A víz világnapja 2022

2022.03.17

A szemünk számára láthatatlan, talpunk alatt megbúvó felszín alatti víz, bolygónk egyik, ha nem a legfontosabb kincse. A világ elérhető ivóvíz készletének majdnem egészét ez teszi ki, azonban az éghajlatváltozás és a talajszennyezés miatt egyre nagyobb veszélybe van ez a felbecsülhetetlen kincs. 2022-ben a víz világnapjának a szlogenje és témája ennek jelentőségére hívja fel a világ figyelmét, ugyanis felszín alatti vizeink védelméről aligha esik szó a köztudatban.víz világnapja szlogen

Csak végtelennek tűnik

„A víz motorja a természetnek.” - Leonardo da Vinci

Bolygónk felszínének körülbelül 71 százalékát borítja víz és a teljes vízkészletünket 1,4 milliárd km3-re becsülik. Ez a vízmennyiség egyenletesen elosztva körülbelül 2.700 km vastag réteget képezne bolygónk körül. Azonban, ennek a szinte végtelen mennyiségnek csak egy apró része az, amit mi életető elemnek tekinthetünk. Ugyanis, vízkészletünk 97,5 százaléka alkalmatlan emberi fogyasztásra, emellett a mezőgazdaság és az ipar sem tudja felhasználni magas sótartalma miatt.

A maradék, körülbelül 2,5 százalék teszi Földünk édesvíz készletét. Viszont ez nem azt jelenti, hogy ennyivel gazdálkodhatunk. Ennek a víznek körülbelül 79 százaléka zárva van gleccserek és jégsapkák formájában, aminek felhasználásában nem bízhatunk, mivel beláthatatlan következményekkel járna, ha elolvadnának.

mikor van a víz világnapja 2022

A láthatatlan kincs

A talajvíz, az édesvízi folyók és tavak jelentős része, valamint a csapadék - elsősorban az intenzív mezőgazdasági tevékenységek miatt - alkalmatlan emberi fogyasztásra megfelelő kezelés nélkül. Ha Földünkön fellelhető vízforrásokból kivonjunk azokat, amelyek nem vagy csak részben hasznosíthatóak, akkor szembesülni fogunk azzal ténnyel, hogy hiába élünk a “kék bolygón”, vízkészletünk mégis szűkösebb, mint gondolnánk.

A helyzet pedig évről évre látványosan egyre romlik. Részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz Földünk fogyatkozó édesvízkészletéről. Kattints a linkre és tudj meg többet a víz krízisről!

Mi maradt végül? A teljes vízkészletünk maradéka – körülbelül 0,62 százalék – az, ami biztonságosan fogyasztható és felhasználható. Ez a felbecsülhetetlen értékű vízkészlet a felszín alatt bújik meg zárt rétegek által védve. Magyarország vízrajzilag nagyon kedvező helyen fekszik, ugyanis bővelkedik kiváló minőségű felszín alatti vízben. A Monti ásványi anyagokban gazdag természetes ásványvíz is egyike ennek. Kattints a linkre és ismerd meg a Bakony kőzetei által kristály tisztára szűrt Montivizet!

A víz világnapjának szlogenje

 

1994 óta az ENSZ kijelöl egy témát minden évben, amire az egész esemény összpontosít. Idén - ahogy korábban is említettük - a talaj mélyén fekvő, tiszta ivóvízé a főszerep, ugyanis e nélkül elképzelhetetlen lenne az élet. Ennek a felbecsülhetetlen kincsnek a szerepére és fontosságára kívánja felhívni idén a világ figyelmét a világszervezet. Ennek szellemében idén a víz világnapjának a szlogenje a következő: Tegyük láthatóvá a láthatatlant! 

Azért fontos, hogy a víz világnapja alkalmából felhívjuk a figyelmet a talajvíz fontosságára és szerepére, mivel talajvíz szennyezettsége nem szembetűnő. A média és a közvélemény figyelme legtöbbször az óceánok és a folyók sokkal látványosabb szennyezettségére összpontosul. 

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az utóbbi ne lenne olyan fontos, hogy nap, mint nap foglalkozzunk vele , hanem azt, hogy a talajvíz is legalább hasonló figyelmet érdemel.

Ugyanis ez a talaj alatt megbúvó víz az, ami táplálja a folyókat és tavakat, míg végezetül az óceánba ömlik. Ez az a víz, ami a világ népességének döntő többségének szomját oltja nap, mint nap.víz világnapja története

Mikor van a Víz Világnapja?

Egészen 1992-ig nyúlik vissza a víz világnapjának története. Az UNESCO világörökségként számon tartott Rio De Janeiro városában rendezett Környezet és Fejlődés konferencián kezdeményezte az ENSZ közgyűlése a jeles esemény létrehozását. Az év végén foglalták írásba a Víz Világnapja kezdeményezést és nem sokkal később került először megrendezésre az esemény. Innen kezdve minden évben március 22-én ünneplik világszerte a Víz Világnapját.

Az esemény célja

Ahogy korábban írtuk, Földünk édesvíz készlete véges, és napról napra egyre több ember nem jut megfelelő mennyiségű, illetve minőségű ivóvízhez. Már napjainkban több, mint 2 milliárd embernek kell szembenéznie vízhiánnyal, ami a tendenciák szerint rohamosan romlani fog az elkövetkező években.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy ivóvíz készletünk véges, és ezért tegyünk meg mindent vizeink megóvásának érdekében. Emellett 2015-ben a világszövetség célul tűzte ki azt is, hogy 2030-ra minden ember számára biztosítva legyen a tiszta, és egészséges ivóvíz.víz világnapja

Mit tehetünk a felszín alatti vizekért?

Ahogy korábban írtuk, a felszíni vizekkel ellentétben a talajvizek szennyezettsége nem szembetűnő és emiatt kevés szerephez jut. Sokan nincsenek tisztában a felszín alatti víz mennyiségével és jelentőségével. Ezért fontos, hogy a Víz Világnapjának alkalmából felhívjuk mások figyelmét is a felszín alatti vizek nélkülözhetetlen szerepére.

Emellett azzal segíthetünk a legtöbbet, ha csökkentjük ökológiai lábnyomunkat. A talajvíz legnagyobb ellensége a mezőgazdaság. A talajba szivárgó vegyszerek szennyezik a felszín alatt megbúvó vizet és a túlhasználat miatt egyre több helyen szipolyozunk ki több vizet a felszín alól, mint ami a csapadék révén visszajut oda. Ennek egyik legfontosabb és egyben legegyszerűbb lépése az, ha csökkentjük műanyag felhasználásunkat és nem bánunk pazarlóan az élelmiszerrel.

A Montivíz számára a legnagyobb kincs a víz, ezért cégünk számára kiemelt fontosságú természetes vizeink védelme. Ismerd meg ballonos ásványvíz szolgáltatásunkat és tegyünk együtt egy fenntarthatóbb jövőért! Mit is jelent pontossan az, hogy a fenntarthatóság? Olvasd el cikkünket!

Kattints a linkre és tudj meg többet a Balaton-felvidék rejtett kincséről!

TOVÁBBI HÍREK
Kálium hatása az emberi szervezetre
Kálium hatása az emberi szervezetre
2022.06.21

Szervezetünknek számtalan vitaminra és ásványi anyagra van szüksége. A különböző reklámokban, valamint cikkekben legtöbbször csak a magnéziumot, a kalciumot, a cinket emelik ki, illetve időnként a vas szokott kiemelt figyelmet élvezni. A káliumról viszont kevés szó esik, miközben szervezetünk számára az egyik legfontosabb.

Ki volt valójában a szódavíz feltalálója?
Ki volt valójában a szódavíz feltalálója?
2022.06.15

Még napjainkban is egyetérthetünk abban, hogy hazánkban nincs nyár szódavíz nélkül. Napközben magában frissít a hűsítő pezsgő nedű, és a nap leszálltával pedig egy-egy kiváló magyar bornak adhat új karaktert. Viszont az sokak számára újdonság lehet, hogy a szódavíz feltalálója - vagy legalábbis a legelső felfedező - valójában nem is magyar. Hogyan lett mégis a szikvíz hungarikum 2013-ban? Ismerd meg a szóda több, mint 250 éves történetét!

Miért kék a tenger?
Miért kék a tenger?
2022.06.07

Miért kék a tenger? Valószínűleg sokunk feltette már ezt a kérdést, amikor a szemkápráztató azúrkék tengerben gyönyörködött. Legtöbbször a tenger kék színét az égbolt tükröződésével magyarázzák. Azonban ez csak a kisebb része a megoldásnak. Lássuk a teljes képet!

Jóból is megárt a sok - Túlzott vízfogyasztás
Jóból is megárt a sok - Túlzott vízfogyasztás
2022.05.31

A megfelelő hidratáltság fontosságára lépten-nyomon felhívják figyelmünket. Komoly következményei lehetnek annak, ha testünk szomjazik. Azonban arról kevés szó esik, hogy a ló túloldalára is át lehet esni. Ugyanis a túlzott vízfogyasztás is lehet annyira veszélyes, mint a túl kevés. A vízmérgezés persze nem olyan gyakori, mint a dehidratáció, azonban nem árt tisztában lenni a kockázatával.

Környezetvédelmi világnap - Június 5.
Környezetvédelmi világnap - Június 5.
2022.05.24

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége hívta életre több évtizede a Környezetvédelmi Világnapot. Gondolhatnánk, hogy egy a sok hangzatos világnap közül, azonban üzenete és fontossága évről évre egyre növekszik. Környezetünk, valamint az emberiség egészsége kéz a kézben jár, és sajnos az előbbi évről-évre egyre jobban megsinyli a civilizáció tevékenységeit.

Ballonos vízadagoló tisztítása házilag
Ballonos vízadagoló tisztítása házilag
2022.05.19

A vízadagoló manapság már nemcsak egy-egy iroda fontos tartozéka, hanem a háztartásokba is beszivárogtak köszönhetően megannyi előnyének. Azonban ahhoz, hogy biztonságosan és hosszútávon élvezhessük ezeket a pozitívumokat, szükség van a gép rendszeres karbantartására. Szerencsére Te is megoldhatod a ballonos vízadagoló tisztítását házilag, néhány egyszerű eszköz segítségével, pillanatok alatt!