Hogyan vegyük elejét a fluktuációnak?

2023.05.12

Milyen hatással van a fluktuáció a vállalkozásra?

Valószínűleg azzal mindenki tisztában van, hogy a magas fluktuáció negatív hatással van a vállalkozásra, viszont a valós költségével már kevesen vannak tisztában. Egy egy távozó munkatárs jelentős anyagi terhet (kiléptetési költségek, új alkalmazott képzése stb)  jelent a cég számára, amit a vállalkozás meg tud becsülni. Azonban vannak olyan negatív tényezők is, amelyek nehezen számszerűsíthetőek. Bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz a fluktuáció negatív következményeiről.

Miért távoznak a munkavállalók a leggyakrabban?

Számos oka lehet annak, hogy egy munkavállaló a távozás mellett dönt. A munkavállalónak se érdeke, hogy gyakran váltson munkahelyet, ezért sokszor több tényező vezet végül a felmondáshoz. A legtöbb ilyen negatív faktorra a munkáltatónak befolyása van, vagyis a vezetők felelőssége, hogy felismerjék a jeleket és tegyenek ellene. A leggyakoribb felmondási okokról korábbi cikkünkben olvashatsz.

Mit tehetünk a magas fluktuáció ellen?

A felmondások jelentős része megelőzhető. Minden apró változtatás döntő súllyal bír, ami javítja karrierfejlesztési lehetőségeket, a munka és a magánélet egyensúlyát, a vezetői kapcsolatokat, a javadalmazásokat és az általános jólétet a munkahelyen.

Találjuk meg a megfelelő embert

Már azelőtt csökkenthetjük a felmondás valószínűségét, mielőtt egyáltalán a leendő munkatárs a szervezetbe lépett volna. Minden cégnél más és más a felvételi eljárás. Hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy a miénk célravezető? 

A legfontosabb, hogy ne az legyen a cél, hogy olyan embert találjunk, aki rendelkezik a megfelelő készségekkel és képességekkel, ami a munkakörhöz szükséges, hanem olyat, aki emellett a vállalati kultúrába is tökéletesen illik. Nem véletlen, hogy napjainkban az állásinterjúkon a szakmai kvalitás feltérképezése helyett a személyiség megismerésére helyeződött át a fókusz.

Elismerés és jutalmazás

Az alkalmazottaknak rendkívül fontos elismerés és megbecsülés. Ahhoz, hogy ezt megfelelő módon megkaphassák és érezhessék képzett vezetőkre van szükség. A boldog alkalmazottak átlagosan 12%-kal produktívabbak, mint az elégedetlenek. Célszerű az alkalmazottakat megjutalmazni, ha az elvárásokon felül teljesítenek. 

A pozitív munkakörnyezet hozzájárul ahhoz, hogy az alkalmazottak boldogok legyenek és úgy érezzék, hogy elismerik munkájukat, aminek az eredményeképpen motiváltak lesznek , illetve elkötelezettek a szervezet irányába.

Tegyük láthatóvá a karrier utat

Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, a nem megfelelő előrelépési lehetőség a leggyakoribb felmondási ok, különösen a fiatal munkavállalók között. Fontos, hogy ne érezzék úgy, hogy karrierjük stagnál, mivel ez esetben az előrelépési lehetőséget a munkahely váltásban fogják látni. Az elismerés és a jutalmazása része legyen az is, hogy az alkalmazottakat előre mozdítjuk a karrier útjukon.

Ösztönözzük a vezetőket, hogy ütemezzenek rendszeres találkozókat csapatukkal, hogy megvitassák céljaikat és azt, hogy a vállalat hogyan segítheti őket ezeknek elérésében.

Munka és magánélet egészséges egyensúlya

Felmérések szerint, a munkavállalók számára a különböző egyéb juttatások döntő tényezőként szerepelnek, amikor a munkahelyváltást fontolgatják. A legjobb, ha ezek a juttatások szeméylreszabottak. Például korlátlan, vagy jelentős mennyiségű apasági vagy anyasági szabadság a gyermek születését követő években eldöntheti a munkahely váltás kérdését. A rugalmas munkaidő, vagy munkakörnyezet is jelentősen befolyásolhatja a munkavállalót a döntésében.

Tanulás és fejlődés elősegítése

A folyamatos tanulás és fejlődés pozitívan hat a munkavállalóra, ami a szervezet számára is határozottan előnyös. Ezért a cégnek jól felépített képzési és fejlesztési stratégiára van szüksége, amivel lehetőséget biztosít az alkalmazottai számára, hogy olyan irányba fejlődjenek, ami érdekli őket és a vállalat számára is hasznos.

Például felajánlhatunk meghatározot keretet, amit konferencián vagy tanfolyamra való részvételre lehet fordítani. A program sikeréhez az kell, hogy a kritériumok világosak és  méltányosak legyenek, valamint az alkalmazottak számára egyértelműek legyenek.

Figyeljünk a toxikus munkatársakra

Ahogy a munkahelyi barátságoknak megvannak a pozitívumai, úgy a kellemetlen munkatársaknak a hátránya. A túlságosan kritikus, pletykás, önző és áskálódó alkalmazottak ellehetetlenítik a nagy reményekkel érkező, motivált munkatársakat, akik előbb vagy utóbb emiatt a távozás mellett döntenek. Ezért fontos, hogy figyeljünk az apróságokra, a metakommunikációra és gyűjtsünk visszajelzéseket az alkalmazottaktól, hogy kiszűrjük a toxikus személyeket és kezelni tudjuk a konfliktust.

 

TOVÁBBI HÍREK
Mi a teendő, ha vízadagolonk meghibásodott?
Mi a teendő, ha vízadagolonk meghibásodott?
2023.09.29

A vízadagoló állandó használatnak van kitéve és legtöbbször a legforgalmasabb helyen van üzembehelyezve, ezért óhatatlanul is fennáll a meghibásodás esélye. Egy rövid útmutató állítottunk össze, annak érdekében, hogy a problémát mielőbb orvosolni tudjuk, és megkönnyítsük az ehhez kapcsolódó ügyintézést.

Hogyan rendelhet ballonos ásványvizet a legegyszerűbben?
Hogyan rendelhet ballonos ásványvizet a legegyszerűbben?
2023.09.21

Senki sem szeret az adminisztrációval bajlódni, ezért szeretnénk minél inkább megkönnyíteni a rendelésleadást és nyomonkövethetőbbé tenni a folyamatot. Ezért többféle lehetőség közül választhatja ki az Ön számára legkényelmesebbet és legegyszerűbbet.

Hogyan bánjunk az ásványvizes ballonokkal?
Hogyan bánjunk az ásványvizes ballonokkal?
2023.09.07

Egy teli ballon 19 kilogrammot nyom, ami érthető módon megnehezíti a szállítását, a cseréjét a vízadagolón és a tárolását. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a baleseteket, a ballonok sérülésével járó kellemetlenségeket és a higiéniás kockázatokat is kizárhatjuk. Ezért egy részletes, de lényegre törő útmutatot állítottunk össze, hogy hogyan a legegyszerűbb és legcélszerűbb a ballonokkal báni.

Mondj nemet a hozzáadott cukornak, van jobb alternatíva!
Mondj nemet a hozzáadott cukornak, van jobb alternatíva!
2023.08.25

Tagadhatatlan, hogy nyári hőségben mindenkinek jól tud esni egy jéghideg üdítő ital vagy jégkrém, azonban ezek a termékek legtöbbször elképesztő mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Egy-egy alkalmi még csak csak belefér, azonban a túl sok cukor plusz komoly problémát okozhat.