Miben van kálium? Az 5+1 legjobb természetes forrás

2022.07.06

Ha szervezetünk ásványi anyag beviteléről van szó, akkor szinte mindig a kalcium, a magnézium és hébe-hóba a vas kerül elő. Miközben a káliumra legalább akkora szüksége van szervezetünknek, mint az előzőekre. Szerencsére számtalan káliumban gazdag élelmiszer áll rendelkezésünkre, ha egyet-egyet beépítünk étrendünkbe, akkor biztos nem fogunk hiányt szenvedni az ásványi anyagból.
káliumban gazdag élelmiszerek

Miért fontos?

Káliumnak nélkülözhetetlen szerepe van szervezetünk anyagcsere folyamatainak biztosításában és a sejtek közötti ingerület vezetésében. Múlt heti cikkünkben olvashatsz részletesebben a kálium létfontosságú szerepéről. Kattints a linkre!

Mennyi az ideális mennyiség?

Egy egészséges felnőtt szervezet számára körülbelül 2.300 mg és 3.500 mg között mozog az ajánlott napi beviteli mennyisége az ásványi anyagból. Természetesen ez sok tényezőtől függ, de ha naponta 2,5 grammnyi káliumot juttatunk a szervezetünkbe, akkor biztosan nem fog problémát okozni sem a kálium hiány, sem pedig a kálium túladagolása.

Az életkornak jelentős befolyásoló ereje ásványi anyag bevitelünkre:

  • Fél éves korig 400 mg

  • Egy éves korig 860 mg

  • 1-8 éves kor között 2100 mg

  • 9-13 éves korig a lányoknak 2.300, a fiúknak 2.500 mg

  • 14-18 éves korig a fiúknál 3000 mg, a lányoknál változatlan

  • 18 év felett a férfiaknál 3400, a nőknél 2600 mg, illetve terhesség esetén 300-400 mg-mal több

az optimális napi beviteli mennyiség káliumból.

Miben van kálium?

A sokszor hangoztatott magnéziumhoz és kalciumhoz képest jóval nagyobb mennyiségben van szükségünk káliumra. Ugyanis szervezetünkben a harmadik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag. Szerencsére számtalan természetes kálium forrás áll rendelkezésünkre.

Magas kálium tartalmú ételek

Rengeteg élelmiszer tartalmaz jelentős mennyiségű káliumot, aminek köszönhetően a legválogatósabb emberek is könnyedén pótolni tudják az egyik legfontosabb ásványi anyagot. Melyik az az 5 káliumban gazdag étel, amivel észrevétlenül potolhatod az ásványi anyag szükségletet?

Hüvelyesek

A legtöbb hüvelyes - különösen a szójabab - rendkívüli magas kálium tartalommal bír. 10 dkg szárazbab több, mint 1300 mg káliumot tartalmaz. A különböző hüvelyesek kiváló beépíthetőek bármilyen étrendben, mivel magas fehérje, vitamin és ásványi anyag-tartalmuk nagyon alacsony zsírtartalommal párosul.

A különböző babok mellett még a sárgaborsó és a lencse tartalmaz több, mint 1000 mg káliumot 100 grammonként. Emellett a népszerű nassolnivaló, a földimogyoró is ott van az élmezőnyben, a maga 920 mg-os “teljesítményével”. Az utóbbi esetén viszont fontos a mértékletesség, ugyanis a földimogyoró 47 százaléka zsír. A csicseriborsó is kimagasló értékkel bír.

káliumtartalmú ételek

Banán

Bátran kijelenthetjük, hogy a banán a legnépszerűbb déli gyümölcs és népszerűsége nem véletlen. Finom, praktikus, gyorsan laktat, és nem mellesleg rendkívül gazdag káliumban, valamint magnéziumban. A banán káliumtartalma körülbelül 3.450 mg/kilogramm, ami azt jelenti, hogy akár egyetlen gyümölccsel fedezhető a napi bevitel negyede.

Burgonya

Sajnos az utóbbi években számos tévhit kelt szárnyra a burgonyával kapcsolatban. Ennek eredményeképpen sokak számára a krumpli összeegyeztethetetlen lett az egészséges étrenddel. Pedig jól elkészítve - vagyis nem zsírban, vagy olajban tocsogva - minden egészséges étrendbe tökéletesen illik.

Ugyanis a burgonya jelentős mennyiségű rostot, foszfort, magnéziumot tartalmaz, és ami cikkünk szempontjából legfontosabb, egyike a legmagasabb kálium tartalmú élelmiszereknek. Egy közepes méretű burgonya elfogyasztásával a napi kálium bevitel ötödét magunk mögött is tudhatjuk.

Kakaó

A csokoládét legtöbben bűnös élvezetként tartják számon, azonban mértékkel fogyasztva a minőségi étcsokoládé jótékony hatással van szervezetünkre. A kakaópor antioxidáns tartalma rendkívül magas, és számos - szervezetünk számára hasznos - ásványi anyagot tartalmaz jelentős mennyiségben. 

Egy tábla magasabb - legalább 70%-os - kakaótartalomú étcsokoládéban körülbelül 600-700 mg kálium található. Viszont ahogy a közmondás is tartja, jóból is megárt a sok. Kiegyensúlyozott étrend mellett napi egy-két kocka elfogyasztása pozitiv hatással van szervezetünkre, azonban 30-40 grammnál többet már nem ajánlott egy nap alatt megenni, legyen az bármilyen jó minőségi csokoládé.káliumban gazdag ételek

Csonthéjas gyümölcsök és magvak

Nem kell a trópusokig menni, ha káliumban gazdag gyümölcsöt szeretnek nassolni. Számtalan hazai idénygyümölcs - különösen a csonthéjasok - tartalmaz jelentős mennyiségű káliumot.Többek között a kajszibarack, a szilva és a datolya rendelkezik a banánhoz hasonló ásványianyag-tartalommal.

A gyümölcsök mellett a csonthéjas magvakat is érdemes megemlíteni. A hazánkban népszerű dió az egyik legmagasabb kálium tartalmú élelmiszer. A rendkívül sokoldalú termés több, mint 1700 mg-ot tartalmaz az ásványi anyagból 100 grammonként. Egyedül a szójabab tudja megelőzni 1800 milligrammos teljesítményével.

Kálium folyékony formában

Egészségünk megőrzésének érdekében naponta legalább 2-3 liter folyadékot kell meg inni, ezért amellett se mehetünk el szótlanul, hogy sok hazai ásványvizünk jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot.

A festői szépségű Káli-Medencében felszínre törő Monti ásványvíz rendkívül gazdag magnéziumban és kalciumban, valamint kálium tartalmával segít a fent említett élelmiszereknek, hogy szervezetünk megkapja a kellő mennyiséget az egészséghez. Válaszd te is a hazai minőséget, fenntartható formában! Kattints a linkre, és ismerd meg a Balaton-felvidék kincsét!

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
Montivíz újabb sikerre a nemzetkőzi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban a Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díjvárományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.