Milyen veszélyeket rejtenek magukba a munkahelyi barátságok és hogyan veheted elejét?

2023.12.15

Munkahelyi barátságok egyaránt hozhatnak örömöt és támogatást a munkahelyi életünkbe. Fokozhatják a munkahelyi elégedettséget, elősegíthetik a csapatszellemet és az együttműködést, valamint nyújthatnak érzelmi támaszt a nehéz időszakokban. Azonban a pozitívumok mögött rejlenek olyan buktatók is, amelyekkel érdemes tisztában lennünk, hogy el tudjuk kerülni.

Miért fontos a pozitív munkakörnyezet?

A munkahelyi kapcsolatok legtöbbször inkább hivatalosak és szakmai jellegűek, viszont könnyen előfordulhat, hogy személyesebb barátságok is kialakulnak belőlük. Ahhoz, hogy jól kezeljük a helyzetet és csak pozitívumait kamatoztassuk az informálisabb kapcsolatoknak, fontos hogy tisztában legyünk azokkal a buktatokkal, amik az ellentétes eredményhez vezethetnek. A linkre kattintva megismerheted a pozitív oldalát.

Milyen veszélyekkel, és buktatókkal kell számolni?

Összeférhetetlenség

Az egyik leggyakoribb - és sokszor a legnagyobb horderejű - negatív következménye a munkahelyi barátságoknak az összeférhetetlenség. Ha személyes kapcsolatok keverednek a szakmai felelősséggel, előfordulhat, hogy az egyén a barátaik érdekeit előnyben részesítik a munkahelyi feladatokkal szemben. Ez konfliktushoz, illetve a hatékonyság és a teljesítmény csökkenéséhez vezethet.

Továbbá munkahelyi barátságok néha érzelmi stresszt okozhatnak, különösen akkor, ha ezek a barátságok megromlanak. A nézeteltérések vagy összeütközések negatívan befolyásolhatják a munkateljesítményt és az általános jólétet.

Például, ha két kolléga jó barátok voltak a munkahelyen korábban, viszont egy vita vagy konfliktus miatt megszakadt a jó viszony, az negatívan hat a közös projektekre és feszültséget okoz az egész csapatban.

“Klikkesedés”

Bár az természetes, hogy a munkahelyi kapcsolatok nem egyforma szorosak, viszont ez sokszor mások - gyakran észrevétlen - kirekesztéséhez vezet. A kirekesztettség érzése negatívan hat a motivációra és az egyén jóllétére, ami a munkateljesítményének a romlásához, illetve magas fluktuáció hoz vezet.

Szakmaiság 

A magánélet és a szakmai élet határainak elmosódása szakszerűtlenséghez vezethet. Viccek, beszélgetések vagy viselkedés, ami a barátok között elfogadható, nem biztos, hogy megfelel a munkahelyi normáknak, ami gyakran konfliktushoz vezet.

Például, egy szorosabb baráti kör a munkahelyen, akik gyakran viccelődnek, vagy szórakozottan viselkednek a munkahelyen, zavarva és kényelmetlen helyzetbe hozhatják a többi dolgozót, ami negatívan hat a légkörre.

Befolyásolja a karriert

Ha az előléptetéseket, emeléseket vagy a munka lehetőségeket személyes kapcsolatok alapján ítélik meg, akkor az neheztelést és elégedetlenséget szül a munkatársak között.

Nehézségek a visszajelzésekben.

Sokaknak kihívást jelent egy konstruktív kritika vagy visszajelzés átadása egy munkahelyi barátnak. A félelem miatt, hogy a barátság rovására mehet egy egy bíráló kritika, sokszor elkerüljük inkább a konfliktust és vele együtt a visszacsatolást, ami a személyes és szakmai fejlődést is akadályozhatja.

Hogyan küszöböljük ki a lehetséges buktatókat?

Odafigyeléssel és tudatossággal semlegesíthetjük a munkahelyi kapcsolatok negatív rizikóját.

Vegyük elejét a pletykáknak

  • Ne vegyünk részt irodai pletykákban, és ne osszunk meg érzékeny információkat munkahelyi barátainkkal.

  • Ha egy kolléga pletykálkodni szeretne akkor udvariasan tereljük a beszélgetést semleges vagy munkával kapcsolatos témák felé.

Jelöljük ki világos határokat

  • Állítsunk fel világos határokat a magánélet és a szakmai élet között. Határozzuk meg, mikor és milyen beszélgetéseknek van elsőbbsége a munkahelyen.

  • Kerüljük az érzékeny magánügyek megbeszélését a munkahelyen.

Szakmaiság megőrzése

  • Mindig a szakmaiságot tartsuk szem előtt, még akkor is, ha barátok vagyunk. 

  • Tartsuk be a munkahelyi normákat és etikát még akkor is, ha úgy érezzük baráti és könnyed a légkör.

  • Kerüljük a helytelen nyelvezet használatát, sértő vicceket és olyan viselkedést, ami szakmaiatlannak tűnhet.

Ösztönözzük a befogadást

  • Előfordulhat, hogy nekünk kell erőfeszítéseket tenni, hogy minden kollégát bevonjunk a csapatépítő eseményekbe és társas összejövetelekre. Lehetnék visszahúzódóbb kollégák, akik bár szeretnének részt venni a társasági életbe, de nem mernek kezdeményezni.

Visszajelzések professzionális kezelése:

  • Amikor visszajelzést adunk vagy kapunk, legyünk professzionálisak és objektívek.

  • Ha konstruktív kritikát kell adnunk egy barátunknak, hangsúlyozzuk, hogy fejlődés és az előrelépés támogatása a célunk.

Harmadik fél bevonása szükség esetén:

  • Ha olyan konfliktus merülnek fel a munkahelyen, amit nem tudunk, vagy nem lehet egymás között megoldani, akkor kérjünk segítséget a vita rendezésére egy semleges harmadik féltől, például egy vezetőtől, vagy a HR osztálytól.

  • Professzionális segítség és a közvetítés segíthet abban, hogy a személyes konfliktusok ne befolyásolják negatívan a munkakörnyezetet..

Fenntartani egy támogató hálózatot a munkán kívül:

  • Fontos, hogy ne csak a munkahelyi barátokra támaszkodjunk, főleg ha érzelmi támogatásra van szükségünk. A munkahelyi stressz és problémák mellett ez túl sok lehet. A munkahelyen kívüli baráti kör segíthet a stressz és a kihívások kezelésében anélkül, hogy terhelné a munkahelyi kapcsolatokat.

Rendszeresen reflektáljunk magunkban

  • Rendszeresen értékelje a személyes és a szakmai kapcsolatai közötti egyensúlyt. Győződjön meg arról, hogy munkahelyi barátságai nem veszélyeztetik a munkateljesítményét vagy a munkahelyi harmóniát.

  • Szükség szerint igazítsuk ki határait és viselkedését az egészséges egyensúly fenntartása érdekében.

Összefoglalva

A munkahelyi barátságok rendkivül értékesek lehetnek, azonban számtalan potenciális veszélyt és buktatót is rejt magában, ami miatt sokszor többet árt, mint használ.Ezeket a buktatókat elkerülhetjük azzal, hogy világos határokat állítunk, megőrizzük a szakmaiságot, támogatjuk a befogadást, és a visszajelzéseket professzionálisan kezeljük. Emellett fontos, hogy munkahelyen kivüli barátságainkat is ápuljuk. Továbbá rendszeresen gondoljuk végig, hogy megfelelő-e az egyensúly a személyes és szakmai élet között. Ha betartjuk az úgy mond játékszabályokat, akkor mindenki - a vállalatot is beleértve - profitálni fog belőle.

 

TOVÁBBI HÍREK
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
Montivíz újabb sikere a nemzetközi porondon
2024.04.08

Az ESQR (European Society for Quality Research) egy svájci szervezet, aminek a célja, hogy elősegítse a minőségtudatosságot azzal, hogy díjazza a legjobb gyakorlatokat, a kiválóságot és a technológiai innovációt világszerte. 2023-ban, Dubai-ban került sor az ESQR szakmai bizottsága által kiválasztott vállalkozások díjazására. Az eseményre a Montivíz is meghívást kapott a díj várományosaként.

Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
Hogyan adjunk megfelelő visszajelzéseket az alkalmazottaknak
2024.03.22

A hatékony visszajelzés-adás kulcsfontosságú a sikeres vezetés és az alkalmazottak fejlődése szempontjából. A jó visszajelzések nemcsak képet adnak az alkalmazottaknak a teljesítményükről, hanem elősegítik a fejlődést és motiválnak. A nem megfelelő visszajelzésekkel ellenben az ellentétes hatást érhetjük el, vagyis romboljuk vele a morált és a teljesítményt. Ezért fontos, hogy a menedzsment tisztában legyen azzal, hogyan kell hatékony és konstruktív visszajelzést adni a beosztottaknak.

Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
Hogyan vedd elejét az úgynevezett ködös agynak?
2024.03.08

A "brain fog" egy mentális állapot, amikor nehéznek érezzük a koncentrációt, a memóriánk kihagy, és az egyszerűbb mindennapi tevékenységeket is jóval nehezebbnek találjuk. Bár az orvostudomány nem tekinti betegségnek, azonban fontos, hogy felismerjük és foglalkozzunk a megelőzésével. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, amivel elkerülhetjük, hogy ködös aggyal ébredjünk.

Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
Mi az agyi köd, és mi áll a hátterében?
2024.02.23

Valószínűleg legtöbbünk már megtapasztalta az úgynevezett “brain fog”, vagyis az agyi köd érzést, még ha nem is voltunk tudatában a dolognak. Az agyi köd egy zavaros érzés, amikor nem tudunk koncentrálni, kimerültnek érezzük magunkat, ugyanakkor még sem tudunk aludni vagy pihenni, illetve elfelejtünk dolgokat, vagy egyszerű hibákat, figyelmetlenségeket követünk el. Az agyi ködöt sok minden kiválthatja az alváshiánytól kezdve a hormonális változásokon át, az olyan egészségügyi problémákig, mint például a szorongás, vírusos megbetegedés és Lyme-kór. Bár nem betegségként tartják számon az agyi ködöt, mégis érdemes odafigyelni rá, és megelőzni.

Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
Az introvertált munkavállalók megértése és támogatása a vállalati környezetben
2024.02.14

Az introvertált személyiséggel számtalan olyan pozitív tulajdonság társul, ami egy szervezet számára előnyös lehet. Azonban észrevétlenül bele ütközhetünk olyan nehézségekbe, amelyek hátráltatják a visszahozódó személyiségek kibontakozását a munkában. Viszont fontos, hogy erre ne negatívumként tekintsünk, hanem leküzdendő akadályként.

Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
Mikroplasztik, a láthatatlan ellenség, ami mindenhol ott van
2024.02.02

A mikroplasztik jelenség környezetvédelmi és egészségügyi szempontból egyaránt komoly aggodalomra ad okot. A mikroműanyag szó szerint körülvesz minket: jelen van a vizekben - az ivóvízben is -, a talajban és levegőben. A tápláléklánc alján elhelyezkedő élőlények gyakran összekeverik a tápanyaggal a szabad szemmel sokszor láthatatlan részecskék, amelyek így bejutnak a táplálékláncba. A probléma újdonsága miatt még nincsenek kutatások a mikroplasztik hosszútávú hatásáról, viszont az már most is jól látszik, hogy egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmas.