Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás

2022.07.06

Ha szervezetünk ásványi anyag beviteléről van szó, akkor szinte mindig a kalcium, a magnézium és hébe-hóba a vas kerül elő. Miközben a káliumra legalább akkora szüksége van szervezetünknek, mint az előzőekre. Szerencsére számtalan káliumban gazdag élelmiszer áll rendelkezésünkre, ha egyet-egyet beépítünk étrendünkbe, akkor biztos nem fogunk hiányt szenvedni az ásványi anyagból.
káliumban gazdag élelmiszerek

Miért fontos?

Káliumnak nélkülözhetetlen szerepe van szervezetünk anyagcsere folyamatainak biztosításában és a sejtek közötti ingerület vezetésében. Múlt heti cikkünkben olvashatsz részletesebben a kálium létfontosságú szerepéről. Kattints a linkre!

Mennyi az ideális mennyiség?

Egy egészséges felnőtt szervezet számára körülbelül 2.300 mg és 3.500 mg között mozog az ajánlott napi beviteli mennyisége az ásványi anyagból. Természetesen ez sok tényezőtől függ, de ha naponta 2,5 grammnyi káliumot juttatunk a szervezetünkbe, akkor biztosan nem fog problémát okozni sem a kálium hiány, sem pedig a kálium túladagolása.

Az életkornak jelentős befolyásoló ereje ásványi anyag bevitelünkre:

  • Fél éves korig 400 mg

  • Egy éves korig 860 mg

  • 1-8 éves kor között 2100 mg

  • 9-13 éves korig a lányoknak 2.300, a fiúknak 2.500 mg

  • 14-18 éves korig a fiúknál 3000 mg, a lányoknál változatlan

  • 18 év felett a férfiaknál 3400, a nőknél 2600 mg, illetve terhesség esetén 300-400 mg-mal több

az optimális napi beviteli mennyiség káliumból.

Miben van kálium?

A sokszor hangoztatott magnéziumhoz és kalciumhoz képest jóval nagyobb mennyiségben van szükségünk káliumra. Ugyanis szervezetünkben a harmadik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag. Szerencsére számtalan természetes kálium forrás áll rendelkezésünkre.

Magas kálium tartalmú ételek

Rengeteg élelmiszer tartalmaz jelentős mennyiségű káliumot, aminek köszönhetően a legválogatósabb emberek is könnyedén pótolni tudják az egyik legfontosabb ásványi anyagot. Melyik az az 5 káliumban gazdag étel, amivel észrevétlenül potolhatod az ásványi anyag szükségletet?

Hüvelyesek

A legtöbb hüvelyes - különösen a szójabab - rendkívüli magas kálium tartalommal bír. 10 dkg szárazbab több, mint 1300 mg káliumot tartalmaz. A különböző hüvelyesek kiváló beépíthetőek bármilyen étrendben, mivel magas fehérje, vitamin és ásványi anyag-tartalmuk nagyon alacsony zsírtartalommal párosul.

A különböző babok mellett még a sárgaborsó és a lencse tartalmaz több, mint 1000 mg káliumot 100 grammonként. Emellett a népszerű nassolnivaló, a földimogyoró is ott van az élmezőnyben, a maga 920 mg-os “teljesítményével”. Az utóbbi esetén viszont fontos a mértékletesség, ugyanis a földimogyoró 47 százaléka zsír.

káliumtartalmú ételek

Banán

Bátran kijelenthetjük, hogy a banán a legnépszerűbb déli gyümölcs és népszerűsége nem véletlen. Finom, praktikus, gyorsan laktat, és nem mellesleg rendkívül gazdag káliumban, valamint magnéziumban. A banán káliumtartalma körülbelül 3.450 mg/kilogramm, ami azt jelenti, hogy akár egyetlen gyümölccsel fedezhető a napi bevitel negyede.

Burgonya

Sajnos az utóbbi években számos tévhit kelt szárnyra a burgonyával kapcsolatban. Ennek eredményeképpen sokak számára a krumpli összeegyeztethetetlen lett az egészséges étrenddel. Pedig jól elkészítve - vagyis nem zsírban, vagy olajban tocsogva - minden egészséges étrendbe tökéletesen illik.

Ugyanis a burgonya jelentős mennyiségű rostot, foszfort, magnéziumot tartalmaz, és ami cikkünk szempontjából legfontosabb, egyike a legmagasabb kálium tartalmú élelmiszereknek. Egy közepes méretű burgonya elfogyasztásával a napi kálium bevitel ötödét magunk mögött is tudhatjuk.

Kakaó

A csokoládét legtöbben bűnös élvezetként tartják számon, azonban mértékkel fogyasztva a minőségi étcsokoládé jótékony hatással van szervezetünkre. A kakaópor antioxidáns tartalma rendkívül magas, és számos - szervezetünk számára hasznos - ásványi anyagot tartalmaz jelentős mennyiségben. 

Egy tábla magasabb - legalább 70%-os - kakaótartalomú étcsokoládéban körülbelül 600-700 mg kálium található. Viszont ahogy a közmondás is tartja, jóból is megárt a sok. Kiegyensúlyozott étrend mellett napi egy-két kocka elfogyasztása pozitiv hatással van szervezetünkre, azonban 30-40 grammnál többet már nem ajánlott egy nap alatt megenni, legyen az bármilyen jó minőségi csokoládé.káliumban gazdag ételek

Csonthéjas gyümölcsök és magvak

Nem kell a trópusokig menni, ha káliumban gazdag gyümölcsöt szeretnek nassolni. Számtalan hazai idénygyümölcs - különösen a csonthéjasok - tartalmaz jelentős mennyiségű káliumot.Többek között a kajszibarack, a szilva és a datolya rendelkezik a banánhoz hasonló ásványianyag-tartalommal.

A gyümölcsök mellett a csonthéjas magvakat is érdemes megemlíteni. A hazánkban népszerű dió az egyik legmagasabb kálium tartalmú élelmiszer. A rendkívül sokoldalú termés több, mint 1700 mg-ot tartalmaz az ásványi anyagból 100 grammonként. Egyedül a szójabab tudja megelőzni 1800 milligrammos teljesítményével.

Kálium folyékony formában

Egészségünk megőrzésének érdekében naponta legalább 2-3 liter folyadékot kell meg inni, ezért amellett se mehetünk el szótlanul, hogy sok hazai ásványvizünk jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot.

A festői szépségű Káli-Medencében felszínre törő Monti ásványvíz rendkívül gazdag magnéziumban és kalciumban, valamint kálium tartalmával segít a fent említett élelmiszereknek, hogy szervezetünk megkapja a kellő mennyiséget az egészséghez. Válaszd te is a hazai minőséget, fenntartható formában! Kattints a linkre, és ismerd meg a Balaton-felvidék kincsét!

TOVÁBBI HÍREK
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
Rövid, de annál hatékonyabb: a mikro-szünet
2022.12.01

Ha a munkahelyi szünetre gondolunk, akkor legtöbbünk egy 10-15 perces kávészünetre, vagy az ebédidőre asszociálunk, amiből - sajnos - kevés van. Azonban van egy jó hírünk! Már egy-egy rövidebb - mikro-szünet - is jelentős hatással van fizikai és mentális egészségünkre. Lássuk, miért érdemes akárcsak 1-2 percre elszakadni a munkától!

Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
Rossz szokások, amelyek észrevétlenül rombolják a produktivitást
2022.11.18

Sokunkkal megesik, hogy csak nap végén eszmélünk rá arra, hogy egyáltalán nem voltunk olyan produktivak a munkaidőben, mint ahogy azt előző munkanap végén, vagy reggel terveztük. Még, ha végig futjuk az aznapi történéseket, akkor se nagyon értjük, hogy hol sikkadt el a munkánk, hiszen egész nap csináltunk valamit. Nos, van egy-két olyan cselekvés, ami nem olyan egyértelmű időnyelő, mint például a közösségi média pörgetése.

Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
Oxigénnel dúsított víz - Átverés vagy csodaszer?
2022.11.11

Az egészséges életmód azzal kezdődik, hogy gondoskodunk szervezetünk megfelelő folyadék utánpótlásáról. Ezt az alapigazságot felhasználva egyre többen próbálják a saját malmukra hajtani a vizet. Ennek eredményeképpen egyre több fajta “extra egészséges”, hangzatos “turbózott” víz kerül a látóterünkbe. Ennek egyike az oxigénnel dúsított víz. Valóban csodaszer lenne az oxigénes víz, vagy csak egy újabb hangzatos piaci szereplővel van dolgunk?

Home office negatívumai a vállalati oldalról
Home office negatívumai a vállalati oldalról
2022.11.03

A home office-t legtöbbször dolgozói oldalról közelítik meg. Azonban, nem csak a munkavállalónak jelent kihívást a távmunka, hanem a munkáltatónak is, főleg akkor, ha alapjaiban nem a távmunka, és az irodai munka integrálására rendezkedtek be.

Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
Hogyan semlegesítsd a Home Office negatívumait?
2022.10.26

Néhány éve még nem voltak felkészülve sem vállalkozások sem a dolgozók arra, hogy home office-ból dolgozzon az iroda nagy része. Számtalan probléma akadt, ami kihatott a dolgozó életére, teljesítményére és azáltal a vállalat eredményességére. Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően mára kezd kiforrni a home office gyakorlata. Lássuk, milyen problémák jelentkezhetnek, és hogyan lehet orvosolni őket!

Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
Valóban jó állapotban van a vízhálózat Magyarországon?
2022.10.13

Az ivóvíz fontos. Számos tanulmány, cikk, esemény vette górcső alá, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a megfelelő mennyiségű, és (hasonlóan fontos) minőségű ivóvíznek. Ehhez a legáltalánosabb forrás a csapvíz, amelyről elterjedt egyetemes megállapítás, hogy jó állapotban van, és Európában az egyik, ha nem a legjobb vezetékes vízhez juthatunk hozzá Magyarországon.