Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a támogató vezetőnek?

2023.07.21

A hatékony és inspiráló vezető nem csak a munkavállalók elkötelezettségét szilárdítja meg a cég felé, hanem az üzleti eredményeket, valamint a növekedést is elősegíti. Továbbá egy jó vezető képes megtartani a tehetséges munkatársakat és újakat bevonzani. Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy inspiráló vezető?

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a támogató vezetőnek?

A jó és eredményes menedzsment összeállítása a vezetőség egyik, ha nem a legnehezebb feladata. Egy jó vezetőnek egyrészről olyan készségekkel kell rendelkeznie, amelyek a személyiségből fakadnak, másrészről pedig olyan képességek birtokában is kell lennie, amelyeket el kell sajátítania. Lehet valaki hatékony vezető egyik, vagy másik nélkül, azonban az igazán inspiráló vezetőnek mindkettővel rendelkeznie kell.

Nyugodtak, még stressz helyzetben is

Nem mindig alakulnak úgy a dolgok, ahogy azt szeretnék. Azok a vezetők - vagyis inkább fönökök -, akik stressz helyzetben pánikba esnek, vagy elvesztik önuralmukat nem alkalmasak a vezetői pozicióra. Ha egy felettes probléma esetén másik hibáztatásába kezd, vagy csak a megoldást sürgeti, akkor a beosztottak inkább kerülni fogják vele az interakciót. A problémák odébb lesznek tolva, a rossz hírek a homályba vesznek, mert félnek a vezetőség reakciójától.

Ezzel szemben egy jó vezető minden szituációban nyugodt, és higgadtan néz szembe a nem várt kihívással a csapatával. Ez a higgadtság biztonságot ad a dolgozóknak, így az esetleges problémákat azonnal jelezni fogják felettesük felé, amivel elejét lehet venni a nagyobb káosznak.

A higgadtság elsősorban a vezető személyiségéből fakad. Azonban számtalan olyan technikát lehet elsajátítani különböző tréning segítségével, amivel eredményesen lehet kezelni a stressz helyzeteket.

Odafigyelnek és meghallgatnak

A figyelem egy olyan készség, ami felett sokan elsiklanak. Meghallgatni valakit, és odafigyelni arra, amit mond két külön fogalom. Egy támogató vezető nem csak meghallgatja, amit munkatársa mond, hanem oda is figyel rá. Nem mást csinál közben, és gondolatai se máshol járnak, miközben beosztottja hozzá beszél, még akkor sem, ha mondandója esetleg nem közvetlenül a munkához kapcsolódik.

Odafigyeléssel, és különböző tréningekkel lehet fejleszteni ezen kommunikációs készségünkön azonban, ha valakiben nincs meg a nyitottság és az empátia hozzá, akkor sosem lesz igazán jó hallgatóság.

Emberi oldalukat mutatják

A hangzatos titulusok hallatán a fiatalabbakban, vagy az újonnan érkező dolgozókban nem tudatosul, hogy a vezetőik is “csak” emberek, ami miatt távolságtartóak lesznek. Ezért fontos, hogy a vezetők éreztesék beosztotjaikkal, hogy bármikor, bármiben segítséget kérhetnek tőlük. Az inspiráló vezető érdeklődést mutat csapata iránt, és mellettük áll a nehéz időkben is. Meghallgatja öket, biztosítja együttérzését és törödik velük.

Rugalmasak

Minden vezető karrierjében eljöhet az a pillanat, amikor akadályokba ütközik, vagy egy egy projekt meghiúsul. Azonban nem csak az eredményekért felelös a vezető, hanem saját viselkedéséért is. Ugyanis a csapat tagok érzik és látják, hogy a kényes szituációkra, hogyan reagál a menedzsment.

A támogató vezető felméri a helyzetet, és tanul belőle. Nem a csapatot hibáztatja, vagy keres más egyéb okot, ami a problémához vezetett, hanem a megoldást keresi és alkalmazkodik az új helyzethez.

Feddhetetlenség

Végül, de nem utolsó sorban, amivel a jó vezetőnek rendelkeznie kell, azaz integritás. Ha becsületünkön csorba esik, akkor pillanatok alatt elveszíthetjük csapatunk tiszteletét. A támogató vezetők mindig betartják az ígéreteket, eleget tesznek kötelezettségüknek és megbízhatóak. A legfontosabb, hogy a vezetőnek akkor is helyesen kell cselekednie, ha nem az az egyszerűbb út. Problémák esetén vállalni kell a felelősséget, a sikerben pedig osztozni.

Inspiráló célokat tűz ki

A támogató vezető nem csak az eredményeket várja el, hanem jól kidolgozott, teljesíthető célokat tűz ki, aminek a fő csapásirányát is kijelöli közös ötleteléssel. Az inspiráló célok fontosságáról korábbi cikkünkben írtunk részletesen, kattints a linkre! 

 

TOVÁBBI HÍREK
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
Hogyan teremtsünk pozitív vállalati légkört?
2023.12.08

Nem mindig könnyű kialakítani és fenntartani a munkahelyi kapcsolatokat, mivel időt és energiát igényelnek. Azonban az erőfeszítések megéri, mivel a pozitív munkahelyi kapcsolatok hozzájárulnak a közös célok eléréséhez és növelik a munkahelyi siker esélyeit.

Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
Miért fontos a pozitív légkör a munkahelyen?
2023.12.01

A munkahelyi kapcsolatoknak és légkörnek nagyobb hatása van a dolgozók közérzetére és teljesítményére, mint sokan gondolnák. Ha szilárd és jó kapcsolatokat ápolunk csapatunkkal, akkor örömmel fogunk munkába menni. Ez a pozitív érzés és hozzáállás munkahatékonyságunkon és teljesítményünkön is meglátszik.

Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
Hogyan alkalmazkodjunk a téli időszámításhoz?
2023.11.28

A tél már kopogtat az ajtónkon, a nappalok rövidek és zimankósak, az éjszakák hosszúak és hidegek. A téli hónapok - sokszor észrevétlenül - csökkentik motivációnkat, és megnehezíti az összpontosítást a munkára. Szerencsére egy kis odafigyeléssel, néhány apró “lifehack”-kel - vagyis apró trükkel - ellensúlyozni tudjuk a hideg hónapokkal járó nehézségeket.

Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
Hogyan dolgozzunk munkaórák helyett az eredményekért?
2023.11.17

A munka eredményességének érdekében a vállalkozásoknak kizárólag arra kell koncentrálniuk, hogy az alkalmazottaknak milyen feladatokat kell elvégezniük és azt milyen minőségben kell tenniük. Ez az úgynevezett eredményközpontú munkakörnyezet alapja. Egyszerűen hangzik, nem igaz? A gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de egy kis szemléletváltással gyorsan nagy lépéseket tehetünk az irányába.

Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
Hogyan tegyük a tanulást a mindennapok részévé?
2023.11.10

A modern vezetők hatásköre túlmutat a hagyományosan megszokottnál. Nemcsak a munkafolyamatokat és a projekteket kell irányítani, illetve kulcsfontosságú döntéseket hozni, hanem a csapat fejlődését is ösztönözni és támogatni kell. A munkavállalók ideje véges, de kritikus hiba lenne, ha nem tudnánk időt szakítani a tanulásra.

Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
Élelmezési világnap - A víz élet, a víz élelem
2023.10.13

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kezdeményezésére hívták életre az Élelmezési Világnapot több, mint 50 éve. Az esemény célja, hogy felhívja a világ figyelmét arra, hogy világszerte közel 1 milliárd ember éhezik, miközben világ többi részén a túlsúllyal küzdenek. Idén az Élelmezési világnap reflektor fényében a minden élelmiszer mögött megbúvó felbecsülhetetlen értékű ivóvíz áll.