliárd km3-re becsülik. Ez a vízmennyiség egyenletesen elosztva körülbelül 2.700 km vastag réteget képezne bolygónk körül. Azonban, ennek a szinte végtelen mennyiségnek csak egy apró része az, amit mi életető elemnek tekinthetünk. Ugyanis, vízkészletünk 97,5 százaléka alkalmatlan emberi fogyasztásra, emellett a mezőgazdaság és az ipar sem tudja felhasználni magas sótartalma miatt.

A maradék, körülbelül 2,5 százalék teszi Földünk édesvíz készletét. Viszont ez nem azt jelenti, hogy ennyivel gazdálkodhatunk. Ennek a víznek körülbelül 79 százaléka zárva van gleccserek és jégsapkák formájában, aminek felhasználásában nem bízhatunk, mivel beláthatatlan következményekkel járna, ha elolvadnának.

mikor van a víz világnapja 2022

A láthatatlan kincs

A talajvíz, az édesvízi folyók és tavak jelentős része, valamint a csapadék - elsősorban az intenzív mezőgazdasági tevékenységek miatt - alkalmatlan emberi fogyasztásra megfelelő kezelés nélkül. Ha Földünkön fellelhető vízforrásokból kivonjunk azokat, amelyek nem vagy csak részben hasznosíthatóak, akkor szembesülni fogunk azzal ténnyel, hogy hiába élünk a “kék bolygón”, vízkészletünk mégis szűkösebb, mint gondolnánk.

A helyzet pedig évről évre látványosan egyre romlik. Részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz Földünk fogyatkozó édesvízkészletéről. Kattints a linkre és tudj meg többet a víz krízisről!

Mi maradt végül? A teljes vízkészletünk maradéka – körülbelül 0,62 százalék – az, ami biztonságosan fogyasztható és felhasználható. Ez a felbecsülhetetlen értékű vízkészlet a felszín alatt bújik meg zárt rétegek által védve. Magyarország vízrajzilag nagyon kedvező helyen fekszik, ugyanis bővelkedik kiváló minőségű felszín alatti vízben. A Monti ásványi anyagokban gazdag természetes ásványvíz is egyike ennek. Kattints a linkre és ismerd meg a Bakony kőzetei által kristály tisztára szűrt Montivizet!

A víz világnapjának szlogenje

 

1994 óta az ENSZ kijelöl egy témát minden évben, amire az egész esemény összpontosít. Idén - ahogy korábban is említettük - a talaj mélyén fekvő, tiszta ivóvízé a főszerep, ugyanis e nélkül elképzelhetetlen lenne az élet. Ennek a felbecsülhetetlen kincsnek a szerepére és fontosságára kívánja felhívni idén a világ figyelmét a világszervezet. Ennek szellemében 2022-ben a víz világnapjának a szlogenje a következő: Tegyük láthatóvá a láthatatlant! 

Azért fontos, hogy a víz világnapja alkalmából felhívjuk a figyelmet a talajvíz fontosságára és szerepére, mivel talajvíz szennyezettsége nem szembetűnő. A média és a közvélemény figyelme legtöbbször az óceánok és a folyók sokkal látványosabb szennyezettségére összpontosul. 

Idén, 2023-ban a víz világnapjának szlogenje a "Sürgetett változás". Ugyanis mielőbbi cselekvésre van szükség.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az utóbbi ne lenne olyan fontos, hogy nap, mint nap foglalkozzunk vele , hanem azt, hogy a talajvíz is legalább hasonló figyelmet érdemel.

Ugyanis ez a talaj alatt megbúvó víz az, ami táplálja a folyókat és tavakat, míg végezetül az óceánba ömlik. Ez az a víz, ami a világ népességének döntő többségének szomját oltja nap, mint nap."víz világnapja története

Mikor van a Víz Világnapja?

Egészen 1992-ig nyúlik vissza a víz világnapjának története. Az UNESCO világörökségként számon tartott Rio De Janeiro városában rendezett Környezet és Fejlődés konferencián kezdeményezte az ENSZ közgyűlése a jeles esemény létrehozását. Az év végén foglalták írásba a Víz Világnapja kezdeményezést és nem sokkal később került először megrendezésre az esemény. Innen kezdve minden évben március 22-én ünneplik világszerte a Víz Világnapját.

Az esemény célja

Ahogy korábban írtuk, Földünk édesvíz készlete véges, és napról napra egyre több ember nem jut megfelelő mennyiségű, illetve minőségű ivóvízhez. Már napjainkban több, mint 2 milliárd embernek kell szembenéznie vízhiánnyal, ami a tendenciák szerint rohamosan romlani fog az elkövetkező években.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy ivóvíz készletünk véges, és ezért tegyünk meg mindent vizeink megóvásának érdekében. Emellett 2015-ben a világszövetség célul tűzte ki azt is, hogy 2030-ra minden ember számára biztosítva legyen a tiszta, és egészséges ivóvíz.víz világnapja

Mit tehetünk a felszín alatti vizekért?

Ahogy korábban írtuk, a felszíni vizekkel ellentétben a talajvizek szennyezettsége nem szembetűnő és emiatt kevés szerephez jut. Sokan nincsenek tisztában a felszín alatti víz mennyiségével és jelentőségével. Ezért fontos, hogy a Víz Világnapjának alkalmából felhívjuk mások figyelmét is a felszín alatti vizek nélkülözhetetlen szerepére.

Emellett azzal segíthetünk a legtöbbet, ha csökkentjük ökológiai lábnyomunkat. A talajvíz legnagyobb ellensége a mezőgazdaság. A talajba szivárgó vegyszerek szennyezik a felszín alatt megbúvó vizet és a túlhasználat miatt egyre több helyen szipolyozunk ki több vizet a felszín alól, mint ami a csapadék révén visszajut oda. Ennek egyik legfontosabb és egyben legegyszerűbb lépése az, ha csökkentjük műanyag felhasználásunkat és nem bánunk pazarlóan az élelmiszerrel.

A Montivíz számára a legnagyobb kincs a víz, ezért cégünk számára kiemelt fontosságú természetes vizeink védelme. Ismerd meg ballonos ásványvíz szolgáltatásunkat és tegyünk együtt egy fenntarthatóbb jövőért! Mit is jelent pontossan az, hogy a fenntarthatóság? Olvasd el cikkünket!

Kattints a linkre és tudj meg többet a Balaton-felvidék rejtett kincséről!

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.