A víz világnapja 2022

2022.03.17

A szemünk számára láthatatlan, talpunk alatt megbúvó felszín alatti víz, bolygónk egyik, ha nem a legfontosabb kincse. A világ elérhető ivóvíz készletének majdnem egészét ez teszi ki, azonban az éghajlatváltozás és a talajszennyezés miatt egyre nagyobb veszélybe van ez a felbecsülhetetlen kincs. 2022-ben a víz világnapjának a szlogenje és témája ennek jelentőségére hívja fel a világ figyelmét, ugyanis felszín alatti vizeink védelméről aligha esik szó a köztudatban.víz világnapja szlogen

Csak végtelennek tűnik

„A víz motorja a természetnek.” - Leonardo da Vinci

Bolygónk felszínének körülbelül 71 százalékát borítja víz és a teljes vízkészletünket 1,4 milliárd km3-re becsülik. Ez a vízmennyiség egyenletesen elosztva körülbelül 2.700 km vastag réteget képezne bolygónk körül. Azonban, ennek a szinte végtelen mennyiségnek csak egy apró része az, amit mi életető elemnek tekinthetünk. Ugyanis, vízkészletünk 97,5 százaléka alkalmatlan emberi fogyasztásra, emellett a mezőgazdaság és az ipar sem tudja felhasználni magas sótartalma miatt.

A maradék, körülbelül 2,5 százalék teszi Földünk édesvíz készletét. Viszont ez nem azt jelenti, hogy ennyivel gazdálkodhatunk. Ennek a víznek körülbelül 79 százaléka zárva van gleccserek és jégsapkák formájában, aminek felhasználásában nem bízhatunk, mivel beláthatatlan következményekkel járna, ha elolvadnának.

mikor van a víz világnapja 2022

A láthatatlan kincs

A talajvíz, az édesvízi folyók és tavak jelentős része, valamint a csapadék - elsősorban az intenzív mezőgazdasági tevékenységek miatt - alkalmatlan emberi fogyasztásra megfelelő kezelés nélkül. Ha Földünkön fellelhető vízforrásokból kivonjunk azokat, amelyek nem vagy csak részben hasznosíthatóak, akkor szembesülni fogunk azzal ténnyel, hogy hiába élünk a “kék bolygón”, vízkészletünk mégis szűkösebb, mint gondolnánk.

A helyzet pedig évről évre látványosan egyre romlik. Részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz Földünk fogyatkozó édesvízkészletéről. Kattints a linkre és tudj meg többet a víz krízisről!

Mi maradt végül? A teljes vízkészletünk maradéka – körülbelül 0,62 százalék – az, ami biztonságosan fogyasztható és felhasználható. Ez a felbecsülhetetlen értékű vízkészlet a felszín alatt bújik meg zárt rétegek által védve. Magyarország vízrajzilag nagyon kedvező helyen fekszik, ugyanis bővelkedik kiváló minőségű felszín alatti vízben. A Monti ásványi anyagokban gazdag természetes ásványvíz is egyike ennek. Kattints a linkre és ismerd meg a Bakony kőzetei által kristály tisztára szűrt Montivizet!

A víz világnapjának szlogenje

 

1994 óta az ENSZ kijelöl egy témát minden évben, amire az egész esemény összpontosít. Idén - ahogy korábban is említettük - a talaj mélyén fekvő, tiszta ivóvízé a főszerep, ugyanis e nélkül elképzelhetetlen lenne az élet. Ennek a felbecsülhetetlen kincsnek a szerepére és fontosságára kívánja felhívni idén a világ figyelmét a világszervezet. Ennek szellemében idén a víz világnapjának a szlogenje a következő: Tegyük láthatóvá a láthatatlant! 

Azért fontos, hogy a víz világnapja alkalmából felhívjuk a figyelmet a talajvíz fontosságára és szerepére, mivel talajvíz szennyezettsége nem szembetűnő. A média és a közvélemény figyelme legtöbbször az óceánok és a folyók sokkal látványosabb szennyezettségére összpontosul. 

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az utóbbi ne lenne olyan fontos, hogy nap, mint nap foglalkozzunk vele , hanem azt, hogy a talajvíz is legalább hasonló figyelmet érdemel.

Ugyanis ez a talaj alatt megbúvó víz az, ami táplálja a folyókat és tavakat, míg végezetül az óceánba ömlik. Ez az a víz, ami a világ népességének döntő többségének szomját oltja nap, mint nap.víz világnapja története

Mikor van a Víz Világnapja?

Egészen 1992-ig nyúlik vissza a víz világnapjának története. Az UNESCO világörökségként számon tartott Rio De Janeiro városában rendezett Környezet és Fejlődés konferencián kezdeményezte az ENSZ közgyűlése a jeles esemény létrehozását. Az év végén foglalták írásba a Víz Világnapja kezdeményezést és nem sokkal később került először megrendezésre az esemény. Innen kezdve minden évben március 22-én ünneplik világszerte a Víz Világnapját.

Az esemény célja

Ahogy korábban írtuk, Földünk édesvíz készlete véges, és napról napra egyre több ember nem jut megfelelő mennyiségű, illetve minőségű ivóvízhez. Már napjainkban több, mint 2 milliárd embernek kell szembenéznie vízhiánnyal, ami a tendenciák szerint rohamosan romlani fog az elkövetkező években.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy ivóvíz készletünk véges, és ezért tegyünk meg mindent vizeink megóvásának érdekében. Emellett 2015-ben a világszövetség célul tűzte ki azt is, hogy 2030-ra minden ember számára biztosítva legyen a tiszta, és egészséges ivóvíz.víz világnapja

Mit tehetünk a felszín alatti vizekért?

Ahogy korábban írtuk, a felszíni vizekkel ellentétben a talajvizek szennyezettsége nem szembetűnő és emiatt kevés szerephez jut. Sokan nincsenek tisztában a felszín alatti víz mennyiségével és jelentőségével. Ezért fontos, hogy a Víz Világnapjának alkalmából felhívjuk mások figyelmét is a felszín alatti vizek nélkülözhetetlen szerepére.

Emellett azzal segíthetünk a legtöbbet, ha csökkentjük ökológiai lábnyomunkat. A talajvíz legnagyobb ellensége a mezőgazdaság. A talajba szivárgó vegyszerek szennyezik a felszín alatt megbúvó vizet és a túlhasználat miatt egyre több helyen szipolyozunk ki több vizet a felszín alól, mint ami a csapadék révén visszajut oda. Ennek egyik legfontosabb és egyben legegyszerűbb lépése az, ha csökkentjük műanyag felhasználásunkat és nem bánunk pazarlóan az élelmiszerrel.

A Montivíz számára a legnagyobb kincs a víz, ezért cégünk számára kiemelt fontosságú természetes vizeink védelme. Ismerd meg ballonos ásványvíz szolgáltatásunkat és tegyünk együtt egy fenntarthatóbb jövőért! Mit is jelent pontossan az, hogy a fenntarthatóság? Olvasd el cikkünket!

Kattints a linkre és tudj meg többet a Balaton-felvidék rejtett kincséről!

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.